Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy
Adobe Stock
Newsy

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Świat nie kończy się na kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście. Zaskoczcie swoich bliskich małosolną cukinią. Co za smak!

Sezon na cukinie zaraz ruszy z kopyta. Niektóre gospodynie już mają w swoich ogródkach pierwsze malutkie okazy. Inni, nieco bardziej niecierpliwi, szukają okazji w sklepach i marketach. Już teraz znajdziecie tam pierwsze cukinie w niezbyt wygórowanych cenach.

Zanim jednak zabierzecie się za gotowanie całego gara leczo raz na tydzień, rozważcie przygotowanie z cukinii czegoś zupełnie innego. Chodzi o małosolną cukinię jednodniową. Zainteresowani? Naprawdę warto spróbować tego nietypowego smaku. W sam raz jako odmiana od standardowych ogórków małosolnych!

Przygotowanie kiszonej cukinii jednodniowej nie jest niczym trudnym. W zasadzie nie odbiega ono wcale od typowego przepisu na ogórki małosolne. Co więcej, możecie nieco podkręcić smak swojej małosolnej cukinii. Wystarczy dodać do niej ulubione przyprawy. Polecamy ostrą paprykę w proszku, która nada cukinii nieco więcej smakowego pazura.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiszoną cukinię jednodniową małosolną

Składniki:

  • 2-3 młodziutkie cukinie
  • Pół główki czosnku lub kilka ząbków
  • Kilka plasterków korzenia chrzanu
  • 1-2 łodygi kopru z baldachami
  • Opcjonalnie – zioła i przyprawy: np. papryka ostra w proszku, chilli, ziele angielskie, liść laurowy itd.
  • Woda
  • Sól (ok. 15 g na 1 l wody, czyli ok. 1 łyżka soli)
Zobacz także
Leczo

Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyjcie, pokrójcie wzdłuż na paski. Cukinię można także zetrzeć obieraczką na coś w rodzaju plastrów – wtedy proces kiszenia odbędzie się nieco szybciej i bardziej intensywnie)
  2. Czosnek obierzcie z łupin.
  3. Przygotujcie czyste słoiki z dobrymi nakrętkami.
  4. Do słojów włóżcie cukinię wraz z dodatkami i dość zwarcie ułóżcie warzywa w środku.
  5. Przygotujcie solankę – wymieszajcie wodę w temperaturze pokojowej z solą w podanej proporcji i zalejcie nią słoiki.
  6. Odstawcie słoiki do kiszenia na 24 godziny. Małosolna cukinia gotowa! Po tym czasie słoiki należy wstawić do lodówki, by przerwać proces szybkiego kiszenia.
  7. Cukinię podawajcie jako dodatek do obiadów, na kanapki czy do potraw mięsnych na grilla.
  8. Smacznego!
Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
Lekkie i rozpływające się w ustach placki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad. Wypróbujcie znakomity przepis na to danie.

Pachnące i chrupiące placki na słono prosto z patelni to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne placki ziemniaczane , polecamy wam wypróbować placki cukiniowe. Robi się je dokładnie tak samo, tylko zamiast ziemniaków należy użyć cukinii i wsypać więcej mąki! Do tego ser feta i nieco siemienia lnianego i placki wychodzą przepyszne. Idealny pomysł na bezmięsny obiad! Polecamy wam wspaniały przepis na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na placki z cukinii Do przygotowania smakowitych placków z cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram cukinii, najlepiej młodej 200 g sera feta 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki ziaren siemienia lnianego Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce razem ze skórką na małych oczkach. Warto jednak wcześniej spróbować kawałka cukinii ze skórką – jeżeli jest gorzka, to lepiej obierzcie cukinię ze skóry. Czasami jest ona po prostu gorzka i bardzo ciężko jest się pozbyć tej goryczki. Startą cukinię posypcie solą i przełóżcie do sitka. Odstawcie na godzinę. Po tym czasie odciśnijcie cukinię z soku. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski i dodajcie dwa jajka, 3 łyżki siemienia lnianego , około 4-5 łyżek mąki oraz pokruszony ser feta. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem, ale ostrożnie – pamiętajcie, że cukinia została wcześniej posolona i ser feta jest słony. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, za pomocą chochli lub łyżki nakładajcie ciasto w kształt placka. Usmażcie tak wszystkie placki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu...

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
AdobeStock
Newsy
Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
Lubicie dania z cukinią? Co powiecie na przekąskę w postaci cukinii a'la ananas? Gwarantujemy, że zaskoczy was swoim niebanalnym smakiem.

Cukinia to smaczne, niskokaloryczne i bardzo lekkostrawne warzywo, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań. Sezon na cukinię zaczyna się na dobre w sierpniu i trwa do końca lata, ale warzywo to można kupić w sklepach przez okrągły rok. Pisaliśmy ostatnio o niebanalnym przepisie na małosolną cukinię. Cukinia ma również inne ciekawe zastosowanie w kuchni. Można: zrobić z niej tartę zapiec z kurkami zrobić zupę krem ugrillować i zamarynować w oleju zrobić z niej dżem A co powiecie na cukinię, która wyglądem i smakiem przypomina... ananasa ? Jak zrobić ananasy z cukinii w słoikach? Czy słyszeliście kiedyś o przepisie na cukinię a'la ananas? To smaczna przekąska do słoików, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki czy obiadu, ale może też być jedzona solo. Oto przepis na taką cukinię. Składniki: cukinia 2 kg cukier kryształ 700-800 g 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 opak. cukru waniliowego. Sposób przygotowania: Cukinię obrać, przepłukać wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie posypać cukrem kryształem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Zostawić na noc w lodówce. Rano zagotować około 15 minut, w zależności od wielkości kawałków (nie powinna być rozgotowana tylko al dente). Przełożyć gorącą cukinię do słoików. Pasteryzować przez około 10 minut. Dlaczego warto jeść cukinię? Czy wiecie, że cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza w drugiej połowie lata? Kupcie jej więcej i poeksperymentujcie z nią w kuchni. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Cukinia zawiera m.in. magnez, potas, żelazo, witaminę A, B, C i K. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie kumuluje w sobie...