W teorii gotowanie mleka nie jest szczególnie trudnym zadaniem. Wystarczy wlać je do garnka, od czasu do czasu pomieszać i zmniejszyć gaz podczas samego momentu wrzenia.

Powtórka elementarza nie zda się jednak na nic – mleko kipiało i będzie kipieć zarówno wielu doświadczonym, jak  i nieco młodszym paniom domu. Jak ograniczyć możliwość zaliczenia „mlecznej wpadki?

Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało?

 Mamy na to kilka sprytnych pomysłów. Spójrzcie sami.

  1. Zacznijmy od porady dla zapominalskich. Warto zacząć od zdjęcia albo uchylenia szczelnej pokrywki z naszego garnka i zmniejszenia temperatury gotowania.
  2. A teraz pora na dość tajemniczy patent z wykorzystaniem drewnianej łyżki lub szpatułki.
    Połóżmy tego typu drewniane przybory kuchenne w poprzek naszego garnka z mlekiem. Podobno pomoże to w zahamowaniu pęcherzyków powietrza, które podczas wrzenia wypychają mleko w górę garnka.
    To prawda, brzmi to dość ekstrawagancko, ale podobno niektóre gospodynie robią tak od lat Sprawdźcie, czy pomoże i wam.
  3. Masło. Uda nam się ujarzmić nieco niepokorne mleko poprzez posmarowanie brzegów garnka właśnie tłuszczem zwierzęcym.
  4. Innym rozwiązanie jest zastosowanie specjalnego krążka do gotowania mleka. Porcelanowy przedmiot, znany także pod ciekawą nazwą kipichronu, wystarczy umieścić w garnku i czekać aż wyda z siebie alarmujący dźwięk. I mleko ugotowane!
  5. Możemy także pomyśleć o zakupie specjalnych silikonowych, szczelnych pokrywek, które pomogą nam zapobiec kuchennej wpadce z mlekiem w roli głównej.
  6. Jeszcze inną opcją będzie zaopatrzenie się w specjalny garnek do gotowania mleka, który za sprawą swojego gwizdka nieco przypomina zwykły czajnik.

Pomysłów jak widać, jest wiele. Być może niektórym z nas szkoda będzie czasu i pieniędzy na ich wdrażanie.
W takim wypadku pozostaje nam jedno wyjście. Musimy pozostać przy swoich garnkach i cierpliwie czekać na zagotowanie mleka…

Zobacz także:

Czytaj także: