W teorii gotowanie mleka nie jest szczególnie trudnym zadaniem. Wystarczy wlać je do garnka, od czasu do czasu pomieszać i zmniejszyć gaz podczas samego momentu wrzenia.
Powtórka elementarza nie zda się jednak na nic – mleko kipiało i będzie kipieć zarówno wielu doświadczonym, jak i nieco młodszym paniom domu. Jak ograniczyć możliwość zaliczenia „mlecznej wpadki?
Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało?
Mamy na to kilka sprytnych pomysłów. Spójrzcie sami.
- Zacznijmy od porady dla zapominalskich. Warto zacząć od zdjęcia albo uchylenia szczelnej pokrywki z naszego garnka i zmniejszenia temperatury gotowania.
- A teraz pora na dość tajemniczy patent z wykorzystaniem drewnianej łyżki lub szpatułki.
Połóżmy tego typu drewniane przybory kuchenne w poprzek naszego garnka z mlekiem. Podobno pomoże to w zahamowaniu pęcherzyków powietrza, które podczas wrzenia wypychają mleko w górę garnka.
To prawda, brzmi to dość ekstrawagancko, ale podobno niektóre gospodynie robią tak od lat Sprawdźcie, czy pomoże i wam. - Masło. Uda nam się ujarzmić nieco niepokorne mleko poprzez posmarowanie brzegów garnka właśnie tłuszczem zwierzęcym.
- Innym rozwiązanie jest zastosowanie specjalnego krążka do gotowania mleka. Porcelanowy przedmiot, znany także pod ciekawą nazwą kipichronu, wystarczy umieścić w garnku i czekać aż wyda z siebie alarmujący dźwięk. I mleko ugotowane!
- Możemy także pomyśleć o zakupie specjalnych silikonowych, szczelnych pokrywek, które pomogą nam zapobiec kuchennej wpadce z mlekiem w roli głównej.
- Jeszcze inną opcją będzie zaopatrzenie się w specjalny garnek do gotowania mleka, który za sprawą swojego gwizdka nieco przypomina zwykły czajnik.
Pomysłów jak widać, jest wiele. Być może niektórym z nas szkoda będzie czasu i pieniędzy na ich wdrażanie.
W takim wypadku pozostaje nam jedno wyjście. Musimy pozostać przy swoich garnkach i cierpliwie czekać na zagotowanie mleka…
Zobacz także:
Czytaj także: