PRL-owskie wafle do zrobienia w domu. Znacie andruty? Podajemy przepis
Adobe Stock
Newsy

Pamiętacie andruty? Podajemy przepis na wafle jak sprzed lat do zrobienia w domu

Przygotujcie prosty torcik czekoladowy, za którym od lat przepadają dzieci. Zniknie bez śladu, zanim się obejrzycie.

Andruty, zwane też piszingerem, znane są chyba każdemu. Dla wielu osób to wspomnienie i smak dzieciństwa. Wafelek można było w prosty sposób przygotować w domu, nawet w tych czasach, gdy w sklepach brakowało wszystkiego.

Składa się tylko z kilku łatwo dostępnych składników. W smaku tych klasycznych, peerelowskich torcików dominowało mleko w proszku, bardzo w tym czasie popularne. Przypominamy, jak zrobić waflowe torciki jak z PRL-u

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która nazwa była pierwsza piszinger, andrut czy torcik waflowy?

Wafle przekładane masą czekoladowo-orzechową, do tego polane lukrem czekoladowym, to słodki wynalazek austriackiego cukiernika. Oskar Pischinger zaprezentował swój waflowy torcik w wiedeńskiej cukierni, w drugiej połowie XIX wieku. Bardzo szybko przysmak stał się popularny w całej Galicji, a w Polsce rozpowszechnił się za sprawą krakowskich andrutów.

W Polsce lat 60. i 70. szczególnie w czasach kryzysu, wafle przekładane masą czekoladową były jednym z niewielu dostępnych słodkich przysmaków. Dzieciaki z PRL-u przepadały za waflowym tortem, a mamy i babcie chcąc przygotować słodycze dla dzieci czy gości, mogły je zrobić w każdej chwili. W tych czasach mleko w proszku było wszędzie, a gdy brakowało masła,  zastępowano je margaryną.

Waflowy torcik stał się też polskim produktem eksportowym. Do dziś odwiedzając zagranicznych znajomych, wieziemy im jeden z najlepszych słodkich prezentów – torcik waflowy. Zakłady E. Wedel do dzisiaj produkują nawet wersje premium w kartonowym, eleganckim kartoniku.

Zobacz także
Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 

Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 

blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja

Przepis na wafle jak z PRL-u

Składniki

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru (możesz dać mniej)
  • 1 opakowanie wafli

Przygotowanie

  1. W rondelku zagrzejcie mleko z masłem, cukrem i kakao. Odstawcie do przestudzenia.
  2. Do ostudzonego płynu dodajcie całą paczkę mleka w proszku i dokładnie wymieszajcie trzepaczką, żeby nie było grudek.
  3. Zimną masą przekładajcie wafle, rozprowadzając ją równo na całej powierzchni. Do andrutów wykorzystajcie całą paczkę wafli.
  4. Na koniec dociśnijcie wafle na całej powierzchni, przykryjcie czystą ściereczkę i obciążcie np. książką.
  5. Odstawcie na kilka godzin w zimne miejsce

W wersji "rozpustnej", po odleżeniu wafli pod obciążeniem, możecie je polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami. Andruty krójcie w kostkę lub romby.

Źródło: O2, krytykakulinarna.pl

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...

Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 
Adobe Stock
Przepisy
Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Skąd wzięły się przekładane wafle? Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń, a szczególną popularność zdobyły w okresie tzw. Polski Ludowej.  Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Przepis na masę krówkową, kajmak do wafli Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by...

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Własne
Newsy
Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Nie ma chyba osoby, która nie pamiętałaby smaku bloku czekoladowego, robionego przez nasze babcie. Blok czekoladowy jest pyszny! Zróbcie z nim 1 rzecz, a będzie jeszcze lepszy niż dawniej.

Blok czekoladowy każdemu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To niezapomniany rarytas z dawnych lat. Przepyszny, czekoladowy, chrupiący. Ten wciągający deser kochają wszyscy. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy.  Blok czekoladowy, czyli smak dzieciństwa  W czasach PRL ten smakołyk był numerem 1. Robił furorę wśród dzieci i dorosłych a wszystko przez wyjątkowy smak. Jeśli tęsknicie za dawnymi czasami, proponujemy wam, zrobienie tego kultowego przysmaku. Jest banalny w wykonaniu i nie zajmie wam dużo czasu. Do jego przygotowania potrzebne będzie mleko w proszku, najlepiej to niebieskie, dobrej jakości masło, mleko, herbatniki oraz ciemne, prawdziwe kakao. Prawdziwe kakao sprawi, że wiernie odtworzycie tamten smak. Jeden kęs i wszystkie wspomnienia powrócą.  Wróćmy jeszcze na moment do kwestii tłuszczu. Dawniej zaradne gospodynie radziły sobie z brakiem prawdziwego drogiego masła, zamieniając go na tańszą margarynę. W dzisiejszych czasach mimo szalejącej inflacji można sobie z reguły pozwolić na prawdziwe masło w bloku czekoladowym. Parę złotych więcej włożone w blok czekoladowy spłaci się w czasie degustacji, kiedy domownicy z wrażenia będą bili wam brawo. Przepis na blok czekoladowy  Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać do masy także bakalie, wafle lub suszone owoce. Wszystko zależy już od was i na co macie ochotę. Przyrządzając blok czekoladowy na pewno będziecie mieć ogromną frajdę a końcowy efekt zapewne was zachwyci. No to do dzieła! Do zrobienia bloku czekoladowego, będziecie potrzebować: Składniki: 200 g masła 82% 500 ml mleka 5 łyżek prawdziwego kakao 5 łyżek cukru 500 g mleka w proszku 200 g herbatników Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie Sposób wykonania: Rozdrobnijcie ciastka na małe kawałki (możecie je pokroić...