Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę rzecz
Adobe Stock
Newsy

Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę 1 rzecz

Na targach właśnie pojawiają się późne odmiany jabłek. Warto zrobić z nich zapasy do domowej spiżarni. Pełne smaku prażone jabłka to świetny dodatek do ciast, deserów i mlecznych śniadań. Muszą tylko przetrwać w słoju. 

Pleśń pojawiająca się w przetworach to zmora wszystkich, którzy je robią. Wystarczy pominięcie jednego szczegółu w przygotowaniach, by zrujnować przepyszną zawartość. Nie martwcie się. Jeżeli będziecie trzymać się poniższych zasad, zapewnicie trwałość i bezpieczeństwo swoim wekom. 

Do czego dodawać prażone jabłka? 

Prażone jabłka można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i tych bardziej wytrawnych. Jeżeli jednak chcecie wykorzystać je do mięs powinniście dodać do nich odrobinę majeranku.

  • Popularny ryż z jabłkiem stosowany przy kłopotach żołądkowych, to klasyk klasyków. Mając pod ręką zapas prażonych jabłek, możecie niezwłocznie pomóc swojemu żołądkowi. 
  • Szybka szarlotka wymaga już tylko doprawienia tych owoców sporą ilością cynamonu i odrobiną cytryny. Rolada z jabłkami będzie z kolei wyjątkowo pyszna i delikatna w smaku. 
  • Naleśniki z jabłkiem to, obok serowych, ulubione śniadanie najmłodszych. Natomiast jabłka prażone dodane do klasycznej owsianki czy jaglanki uczynią ją waszym numerem jeden podczas pierwszego posiłku. 
Zobacz także
Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę

Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy ich nie wyrzucicie

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy więcej ich nie wyrzucicie

Jak zabezpieczyć jabłkowe weki przed pleśnieniem? 

Aby wasze jabłkowe weki ominęło psucie, powinniście przestrzegać pewnych zasad. Odstępstwo w tej materii prawie zawsze oznacza pleśnienie. 

  • Pamiętajcie, że przygotowane słoje nie mogą być przechowywane w nieskończoność. Warto zaznaczyć na nich datę produkcji i o niej pamiętać. Najlepiej spożyjcie je przed następnym sezonem. 
  • Cukier to świetny konserwant. Jeżeli chcecie mieć pewność, że wasze jabłka dotrwają do finału bez pleśni, lepiej dodajcie go do przetworu. 
  • Słoiki na jabłka muszą być umyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Wieczka natomiast powinny być nowe, a na pewno nieuszkodzone. Należy je również wyparzyć. 
  • Do słoików nakładajcie wrzącą masę jabłkową, bo tylko taka zamknie słoje. Sprawdźcie, czy wieczka się zassały. Dla pewności możecie pasteryzować słoiki w wodzie przez 15 minut. 

Jakie jabłka nadają się do prażenia na zimę? 

Do przetworów należy wybierać zdrowe, nieuszkodzone owoce. To pierwsza i najważniejsza zasada przetwarzania. Odmiana jabłek ma tutaj drugorzędne znaczenie, chociaż też istotne. 

W zimowych przetworach z jabłek dobrze sprawdzają się ich późne odmiany, takie jak kwaskowa Szara Reneta i słodsza Złota Reneta. Możecie zamknąć w słojach również Ligole lub Glostery. Pomieszanie kilku odmian ze sobą przyniesie świetne rezultaty smakowe. 

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten dżem jabłkowy jest delikatny jak muślin. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję sukcesu
Flickr
Newsy
Zróbcie dżem jabłkowy z tych jabłek. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję delikatnego smaku
Dżem jabłkowy to niezastąpiony domowy wek. Jabłka zamknięte w ten sposób w słoju stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Smak i konsystencja przetworu zależy w dużej mierze od odmiany owoców, które do niego dodacie. 

Przetwory jabłkowe można wykorzystać w różnych domowych wypiekach. Najbardziej popularnym z nich jest Gcudownie krucha szarlotka. Dżem z tych owoców nadaje się również do naleśników i racuszków. Dietetyczny ryż z jabłkiem i jaglanka z dodatkiem dżemu stanowią z kolei pożywne i zdrowe śniadanie. Możliwości jest wiele, trzeba jednak najpierw zrobić prawdziwie smaczne weki.  Jakie jabłka są najlepsze do przygotowania dżemu?  Jeżeli chcecie uzyskać delikatną i rozpływającą się w ustach masę jabłkową, powinniście postawić na jabłka lekko kwaskowate, o kruchym miąższu. W okresie wczesnojesiennym doskonałym wyborem będzie antonówka, której dojrzałe owoce wydzielają przyjemny zapach przypominający niektórym woń landrynek.  Zamiennikiem antonówki w czasie lata jest papierówka. Sezon na nią trwa bardzo krótko, a owoce pojawiają się w sprzedaży na przełomie czerwca i lipca. Warto jednak wykorzystać ten moment i przygotować kilka słoików na bazie tej odmiany.  Porady dotyczące przygotowania dżemu z jabłek Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu na dżem z antonówek, przekażemy wam garść cennych porad na temat smażenia jabłkowych przetworów. Oto one:  Gotowanie jabłek wymaga ciągłego mieszania, szczególnie w końcowej fazie. Takie działanie pozwoli uniknąć przywarcia dżemu do dna garnka i tym samym przypalenia Jeżeli chcecie przyspieszyć rozpad jabłek, pokrójcie je w jak najdrobniejsze części. Gdy trochę zmiękną, rozgniećcie je po prostu tłuczkiem do ziemniaków Gotowy dżem nie wymaga pasteryzacji. Musicie jedynie nałożyć do słoików wrzącą masę jabłkową, dokładnie je zakręcić i odwrócić do góry dnem Przepis na delikatny dżem z jabłek  Składniki:  1 kg jabłek (antonówka)  0,4 kg cukru ...

Ta metoda sprawi, że wasze przetwory wytrzymają nawet 2 sezony. Oto wskazówki GIS-u
Flickr
Newsy
Ta metoda sprawi, że wasze przetwory wytrzymają nawet 2 sezony. Oto wskazówki GIS-u
Główny Inspektorat Sanitarny nie tylko odpowiada za wycofywanie niebezpiecznych produktów ze sprzedaży, ale także doradza w kwestiach prawidłowego przechowywania czy obróbki żywności. GIS poruszył także temat bezpiecznych dla zdrowia przetworów. 

Jak każdej jesieni, także i w tym roku gospodynie wekują słoiki. Tylko, czy robią to dobrze? Na profilach społecznościowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się specjalne ogłoszenie, w którym czytamy na co zwrócić uwagę, by nie ulec później niebezpiecznemu zatruciu.  Ile należy pasteryzować przetwory? Infografika porusza kilka kwestii, które są mniej lub bardziej oczywiste. Warto je sobie przypomnieć, bądź poznać zanim zabierzecie się do pracy w kuchni. Dzięki temu zachowacie bezpieczeństwo i unikniecie niepotrzebnych problemów. GIS radzi, by dbać o czystość podczas przygotowywania weków. Chodzi tu o zachowanie czystości rąk, miejsca pracy i narzędzi kuchennych.  Musicie pamiętać, że w słoikach powinno się zamykać jedynie zdrowe, nieuszkodzone okazy owoców i warzyw. W przeciwnym wypadku możecie spodziewać się szybkiego psucia przetworów.  Trzymanie się przepisu i zachowanie odpowiednich proporcji składników i ilości octu, soli i cukru – to wszystko razem pozwoli zabezpieczyć wekowaną żywność.  Słoiki przed napełnieniem należy umyć i wyparzyć. GIS wskazuje odpowiednie słoje do przetworów, czyli te z nowymi wieczkami twist-off lub typu wek.  30 minut to minimalny czas pasteryzowania. Jeszcze skuteczniejsze i pewniejsze będzie zapasteryzowanie słoików nawet trzy razy. Zróbcie to w 24-godzinnych odstępach.  Szczelne zamknięcie słoików jest bardzo istotne. Aby zabezpieczyć zawartość powinno się je ustawiać po pasteryzacji do góry dnem w zacienionym miejscu.  Etykiety z nazwą i datą produkcji pozwolą wam wykorzystać wszystko w odpowiednim terminie. Nie zapominajcie zatem o podpisaniu waszych przetworów. Czy można...

Masa z jabłek do szarlotki wyszła zbyt rzadka? Dodajcie to, a będzie jędrna i zwarta
AdobeStock
Newsy
Masa z jabłek do szarlotki wyszła zbyt rzadka? Dodajcie to, a będzie jędrna i zwarta
Lekko kwaskowe, pachnące cynamonem jabłka w szarlotce, to podstawa tego wyśmienitego deseru. By mieć pewność, że wasza masa jabłkowa będzie odpowiednio gęsta i smakowita powinniście dodać do niej jeden składnik. 

Szarlotka to ciasto, które nigdy się nie przejada. Podana z gorącą herbatą lub kleksem bitej śmietany umila jesienne popołudnia, a także rodzinne przyjęcia. O patentach na kruche ciasto do tego smakołyku pisaliśmy już wielokrotnie, dzisiaj czas na wypełnienie szarlotki, czyli prażone jabłka.  Jakie jabłka najlepiej pasują do szarlotki?  Wybierając jabłka na szarlotkę, pomyślcie jaki końcowy efekt smakowy chcecie uzyskać. Jeżeli lubicie delikatnie i słodkie szarlotki wybierzcie taką odmianę owocu, która nie jest kwaśna. Jeżeli jednak tak jak my stawiacie na kontrasty smakowe i preferujecie zestawienie słodkiego ciasta z wyrazistym nadzieniem, wówczas zdecydujcie się na cierpkie w smaku jabłka.   Według naszej opinii najlepsze na szarlotkę są owoce kwaskowate, mało soczyste, których miąższ szybko nie ciemnieje. Wybierajcie spośród takich gatunków, jak: Szara Reneta, Gloster, Ligol, Antonówka, Papierówka.  Jak zagęścić rzadką masę jabłkową w szarlotce?  Najbardziej znaną metodą zagęszczania musu jabłkowego jest dodanie do niego kilku łyżek mąki ziemniaczanej. Istnieje jednak o wiele bardziej smakowity sposób na uzyskanie zwartej, a jednocześnie miękkiej i elastycznej konsystencji owocowego nadzienia. Wystarczy, że podczas prażenia jabłek dodacie do nich ciepły kisiel. Najlepiej sprawdzi się tu kisiel cytrynowy i pomarańczowy. Ich smaki doskonale komponują się z jabłkami, co więcej nadają im delikatnego aromatu i cytrusowego posmaku.  Jakie przyprawy należy dodać do musu jabłkowego w szarlotce?  Mus jabłkowy powinien być wyrazisty. Jabłka podczas prażenia wytracają swoją kwaskowatość, dlatego dobrze jest dokwasić je odrobiną cytryny i zbalansować smak cukrem. Szarlotka nie może się oczywiście obyć bez dużej szczypty cynamonu, który tworzy z jabłkami...

Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana
Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.   Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef.  Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką?  Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.    Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać.  Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką  Składniki:  Nadzienie jabłkowe  1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki   1 łyżka masła   1 garść rodzynek   2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii  1 łyżeczka cynamonu  Kruszonka  150 g miękkiego masła   200 g mąki pszennej  90 g drobnego cukru do wypieków  Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki....