Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę rzecz
Adobe Stock
Newsy

Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę 1 rzecz

Na targach właśnie pojawiają się późne odmiany jabłek. Warto zrobić z nich zapasy do domowej spiżarni. Pełne smaku prażone jabłka to świetny dodatek do ciast, deserów i mlecznych śniadań. Muszą tylko przetrwać w słoju. 

Pleśń pojawiająca się w przetworach to zmora wszystkich, którzy je robią. Wystarczy pominięcie jednego szczegółu w przygotowaniach, by zrujnować przepyszną zawartość. Nie martwcie się. Jeżeli będziecie trzymać się poniższych zasad, zapewnicie trwałość i bezpieczeństwo swoim wekom. 

Do czego dodawać prażone jabłka? 

Prażone jabłka można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i tych bardziej wytrawnych. Jeżeli jednak chcecie wykorzystać je do mięs powinniście dodać do nich odrobinę majeranku.

  • Popularny ryż z jabłkiem stosowany przy kłopotach żołądkowych, to klasyk klasyków. Mając pod ręką zapas prażonych jabłek, możecie niezwłocznie pomóc swojemu żołądkowi. 
  • Szybka szarlotka wymaga już tylko doprawienia tych owoców sporą ilością cynamonu i odrobiną cytryny. Rolada z jabłkami będzie z kolei wyjątkowo pyszna i delikatna w smaku. 
  • Naleśniki z jabłkiem to, obok serowych, ulubione śniadanie najmłodszych. Natomiast jabłka prażone dodane do klasycznej owsianki czy jaglanki uczynią ją waszym numerem jeden podczas pierwszego posiłku. 
Zobacz także
Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę

Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy ich nie wyrzucicie

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy więcej ich nie wyrzucicie

Jak zabezpieczyć jabłkowe weki przed pleśnieniem? 

Aby wasze jabłkowe weki ominęło psucie, powinniście przestrzegać pewnych zasad. Odstępstwo w tej materii prawie zawsze oznacza pleśnienie. 

  • Pamiętajcie, że przygotowane słoje nie mogą być przechowywane w nieskończoność. Warto zaznaczyć na nich datę produkcji i o niej pamiętać. Najlepiej spożyjcie je przed następnym sezonem. 
  • Cukier to świetny konserwant. Jeżeli chcecie mieć pewność, że wasze jabłka dotrwają do finału bez pleśni, lepiej dodajcie go do przetworu. 
  • Słoiki na jabłka muszą być umyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Wieczka natomiast powinny być nowe, a na pewno nieuszkodzone. Należy je również wyparzyć. 
  • Do słoików nakładajcie wrzącą masę jabłkową, bo tylko taka zamknie słoje. Sprawdźcie, czy wieczka się zassały. Dla pewności możecie pasteryzować słoiki w wodzie przez 15 minut. 

Jakie jabłka nadają się do prażenia na zimę? 

Do przetworów należy wybierać zdrowe, nieuszkodzone owoce. To pierwsza i najważniejsza zasada przetwarzania. Odmiana jabłek ma tutaj drugorzędne znaczenie, chociaż też istotne. 

W zimowych przetworach z jabłek dobrze sprawdzają się ich późne odmiany, takie jak kwaskowa Szara Reneta i słodsza Złota Reneta. Możecie zamknąć w słojach również Ligole lub Glostery. Pomieszanie kilku odmian ze sobą przyniesie świetne rezultaty smakowe. 

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?
Zauważyliście na kiszonkach biały nalot? To niekoniecznie musi być pleśń, ale może. Sprawdźcie, jak ją rozpoznać.

Kiszenie ogórków to letnia tradycja wielu pań domu. Niedrogie, świeże ogórki , na które właśnie przypada najlepszy sezon, są masowo pakowane do słoików i konserwowane na zimę. Chociaż istnieje wiele przepisów na ogórki kiszone, a niektóre są wyjątkowo finezyjne (np. ogórki z curry ), nie tylko przepis decyduje o tym, czy weki dobrze wyjdą. Pleśń na ogórkach kiszonych - jak jej uniknąć? Bardzo istotne jest dokładne przykrycie warzyw  wodą , aby żaden ogórek nie wystawał ponad powierzchnię płynu. Zalewa do ogórków nie powinna być także zbyt słona: docelowo powinna zawierać około 8 procent soli na całą porcję. Jeżeli zamierzacie długo przechowywać ogórki w piwnicy i chcecie, żeby jak najdłużej zachowały kruchość i smak, dodajcie także do zalewy trochę cukru, który pomoże zakonserwować je na dłużej. Wszystkie ogórki w słoiku powinny być jednej odmiany. Najlepsi kucharze polecają gatunki Julian, Śremski, Śremianin czy Octopus. Aby ogórki zachowały świeżość na długo, warto też przed ukiszeniem wrzucić je na chwilę do zimnej wody. Oczywiście, wszystkie słoiki i zakrętki powinny być idealnie czyste i wyparzone. Zużyte, lekko powyginane wieczka mogą sprawić, że ogórki nie będą szczelnie zamknięte, a co za tym idzie - dostanie się do nich pleśń . Czy to na pewno pleśń? Jeśli zauważyliście biały nalot na ogórkach, to jeszcze niekoniecznie musi znaczyć, że są one spleśniałe. Może to być np. kożuch fermentacyjny, który jest zupełnie normalnym zjawiskiem podczas kiszenia. Nie stanowi on żadnego zagrożenia dla zdrowia, a ogórki z takim kożuchem można bezpiecznie zjeść. Jak go odróżnić od pleśni, żeby nie wyrzucić dobrych kiszonek bez powodu? Kożuch fermentacyjny jest...

Przepis na śledzia w śmietanie według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Oto ulubione śledzie Kuronia. Z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że powtórzycie je nieraz
Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć m.in. śledzie. Znany kucharz, Jakub Kuroń, zdradził, jak je przygotować. Przepis jest dziecinnie prosty.

Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia - właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania przyrządzane według jego przepisów od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku śledzi z jabłkiem. Można się w nich zakochać. Pyszne śledzie z jabłkiem i śmietaną Niektórzy wolą jadać je w oleju, jeszcze inni z grzybami, jednak zdecydowana większość przepada za wersją ze śmietaną i jabłkiem. Nie inaczej jest w przypadku Kuby Kuronia, który postanowił zdradzić swoim obserwatorom, jak przyrządza tę popularną przekąskę. Receptura jest dziecinnie prosta. Jej odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.  Przepis na śledzie z jabłkiem według Kuby Kuronia Będziecie potrzebować: 500 gramów filetów ze śledzia 2 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 3 łyżek majonezu 2 jabłek 1 cebuli Przypraw: soli oraz pieprzu Przygotowanie: Jeśli używacie matiasów (czyli młodych, słabo solonych śledzi) możecie od razu przystąpić do ich krojenia na mniejsze, 3 centymetrowe kawałki. Jeśli jednak wybrany przez was rodzaj śledzi był konserwowany w solance o bardzo wysokim stężeniu, powinniście najpierw namoczyć rybę w mleku lub wodzie, tak by straciła swój intensywny smak. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Jabłka również obierzcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pestek, a następnie podzielcie na drobne słupki. Tak przygotowane składniki odciśnijcie z nadmiaru soków i umieśćcie w misce. Do pokrojonych jabłek oraz cebuli dodajcie majonez, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Śledzie przełóżcie na talerz lub półmisek, na którym zamierzacie je zaserwować. Rybę przykryjcie przygotowanym wcześniej sosem. Całość...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wyśmienitą domową kapustę kiszoną w słoikach. Już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdźcie ten przepis!

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy. Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Przepis na domową kapustę kiszoną Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę. Składniki: 1 kg kapusty 1-2 łyżeczki soli słoiki Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.: startą marchew, kwaśne jabłka (odmiana szara reneta), żurawinę, śliwki węgierki . Przygotowanie: Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucamy kapustę tak długo, aż zapełni się cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go, stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą. Jak długo kapusta będzie się kisiła? Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się kapustę....