jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy

Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle

Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zagęszczać flaki?

Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie?

  • Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej.
  • Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki.
  • Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków!

Przepis na flaczki

Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także

  • 1 kg flaków wołowych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Liść laurowy
  • Przyprawa do flaków
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Oraz masło i mąka do zasmażki!

Przygotowanie:

  1. Flaki dobrze wypłuczcie i ugotujcie. Po chwili odlejcie całą wodę, zalejcie świeżą i ponownie zagotujcie.
  2. W drugim garnku ugotujcie udka z kurczaka. Gdy będą już miękkie, wyjmijcie je z wody i potnijcie w paseczki. Wrzućcie z powrotem do garnka, w którym się gotowały i dodajcie do nich flaki. Dodajcie przyprawy i gotujcie.
  3. Podsmażoną w kostkę cebulę podsmażcie i dodajcie do flaków.
  4. Na koniec przygotujcie zasmażkę i wlejcie do garnka z flakami. Pamiętajcie o tym, żeby nie przypalić mąki! Smacznego!
Komentarze
Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Przeczytaj
flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

Przeczytaj
Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj