jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy

Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle

Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zagęszczać flaki?

Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie?

  • Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej.
  • Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki.
  • Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków!

Przepis na flaczki

Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Aneta Zając dieta

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kilogramów? Jej dieta jest tania i bardzo prosta

  • 1 kg flaków wołowych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Liść laurowy
  • Przyprawa do flaków
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Oraz masło i mąka do zasmażki!

Przygotowanie:

  1. Flaki dobrze wypłuczcie i ugotujcie. Po chwili odlejcie całą wodę, zalejcie świeżą i ponownie zagotujcie.
  2. W drugim garnku ugotujcie udka z kurczaka. Gdy będą już miękkie, wyjmijcie je z wody i potnijcie w paseczki. Wrzućcie z powrotem do garnka, w którym się gotowały i dodajcie do nich flaki. Dodajcie przyprawy i gotujcie.
  3. Podsmażoną w kostkę cebulę podsmażcie i dodajcie do flaków.
  4. Na koniec przygotujcie zasmażkę i wlejcie do garnka z flakami. Pamiętajcie o tym, żeby nie przypalić mąki! Smacznego!
flaki przepis
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować idealną zasmażkę do flaków? Sprawdźcie ten przepis. Lepszego nie znajdziecie
Choć nie jest bardzo dietetyczna, zasmażka odpowiada za wyjątkowy smak wielu dań. Zrobicie ją według prostego przepisu.

Co to za flaczki bez zasmażki! Dowiedzcie się, jakich błędów unikać i jak zrobić najsmaczniejszą zasmażkę. Jak zrobić idealną zasmażkę? W teorii, przygotowanie zasmażki nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach! Jeżeli je pominiecie, to zasmażka nie będzie tak smaczna albo w ogóle nie wyjdzie. Stosujcie się do tych wskazówek: Jeżeli będziecie smażyć zasmażkę krótko , to użyjcie masła lub margaryny . Tak przyrządza się białą zasmażkę do warzyw. Jeśli zamierzacie zrobić ciemną zasmażkę , która wymaga dłuższego smażenia, to użyjcie do niej oleju (masło zaczęłoby się palić) . Najpierw dodawajcie tłuszcz, a potem mąkę. W zasmażce nie powinno być żadnych grudek! Jej konsystencja powinna być gładka. Robiąc zasmażkę, cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie się przypali. Do gorącego dania dodaje się zimną zasmażkę, natomiast do gorącej zasmażki wlewa się zimny płyn. Pamiętajcie o tej zasadzie! Mąka czy bułka tarta? Klasyczną zasmażkę robi się z mąki i tłuszczu w proporcjach 1:1 , choć część osób preferuje bułkę tartą. Jednak ten składnik nie będzie pasował do większości dań! Zasmażka z bułki tartej nadaje się przede wszystkim do warzyw, na przykład gotowanego kalafiora albo fasolki szparagowej. Do flaków, kapusty czy gulaszu, należy dodawać zasmażkę zrobioną z mąki i masła lub oleju. Przepis na zasmażkę do flaków Do przygotowania zasmażki, która idealnie nadaje się do flaczków, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Przygotowanie: Roztopcie na patelni masło. Gdy będzie już płynne, wsypcie 1,5 łyżki mąki i smażcie cały czas mieszając. Zasmażka powinna mieć...

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...

Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy
Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?
Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic. Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka.  Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne. Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek. Jak połączyć danie z zasmażką? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie. Można wyróżnić 3 typy zasmażek: biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w...

jak zagęścić fasolkę po bretońsku
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Czym zagęszczacie fasolkę po bretońsku? Doskonałą konsystencję bez grudek uzyskacie tylko dzięki 1 sposobowi
Czego używacie do zagęszczenia fasolki? Sposobów jest kilka, ale tylko jeden z nich najlepiej się sprawdza. Którego wy używacie?

Pyszna fasolka po bretońsku to idealne danie na tą porę roku! Sycąca i rozgrzewająca da mnóstwo energii. Przyznacie, że urok tkwi w prostocie – ta potrawa nie jest wcale szczególnie trudna do wykonania ani wymyślna, za to zawsze smakuje przepysznie! Fasolka po bretońsku to świetny przykład na to, że nie trzeba wcale egzotycznych dodatków, ani mnóstwa przypraw, by potrawa się udała. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją poprawnie przyrządzić, by dobrze smakowała. Wiecie, jak powinno się zagęszczać fasolkę po bretońsku? Jak zagęścić fasolkę po bretońsku Ponieważ dziś panuje moda na bardzo zdrowe odżywianie, odchodzi się od tradycyjnych trików wykorzystywanych w kuchni i zagęszcza sosy na przykład startymi na tarce warzywami. Jednak nie dadzą one nigdy takiego efektu jak stara, dobra zasmażka z mąki. To właśnie mąka jest najlepszym zagęszczaczem do fasolki! A jak to zrobić? Wystarczy na niedużej patelni rozgrzać masło i cały czas mieszając powoli wsypywać mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę, wlewa się do garnka z fasolką i gotowe! A jak jeszcze można nadać temu daniu gęstości? Jeśli jesteście ciekawi i chcecie spróbować czegoś innego, wypróbujcie jeden z tych sposobów: Fasola – nie przywidziało wam się! Fasola jest świetnym zagęszczaczem. Wystarczy kilkanaście ziaren fasoli zblendować czy zmiksować w osobnym naczyniu i dodać do gotującej się fasolki po bretońsku, koniecznie pod koniec gotowania. Jeśli jednak nie macie blendera, wystarczy po prostu rozgnieść fasolkę widelcem. Musicie jednak uważać – przez skórki fasolka jest bardzo śliska! Koncentrat pomidorowy – również dobrze się sprawdzi. Dodajcie go do fasolki koniecznie w trakcie gotowania, ponieważ koncentrat zmieni nieco smak dania i być może będzie wymagało ono doprawienia. Warzywa –...