Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne.

Jak zagęszczać flaki?

Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie?

  • Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej.
  • Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki.
  • Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków!

Przepis na flaczki

Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kg flaków wołowych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Liść laurowy
  • Przyprawa do flaków
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Oraz masło i mąka do zasmażki!

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Flaki dobrze wypłuczcie i ugotujcie. Po chwili odlejcie całą wodę, zalejcie świeżą i ponownie zagotujcie.
  2. W drugim garnku ugotujcie udka z kurczaka. Gdy będą już miękkie, wyjmijcie je z wody i potnijcie w paseczki. Wrzućcie z powrotem do garnka, w którym się gotowały i dodajcie do nich flaki. Dodajcie przyprawy i gotujcie.
  3. Podsmażoną w kostkę cebulę podsmażcie i dodajcie do flaków.
  4. Na koniec przygotujcie zasmażkę i wlejcie do garnka z flakami. Pamiętajcie o tym, żeby nie przypalić mąki! Smacznego!