Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne.
Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobi! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik!
Czy ziemniaki są zdrowe?
Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.:
- Witaminy A – wzmacnia odporność
- Witamin z grupy B – regulują przemianę materii
- Magnezu – składnik budujący zęby i kości
- Siarki – działa przeciwzapalnie
- Potasu – obniża ciśnienie krwi
Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec!
Zobacz także:
Co zrobić, żeby ziemniaki zachowały swoje zdrowotne właściwości podczas gotowania?
Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach.
Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!