Statystyczny Polak zjada ok. 3 kilogramów słodyczy rocznie. Największą popularnością wśród łakoci cieszy się oczywiście czekolada. Na drugim miejscu znajdują się batoniki i wafelki, a zaraz za nimi cukierki i lizaki. Choć te ostatnie jada tylko 3 proc. społeczeństwa, to wciąż ulubiony przysmak dzieci.
Do czego służy dziurka w patyczku od lizaka?
Ciekawe świata maluchy stale dręczą swoich rodziców pytaniami z serii „dlaczego”. Wśród nich znajduje się oczywiście to o dziurkę w patyczku od lizaka. Nie czarujmy się, większość dorosłych nie zna na nie odpowiedzi, podobnie jak na masę innych, trapiących małe główki wątpliwości. Dzieci więc zdążyły przypisać tym dziurkom własną funkcję – gwizdka.
Okazuje się jednak, że te niepozorne dziurki są odpowiedzialne za przytwierdzenie lizaka do plastikowego elementu. Dzięki nim słodycz nie zsuwa się z patyczka i tym samym zmniejsza ryzyko zadławienia się łakociem. Bowiem, we wspomniane wgłębienia wlewana jest odrobina syropu, tego samego, z którego powstaje lizak.
Aby wasze dzieci jeszcze lepiej zrozumiały, na czym polega ta trudna filozofia, możecie przyrządzić z nimi domowej roboty lizaki. W końcu najłatwiej uczy się przez zabawę. Patyczki z dziurkami kupicie na przykład na Allegro, kosztują grosze.
Zobacz także:
Przepis na domowej roboty lizaki
Będziecie potrzebować
- 200 gramów cukru drobnego
- 1/3 szklanki syropu kukurydzianego
- 1/3 szklanki wody
- 2 krople ekstraktu o ulubionym smaku
- 4 krople barwnika spożywczego w ulubionym kolorze
Przygotowanie
- Cukier, syrop i wodę umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, przykryjcie ją pokrywką i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Po upływie tego czasu zwiększcie ogień i gotujcie, aż do momentu, w którym syrop osiągnie temperaturę 143 st. C (musicie do tego użyć termometru cukierniczego). Kiedy tak się stanie, natychmiast ściągnijcie rondelek z ognia i wstawcie go do zlewu wypełnionego zimną wodą w celu wystudzenia.
- Po kilkunastu minutach dodajcie do masy aromat i barwnik, wymieszajcie i zacznijcie wykładać na posmarowaną olejem blachę do pieczenia, formując dowolne kształty. W każdy lizak wciśnijcie patyczek, przykrywając go dodatkowo kropelką syropu. Tak przygotowane łakocie odstawcie do stwardnienia.
Gotowe!