do czego są dziurki w patyczkach od lizaków
Adobe Stock
Newsy

Prawie nikt nie wie do czego służą dziurki w patyczkach do lizaków. Prawda całkowicie zaskakuje

Oprócz słodkiej główki każdy lizak składa się również z patyczka. Większość łasuchów, przede wszystkim dzieci, stale męczy swoich rodziców pytaniem – „dlaczego tutaj jest dziurka?”. Zagadka w końcu została rozwiązana. Po przeczytaniu tego artykułu wreszcie będziecie umieli udzielić odpowiedzi swoim pociechom.

Statystyczny Polak zjada ok. 3 kilogramów słodyczy rocznie. Największą popularnością wśród łakoci cieszy się oczywiście czekolada. Na drugim miejscu znajdują się batoniki i wafelki, a zaraz za nimi cukierki i lizaki. Choć te ostatnie jada tylko 3 proc. społeczeństwa, to wciąż ulubiony przysmak dzieci. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego służy dziurka w patyczku od lizaka?

Ciekawe świata maluchy stale dręczą swoich rodziców pytaniami z serii „dlaczego”. Wśród nich znajduje się oczywiście to o dziurkę w patyczku od lizaka. Nie czarujmy się, większość dorosłych nie zna na nie odpowiedzi, podobnie jak na masę innych, trapiących małe główki wątpliwości. Dzieci więc zdążyły przypisać tym dziurkom własną funkcję – gwizdka.

Okazuje się jednak, że te niepozorne dziurki są odpowiedzialne za przytwierdzenie lizaka do plastikowego elementu. Dzięki nim słodycz nie zsuwa się z patyczka i tym samym zmniejsza ryzyko zadławienia się łakociem. Bowiem, we wspomniane wgłębienia wlewana jest odrobina syropu, tego samego, z którego powstaje lizak.

Aby wasze dzieci jeszcze lepiej zrozumiały, na czym polega ta trudna filozofia, możecie przyrządzić z nimi domowej roboty lizaki. W końcu najłatwiej uczy się przez zabawę. Patyczki z dziurkami kupicie na przykład na Allegro, kosztują grosze.

Przepis na domowej roboty lizaki

Będziecie potrzebować

  • 200 gramów cukru drobnego
  • 1/3 szklanki syropu kukurydzianego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 krople ekstraktu o ulubionym smaku
  • 4 krople barwnika spożywczego w ulubionym kolorze

Przygotowanie

  1. Cukier, syrop i wodę umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, przykryjcie ją pokrywką i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  2. Po upływie tego czasu zwiększcie ogień i gotujcie, aż do momentu, w którym syrop osiągnie temperaturę 143 st. C (musicie do tego użyć termometru cukierniczego). Kiedy tak się stanie, natychmiast ściągnijcie rondelek z ognia i wstawcie go do zlewu wypełnionego zimną wodą w celu wystudzenia. 
  3. Po kilkunastu minutach dodajcie do masy aromat i barwnik, wymieszajcie i zacznijcie wykładać na posmarowaną olejem blachę do pieczenia, formując dowolne kształty. W każdy lizak wciśnijcie patyczek, przykrywając go dodatkowo kropelką syropu. Tak przygotowane łakocie odstawcie do stwardnienia. 

Gotowe!

Syrop wzmacniający
Pixabay/piviso
Zdrowie
W mig poradzi sobie z katarem i grypą. Cudowny, babciny przepis na syrop uzdrawiający. Nie ma lepszego
 
Przepisy na domowe przetwory to nie tylko dżemy i konfitury. Tym razem przedstawiamy wam niezawodną, babciną recepturę, która pomoże wam w walce z przeziębieniem.

Mówi się, że babcie mają magiczne moce. Nic nie smakuje też lepiej niż babcine pierogi, czy szarlotka. Babcie, jak nikt inny, znają również lecznicze właściwości ziół.  W walce z chorobą leki powinny być ostatecznością. Szczególnie silne antybiotyki, które dzięki mocnemu działaniu na jedno pomagają, na drugie szkodzą. Dużo rozsądniej zadbać o swój układ immunologiczny zawczasu. Odporność zdobyta jeszcze przed falą jesiennych wirusów odpłaci się z nawiązką. Profilaktyka jest równie ważna co grzeczne realizowanie lekarskich zaleceń. Wystarczy mieć babcię i wystarczający poziom pokory, by czerpać z jej wiedzy jak najwięcej. Domownicy starszego pokolenia często z przeziębieniami radzili sobie sami. Ziołowe syropy z miodem były na porządku dziennym. Mogłoby się wydawać, że syrop domowej roboty nie dorówna aptecznym specyfikom. Nic bardziej mylnego! Skuteczność domowych syropów jest równie duża. Co więcej, w syropie domowej roboty znajdziemy tylko naturalne składniki. Przepis na syrop na katar i grypę Do wykonania syropu na katar i grypę, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 2 łyżki czosnku sok z 1 cytryny kilka łyżek miodu lipowego lub spadziowego Przygotowanie:  Dwie łyżki czosnku przepuścić przez praskę, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać z kilkoma łyżkami miodu lipowego albo spadziowego. Jak pić syrop? Tak przygotowany, prosty syrop należy zażywać po łyżeczce, dla wzmocnienia efektu, nawet kilka razy dziennie.  Dodatek startego imbiru Dobrym dodatkiem do miodu jest też starty imbir, który w naturalny sposób podnosi naszą odporność. Jeśli konsystencja syropu wydaje się nam zbyt ciężka, wystarczy rozpuścić we wrzątku sok z cytryny i...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...

Ewa Wachowicz podała przepis na syrop z cebuli. Dodaje do niego nietypową przyprawę
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na zdrowy syrop z cebuli. Dodaje do niego nietypową przyprawę
Czy jest coś, co lepiej stawia na nogi w sezonie przeziębień niż tradycyjny syrop z cebuli? Zobaczcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Mimo swojego niezbyt przyjemnego zapachu, syrop z cebuli to świetne, domowe lekarstwo na przeziębienie. Dlaczego warto przygotować syrop z cebuli? Korzyści zdrowotne syropu z cebuli Bez względu na to, czy dopadła was grypa czy zwykłe przeziębienie, dobrze jest sięgać w takich sytuacjach po naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Są one nie tylko zdrowsze, ale też nie obciążają organizmu chemicznymi substancjami tak jak leki bez recepty. Syrop z cebuli to doskonałe remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Warto dodać, że mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży. To prosta mikstura, którą stosowały nasze babcie i prababcie. Jak przygotowuje taki syrop Ewa Wachowicz? Przepis na syrop z cebuli Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii gotowania, a jej przepisy kulinarne biją rekordy popularności w sieci. Słynna gospodyni kulinarna podzieliła się ostatnio czymś wyjątkowym - przepisem na domowy syrop z cebuli: – Kiedy byłam mała i chorowałam to ani rodzice, ani dziadkowie nie biegli od razu do apteki po lekarstwa, tylko próbowali wyleczyć mnie domowymi sposobami. Wszyscy wiemy, że syrop na kaszel z cebuli z dodatkiem miodu to samo zdrowie, ale rzadko które dziecko pokocha taki smak... Ja szczerze nie znosiłam tej mikstury, dlatego była ona zmorą mojego dzieciństwa – zdradziła „Faktowi" Ewa. Ewa Wachowicz dodaje do syropu nieoczekiwany składnik Gwiazda przyznała, że nawet po dodaniu do syropu miodu, jego smak zupełnie jej nie odpowiadał. Wachowicz zmodyfikowała więc przepis swojej mamy o jeden nietypowy dodatek. Dzięki niemu syrop wreszcie nabrał znośnego smaku: - Zapach cebuli zniechęcał mnie tak bardzo, że nie chciałam tego syropu tknąć i przez długie lata miałam do niego uraz. Dopiero kiedy dorosłam i zaczęłam realizować się...

Skuteczny i sprawdzony domowy syrop na męczący kaszel. Wyleczy was już po 2 dniach
Adobe Stock
Zdrowie
Skuteczny i sprawdzony domowy syrop na męczący kaszel. Wyleczy was już w 2 dni
Uporczywy i męczący kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.

Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa. Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie. Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy syrop na kaszel: Składniki: Kilka ząbków czosnku Sok ze świeżej cytryny Miód Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku) Przygotowanie: Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu. Całość blendujemy na gładką, płynną masę. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni.  Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o temperaturze pokojowej. Źródło: wapteka.pl