do czego są dziurki w patyczkach od lizaków
Adobe Stock
Newsy

Prawie nikt nie wie do czego służą dziurki w patyczkach do lizaków. Prawda całkowicie zaskakuje

Oprócz słodkiej główki każdy lizak składa się również z patyczka. Większość łasuchów, przede wszystkim dzieci, stale męczy swoich rodziców pytaniem – „dlaczego tutaj jest dziurka?”. Zagadka w końcu została rozwiązana. Po przeczytaniu tego artykułu wreszcie będziecie umieli udzielić odpowiedzi swoim pociechom.

Statystyczny Polak zjada ok. 3 kilogramów słodyczy rocznie. Największą popularnością wśród łakoci cieszy się oczywiście czekolada. Na drugim miejscu znajdują się batoniki i wafelki, a zaraz za nimi cukierki i lizaki. Choć te ostatnie jada tylko 3 proc. społeczeństwa, to wciąż ulubiony przysmak dzieci. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego służy dziurka w patyczku od lizaka?

Ciekawe świata maluchy stale dręczą swoich rodziców pytaniami z serii „dlaczego”. Wśród nich znajduje się oczywiście to o dziurkę w patyczku od lizaka. Nie czarujmy się, większość dorosłych nie zna na nie odpowiedzi, podobnie jak na masę innych, trapiących małe główki wątpliwości. Dzieci więc zdążyły przypisać tym dziurkom własną funkcję – gwizdka.

Okazuje się jednak, że te niepozorne dziurki są odpowiedzialne za przytwierdzenie lizaka do plastikowego elementu. Dzięki nim słodycz nie zsuwa się z patyczka i tym samym zmniejsza ryzyko zadławienia się łakociem. Bowiem, we wspomniane wgłębienia wlewana jest odrobina syropu, tego samego, z którego powstaje lizak.

Aby wasze dzieci jeszcze lepiej zrozumiały, na czym polega ta trudna filozofia, możecie przyrządzić z nimi domowej roboty lizaki. W końcu najłatwiej uczy się przez zabawę. Patyczki z dziurkami kupicie na przykład na Allegro, kosztują grosze.

Przepis na domowej roboty lizaki

Będziecie potrzebować

  • 200 gramów cukru drobnego
  • 1/3 szklanki syropu kukurydzianego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 krople ekstraktu o ulubionym smaku
  • 4 krople barwnika spożywczego w ulubionym kolorze

Przygotowanie

  1. Cukier, syrop i wodę umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, przykryjcie ją pokrywką i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  2. Po upływie tego czasu zwiększcie ogień i gotujcie, aż do momentu, w którym syrop osiągnie temperaturę 143 st. C (musicie do tego użyć termometru cukierniczego). Kiedy tak się stanie, natychmiast ściągnijcie rondelek z ognia i wstawcie go do zlewu wypełnionego zimną wodą w celu wystudzenia. 
  3. Po kilkunastu minutach dodajcie do masy aromat i barwnik, wymieszajcie i zacznijcie wykładać na posmarowaną olejem blachę do pieczenia, formując dowolne kształty. W każdy lizak wciśnijcie patyczek, przykrywając go dodatkowo kropelką syropu. Tak przygotowane łakocie odstawcie do stwardnienia. 

Gotowe!

Syrop wzmacniający
Pixabay/piviso
Zdrowie
W mig poradzi sobie z katarem i grypą. Cudowny, babciny przepis na syrop uzdrawiający. Nie ma lepszego
 
Przepisy na domowe przetwory to nie tylko dżemy i konfitury. Tym razem przedstawiamy wam niezawodną, babciną recepturę, która pomoże wam w walce z przeziębieniem.

Mówi się, że babcie mają magiczne moce. Nic nie smakuje też lepiej niż babcine pierogi, czy szarlotka. Babcie, jak nikt inny, znają również lecznicze właściwości ziół.  W walce z chorobą leki powinny być ostatecznością. Szczególnie silne antybiotyki, które dzięki mocnemu działaniu na jedno pomagają, na drugie szkodzą. Dużo rozsądniej zadbać o swój układ immunologiczny zawczasu. Odporność zdobyta jeszcze przed falą jesiennych wirusów odpłaci się z nawiązką. Profilaktyka jest równie ważna co grzeczne realizowanie lekarskich zaleceń. Wystarczy mieć babcię i wystarczający poziom pokory, by czerpać z jej wiedzy jak najwięcej. Domownicy starszego pokolenia często z przeziębieniami radzili sobie sami. Ziołowe syropy z miodem były na porządku dziennym. Mogłoby się wydawać, że syrop domowej roboty nie dorówna aptecznym specyfikom. Nic bardziej mylnego! Skuteczność domowych syropów jest równie duża. Co więcej, w syropie domowej roboty znajdziemy tylko naturalne składniki. Przepis na syrop na katar i grypę Do wykonania syropu na katar i grypę, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 2 łyżki czosnku sok z 1 cytryny kilka łyżek miodu lipowego lub spadziowego Przygotowanie:  Dwie łyżki czosnku przepuścić przez praskę, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać z kilkoma łyżkami miodu lipowego albo spadziowego. Jak pić syrop? Tak przygotowany, prosty syrop należy zażywać po łyżeczce, dla wzmocnienia efektu, nawet kilka razy dziennie.  Dodatek startego imbiru Dobrym dodatkiem do miodu jest też starty imbir, który w naturalny sposób podnosi naszą odporność. Jeśli konsystencja syropu wydaje się nam zbyt ciężka, wystarczy rozpuścić we wrzątku sok z cytryny i...

Kobieta kaszląca
Aleksandra Suzi/Adobe Stock
Zdrowie
Jedyny skuteczny syrop na męczący kaszel. Wyleczy cię już po 2 dniach. Wystarczy dodać jeden składnik, który każdy ma w domu
Kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.

Kaszle mąż, kaszlą dzieci, kaszlą przechodnie na ulicy czy w środkach transportu. Z racji zaostrzonego rygoru sanitarnego i trwającej właśnie ogólnopolskiej kwarantanny, wystrzegamy się kaszlących ludzi jak ognia. Jednak kaszel to nie tylko COVID-19.  Kaszel to także zwykła jesienna codzienność. Trzeba sobie z nim radzić w każdych warunkach. Zapytacie więc słusznie: tylko jak to robić? Odpowiedź może być  jedna. Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa.  Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie. Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy syrop na kaszel: Składniki: Kilka ząbków czosnku Sok ze świeżej cytryny Miód Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku) Przygotowanie: Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu. Całość blendujemy na gładką, płynną masę. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni.  Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o...

Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie
Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Ptysie
Pixabay/la-fontaine
Przepisy
Wcale nie są trudne do zrobienia. Słodkie ptysie wywołają uśmiech na waszych twarzach
Wielbiciele słodkości znają je doskonale. Niezależnie od sposobu podania, z kremem czy bitą śmietaną, trudno się nimi nie zachwycać!

Ptysie to słodki przysmak, który najczęściej oglądamy zza lady osiedlowej cukierni. Jeśli uważacie, że w domu zrobilibyście lepsze, podpowiadamy łatwy przepis. Ten kaloryczny deser można potraktować w całkiem kreatywny sposób. Wystarczy do piankowego kremu dorzucić przetarte maliny, kwaskowate porzeczki czy aronię. Ptysie na Andrzejki Andrzejki wypadają w wigilię imienin Andrzeja. To wieczór wróżb odprawianych w nocy z 29 na 30 listopada.  To także okazja do zabawy i wspólnego biesiadowania ze znajomymi.  Andrzejkowa patera słodkości, z ptysiami w roli głównej, wygląda co najmniej znakomicie. Praca nad deserem opłaca się szczególnie, bo efekt końcowy po prostu zachwyca! Można nadziać je ulubionym kremem lub śmietaną. Wszystko w zależności od tego, jakiej konsystencji masę wolicie. Ptysie klasyczne Czego potrzebujecie na 10 sztuk średniej wielkości przysmaku: Ciasto: 125 ml wody 63 g masła szczypta soli 75 g mąki 2 jajka Krem piankowy: 240 g cukru 100 ml wody 4 białka łyżeczka pasty z wanilii Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W małym garnku gotujemy wodę. Dodajemy masło i sól. Kiedy masło się roztopi, wsypujemy całą mąkę naraz i nie wyłączając gazu, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w kulkę, zacznie odchodzić od ścianek rondelka i znikną z niego wszystkie grudki. Tak przygotowaną masę studzimy i wyłączamy gaz. Po pierwszym etapie wbijamy do ciasta jedno jajko i ucieramy, najlepiej za pomocą miksera. Czynność ponawiamy, ucierając z ciastem drugie jajko. Możemy rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z zakończeniem w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy...