Obieranie czosnku
Pixabay/Ulrike Mai
Newsy

Prawie każdy z nas wyciska czosnek w niewłaściwy sposób. 1 rzecz robimy zupełnie niepotrzebnie

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez czosnku. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, lekkim sałatkom, a także może wspomóc waszą walkę z sezonową infekcją.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości, żadna z roślin nie jest w stanie dorównać czosnkowi. To naturalny antybiotyk, podstawowy składnik detoksu, hamulec dla bakterii i produkt, który obniża ciśnienie krwi.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Specyficzny zapach czosnku

Są wśród was zwolennicy czosnku, są też pewnie jego przeciwnicy. Wszystko za sprawą ostrego, gryzącego zapachu, który nie pasuje wszystkim. Mimo niekoniecznie przyjemnej woni, trudno odmówić mu mnóstwa leczniczych właściwości. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć różnicę w zdrowiu.

Co znajduje się w czosnku?

W tym małym warzywie kryje się cała apteka. Mamy na myśli m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy oraz liczne sole mineralne, jak i cenne mikroelementy. Kobalt, chrom i nikiel to składowe czosnku.

Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Najzdrowszy jest czosnek surowy, choć rzadko jadacie go w tej postaci. Znajduje jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Czosnku dokładacie z pewnością do wyrobu domowych wędlin, aromatycznych makaronów i dressingów. 

Wieloletnie badania pokazują, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. To zasługa lotnych, wspomnianych wcześniej związków siarkowych i olejków eterycznych. Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na wprowadzenie tego warzywa do codziennej diety.

Mleko ze zmiażdżonym czosnkiem ułatwi wam odksztuszanie, a dodatek do mikstury masła i miodu wzmaga potliwość, rozgrzewa i pozwoli skutecznie obniżyć gorączkę. Jeśli sięgacie często po aspirynę, zamieńcie ją na czosnek. Warzywo i lek mają bowiem bardzo podobne właściwości. 

Praska do czosnku - podstawowy gadżet kuchenny

Przeciskanie czosnku przez praskę nie wydaje się bardzo skomplikowanym działaniem. Tym bardziej, jeśli wiecie jak jej używać. A może od lat wyciskacie czosnek w niewłaściwy sposób? O co chodzi? Praski używa się w końcu także po to, by ręce nie przesiąkały nieprzyjemną, czosnkową wonią.

W tym celu zazwyczaj, obiera się ząbki czosnku z łupiny. Niepotrzebnie! Czosnek można sprasować w łupinami, które i tak po rozdrobieniu warzywa zostaną w prasce. Samo obieranie czosnku przed jego przeciśnięciem jest zatem bezcelowe. Możecie pominąć ten etap.

Czyszczenie prasy do czosnku

Ta czynność również sprawia wam kłopoty? Wystarczy stara szczoteczka do zębów albo wykałaczki. Praskę przed oczyszczeniem można również posmarować olejem, powinno to pomóc z usuwaniu z niej resztek. Na koniec wystarczy urządzenie przemyć ciepłą wodą z płynem.

 

Komentarze
mięso
Pixabay
Newsy Chcecie, żeby mięso nabrało soczystości i delikatności? Ten owoc zdziała cuda
Choć połączenie mięsa i owoców może wydawać się dziwne, to w rzeczywistości daje niesamowite efekty. Jeśli chcecie, by przygotowany przez was drób, wołowina czy też wieprzowina nabrały soczystości i delikatności, koniecznie przetestujcie tę cytrusową marynatę.
Weronika Kępa
styczeń 05, 2021

Produkty zmiękczające włókna mięsa Mięso stanowi podstawowy element diety wielu Polaków. Najczęściej jada je się w formie smażonej. Niestety, tak przygotowane nierzadko okazuje się gumowate, twarde i żylaste. Na szczęście da się temu zaradzić. Zanim zaliczycie kulinarną wpadkę przed ważnymi gośćmi, koniecznie poznajcie ten trik. Wśród dobrze znanych produktów spożywczych znajduje się kilka takich, które mają właściwości zmiękczające. O dziwo, należy do nich nie tylko alkohol, sól, kefir, maślanka czy jogurt, ale również sok z cytryny, a nawet… kiwi! Niesamowite właściwości kiwi Kiwi to niesamowicie zdrowy owoc. W swoim składzie posiada nie tylko witaminy – A, B, C, E i K, ale także potas odpowiedzialny za regulację poziomu elektrolitów i ciśnienia krwi w organizmie.  Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że kiwi jest szczególnie dobre dla dzieci. Bowiem wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Na tym jednak nie koniec niesamowitych właściwości tego niepozornego owocu. Regularne spożywanie kiwi może uchronić przed poważnymi chorobami serca, udarem, autyzmem, ADHD, chorobą wieńcową, a nawet rakiem. Eksperci twierdzą także, że owoc posiada wartości odgrywające ogromną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, w tym z chrapaniem. Marynata do mięsa przygotowana z kiwi Kto by pomyślał, że kiwi może mieć również właściwości zmiękczające? Wystarczy, że obierzecie je ze skórki, zmielicie w blenderze, a następnie obłożycie nim kawałek mięsa, który chcecie przygotować na obiad.  Mimo że owoc nie pozostawi na mięsie żadnego posmaku, powinniście przepłukać je pod bieżącą wodą zanim przejdziecie do kolejnego etapu przygotowań. Bowiem pozostawienie...

Przeczytaj