Obieranie czosnku
Pixabay/Ulrike Mai
Newsy

Prawie wszyscy wyciskają czosnek w niewłaściwy sposób. 1 rzecz robicie zupełnie niepotrzebnie

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez czosnku. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, lekkim sałatkom, a także może wspomóc waszą walkę z sezonową infekcją.

/Jeśli chodzi o lecznicze właściwości, żadna z roślin nie jest w stanie dorównać czosnkowi. To naturalny antybiotyk, podstawowy składnik do przeprowadzenia detoksu organizmu, hamulec dla wielu bakterii i produkt, który również obniża ciśnienie krwi.

Są wśród was zwolennicy czosnku, są też pewnie jego przeciwnicy. Wszystko za sprawą ostrego, gryzącego zapachu, który nie pasuje wszystkim. Mimo niekoniecznie przyjemnej woni, trudno odmówić mu mnóstwa leczniczych właściwości. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć różnicę w zdrowiu.

Zanim jednak przejdziemy do wypunktowania prozdrowotnych zalet czosnku, winni jesteśmy wam wytłumaczenie jak powinno się go prawidłowo wyciskać przez praskę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo używać praski do czosnku?

Przeciskanie czosnku przez praskę nie wydaje się bardzo skomplikowanym działaniem. Tym bardziej, jeśli wiecie jak jej używać. A może od lat wyciskacie czosnek w niewłaściwy sposób? O co tutaj chodzi? Praski używa się w końcu także po to, by ręce nie przesiąkały nieprzyjemną, czosnkową wonią.

W tym celu zazwyczaj, obiera się ząbki czosnku z łupiny. Niepotrzebnie! Czosnek można sprasować w łupinami, które i tak po rozdrobieniu warzywa zostaną w prasce. Samo obieranie czosnku przed jego przeciśnięciem jest zatem bezcelowe. Możecie pominąć ten etap. Dzięki temu unikniecie pobrudzenia rąk, a także zredukujecie zabrudzenia samej praski, która zwykle jest niezwykle niewygodna jeśli chodzi o mycie pod bieżącą wodą.

Jak sobie poradzić z tym problemem? Wystarczy stara szczoteczka do zębów albo wykałaczki. Praskę przed oczyszczeniem można również posmarować olejem, powinno to pomóc z usuwaniu z niej resztek. Na koniec wystarczy urządzenie przemyć ciepłą wodą z płynem.

Zobacz także
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność

Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść

Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść

Dlaczego czosnek jest aż tak zdrowy?

W tym małym warzywie kryje się niemalże cała apteka. Mamy tu na myśli m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy oraz liczne sole mineralne, jak i cenne mikroelementy. Kobalt, chrom i nikiel i inne cenne minerały to także składowe czosnku.

Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Najzdrowszy jest czosnek surowy, choć rzadko jada się go w tej postaci. Znajduje jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Czosnku dokładacie z pewnością do wyrobu domowych wędlin, aromatycznych makaronów i dressingów. 

Wieloletnie badania pokazują, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. To zasługa lotnych, wspomnianych wcześniej związków siarkowych i olejków eterycznych. Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na wprowadzenie tego warzywa do codziennej diety.

Mleko ze zmiażdżonym czosnkiem ułatwi wam odksztuszanie, a dodatek do mikstury masła i miodu wzmaga potliwość, rozgrzewa i pozwoli skutecznie obniżyć gorączkę. Jeśli sięgacie często po aspirynę, zamieńcie ją na czosnek. Warzywo i lek mają bowiem bardzo podobne właściwości. 

kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy
Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka
Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry . Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć.  Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości. Cenne właściwości kiszonego czosnku Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.  Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność . Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty.  Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem . Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe , zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu.  Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste! Przepis na kiszony czosnek Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Grejpfrut
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem grejpfruta? Skutki mogą być katastrofalne!
Bez tego cytrusa wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety. Jednak grejpfrut, jedzony zbyt często i w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku! Cenne właściwości Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego! Zagrożenie dla zdrowia Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków . Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu! Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów. Idź do lekarza Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą . Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić. Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4...

antygrypina przepis
AdobeStock
Zdrowie
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujesz go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Swoim działaniem znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza. Siła natury Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.  Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.  Lekarstwo à la syrop Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwskazań, by użyć jej do antygrypiny.  W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Z każdego ze składników dostaniemy bowiem to, co najlepsze. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowo....