Obieranie czosnku
Pixabay/Ulrike Mai
Newsy

Prawie wszyscy wyciskają czosnek w niewłaściwy sposób. 1 rzecz robicie zupełnie niepotrzebnie

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez czosnku. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, lekkim sałatkom, a także może wspomóc waszą walkę z sezonową infekcją.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości, żadna z roślin nie jest w stanie dorównać czosnkowi. To naturalny antybiotyk, podstawowy składnik do przeprowadzenia detoksu organizmu, hamulec dla wielu bakterii i produkt, który również obniża ciśnienie krwi. Są wśród was zwolennicy czosnku, są też pewnie jego przeciwnicy. Wszystko za sprawą ostrego, gryzącego zapachu, który nie pasuje wszystkim.

Mimo niekoniecznie przyjemnej woni, trudno odmówić mu mnóstwa leczniczych właściwości. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć różnicę w zdrowiu. Zanim jednak przejdziemy do wypunktowania prozdrowotnych zalet czosnku, winni jesteśmy wam wytłumaczenie jak powinno się go prawidłowo wyciskać przez praskę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo używać praski do czosnku?

Przeciskanie czosnku przez praskę nie wydaje się bardzo skomplikowanym działaniem. Tym bardziej, jeśli wiecie jak jej używać. A może od lat wyciskacie czosnek w niewłaściwy sposób? O co tutaj chodzi? Praski używa się w końcu także po to, by ręce nie przesiąkały nieprzyjemną, czosnkową wonią.

W tym celu zazwyczaj, obiera się ząbki czosnku z łupiny. Niepotrzebnie! Czosnek można sprasować w łupinami, które i tak po rozdrobieniu warzywa zostaną w prasce. Samo obieranie czosnku przed jego przeciśnięciem jest zatem bezcelowe. Możecie pominąć ten etap. Dzięki temu unikniecie pobrudzenia rąk, a także zredukujecie zabrudzenia samej praski, która zwykle jest niezwykle niewygodna jeśli chodzi o mycie pod bieżącą wodą.

Jak sobie poradzić z tym problemem? Wystarczy stara szczoteczka do zębów albo wykałaczki. Praskę przed oczyszczeniem można również posmarować olejem, powinno to pomóc z usuwaniu z niej resztek. Na koniec wystarczy urządzenie przemyć ciepłą wodą z płynem.

Zobacz także
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność

Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść

Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść

Dlaczego czosnek jest aż tak zdrowy?

W tym małym warzywie kryje się niemalże cała apteka. Mamy tu na myśli m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy oraz liczne sole mineralne, jak i cenne mikroelementy. Kobalt, chrom i nikiel i inne cenne minerały to także składowe czosnku.

Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Najzdrowszy jest czosnek surowy, choć rzadko jada się go w tej postaci. Znajduje jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Czosnku dokładacie z pewnością do wyrobu domowych wędlin, aromatycznych makaronów i dressingów. 

Wieloletnie badania pokazują, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. To zasługa lotnych, wspomnianych wcześniej związków siarkowych i olejków eterycznych. Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na wprowadzenie tego warzywa do codziennej diety.

Mleko ze zmiażdżonym czosnkiem ułatwi wam odksztuszanie, a dodatek do mikstury masła i miodu wzmaga potliwość, rozgrzewa i pozwoli skutecznie obniżyć gorączkę. Jeśli sięgacie często po aspirynę, zamieńcie ją na czosnek. Warzywo i lek mają bowiem bardzo podobne właściwości. 

Źródło: gotujmy.pl

Jak szybko wyczyścić praskę do wyciskania czosnku? Nie potrzebujecie noża ani wykałaczki
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko wyczyścić praskę do wyciskania czosnku? Nie potrzebujecie noża ani wykałaczki
Czyszczenie wyciskarki do czosnku to wyjątkowo uciążliwa czynność kuchenna. Wiemy, jak ją uprościć!

Dokładne (a tym bardziej szybkie) umycie praski do czosnku to wyjątkowo ciężkie zadanie. Często używa się w tym celu wykałaczek, szpilek lub innych ostro zakończonych narzędzi. Jest to czasochłonne, jednak zwykłe umycie praski gąbką i płynem do mycia naczyń często nie wystarcza. Tak samo mycie sprzętu w zmywarce. Jak więc poradzić sobie z tym problemem? Jak wyczyścić praskę do czosnku? Jest na to sposób, którego na pewno nie znacie: wystarczy wam do niego świeży ogórek! Przepuśćcie warzywo przez praskę – dzięki swojej wysokiej zawartości wody szybko oczyści dziurki z pozostałości po czosnku. Ogórek sprawi też, że szybciej pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu po tym wonnym warzywie. Nie macie pod ręką ogórka? Możecie także spryskać praskę olejem w sprayu bądź tzw. cooking sprayem. Tłuszcz sprawi, że zanieczyszczenia będą odchodzić znacznie łatwiej. Czy częste jedzenie czosnku to samo zdrowie? Czosnek to tzw. naturalny antybiotyk  o niezwykle wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest pełne witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Czosnek słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i antywirusowych, które zwalczają wszelkie infekcje i znacząco poprawiają odporność. Chociaż czosnek jest wyjątkowo zdrowy, są pewne przeciwskazania i schorzenia, przy których nie powinno się go spożywać. Dotyczy to m.in. dolegliwości żołądkowych i chorób układu pokarmowego. Warzywo to należy do ciężkostrawnych produktów i może nasilić gazy, wzdęcia czy bóle brzucha. Należy także pamiętać, że na czosnek można być uczulonym, dlatego jeśli obserwujecie u siebie specyficzne reakcje alergiczne – skonsultujcie się z lekarzem i wykluczcie uczulenie na to warzywo. Źródło:...

jak szybko obrać i posiekać czosnek
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety
Obieranie i siekanie czosnku bywa kłopotliwe. Zdradzimy wam jednak sposoby, dzięki którym zawsze z łatwością go obierzecie i szybko posiekacie. Zdziwicie się, że nie jest to wiedza powszechna!

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem! Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań! Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku? Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie: połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką! Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki . Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!). Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku! Możecie to zobaczyć na tym filmie: Jak szybko posiekać czosnek? A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób: pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz.  Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej...

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Czosnek niedźwiedzi nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, którą możemy spotkać w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce znajdziemy ją przede wszystkim w Karpatach oraz Sudetach. Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic? Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść. Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego Czosnek niedźwiedzi nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale też ma wiele imponujących zastosowań zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi jest stosowany między innymi w leczeniu: wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu rozstroju żołądka i chorób przewlekłych Co jeszcze potrafi ta roślina? Poprawia zdrowie serca. Czosnek niedźwiedzi (tak, jak tradycyjny czosnek) ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko miażdżycy. zawałów serca i udarów. Obniża poziom cholesterolu. Dziki czosnek jest w stanie obniżyć ogólny poziom cholesterolu, utrzymując przy tym zdrowe serce. Jest stosowany na problemy żołądkowe. Czosnek niedźwiedzi zawiera cenne związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co może łagodzić stany zapalne, wzdęcia, skurcze, zaparcia i inne problemy żołądkowe. Łagodzi kaszel. W dzikim czosnku znajdziemy związki siarkowe i kwasy fenolowe, które skutecznie rozprawią się w walce z kaszlem, zapobiegną przyszłym infekcjom wirusowym i pomogą w prawidłowym działaniu układu pokarmowego. Ponadto: czosnek niedźwiedzi podwyższa poziom dobrego cholesterolu wspomaga wątrobę pomaga w leczeniu chorób reumatycznych wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych ma potencjał przeciwnowotworowy pomaga zachować młody wygląd poprawia stan...