
Przepisów na serniki jest tak dużo, że trudno je wszystkie zapamiętać. Ale istnieje receptura, którą znać powinien każdy Polak, czyli sernik krakowski. To tradycyjna wariacja na temat tego ciasta - jest ciężka masa serowa, fantazyjna kratka na wierzchu, lukier i jeszcze jedna rzecz, bez której to ciasto nie może się obejść.
Mowa tutaj oczywiście o rodzynkach - to obowiązkowy element sernika po krakowsku. Bez nich to nie będzie już ten sam smak, dlatego przyrządzając ciasto w tej wersji, nie zapominajcie nigdy o rodzynkach. Weźcie poniższy przepis i zobaczcie, jak zrobić prawdziwy, krakowski sernik.
Przepis na sernik krakowski (forma 35x24 cm)
Składniki:
Kruchy spód:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
¾ kostki masła
-
2 żółtka
-
80 g cukru
Masa serowa:
-
1 kg twarogu z wiaderka (lub tłustego twarogu, który został dwukrotnie lub trzykrotnie zmielony)
-
niecała 1 szklanka cukru pudru
-
pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
-
4 jajka
-
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
ok. 100 g rodzynek
Lukier:
-
pół szklanki cukru pudru
-
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od kruchego ciasta, ponieważ trzeba będzie je jeszcze schłodzić. Mąkę, masło, żółtka oraz cukier wymieszajcie na stolnicy i zagniećcie, by otrzymać jednolite, gładkie ciasto. Owińcie je folią spożywczą i na pół godziny odłóżcie do lodówki.
-
Następnie posmarujcie formę masłem. Weźcie ⅔ kruchego ciasta, wyłóżcie nim dno blaszki i nakłujcie widelcem, a ⅓ włóżcie z powrotem do lodówki.
-
Włóżcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez kwadrans.
-
W międzyczasie zajmijcie się masą serową. Oddzielcie żółtka od białek i wymieszajcie w 2 osobnych miskach - w dużej żółtka z cukrem na puch, a w mniejszej białka na sztywno.
-
W osobnym naczyniu połączcie twaróg z mąką oraz śmietaną. Dodajcie je do miski z żółtkami z cukrem i powoli dodawajcie, mieszając całość mikserem.
-
Gdy masa będzie już jednolita, dodajcie pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie wymieszajcie. Wyłóżcie ją na podpieczony i ostudzony spód.
-
Resztę ciasta wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie i potnijcie na paseczki - każdy o szerokości ok. 0,5 centymetra. Ułóżcie je w kratkę na masie serowej.
-
Na koniec rozkłóćcie jeszcze w misce 1 żółtko i posmarujcie nim kratkę z ciasta.
-
Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie sernik przez godzinę.
-
Po tym czasie wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i zostawcie sernik w środku, aż ostygnie.
-
Włóżcie go do lodówki na noc.
-
Na sam koniec posmarujcie sernik lukrem wykonanym z soku z połowy cytryny i połowy szklanki cukru pudru. Odstawcie do zastygnięcia. Smacznego!