Prawdziwy sernik krakowski uda się tylko z 1 składnikiem. Nie wolno o nim zapominać
AdobeStock
Newsy

Prawdziwy sernik krakowski uda się tylko z 1 składnikiem. Nie wolno o nim zapominać

Nie bez powodu to ciasto jest nazywane królem wśród serników. Wymaga trochę pracy i pewnej ilości składników, ale efekt jest tego wart. W serniku krakowskim musi się zawsze znaleźć 1 produkt, którego nie wolno pominąć w trakcie przygotowań.

Przepisów na serniki jest tak dużo, że trudno je wszystkie zapamiętać. Ale istnieje receptura, którą znać powinien każdy Polak, czyli sernik krakowski. To tradycyjna wariacja na temat tego ciasta - jest ciężka masa serowa, fantazyjna kratka na wierzchu, lukier i jeszcze jedna rzecz, bez której to ciasto nie może się obejść.

Mowa tutaj oczywiście o rodzynkach - to obowiązkowy element sernika po krakowsku. Bez nich to nie będzie już ten sam smak, dlatego przyrządzając ciasto w tej wersji, nie zapominajcie nigdy o rodzynkach. Weźcie poniższy przepis i zobaczcie, jak zrobić prawdziwy, krakowski sernik. 

Przepis na sernik krakowski (forma 35x24 cm)

Składniki:

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej 

  • ¾ kostki masła

  • 2 żółtka

  • 80 g cukru

Zobacz także
Tak kremowy sernik jadłam tylko u babci. Zawsze dodawała ten 1 składnik do masy

Tak kremowy sernik jadłam tylko u babci. Zawsze dodawała ten 1 składnik do masy

Wystarczą 2 składniki i sernik na zimno gotowy. Bez kombinowania, prosto i smacznie

Wystarczą 2 składniki i sernik na zimno gotowy. Bez kombinowania, prosto i smacznie

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (lub tłustego twarogu, który został dwukrotnie lub trzykrotnie zmielony)

  • niecała 1 szklanka cukru pudru

  • pół szklanki słodkiej śmietanki 30%

  • 4 jajka

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • ok. 100 g rodzynek

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru

  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od kruchego ciasta, ponieważ trzeba będzie je jeszcze schłodzić. Mąkę, masło, żółtka oraz cukier wymieszajcie na stolnicy i zagniećcie, by otrzymać jednolite, gładkie ciasto. Owińcie je folią spożywczą i na pół godziny odłóżcie do lodówki.

  2. Następnie posmarujcie formę masłem. Weźcie ⅔ kruchego ciasta, wyłóżcie nim dno blaszki i nakłujcie widelcem, a ⅓ włóżcie z powrotem do lodówki. 

  3. Włóżcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez kwadrans. 

  4. W międzyczasie zajmijcie się masą serową. Oddzielcie żółtka od białek i wymieszajcie w 2 osobnych miskach - w dużej żółtka z cukrem na puch, a w mniejszej białka na sztywno. 

  5. W osobnym naczyniu połączcie twaróg z mąką oraz śmietaną. Dodajcie je do miski z żółtkami z cukrem i powoli dodawajcie, mieszając całość mikserem. 

  6. Gdy masa będzie już jednolita, dodajcie pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie wymieszajcie. Wyłóżcie ją na podpieczony i ostudzony spód. 

  7. Resztę ciasta wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie i potnijcie na paseczki - każdy o szerokości ok. 0,5 centymetra. Ułóżcie je w kratkę na masie serowej.

  8. Na koniec rozkłóćcie jeszcze w misce 1 żółtko i posmarujcie nim kratkę z ciasta. 

  9. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie sernik przez godzinę.

  10. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i zostawcie sernik w środku, aż ostygnie.

  11. Włóżcie go do lodówki na noc. 

  12. Na sam koniec posmarujcie sernik lukrem wykonanym z soku z połowy cytryny i połowy szklanki cukru pudru. Odstawcie do zastygnięcia. Smacznego!