Do herbaty, owsianki, wypieków, a nawet do podjadania prosto ze słoiczka- miód smakuje genialnie w każdej postaci, więc chętnie wykorzystujemy go w kuchni. Niestety, czasem zamiast aromatycznego, pełnego wartości produktu trafiamy na bezwartościową podróbkę. Po czym poznać, że miód jest prawdziwy? Zróbcie test zapałki, a szybko zweryfikujcie zawartość swojego słoika.

Jak sprawdzić miód zapałką?

Wszyscy wiemy, że miód to samo zdrowie. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i posiada cały wachlarz witamin i minerałów, dzięki czemu zyskał miano naturalnego antybiotyku. Warto więc jeść go regularnie, pod warunkiem, że jest dobrej jakości. Niestety, na sklepowych półkach można znaleźć tzw. miody sztuczne, które naśladują naturalne. Takie produkty są tańsze, ale pozbawione wszystkich cennych wartości odżywczych prawdziwego produktu z pasieki, więc nie warto tracić na nie pieniędzy.

Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego? Nic prostszego. Wystarczy zanurzyć główkę zapałki w słoiku, a następnie spróbować ją podpalić. Prawdziwy miód jest łatwopalny, dlatego, jeśli zapałka szybko zapłonie, możemy być spokojni. Jeśli jednak tak się nie stanie, to niestety oznacza, że daliśmy się nabrać i zamiast naturalnego produktu kupiliśmy sztuczny miód. 

Sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu

Jeśli nie macie akurat możliwości sprawdzenia miodu zapałką, możecie też zweryfikować jego jakość na podstawie kilku innych szczegółów:

Zobacz także:

  • Rozpuśćcie miód w wodzie

To, jak miód zachowuje się po dodaniu do wody, jest jasnym znakiem jego jakości. Wszystko dlatego, że prawdziwy trzeba dość długo mieszać, aby całkowicie się rozpłynął, a sztuczny błyskawicznie znika w wodzie. 

  • Zwróćcie uwagę na to, jak miód spływa z łyżeczki

Warto obserwować co dzieje się z miodem, gdy opuszczamy pełną łyżeczkę w dół. Jeśli strumień, jakim spływa jest stały, to miód jest prawdziwy, natomiast gdy się „rwie” mamy do czynienia ze sztucznym słodzidłem. 

  • Przyjrzyjcie się konsystencji

Gdy na sklepowej półce zauważycie miód, który już częściowo skrystalizował się w słoiku, to znaczy, że jest on prawdziwy. Sztuczne miody pozostają idealnie płynne przez bardzo długi czas.