Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na pierogi z kaszanką
Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie!
Potrzebne wam będą poniższe składniki:
Do ciasta:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki ciepłej wody
- ¼ szklanki ciepłego mleka
- Odrobina soli
Do farszu:
- 250 g kiszonej kapusty
- 250 g swojskiej kaszanki
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka majeranku
- Płaska łyżeczka kminku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli.
- Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie.
- Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane.
- Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie.
- Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły.
- Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli.
- W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników.
- Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
- Do dużej miski wsypcie szklankę mąki i wlejcie ¾ szklanki bardzo ciepłej wody i ¼ ciepłego mleka. Wyrabiajcie do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
- Podzielcie ciasto na części. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawajcie kółka i włóżcie do każdego porcję farszu. Zlepcie brzegi.
- Gotowe pierogi włóżcie do garnka z wrzącą wodą i gotujcie przez około 10 minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl