pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy

Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli

Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie!

Zobacz także
jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do ciasta:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • Odrobina soli

Do farszu:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g swojskiej kaszanki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka majeranku
  • Płaska łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli.
  2. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie.
  3. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane.
  4. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie.
  5. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły.
  6. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli.
  7. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników.
  8. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
  9. Do dużej miski wsypcie szklankę mąki i wlejcie ¾ szklanki bardzo ciepłej wody i ¼ ciepłego mleka. Wyrabiajcie do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  10. Podzielcie ciasto na części. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawajcie kółka i włóżcie do każdego porcję farszu. Zlepcie brzegi.
  11. Gotowe pierogi włóżcie do garnka z wrzącą wodą i gotujcie przez około 10 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

farsz do pierogów ruskich przepis
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, Flickr
Newsy
Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów
Jak sprawić, by farsz do pierogów ruskich był jeszcze lepszy? Wystarczy ten wyjątkowy dodatek, który zupełnie zmieni smak pierogów!

Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi! Przepis Kuroniów na pierogi ruskie Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie. Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników: Ciasto: 350 g mąki pszennej ¾ szklanki wody 1 jajko Sól Farsz: 250 g ziemniaków gotowanych 250 g białego sera 100 g sera typu lazur 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 100 g masła Przygotowanie Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki). Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem....

pierogi po zbójnicku
Adobe Stock
Newsy
Jaki farsz mają pierogi zbójnickie? Właśnie tak smakują pierogi po góralsku
Pierogi ruskie, z mięsem czy kapustą i grzybami jadł każdy. To klasyk polskiej kuchni. Jednak tak pysznych pierogów po zbójnicku jeszcze nie jedliście! Okraszone cebulką oraz skwarkami po prostu rozpływają się w ustach!

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Charakteryzują się swoim wyjątkowym kształtem półksiężyca z ozdobną falbanką, a także uniwersalnością nadzień. Można je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki temu można się nimi zajadać cały rok. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, jagodami, truskawkami czy szpinakiem, jednak ich smak zdecydowanie przebijają te przygotowane po zbójnicku! Pierogi po zbójnicku lub góralsku To danie wyróżnia się swoim wyjątkowym aromatem. Farsz do pierogów jest przyrządzany z dwóch rodzajów kasz z kapustą kiszoną, tłustym mięsem i przyprawami. Kluczową rolę odgrywa ostra mielona papryka, która nadaje całej potrawie pikantności. Połączenie tych składników wydaje się nieco kuriozalne, jednak razem tworzy idealną całość. Tak przygotowane pierogi smakują wybornie i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Przepis na pierogi po zbójnicku Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 łyżka masła 3 jajka 200 g kaszy pęczak 100 g kiszonej kapusty 250 g wędzonego boczku 250 g kaszy gryczanej 50 g słoniny 2 cebule sól pieprz ostra mielona papryka Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie do niej szczyptę soli oraz ostrą mieloną paprykę. Do naczynia z suchymi produktami wbijcie jedno jajko i wlejcie jedną szklankę wody.  Z podanych składników zagniećcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, odstawcie je pod przykryciem ze ściereczki na przynajmniej 45 minut. Kiszoną kapustę przełóżcie do garnka i podlejcie odrobiną wody. Gotujcie ją do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedźcie nadmiar płynu oraz odstawcie do ostudzenia. Później posiekajcie ją na mniejsze kawałki. Kaszę...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

wachowicz pierogi
ONS, AdobeStock
Newsy
Trik Ewy Wachowicz na genialny farsz do pierogów. Nie zna go prawie nikt
Myślicie, że o pierogach wiecie już wszystko? Wykorzystajcie trik Ewy Wachowicz na przygotowanie farszu – smakuje obłędnie!

Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show . Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami . Wypróbujecie? Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu: Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Składniki do farszu: 300 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie ciasta: Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm. Przygotowanie farszu: Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym...