Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie!

Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do ciasta:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • Odrobina soli

Do farszu:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g swojskiej kaszanki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka majeranku
  • Płaska łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli.
  2. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie.
  3. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane.
  4. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie.
  5. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły.
  6. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli.
  7. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników.
  8. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
  9. Do dużej miski wsypcie szklankę mąki i wlejcie ¾ szklanki bardzo ciepłej wody i ¼ ciepłego mleka. Wyrabiajcie do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  10. Podzielcie ciasto na części. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawajcie kółka i włóżcie do każdego porcję farszu. Zlepcie brzegi.
  11. Gotowe pierogi włóżcie do garnka z wrzącą wodą i gotujcie przez około 10 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: