aloes miod
Adobe Stock
Newsy

Prawdopodobnie masz tę roślinę w doniczce. Miód z jej dodatkiem niesamowicie poprawia odporność

Domowe sposoby na różnego rodzaju dolegliwości to gwarancja sprawdzonego pochodzenia składników. Niektóre produkty mają wyjątkowe właściwości. Jesteśmy przekonani, że macie je u siebie w domu.

Medycyna naturalna to nieinwazyjne metody leczenia chorego. To również metody i praktyki, które mają działanie lecznicze, ale ich działania nie są potwierdzone badaniami naukowymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niekonwencjonalne metody lecznicze

Zazwyczaj są one akceptowane i oparte na twierdzeniach zgodnych z podstawową wiedzą medyczną oraz przyrodniczą. Przez dużą część środowiska lekarskiego uważane są za nieetyczne. Część praktyk, które zaliczane są do medycyny naturalnej, ma swoje źródło w dawnej tradycji, inne zaś rozwinęły się w czasach nowożytnych. W jednym i w drugim przypadku jedno jest pewne - są popularne i potrafią pomóc. 

Roślina, którą można hodować w domu

Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stały się kaktusy, sukulenty czy aloes. Rośliny pielęgnujemy w domowym zaciszu. Mało kto wie, że nadają się również do spożywczego zastosowania. Aloes jest niewymagającą rośliną ozdobną, ale ma też opinię środka zaradczego na dolegliwości skórne.

Aloes możemy stosować na oparzenia społeczne, na alergię, trudno gojące się rany, a nawet na trądzik. Sok z aloesu przyda się jako środek wspomagający w ramach diety oczyszczającej. Dodatkowo doskonale poprawia nastrój. Zawiera witaminę A, C i E, które są przeciwutleniaczami, witaminę B12, kwas foliowy i cholinę.

Przezroczysty żel 

Rośnie występuje w dużym natężeniu w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona. 

Wewnętrzny przezroczysty żel zawiera 99% wody, a reszta składa się z glukomannanów, aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym znalazł zastosowanie w kosmetyce. 

Aloes jest dziś szeroko stosowany również w:

  • żywności

  • suplementach diety

  • produktach ziołowych

Przepisy z aloesem

Przepisy na aloes nie są skomplikowane. Z tego cennego miąższu możesz przygotować nie tylko sok, ale również miód czy nalewkę. Każde rozwiązanie zapewni ci zastrzyk energii, a także będzie pomocne w ochronie naturalnej odporności organizmu. Koniec z ospałością, przemęczeniem i osłabieniem!

Przepis na miód aloesowy:

  • 100 ml soku z aloesu,
  • 200 ml naturalnego miodu

Do niewielkiej miski wlewamy sok z aloesu i miód. Dokładnie mieszamy składniki łyżką. Miksturę przechowujemy w ciemnej butelce lub słoiku. Pijemy łyżkę codziennie na czczo. Nie pożałujecie!

Sok z tej rośliny odchudza, wzmacnia i zapobiega infekcjom. Pijcie go przez jesień i zimę.
Adobe Stock
Newsy
Sok z tej rośliny odchudza, wzmacnia i zapobiega infekcjom. Pijcie go przez jesień i zimę
Jakiego składnika potrzebujecie do przygotowania tego soku? To roślina, którą często hodujemy w domu. Ma soczysty miąższ i wiele zastosowań.

Aloes jest jednym z sukulentów, który rośnie w naszych domach latami i nie wymaga szczególnego pielęgnowania. To łatwa w hodowli roślina, z której miazga stosowana jest na oparzenia słoneczne, trudno gojące się rany czy trądzik. Pomaga też na wiele innych problemów, dzięki temu, że zawiera kwas salicylowy o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Sok wyciśnięty z jej pędów ma jeszcze inne zastosowania. Sprawdzamy jakie. Jak używać soku z aloesu i dlaczego nie wolno go nadużywać? Aloes, a dokładniej mówiąc aloe vera, ma właściwości oczyszczające, jest więc skutecznym wsparciem prowadzonej diety, w tym diety odchudzającej. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny i pomaga radzić sobie z wirusami i bakteriami. Sok z aloesu, w dawce nie większej niż 50 ml, rozcieńczony z wodą w proporcji 1:1, żeby zmniejszyć odczuwalną goryczkę, regularnie pity przez cały sezon grypowy, pomoże wam uniknąć przeziębienia czy zarażenia, poprzez wzmocnienie odporności. Nie należy stosować go jednak w nadmiarze, bo może wywołać biegunkę. Z tego też powodu, soku aloesowego powinny unikać dzieci, kobiety w ciąży czy osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Przekonaliśmy was do picia soku z aloesu? Poszukajcie więc w swojej roślinie przynajmniej dwuletnich liści, bo to z nich zrobicie najlepszy sok.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez CheckEd Fit przepisy, dieta (@check_ed_) Przepis na sok z aloesu Składniki: Liście aloesu – około 40 cm Sok z cytryny – z 2...

Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
AdobeStock
Newsy
Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
Latem nietrudno o oparzenia słoneczne. Produkty, które każdy z was ma w domu, przyśpieszą gojenie!

Spędzacie lato nad morzem, w górach, a może w mieście? Niezależnie od miejsca, w którym przebywacie, w słonecznie dni nietrudno o poparzenia słoneczne. Nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie i szczypanie skóry, pomogą wam złagodzić produkty, które znajdują się w waszej lodówce! Kefir Kwaśne produkty mleczne, takie jak kefir , zsiadłe mleko i maślanka, zawierają żywe kultury bakterii, które odbudują naruszoną przez słońce skórę i przywrócą jej prawidłowy poziom pH. Należy nasączyć gazę w kefirze, maślance albo mleku i przyłożyć do poparzonych miejsc. Aloes Tak samo jak mleczne przetwory, aloes przywraca prawidłowe pH skóry, a do tego przyśpiesza jej regenerację. Aloes zawiera również aloektynę, która ma działanie przeciwzapalne. Zamoczcie gazę w soku z aloesu i zastosujcie w formie okładów na poparzenia. Ziemniaki Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki również świetnie działają na wszelkiego rodzaju podrażnienia! A zwłaszcza na poparzenia skóry, ponieważ ziemniaki pozwolą zapobiec pojawieniu się pęcherzy i złagodzą ból. Wystarczy, że pokroicie surowego ziemniaka w plasterki i przyłożycie je do oparzeń. Możecie też wymieszać po prostu mąkę ziemniaczaną z wodą i nałożyć na skórę. Miód Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które warto wykorzystać w leczeniu oparzeń. Po prostu posmarujcie podrażnione miejsca miodem i już po chwili odczujecie jego dobroczynne działanie. Jak chronić się przed słońcem? By skutecznie zapobiec oparzeniom słonecznym , koniecznie przestrzegajcie tych zasad w trakcie lata: Przed wyjściem na słońce, użyjcie kremu z filtrem UV. Jeśli macie bardzo jasną skórę, stosujcie SPF o wartości co najmniej 30. Starajcie...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...