Pranie trudne do wyprasowania? Ten produkt, który trzymacie w kuchni zmieszajcie z wodą i spryskajcie rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Pranie trudne do wyprasowania? Zmieszajcie ten produkt z wodą i spryskajcie ubranie

Podpowiadamy jak w prosty sposób wyprasować nawet trudne do rozprostowania i wygładzenia rzeczy. Zróbcie tę miksturę i problem z głowy.

Jedni uwielbiają prasować. Mówią, że ta czynność ich uspokaja. Inni nienawidzą, gdy w domu zbierze się góra prania do wyprasowania. Obie grupy zachodzą jednak razem w głowę co zrobić, żeby trudne do uprasowania rzeczy łatwiej i szybciej okiełznać żelazkiem i usunąć z nich zagniecenia. Mamy na to rozwiązanie. Jest to środek, który na pewno macie w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skrobia kukurydziana ułatwia prasowanie

Nasze mamy i babcie uwielbiały krochmalenie tkanin. Krochmaliły nie tylko obrusy i pościel, ale także bieliznę czy chustki do nosa. Pod wpływem krochmalu tkanina nabiera sztywności, nie wchłania kurzu i wilgoci, dłużej zachowuje świeżość. Klasyczny krochmal przygotowuje się z maki ziemniaczanej i wody. Krochmal robi się tak jak kisiel: gotując w wodzie niedużą ilość skrobi ziemniaczanej.

Zamiast tradycyjnego krochmalu, który nie tylko konserwował pościel czy bieliznę, ale też ułatwiał jej uprasowanie, proponujemy inną wersję mikstury, która także pomaga w prasowaniu. Użyjcie mąki kukurydzianej i ciepłej wody.

Sposób przygotowania mikstury do prasowania:

  1. Do butelki ze spryskiwaczem wlejcie szklankę ciepłej wody.
  2. Dodajcie 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wymieszajcie do rozpuszczenia się mąki.
  3. Spryskujcie miksturą pognieciona tkaninę i uprasujcie ją.
Zobacz także
Przepis na porządne wyczyszczenie pralki... tabletką do zmywarki. Pamiętajcie o tej 1 rzeczy

Przepis na porządne wyczyszczenie pralki... tabletką do zmywarki. Należy pamiętać o tej 1 rzeczy

Tych 2 rzeczy nie róbcie wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie

Tych 2 rzeczy nie róbcie, wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie

Inne zastosowanie skrobi kukurydzianej

Skrobię kukurydzianą niektórzy używają w kuchni tak jak mąkę ziemniaczaną. Przygotowuje się ją tak samo jak tę z ziemniaków i wykorzystuje w potrawach w podobny sposób. Używa się jej przede wszystkim w kuchniach, w których gospodynie unikają maki pszennej ze względu na uczulenia domowników na gluten.

Jednak mąka kukurydziana ma także inne zastosowania. Oto one:

  • Usuwa tłuste plamy. Należy nasypać skrobię na plamę, wetrzeć w tkaninę i zostawić na kilka minut. Po tym czasie strzepcie mąką, nalejcie na plamę odrobinę płynu do naczyń i upierzcie jak zwykle
  • Myje okna bez smug. Aby przygotować miksturę, wymieszajcie ciepłą wodę, pół szklanki octu spirytusowego i 2 łyżki mąki kukurydzianej. Zwilżcie w tym płynie ściereczkę z mikrofibry i morka umyjcie okno. Następnie wytrzyjcie ręcznikiem papierowym
  • Usuwa brzydki zapach. Skrobia kukurydziana pochłania nieprzyjemne zapachy podobnie jak kawa, sok z cytryny czy soda oczyszczona. Wystarczy rozsypać jej trochę w pobliżu źródła brzydkiego zapachu. Można też wsypać skrobię do słoika, do którego dodacie odrobinę dowolnego olejku eterycznego i zakręcicie nakrętką, w której zrobicie dziurki. Ten domowy pochłaniacz zapachów wstawcie np. do szafki z butami czy ustawcie koło kosza na śmieci.

Źródło: mamadu.pl

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące
Kukurydziana, ziemniaczana, pszenna, gryczana czy ryżowa? Wyjaśniamy, która mąka jest najlepsza do placków ziemniaczanych.

W sklepach można dziś kupić wiele rodzajów mąki. Zastanawiacie się pewnie, czy nadadzą się one do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane. Byście nie musieli eksperymentować, zebraliśmy dla was informacje o tym, jaka mąka sprawdzi się najlepiej przy przygotowywaniu placków. Nie ma znaczenia, czy zdecydujecie się placki ziemniaczane z sosem leśnym , placki ziemniaczane po mazursku , placki ziemniaczane z serem camembert czy placki ziemniaczane z dynią z tą mąką zawsze będą smakowały wyśmienicie. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych Jeżeli decydujecie się jednak na dodanie mąki do placków, na pewno zastanawiacie się nad tym, jaka będzie najlepsza. Pszenna, ziemniaczana? A może kukurydziana albo ryżowa? Sprawdziliśmy, jak zachowają się placki z użyciem różnych rodzajów mąki. Który wy wybierzecie? Mąka kukurydziana To dobry wybór dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej , ponieważ mąka kukurydziana nie zawiera w sobie ani grama glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawi, że placki będą miękkie. Jeśli użyjecie mąki kukurydzianej, wasze placki wyjdą dość żółte i o lekkim, kukurydzianym zapachu. Mąka ziemniaczana Może się przydać wówczas, gdy macie za mało ziemniaków do zrobienia placków i potrzebujecie nieco zagęścić ciasto. Lepiej stosować ją jako dodatek do innej mąki niż używać samodzielnie , ponieważ placki z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą bardzo twarde i niesmaczne. Mąka gryczana Po ten rodzaj mąki coraz częściej sięgają ludzie, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Jednak mąka gryczana nie jest najlepszym wyborem do placków ziemniaczanych . Lepiej dodawać ją do innej mąki i mieszać, ponieważ placki z dodatkiem samej mąki gryczanej wyjdą gumowate. Mąka ryżowa Jeśli...

Kołduny
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Tradycyjne kołduny z mięsem to danie, którego każdy powinien spróbować. Tylko jedna okrasa podkreśli ich cudowny smak 
Te kołduny to dla wielu smak dzieciństwa. Farsz mięsny z połączeniem ciasta z ziemniaków tworzy duet doskonały.

Nasze babcie kochały dla nas robić to danie. Teraz my dzięki temu przepisowi, możemy przygotować pyszne kołduny dla naszej rodziny. Polane odpowiednią okrasą, będą smakować każdemu. Mają piękny zapach gotowanego, pikantnego mięsa. Ciasto z ziemniaków dopełnia całość. Nic tylko się nimi zajadać. Są pracochłonne, ale ich smak wynagradza cały trud.  Przepis na pyszne kołduny z mięsem Składniki: Ciasto 2 kg ziemniaków ( 1,5 surowych i 0,5 ugotowanych) Łyżka mąki ziemniaczanej Farsz 500 g mięsa mielonego Pieprz świeżo zmielony Ząbek czosnku 1/2 łyżeczki Vegety 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. 0,5 kg ugotujcie w osolonej wodzie. Pozostałą część zetrzyjcie na tarce lub zmielcie je maszynką.  Z surowych ziemniaków odciśnijcie całą wodę do miski. Po wszystkim wylejcie wodę ale tak, żeby krochmal został na dnie. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie krochmal i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Ugotowane ziemniaki zmielcie i odstawcie aby przestygły.  W międzyczasie przygotujcie mięso. Dodajcie do niego pół łyżeczki Vegety, czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego.  Ugotowane ziemniaki dodajcie do pozostałych i dobrze wymieszajcie, aby wszystko się dobrze połączyło. W garnku zagotujcie wodę.  Z ciasta formujcie kołduny. Rozpłaszczcie po małym kawałku ciasta na dłoni, a na środek nakładajcie mięso. Następnie całość dokładnie zaklejcie.  Do wrzącej, osolonej wody wrzucajcie kołduny partiami i gotujcie je przez pół godziny na małym ogniu.  I gotowe! Smak kołdunów wspaniale podkreśli tylko jedna okrasa: ze słoniny. Można też podawać je z...

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy
Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie. Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze . Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie. Przepis na haluszki z bryndzą Składniki: 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi Jajko 2-3 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Ok. 15 dag słoniny 15 dag bryndzy Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą. Wymieszajcie całość na gładką masę. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki. Gotujcie kluski przez ok. 5 min. Na patelni wysmażcie skwarki. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków. Smacznego!