Pranie trudne do wyprasowania? Ten produkt, który trzymacie w kuchni zmieszajcie z wodą i spryskajcie rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Pranie trudne do wyprasowania? Zmieszajcie ten produkt z wodą i spryskajcie ubranie

Podpowiadamy jak w prosty sposób wyprasować nawet trudne do rozprostowania i wygładzenia rzeczy. Zróbcie tę miksturę i problem z głowy.

Jedni uwielbiają prasować. Mówią, że ta czynność ich uspokaja. Inni nienawidzą, gdy w domu zbierze się góra prania do wyprasowania. Obie grupy zachodzą jednak razem w głowę co zrobić, żeby trudne do uprasowania rzeczy łatwiej i szybciej okiełznać żelazkiem i usunąć z nich zagniecenia. Mamy na to rozwiązanie. Jest to środek, który na pewno macie w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skrobia kukurydziana ułatwia prasowanie

Nasze mamy i babcie uwielbiały krochmalenie tkanin. Krochmaliły nie tylko obrusy i pościel, ale także bieliznę czy chustki do nosa. Pod wpływem krochmalu tkanina nabiera sztywności, nie wchłania kurzu i wilgoci, dłużej zachowuje świeżość. Klasyczny krochmal przygotowuje się z maki ziemniaczanej i wody. Krochmal robi się tak jak kisiel: gotując w wodzie niedużą ilość skrobi ziemniaczanej.

Zamiast tradycyjnego krochmalu, który nie tylko konserwował pościel czy bieliznę, ale też ułatwiał jej uprasowanie, proponujemy inną wersję mikstury, która także pomaga w prasowaniu. Użyjcie mąki kukurydzianej i ciepłej wody.

Sposób przygotowania mikstury do prasowania:

  1. Do butelki ze spryskiwaczem wlejcie szklankę ciepłej wody.
  2. Dodajcie 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wymieszajcie do rozpuszczenia się mąki.
  3. Spryskujcie miksturą pognieciona tkaninę i uprasujcie ją.
Zobacz także
Przepis na porządne wyczyszczenie pralki... tabletką do zmywarki. Pamiętajcie o tej 1 rzeczy

Przepis na porządne wyczyszczenie pralki... tabletką do zmywarki. Należy pamiętać o tej 1 rzeczy

Tych 2 rzeczy nie róbcie wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie

Tych 2 rzeczy nie róbcie, wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie

Inne zastosowanie skrobi kukurydzianej

Skrobię kukurydzianą niektórzy używają w kuchni tak jak mąkę ziemniaczaną. Przygotowuje się ją tak samo jak tę z ziemniaków i wykorzystuje w potrawach w podobny sposób. Używa się jej przede wszystkim w kuchniach, w których gospodynie unikają maki pszennej ze względu na uczulenia domowników na gluten.

Jednak mąka kukurydziana ma także inne zastosowania. Oto one:

  • Usuwa tłuste plamy. Należy nasypać skrobię na plamę, wetrzeć w tkaninę i zostawić na kilka minut. Po tym czasie strzepcie mąką, nalejcie na plamę odrobinę płynu do naczyń i upierzcie jak zwykle
  • Myje okna bez smug. Aby przygotować miksturę, wymieszajcie ciepłą wodę, pół szklanki octu spirytusowego i 2 łyżki mąki kukurydzianej. Zwilżcie w tym płynie ściereczkę z mikrofibry i morka umyjcie okno. Następnie wytrzyjcie ręcznikiem papierowym
  • Usuwa brzydki zapach. Skrobia kukurydziana pochłania nieprzyjemne zapachy podobnie jak kawa, sok z cytryny czy soda oczyszczona. Wystarczy rozsypać jej trochę w pobliżu źródła brzydkiego zapachu. Można też wsypać skrobię do słoika, do którego dodacie odrobinę dowolnego olejku eterycznego i zakręcicie nakrętką, w której zrobicie dziurki. Ten domowy pochłaniacz zapachów wstawcie np. do szafki z butami czy ustawcie koło kosza na śmieci.

Źródło: mamadu.pl

Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Sekret zwartego i gładkiego ciasta tkwi w 1 składniku
Flickr
Newsy
Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Sekret zwartego i gładkiego ciasta tkwi w 1 składniku
Doskonałe śniadanie z dzieciństwa? Naleśniki. Jedni z was lubią puszyste, inni przypieczone, a jeszcze inni idealnie gładkie. Jednak te ostatnie nie wszyscy potrafią zrobić. Nie wiedzą, że sekret tkwi w 1 składniku. 

Dzisiaj przedstawimy wam tradycyjną recepturę na naleśniki wzbogaconą nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu ciasto jest gładkie, zwarte i bez dziur. Doskonałe do każdego nadzienia. Od tej pory żaden dżem ani Nutella nie będzie wyciekać wam na talerz.  Co daje skrobia kukurydziana w cieście naleśnikowym?  Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy w postaci białego proszku. Uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie ma smaku ani zapachu.  Jest doceniana i wykorzystywana chętnie przez kucharzy ze względu na swoje właściwości zagęszczające. W połączeniu z wodą tworzy gęsty kleik. Jest naturalnym wypełniaczem, świetnie nadaje się do przygotowywania sosów i kremów, a także do ciast, placków i naleśników.   W przypadku tych ostatnich tworzy ciasto, które jest idealnie gładkie i elastyczne. Co więcej, nie uświadczycie w takim naleśniku najmniejszej dziurki, przez którą będzie uciekać nadzienie.  Jak smażyć naleśniki, by wyszły cienkie i rumiane? W smażeniu naleśników liczy się dobrze rozgrzana patelnia, niewielka ilość tłuszczu i właściwa, lejąca się konsystencja ciasta.   Ważne jest, by nie wylewać go zbyt wiele, gdyż naleśnik wyjdzie bardzo gruby, a przecież zależy wam na jak najcieńszych plackach. Zaopatrzcie się w małą chochelkę i nią nakładajcie ciasto na patelnię.   Naleśniki smażone na maśle są kaloryczne, jednak smakują niebiańsko i ładnie się rumienią. Dodajcie więc odrobinę masła do oleju, na którym je smażycie.  Przepis na idealnie gładkie naleśniki bez dziurek  Składniki:  2 szklanki mąki pszennej  2 szklanki mleka  4 jajka  4 łyżki oleju roślinnego   4 łyżki masła  4 łyżeczki cukru  1 opakowanie cukru...

Jak zrobić domowy krochmal? Będziecie potrzebować wody i 1 nietypowego składnika
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić domowy krochmal? Będziecie potrzebować wody i 1 nietypowego składnika
Chcecie zrobić prosty, domowy krochmal? Użyjcie tego popularnego składnika. Na pewno macie go w kuchni.

Krochmal to nic innego, jak mieszanka skrobi roślinnej (najczęściej ziemniaczanej) z wodą. Jego konsystencja przypomina kisiel, który po zastygnięciu usztywnia różne tkaniny. Krochmal stosuje się do płukania lub po praniu ubrań. Następnie należy tkaninę delikatnie wysuszyć, a na koniec wyprasować. Do głównych zalet krochmalenia tkanin należy zaliczyć to, że: taka tkanina nie wchłania kurzu ani wilgoci, co zapobiega namnażaniu bakterii i umożliwia jej dłuższe użytkowanie różne rodzaju zabrudzenia dają się z takiego materiału o wiele łatwiej usunąć   Jak zrobić domowy krochmal? Krochmalenie ubrań to prosty sposób na wygładzenie i usztywnienie materiałów. Jak zrobić prosty domowy krochmal? Wystarczy, że użyjecie ryżu. Sprawdźcie jak się do tego zabrać. Na trzy litry gotującej się osolonej wody wsypcie szklankę ryżu i gotujcie około 25 minut. Pamiętajcie, by ryż swobodnie pływał w wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ryż przez gęste sito (wykorzystajcie go do zjedzenia) Wodę, w której ryż się gotował, rozcieńczcie kilkakrotnie i używajcie jako krochmalu najwyższego gatunku. Jakie tkaniny najczęściej się krochmali? Krochmali się najczęściej tkaniny, które powinny być lekko sztywne. Są to: poszewki pościelowe prześcieradła koszule obrusy i serwetki firanki, bluzki i spodnie  Nie krochmali się: flaneli satyny wszelkich tkanin syntetycznych ręczników ścierek Z czego jeszcze można zrobić krochmal? Domowy krochmal możecie też zrobić z cukru. Składniki: 4 łyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: Zagotujcie wodę. Rozpuśćcie w niej cukier. Otrzymaną mieszankę nieco...

Wasze okna będą lśniące i bez smug. Wystarczy, do tego popularny produkt z waszej kuchni
własne
Newsy
Wasze okna będą lśniące i bez smug. Wystarczy do tego popularny produkt z waszej kuchni
Napracujecie się, namęczycie, a na oknach i tak widać zacieki, plamy i smugi. Prawie żaden płyn do mycia szyb nie zagwarantuje wam sukcesu w tym temacie... Chyba że przygotujecie go samodzielnie. 

Idealnie czyste okna, na których nie ma smug to oczko w głowie każdej pani domu. Cel można osiągnąć nie tylko za pomocą chemii gospodarczej, lecz również wypróbowanych, babcinych sposobów.   Domowe środki czyszczące przeżywają obecnie drugą młodość, a to dlatego, że są wyjątkowo skuteczne, tanie i z całą pewnością mają w sobie mniej chemii niż te kupione w sklepie.  Jak działa skrobia ziemniaczana na okna?  Skrobia ziemniaczana to składnik wielu sosów i potraw, który świetnie zagęszcza np. kisiel. Na tym jednak nie kończą się jej zastosowania. Już wasze babcie wykorzystywały ją do innych zadań w gospodarstwach domowych.  Skrobia ziemniaczana świetnie czyści i poleruje. Dzięki niej każde szkło w domu nabierze blasku. Nie chodzi tu tylko o okna, lecz również drzwiczki szafek, lustra czy kieliszki.  Produkt ten sprawnie usunie nie tylko kurz, ale przede wszystkim sprawi, że szklane rzeczy będą lśnić nowym blaskiem. Podstawowa i efektywna receptura zawiera tylko 2 składniki:   1 l wody,  łyżkę skrobi.  Poniżej pokażemy wam również jak przygotować wszechstronny i wyjątkowo skuteczny płyn z wykorzystaniem skrobi ziemniaczanej i jeszcze dwóch łatwo dostępnych komponentów. Dzięki niemu nawet mocno zabrudzone i pokryte tłuszczem szklane przedmioty staną się przezroczyste i bez zacieków.  Przepis na płyn do mycia mocno zabrudzonych okien ze skrobią Składniki:  1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej  1 łyżka octu (70 proc.)  1 łyżka amoniaku   1 l dobrze ciepłej wody  Sposób przygotowania:  Do czystego pojemnika wlejcie wodę i dodajcie skrobię. Wymieszajcie, aż skrobia się rozpuści.  Następnie dodajcie łyżkę octu i amoniaku. Składniki te są w stanie rozpuścić...

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...