kluski z mięsem przepis
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy

Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie

Pomysł na obiad? Pyszne, poznańskie bomby ze skwarkami! Wszyscy oszaleją z wrażenia.
Katarzyna Wyborska
styczeń 23, 2021

Gdy nudzą się wam klasyczne dania, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej! By skosztować tej potrawy, nie musicie jechać specjalnie do Poznania – zróbcie sami słynne poznańskie bomby z tego przepisu. Palce lizać!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na poznańskie bomby

Pod tą nazwą nie kryje się nic innego jak pyszne kluski z mięsem. Z dodatkiem skwarków smakują po prostu genialnie i koniecznie musicie je wypróbować.

Do przygotowania bomb potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do ciasta:

  • 1 kilogram ziemniaków gotowanych
  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól

Do farszu:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól
  • Pieprz

Do skwarków:

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Kilogram ziemniaków obierzcie i ugotujcie w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wylejcie wodę i ostudźcie ziemniaki. Później przeciśnijcie je przez praskę.
  2. Pozostałe 1,5 kg ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie dokładnie z wody.
  3. Dodajcie surowe ziemniaki do ugotowanych, wbijcie jedno jajko, doprawcie solą i wymieszajcie. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, wsypcie trochę mąki ziemniaczanej.
  4. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
  5. Następnie do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie przyprawą do mięsa mielonego.
  6. Z ciasta formujcie placuszki i na środku każdego z nich umieśćcie kulkę z farszu. Zlepcie brzegi.
  7. W garnku zagotujcie osoloną wodę i gotujcie kluchy na małym ogniu. Powinny się gotować przez około 15 minut, aż do wypłynięcia. Wyciągajcie za pomocą cedzaka na półmisek.
  8. Pokrójcie boczek w kostkę i smażcie na oleju. Wytopione skwarki dodajcie do bomb. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze