Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie
Adobe Stock
Newsy

Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie

Pomysł na obiad? Pyszne, poznańskie bomby ze skwarkami! Wszyscy oszaleją z wrażenia.

Gdy nudzą się wam klasyczne dania, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej! By skosztować tej potrawy, nie musicie jechać specjalnie do Poznania – zróbcie sami słynne poznańskie bomby z tego przepisu. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na poznańskie bomby

Pod tą nazwą nie kryje się nic innego jak pyszne kluski z mięsem. Z dodatkiem skwarków smakują po prostu genialnie i koniecznie musicie je wypróbować.

Składniki:

Do przygotowania bomb potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do ciasta:

  • 1 kilogram ziemniaków gotowanych
  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól

Do farszu:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
cepeliny kartacze

Ugotujcie przepyszne cepeliny z mięsem z receptury babci. Okraszone boczkiem skuszą każdego

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Przygotowanie:

  1. Kilogram ziemniaków obierzcie i ugotujcie w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wylejcie wodę i ostudźcie ziemniaki. Później przeciśnijcie je przez praskę.
  2. Pozostałe 1,5 kg ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie dokładnie z wody.
  3. Dodajcie surowe ziemniaki do ugotowanych, wbijcie jedno jajko, doprawcie solą i wymieszajcie. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, wsypcie trochę mąki ziemniaczanej.
  4. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
  5. Następnie do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie przyprawą do mięsa mielonego.
  6. Z ciasta formujcie placuszki i na środku każdego z nich umieśćcie kulkę z farszu. Zlepcie brzegi.
  7. W garnku zagotujcie osoloną wodę i gotujcie kluchy na małym ogniu. Powinny się gotować przez około 15 minut, aż do wypłynięcia. Wyciągajcie za pomocą cedzaka na półmisek.
  8. Pokrójcie boczek lub słoninę w kostkę i wytopcie na patelni. Wytopione skwarki dodajcie do bomb. Smacznego!
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
Jak zrobić dobre pierogi i co sprawia, że te robione przez babcię tak genialnie smakowały? Wypróbujcie klasyczny przepis na pierogi oraz trik, który pozwoli wam zrobić idealne ciasto do pierogów.

Nie wiecie jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Wykorzystajcie prosty trik na zrobienie ciasta i smaczny przepis na pierogi jak u babci! Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Zastanawiacie w czym tkwił sekret idealnego ciasta na pierogi, które robiła babcia? Ważny jest czas! W przypadku ciasta na pierogi nie można się zanadto spieszyć, bo inaczej nie wyjdzie. Gdy wyrobicie ciasto, odstawcie je na pół godziny, by nieco spęczniało. Dzięki temu pierogi będą smaczniejsze! Przepis babci na pierogi z mięsem Do przygotowania klasycznych pierogów jak u babci potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram mąki pszennej 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki oleju Sól Wrzątek Do farszu: 2 kg kapusty kiszonej Kilogram mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma surowego boczku 1 jajko 1 cebula Olej Sól Pieprz Włoszczyzna Przygotowanie: Umyjcie mięso i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą tak, by przykryła całe mięso. Następnie do mięsa włóżcie umyte warzywa. Doprawcie solą, pieprzem i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu wyjmijcie wszystko z garnka, a do pozostałej wody włóżcie kapustę i gotujcie ją przez 40 minut. Ugotowaną kapustę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Następnie połóżcie ją na desce do krojenia i poszatkujcie ostrym nożem. Mięso włóżcie do maszynki do mielenia i zmielcie drobno. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Gdy ostygnie, zmielcie ją w maszynce i dodajcie do mięsa. Następnie do mięsa z cebulą i kapustą wbijcie jedno całe jajko, dodajcie sól, pieprz i wyróbcie. Wymieszajcie przesiany kilogram mąki z jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 2...

Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Zasmażana młoda kapusta z kiełbasą wspaniale pasuje do kopytek. Wypróbujcie poniższy przepis na to pyszne danie!

Kopytka to bardzo proste danie polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza. Przyrządza się je szybko i pasuje do nich wiele dodatków – na przykład prosty i smaczny sos pieczarkowy . Tym, co jeszcze genialnie pasuje do kopytek jest podsmażana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie! Świetny przepis na kopytka z kapustą opublikowała na portalu Gotujmy.pl jedna z jego użytkowniczek, Martyna12. Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami Do przygotowania kopytek z kapustą potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju Sól 1 główka młodej kapusty 4 kiełbasy śląskie 4 duże i mięsiste pomidory 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki zmielcie, przeciśnijcie przez prasę albo ugniećcie. Dodajcie do ziemniaków 400 g mąki, jajko i wyróbcie na gładkie ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę połóżcie kawałki ciasta, uformowane w wałeczki. Każdy z nich pokrójcie w kopytka. Zagotujcie w dużym garnku wodę z solą oraz łyżką oleju. Partiamy wrzucajcie kopytka do wrzącej wody i gotujcie do momentu, aż wypłyną. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Tak samo pokrójcie kiełbasę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i podsmażcie kiełbasę z cebulą. Sparzcie pomidory, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię. Całość duście na średnim ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Obierzcie kapustę z wierzchnich, twardych liści, a resztę poszatkujcie drobno. Pokrojoną kapustę dodajcie do reszty...

poznanskie szagowki
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich
Znacie to danie? Pyszne kluseczki cięte na skos, do złudzenia przypominają kopytka. Podajemy przepis na szagówki, które są niezwykle popularne w Wielkopolsce.

Na szagę oznacza na skos lub na skróty i stąd wzięła się nazwa poznańskich kopytek, zwanych szagówkami. Dzięki cięciu na ukos nabierają charakterystycznego kształtu rombu. Takie danie to doskonały sposób, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia, a macie już dość popularnych śląskich klusek. Najlepsze wyjdą oczywiście z wczorajszych pyrek, ale jeśli nie macie ich pod ręką to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić szagówki ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Przepis na poznańskie szagówki  ze skwarkami  Składniki 800 g ziemniaków 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka masła 300g wędzonego boczku Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę i przeciśnijcie je przez praskę na puree lub utłuczcie na gładką masę. W garnuszku podgrzejcie masło ze śmietanką, zalejcie masą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jajko i mąkę małymi porcjami. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto podzielcie na porcje, uformujcie wałki, lekko je spłaszczcie od góry i krójcie na skos. Każda kluska powinna mieć szerokość 1-1,5cm. Kluski wrzucajcie na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotujcie jeszcze przez minutę i wyjmujcie łyżką cedzakową. Z boczku odetnijcie skórkę i pokrójcie go w drobną kostkę. Wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek się wytopi i podsmaży, skwarki są gotowe. Szagówki doskonale smakują z kiszoną kapustą. Wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno powtórzycie go nieraz. Przepis na kiszoną kapustę do obiadu i kopytek Składniki 900g...