Gdy nudzą się wam klasyczne dania, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej! By skosztować tej potrawy, nie musicie jechać specjalnie do Poznania – zróbcie sami słynne poznańskie bomby z tego przepisu. Palce lizać!
Przepis na poznańskie bomby
Pod tą nazwą nie kryje się nic innego jak pyszne kluski z mięsem. Z dodatkiem skwarków smakują po prostu genialnie i koniecznie musicie je wypróbować.
Składniki:
Do przygotowania bomb potrzebne wam będą poniższe składniki:
Do ciasta:
Zobacz także:
- 1 kilogram ziemniaków gotowanych
- 1,5 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- Sól
Do farszu:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Kilogram ziemniaków obierzcie i ugotujcie w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wylejcie wodę i ostudźcie ziemniaki. Później przeciśnijcie je przez praskę.
- Pozostałe 1,5 kg ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie dokładnie z wody.
- Dodajcie surowe ziemniaki do ugotowanych, wbijcie jedno jajko, doprawcie solą i wymieszajcie. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, wsypcie trochę mąki ziemniaczanej.
- Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
- Następnie do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie przyprawą do mięsa mielonego.
- Z ciasta formujcie placuszki i na środku każdego z nich umieśćcie kulkę z farszu. Zlepcie brzegi.
- W garnku zagotujcie osoloną wodę i gotujcie kluchy na małym ogniu. Powinny się gotować przez około 15 minut, aż do wypłynięcia. Wyciągajcie za pomocą cedzaka na półmisek.
- Pokrójcie boczek lub słoninę w kostkę i wytopcie na patelni. Wytopione skwarki dodajcie do bomb. Smacznego!