Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie
Adobe Stock
Newsy

Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie

Pomysł na obiad? Pyszne, poznańskie bomby ze skwarkami! Wszyscy oszaleją z wrażenia.

Gdy nudzą się wam klasyczne dania, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej! By skosztować tej potrawy, nie musicie jechać specjalnie do Poznania – zróbcie sami słynne poznańskie bomby z tego przepisu. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na poznańskie bomby

Pod tą nazwą nie kryje się nic innego jak pyszne kluski z mięsem. Z dodatkiem skwarków smakują po prostu genialnie i koniecznie musicie je wypróbować.

Składniki:

Do przygotowania bomb potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do ciasta:

  • 1 kilogram ziemniaków gotowanych
  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól

Do farszu:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych

Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Przygotowanie:

  1. Kilogram ziemniaków obierzcie i ugotujcie w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wylejcie wodę i ostudźcie ziemniaki. Później przeciśnijcie je przez praskę.
  2. Pozostałe 1,5 kg ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie dokładnie z wody.
  3. Dodajcie surowe ziemniaki do ugotowanych, wbijcie jedno jajko, doprawcie solą i wymieszajcie. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, wsypcie trochę mąki ziemniaczanej.
  4. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
  5. Następnie do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie przyprawą do mięsa mielonego.
  6. Z ciasta formujcie placuszki i na środku każdego z nich umieśćcie kulkę z farszu. Zlepcie brzegi.
  7. W garnku zagotujcie osoloną wodę i gotujcie kluchy na małym ogniu. Powinny się gotować przez około 15 minut, aż do wypłynięcia. Wyciągajcie za pomocą cedzaka na półmisek.
  8. Pokrójcie boczek lub słoninę w kostkę i wytopcie na patelni. Wytopione skwarki dodajcie do bomb. Smacznego!
pyzy z mięsem
misia53/gotujmy.pl
Newsy
Najłatwiejszy przepis na pyzy z mięsem. Dodajcie do farszu 1 przyprawę, a ich smak was zachwyci na nowo
Lubicie pyzy? Zróbcie te pyzy z mięsem z pysznym dodatkiem do farszu, dzięki czemu kluski mają bardzo wyrazisty smak.

Tradycyjne pyzy to genialny pomysł na rodzinny obiad. Zróbcie je z tego przepisu, a domownicy będą zachwyceni! Pyzy smakują naprawdę wyjątkowo, dzięki jednemu składnikowi. Jest nim szczególna przyprawa, czyli majeranek.  Nie pomyśleliście wcześniej, by przyrządzić tego typu kluski? Z tym dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Rzućcie okiem na nasz przepis i zabierajcie się biegiem do pracy! Przepis na pyzy z mięsem Do przygotowania fantastycznych pyz z mięsnym nadzieniem będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram ziemniaków Szklanka mąki 2 jajka Łyżka soli Do nadzienia: 400 g mięsa – tak naprawdę może być dowolne. Wieprzowe, wołowe albo mieszane. Ważne, by nie było zbyt tłuste. Nie polecamy też robić farszu tylko z mięsa drobiowego, ponieważ wyjdzie z kolei zbyt suche. 1 jajko 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Do skwarków: Boczek 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Przygotowanie: Umyte, ale nieobrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem i gotujcie, aż całkiem zmiękną. W tym czasie zmielcie mięso, a cebulę drobno posiekajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie cebulę przez kilka minut, by się zeszkliła. Gdy zeszklona cebula ostygnie, dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je, zalejcie zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Boczek i cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie boczek. Gdy już się nieco wytopi, dodajcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Kiedy ziemniaki będą już chłodniejsze, obierzcie je i zmielcie w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mięsa, możecie użyć tłuczka). Do zmielonych ziemniaków, wsypcie szklankę...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do pierogów ruskich wyjdzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać ten 1 składnik. Tak jadano dawniej
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu jeszcze częściej będą gościły w waszym domu.

Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub...

Niesamowicie łatwa sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Adobe Stock
Newsy
Szybka sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Spodziewacie się gości? Zróbcie prostą i przepyszną sałatkę ziemniaczaną! Mamy najlepszy przepis.

Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna! Sałatka kartoflana ze Śląska Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną. Przepis na sałatkę ziemniaczaną Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 jaj 300 g kiełbasy 7 ogórków kiszonych 1 cebula 1 puszka groszku 4 średnie marchewki 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut. W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę. Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę. Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu,...

Najlepsze puszyste pyzy ziemniaczane nadziane mięsem. Makłowicz zdradził swój sekretny przepis
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Nie zgadlibyście, w którym momencie mieli mięso
Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne pyzy ziemniaczane z mięsem wieprzowym. Smakują naprawdę wybornie.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy kochają dania na bazie ziemniaków. W końcu są one nie tylko dziecinnie proste w obróbce, ale również bajecznie tanie i przepyszne. Wśród niekwestionowanych, ziemniaczanych faworytów zaszczytne miejsce zajmują oczywiście pyzy z mięsnym nadzieniem. Naprawdę trudno ich nie lubić. Okazuje się, że za popularnymi pyzami przepada nie tylko „przeciętny Kowalski”, ale również Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny postanowił zdradzić swój przepis na to wyborne danie. Receptura jest dopracowana do perfekcji. Śmiało możecie z niej korzystać o każdej porze roku. Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza Składniki: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów mięsa wieprzowego 130 gramów mąki pszennej 15 gramów mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 cebuli 1 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Mięso umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodajcie do cebuli i podduście z odrobiną wody. Całość doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmielcie mięso w specjalnej maszynce. Do powstałej masy dodajcie 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni i odstawcie. Ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnijcie z nich wodę. Możecie do tego użyć na przykład gazy. Tak przygotowane ziemniaki połączcie z 2 jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Powstała masa powinna być dość zwarta. Z ciasta formujcie placki, na środku umieśćcie mięsny farsz. Całość dokładnie sklejcie, tak by powstała kulka. Gotowe pyzy ziemniaczane gotujcie w...