Poznałam przepis najlepsze ciasto budyniowe bez pieczenia. Tak robią je w cukierni za rogiem
Getty Images
Newsy

Poznałam przepis na najlepsze ciasto budyniowe bez pieczenia. Tak robią je w cukierni za rogiem

Smaczne ciasta to nie tylko te z piekarnika. Gdy nie macie ochoty na włączanie pieca, zróbcie smakowity budyniowiec bez pieczenia. Dodajcie do niego jeszcze świeże owoce, galaretkę i pyszny deser gotowy.

Budyń jest smaczny nie tylko na ciepło. Niektórzy wręcz wolą, gdy jest podany na zimno, najlepiej z dodatkiem słodkiego soku owocowego. Budyń posłuży też do zrobienia wyśmienitego ciasta bez pieczenia, zwanego też budyniowcem. Zróbcie go ze świeżymi owocami i galaretką - wszystkie niezbędne wskazówki znajdują się w poniższym przepisie. 

Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia

Podane niżej składniki wystarczą do zrobienia budyniowca w tortownicy 20 cm x 8 cm. Może być większa, jednak wówczas budyniowiec wyjdzie odrobinę niższy. Zachęcamy wówczas do użycia podwójnej porcji owoców albo większej ilości biszkoptów na spód. Uwaga - do tego ciasta nie nadaje się kiwi, mango, ananas i papaja. Owoce te zawierają enzymy, które uniemożliwiają tężenie galaretki. 

Zobacz także
Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą

Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera i bez pieczenia. Nietłusty i pyszny, kilogramy same polecą

szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

Składniki:

  • 0,5 kg ulubionych, sezonowych owoców

  • ok. 16 podłużnych biszkoptów (typu „kocie języczki”, zwane też „lady fingers”)

  • 70 g masła

  • 750 ml mleka (ok. 2,5 szklanki)

  • 750 ml wrzątku

  • 2 opakowania galaretki, np. malinowej

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (najlepiej bez cukru)

  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Posmarujcie dno i boki tortownicy masłem, a następnie wyłóżcie papierem do pieczenia.

  2. Ułóżcie biszkopty na dnie formy. W razie potrzeby należy je pokroić, by idealnie pokryły dno. 

  3. Zagotujcie w garnku 1,5 szklanki mleka i dodajcie 50 g masła. Resztę mleka wlejcie do osobnego rondelka i wymieszajcie w nim oba budynie oraz cukier, aż się rozpuszczą. Jeśli używacie budyniu bez cukru, możecie wsypać go trochę więcej. 

  4. W momencie, gdy mleko z masłem zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i wlejcie rozrobione budynie. 

  5. Następnie zwiększcie moc i mieszajcie, aż budyń zgęstnieje. Podgrzewajcie jeszcze do momentu, aż się zagotuje, a konsystencja będzie gładka. 

  6. Tak przygotowany budyń wylejcie od razu na tortownicę wyłożoną biszkoptami i wyrównajcie z wierzchu. Odczekajcie, aż budyń nieco ostygnie (niecałe 10 minut) i ułóżcie na nim kolejną warstwę biszkoptów. 

  7. Owoce umyjcie i osuszcie, a następnie połóżcie je na biszkoptach. Gdy budyń już dobrze ostygnie, włóżcie formę do lodówki.

  8. W międzyczasie weźcie się za galaretki. W naczyniu zalejcie obie galaretki 3 szklankami wrzątku (750 ml). Mieszajcie, aż proszek się rozpuści i odstawcie do ostudzenia.

  9. W momencie, gdy galaretka się schłodzi i zacznie tężeć, zalejcie nią ciasto. Odstawcie ponownie do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!