
Budyń jest smaczny nie tylko na ciepło. Niektórzy wręcz wolą, gdy jest podany na zimno, najlepiej z dodatkiem słodkiego soku owocowego. Budyń posłuży też do zrobienia wyśmienitego ciasta bez pieczenia, zwanego też budyniowcem. Zróbcie go ze świeżymi owocami i galaretką - wszystkie niezbędne wskazówki znajdują się w poniższym przepisie.
Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia
Podane niżej składniki wystarczą do zrobienia budyniowca w tortownicy 20 cm x 8 cm. Może być większa, jednak wówczas budyniowiec wyjdzie odrobinę niższy. Zachęcamy wówczas do użycia podwójnej porcji owoców albo większej ilości biszkoptów na spód. Uwaga - do tego ciasta nie nadaje się kiwi, mango, ananas i papaja. Owoce te zawierają enzymy, które uniemożliwiają tężenie galaretki.
Składniki:
-
0,5 kg ulubionych, sezonowych owoców
-
ok. 16 podłużnych biszkoptów (typu „kocie języczki”, zwane też „lady fingers”)
-
70 g masła
-
750 ml mleka (ok. 2,5 szklanki)
-
750 ml wrzątku
-
2 opakowania galaretki, np. malinowej
-
2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (najlepiej bez cukru)
-
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
-
Posmarujcie dno i boki tortownicy masłem, a następnie wyłóżcie papierem do pieczenia.
-
Ułóżcie biszkopty na dnie formy. W razie potrzeby należy je pokroić, by idealnie pokryły dno.
-
Zagotujcie w garnku 1,5 szklanki mleka i dodajcie 50 g masła. Resztę mleka wlejcie do osobnego rondelka i wymieszajcie w nim oba budynie oraz cukier, aż się rozpuszczą. Jeśli używacie budyniu bez cukru, możecie wsypać go trochę więcej.
-
W momencie, gdy mleko z masłem zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i wlejcie rozrobione budynie.
-
Następnie zwiększcie moc i mieszajcie, aż budyń zgęstnieje. Podgrzewajcie jeszcze do momentu, aż się zagotuje, a konsystencja będzie gładka.
-
Tak przygotowany budyń wylejcie od razu na tortownicę wyłożoną biszkoptami i wyrównajcie z wierzchu. Odczekajcie, aż budyń nieco ostygnie (niecałe 10 minut) i ułóżcie na nim kolejną warstwę biszkoptów.
-
Owoce umyjcie i osuszcie, a następnie połóżcie je na biszkoptach. Gdy budyń już dobrze ostygnie, włóżcie formę do lodówki.
-
W międzyczasie weźcie się za galaretki. W naczyniu zalejcie obie galaretki 3 szklankami wrzątku (750 ml). Mieszajcie, aż proszek się rozpuści i odstawcie do ostudzenia.
-
W momencie, gdy galaretka się schłodzi i zacznie tężeć, zalejcie nią ciasto. Odstawcie ponownie do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!