Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie
Adobe Stock
Newsy

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Przygotujcie tę prostą i szybką surówkę z tego warzywa. To prawdziwa bomba witamin i minerałów.

Czy lubicie jeść kalarepę? To smaczne i zdrowe warzywo znajdziecie teraz w każdym sklepie.  Najsmaczniejsza jest młoda i jędrna kalarepa. Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej.

Kalarepę można wykorzystać do zrobienia prostej tartej surówki, wieloskładnikowej sałatki lub też do nafaszerowania jej różnymi nadzieniami. Idealnie się też sprawdza jako składnik zielonych koktajli. Dlaczego warto włączyć ją swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść kalarepę?

To pyszne warzywo w smaku przypomina rzepę, ale jest od niej nieco łagodniejsze i słodsze. W kalarepie znajdziecie szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają zarówno na umysł, jak i na ciało. 

Jakie witaminy znajdziecie w kalarepie? 

  • witaminę C
  • tiaminę
  • ryboflawinę
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę K
  • witaminę A i E

Korzyści zdrowotne kalarepy obejmują:

  • wspieranie zdrowego trawienia - błonnik znajdujący się w kalarepie, poprawia zdrowie układu pokarmowego poprzez zapewnienie odpowiednich i regularnych wypróżnień, eliminację zaparć i wzdęć
  • pomoc w utracie zbędnych kilogramów - kalarepa jest bogata w błonnik, który pomaga organizmowi pozostać pełniejszym na dłużej i pomaga szybciej rozkładać tłuszcze w pokarmach i utrzymać zdrowy układ trawienny
  • dostarczanie energii organizmowi - znajdujący się w kalarepie potas jest jednym z kluczowych składników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Pomaga w zachowaniu mięśni i nerwów, co utrzymuje wysoki poziom energii w ciele i utrzymuje go na stałym poziomie
  • potas wspomaga też pracę serca, obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do skurczu mięśni gładkich
  • zwalczanie raka - podobnie jak inne warzywa kapustne, kalarepa zawiera glukozynolany, które są związkami o silnych właściwościach przeciwnowotworowych
  • zwalczanie wolnych rodników - przeciwutleniacze odpowiadają za ochronę organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi wywoływanymi przez wolne rodniki
Zobacz także
Na odporność, trawienie i serce. To warzywo to skarb w kuchni.

Na odporność, lepsze trawienie i mocne serce. To warzywo to skarb w kuchni

Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna

Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna

Przepis na surówkę z kalarepy siostry Anastazji. Będzie doskonała do obiadu
AdobeStock

Przepis na surówkę z kalarepy

Najprostszą formą surówki z kalarepy jest ta przygotowana poprzez starcie warzywa na tarce i dodanie kilku przypraw wzmacniających smak. Można ją jednak nieco urozmaicić. Przygotujcie więc tę zdrowa i smaczna surówkę z kalarepy. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też możecie ją jeść samodzielnie w formie zdrowej przekąski.

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek zielony
  • 1 garść rukoli
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do sałatek
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kalarepę, marchewkę i jabłko i zetrzyjcie je na tarce.
  2. Ogórek zielony obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Paprykę pokrójcie w kostkę.
  4. Koperek posiekajcie.
  5. Rukolę umyjcie, osuszcie i pokrójcie.
  6. Wszystkie warzywa przełóżcie do miski, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie zioła do sałatki, majonez, olej i wymieszajcie.
  7. Taką sałatkę możecie podać jako dodatek do obiadu.

Źródło: organicseeds.top, gotujmy.pl

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli. Czym kalarepa różni się od innych warzyw? Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej . Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także: Kalafior Brukselka Brokuł Jarmuż Kapusta włoska Kapusta czerwona Dlaczego warto jeść kalarepę? Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem. Oto zalety kalarepy: Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C) W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego Jest niskokaloryczna Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo Czytaj także: Piła przez miesiąc sok z jarmużu....

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...