Czy lubicie jeść kalarepę? To smaczne i zdrowe warzywo znajdziecie teraz w każdym sklepie. Najsmaczniejsza jest młoda i jędrna kalarepa. Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej.
Kalarepę można wykorzystać do zrobienia prostej tartej surówki, wieloskładnikowej sałatki lub też do nafaszerowania jej różnymi nadzieniami. Idealnie się też sprawdza jako składnik zielonych koktajli. Dlaczego warto włączyć ją swojej diety?
To pyszne warzywo w smaku przypomina rzepę, ale jest od niej nieco łagodniejsze i słodsze. W kalarepie znajdziecie szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają zarówno na umysł, jak i na ciało.
Jakie witaminy znajdziecie w kalarepie?
witaminę C
tiaminę
ryboflawinę
witaminę B6
kwas foliowy
witaminę K
witaminę A i E
Korzyści zdrowotne kalarepy obejmują:
wspieranie zdrowego trawienia - błonnik znajdujący się w kalarepie, poprawia zdrowie układu pokarmowego poprzez zapewnienie odpowiednich i regularnych wypróżnień, eliminację zaparć i wzdęć
pomoc w utracie zbędnych kilogramów - kalarepa jest bogata w błonnik, który pomaga organizmowi pozostać pełniejszym na dłużej i pomaga szybciej rozkładać tłuszcze w pokarmach i utrzymać zdrowy układ trawienny
dostarczanie energii organizmowi - znajdujący się w kalarepie potas jest jednym z kluczowych składników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Pomaga w zachowaniu mięśni i nerwów, co utrzymuje wysoki poziom energii w ciele i utrzymuje go na stałym poziomie
potas wspomaga też pracę serca, obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do skurczu mięśni gładkich
zwalczanie raka - podobnie jak inne warzywa kapustne, kalarepa zawiera glukozynolany, które są związkami o silnych właściwościach przeciwnowotworowych
zwalczanie wolnych rodników - przeciwutleniacze odpowiadają za ochronę organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi wywoływanymi przez wolne rodniki
Zobacz także
Na odporność, lepsze trawienie i mocne serce. To warzywo to skarb w kuchni
Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna
AdobeStock
Przepis na surówkę z kalarepy
Najprostszą formą surówki z kalarepy jest ta przygotowana poprzez starcie warzywa na tarce i dodanie kilku przypraw wzmacniających smak. Można ją jednak nieco urozmaicić. Przygotujcie więc tę zdrowa i smaczna surówkę z kalarepy. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też możecie ją jeść samodzielnie w formie zdrowej przekąski.
Składniki:
1 kalarepa
1 marchewka
1 jabłko
1 ogórek zielony
1 garść rukoli
koperek
sól i pieprz do smaku
zioła do sałatek
1 łyżka oleju
1-2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Obierzcie kalarepę, marchewkę i jabłko i zetrzyjcie je na tarce.
Ogórek zielony obierzcie i pokrójcie w kostkę.
Paprykę pokrójcie w kostkę.
Koperek posiekajcie.
Rukolę umyjcie, osuszcie i pokrójcie.
Wszystkie warzywa przełóżcie do miski, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie zioła do sałatki, majonez, olej i wymieszajcie.
Taką sałatkę możecie podać jako dodatek do obiadu.
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.
Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań.
Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli.
Czym kalarepa różni się od innych warzyw?
Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej .
Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także:
Kalafior
Brukselka
Brokuł
Jarmuż
Kapusta włoska
Kapusta czerwona
Dlaczego warto jeść kalarepę?
Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem.
Oto zalety kalarepy:
Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C)
W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego
Jest niskokaloryczna
Zawiera związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe
W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo
Czytaj także:
Piła przez miesiąc sok z jarmużu....
Flickr
Newsy
Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb
Nie wszystkie połączenia pokarmów są korzystne dla zdrowia. Nie oznacza to jednocześnie, że szkodzą. Ich jedzenie w jednym posiłku może jednak powodować, że nie wykorzystujemy wszystkich wartości odżywczych, które są składnikami tak skomponowanych dań.
O tym, że warzywa są zdrowie, słychać na każdym kroku. I to prawda, są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają białko, błonnik i inne substancje odżywcze. Należy jeść je regularnie. Zwracamy jednak uwagę na warzywa, które, choć działają korzystnie na zdrowie, to nie powinny być łączone z rybami. Wyjaśniamy, o jakie warzywa chodzi.
Ryby są źródłem m.in. jodu w diecie
Jod to pierwiastek, który kojarzymy z wizytami nad morzem i spacerami wzdłuż plaży połączonymi ze wdychaniem jodu. I choć mało mówi się o roli jodu w organizmie, to potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania. Jod jest ściśle związany z prawidłową pracą hormonów tarczycy, która odpowiada za kilka narządów w ciele człowieka:
Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, przysadki mózgowej i układu nerwowego
Prawidłową pracę mięśni serca oraz nerek
Dojrzewanie i rozwój komórek, a także proces oddychania komórkowego
Najlepszym źródłem jodu w pożywieniu są ryby morskie, zwłaszcza dorsz, łosoś i makrela, a także śledź i tuńczyk. Innymi produktami bogatymi w jod, są żółte, sery, płatki owsiane, a także takie warzywa jak brokuły i szpinak. Minerał ten znajdziecie też w soli jodowanej.
Warzywa kapustne obniżają wchłanianie jodu z ryb
Różnorodna dieta, zawierająca składniki z różnych grup produktowych zapewnia dostarczanie organizmowi wartości odżywczych, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aby czerpać jak najwięcej korzyści ze zjadanej żywności, warto znać zestawienia produktów, które wzajemnie na siebie oddziałują, zarówno pozytywnie, jak i negatywnie.
Nie łączcie zatem w jednym posiłku ryby z warzywami kapustnymi. Warzywa kapustne blokują przyswajanie przez organizm jodu zawartego w...
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!
Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem!
Przepis na małosolną kapustę
Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu:
Składniki:
mała główka młodej kapusty
2 marchewki
2 łyżki soli
pęczek koperku
opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy
Przygotowanie kapusty małosolnej
poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski
dodajcie sól i ugniećcie widelcem
marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach
posiekajcie koperek
dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem
jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku
odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok
po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika).
Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.
Pasuje świetnie do kotletów mielonych...
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!
Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę?
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa?
Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych.
Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw.
To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów.
Korzyści zdrowotne marchewki
Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele!
Dobra dla zdrowia oczu
Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...