Czy lubicie jeść kalarepę? To smaczne i zdrowe warzywo znajdziecie teraz w każdym sklepie.  Najsmaczniejsza jest młoda i jędrna kalarepa. Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej.

Kalarepę można wykorzystać do zrobienia prostej tartej surówki, wieloskładnikowej sałatki lub też do nafaszerowania jej różnymi nadzieniami. Idealnie się też sprawdza jako składnik zielonych koktajli. Dlaczego warto włączyć ją swojej diety?

Dlaczego warto jeść kalarepę?

To pyszne warzywo w smaku przypomina rzepę, ale jest od niej nieco łagodniejsze i słodsze. W kalarepie znajdziecie szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają zarówno na umysł, jak i na ciało. 

Jakie witaminy znajdziecie w kalarepie? 

  • witaminę C
  • tiaminę
  • ryboflawinę
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę K
  • witaminę A i E

Korzyści zdrowotne kalarepy obejmują:

  • wspieranie zdrowego trawienia - błonnik znajdujący się w kalarepie, poprawia zdrowie układu pokarmowego poprzez zapewnienie odpowiednich i regularnych wypróżnień, eliminację zaparć i wzdęć
  • pomoc w utracie zbędnych kilogramów - kalarepa jest bogata w błonnik, który pomaga organizmowi pozostać pełniejszym na dłużej i pomaga szybciej rozkładać tłuszcze w pokarmach i utrzymać zdrowy układ trawienny
  • dostarczanie energii organizmowi - znajdujący się w kalarepie potas jest jednym z kluczowych składników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Pomaga w zachowaniu mięśni i nerwów, co utrzymuje wysoki poziom energii w ciele i utrzymuje go na stałym poziomie
  • potas wspomaga też pracę serca, obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do skurczu mięśni gładkich
  • zwalczanie raka - podobnie jak inne warzywa kapustne, kalarepa zawiera glukozynolany, które są związkami o silnych właściwościach przeciwnowotworowych
  • zwalczanie wolnych rodników - przeciwutleniacze odpowiadają za ochronę organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi wywoływanymi przez wolne rodniki

Przepis na surówkę z kalarepy

Najprostszą formą surówki z kalarepy jest ta przygotowana poprzez starcie warzywa na tarce i dodanie kilku przypraw wzmacniających smak. Można ją jednak nieco urozmaicić. Przygotujcie więc tę zdrowa i smaczna surówkę z kalarepy. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też możecie ją jeść samodzielnie w formie zdrowej przekąski.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek zielony
  • 1 garść rukoli
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do sałatek
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kalarepę, marchewkę i jabłko i zetrzyjcie je na tarce.
  2. Ogórek zielony obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Paprykę pokrójcie w kostkę.
  4. Koperek posiekajcie.
  5. Rukolę umyjcie, osuszcie i pokrójcie.
  6. Wszystkie warzywa przełóżcie do miski, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie zioła do sałatki, majonez, olej i wymieszajcie.
  7. Taką sałatkę możecie podać jako dodatek do obiadu.

Źródło: organicseeds.top, gotujmy.pl