Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem!

Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie.

Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące!

Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane

Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru.

Zobacz także:

Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi. Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać.

Ile maki dodać do placków ziemniaczanych?

Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate.

Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej. Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne.

Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku.

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski. 
  2. Z dna pierwszej miski wybierzcie osadzającą się skrobię ziemniaczaną i dodajcie ją do startych warzyw razem z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, jajkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, to możecie dodać więcej skrobi ziemniaczanej.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzejcie tłuszcz, gdy będzie dobrze rozgrzany kładźcie po jednej łyżce masy ziemniaczanej i rozpłaszczajcie ją, aby placki były dość cienkie.
  4. Smażcie je na złoty kolor po około 2 minuty na każdą stronę.
  5. Po usmażeniu układajcie je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Tak przygotowane placki podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!