placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy

Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze

Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem!

Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie.

Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane

Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru.

Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi. Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać.

Ile maki dodać do placków ziemniaczanych?

Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate.

Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej. Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne.

Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku.

Zobacz także
Olaf Lubaszenko

Olaf Lubaszenko schudł 80 kg bez operacji żołądka. Aktor wyrzucił 2 produkty ze swojej diety

kotlety z mortadeli z serem

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski. 
  2. Z dna pierwszej miski wybierzcie osadzającą się skrobię ziemniaczaną i dodajcie ją do startych warzyw razem z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, jajkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, to możecie dodać więcej skrobi ziemniaczanej.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzejcie tłuszcz, gdy będzie dobrze rozgrzany kładźcie po jednej łyżce masy ziemniaczanej i rozpłaszczajcie ją, aby placki były dość cienkie.
  4. Smażcie je na złoty kolor po około 2 minuty na każdą stronę.
  5. Po usmażeniu układajcie je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Tak przygotowane placki podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
     
Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Ilu kucharzy, tyle przepisów na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Znany polski kucharz dodaje do nich coś nietypowego.

Jakub Kuroń jest ostatnio jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Swoją miłość do gotowania odziedziczył po swoim ojcu, Macieju, który także był kucharzem. Przepisy Jakuba Kuronia zachwycają swoją prostotą, a składniki do ich przygotowania większość z nas zawsze ma pod ręką. Nie oznacza to jednak, że nie wkrada się do nich czasem nutka oryginalności. Jak w przypadku placków ziemniaczanych, o których zaraz przeczytacie. Placki ziemniaczane to przysmak Polaków Polacy wprost uwielbiają placki ziemniaczane. To nie tylko proste, ale też bardzo smaczne danie, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielna potrawa. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Kucharz dodaje do masy ziemniaczanej pewien bardzo nietypowy składnik. Chodzi o kozi ser: Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne - mówi o swoim przepisie Kuroń. Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem Do przygotowania placków ziemniaczanych z przepisu Jakuba Kuronia, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 700 g ziemniaków np. odmiany bryza 1 mała cebula 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste...

placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo. Najlepsze ziemniaki do placków Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej. Przygotowanie placków ziemniaczanych Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane z dodatkami lub...

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Flickr
Newsy
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Złociste i chrupiące - tak mogą wyjść wam placki ziemniaczane bez użycia mąki pszennej! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety mocno tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy pochłania się placki zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Dla niektórych placki bywają też dosyć ciężkostrawne . Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą odrobinę cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o smak... Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki. W zależności od tego czy dysponujecie młodymi czy też starymi ziemniakami, odsączcie z masy ziemniaczanej nadmiar wody. Nie obawiajcie się zrobić tego także z masą ziemniaczaną w połowie smażenia placków - starte kartofle, zwłaszcza te bardziej wodniste, mają tendencję do ciągłego puszczania wilgoci. Brak dodatku mąki do masy ziemniaczanej czyni ten punkt wręcz obowiązkowym! Przepis na placki ziemniaczane bez mąki Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką! Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski. Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut. Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie. Na patelni rozgrzejcie dużą...

robert makłowicz placki ziemniaczane
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje
Robert Makłowicz lubi zaskakiwać i tym razem pokazał przepis na nieco nietypowe placki ziemniaczane. Mimo wszystko są przepyszne w smaku. Koniecznie musicie ich spróbować!

Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane. Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania. Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach. Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza Składniki: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki szczypta cukru około 16 ziemniaków około 400 ml mleka 1 cebula 1-2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka. Starte ziemniaki przełóżcie na...