Poza sezonem świeże owoce i warzywa są drogie. Sprawdzamy, czy warto jeść mrożone (mrożone nie są gorsze)
Adobe Stock
Newsy

Czy mrożone warzywa są równie zdrowe jak świeże? Wiemy, które lepiej wybierać poza sezonem

Czy kupować świeże warzywa nawet wtedy gdy są bardzo drogie? Zdradzamy tajemnicę utraconych witamin w czasie ich przechowywania.

Świeże owoce i warzywa są niezastąpione, a każdy sposób ich konserwacji wpływa na utratę wartości i własności odżywczych. Będziecie jednak zaskoczeni jak niewiele zmieniają się wartości w warzywach mrożonych i zamiast przepłacać i kupować świeże poza sezonem, skusicie się na mrożonki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak warzywa tracą swoje wartości odżywcze?

O świeżych owocach i warzywach mówimy wtedy, gdy mamy do czynienia z żywnością niedawno zebraną z pola, krzaka czy drzewa, w żaden sposób niekonserwowaną. Rośliny pobierają składniki odżywcze z gleby i im szybciej zostaną zjedzone od zebrania, tym więcej ich nadal w nich jest.

Krótka droga od pola do stołu i niedługi czas, jaki dzieli od siebie zbiór i jedzenie to powód, dla którego tak bardzo polecane jest zaopatrywanie się w lokalne i sezonowe produkty.

Im dłużej warzywa leżą w magazynie, w sklepie czy u was w domu, tym więcej tracą wartości. Badacze stwierdzili, że świeży, zielony groszek traci 15% witaminy C, gdy przez 7 dni jest przechowywany w lodówce. I aż 60% jeśli przechowujecie go w temperaturze pokojowej.

To oznacza, że  lepiej jest pewne świeże produkty magazynować w warunkach obniżonej temperatury. Co się jednak stanie gdy go zamrozicie? Straci jeszcze więcej witamin czy może to dobry sposób na ich zachowanie?

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Dlaczego warto wybierać mrożonki?

Zaskakującym odkryciem jest to, że ten sam groszek, gdy zostanie od razu zamrożony, straci mniej witaminy C niż wtedy, gdy będziemy go przechowywać w lodówce. O ile trzymany w lodówce straci w ciągu tygodnia 15% witaminy, to w postaci zamrożonej straci jedynie 10% i to nawet przez 12 miesięcy. Warzywa, które zdecydowanie warto zamrozić, zamiast trzymać w lodówce to:

  • Zielony groszek
  • Brokuły
  • Szpinak

Owoce podobnie zachowujące wartości to m.in.:

  • Jagody
  • Wiśnie
  • Maliny

Jednak ten eksperyment i jego rezultat nie dają jednoznacznej odpowiedzi czy lepiej jeść mrożone warzywa niż te, które długo przechowujemy w postaci świeżej. Wszystko zależy od obróbki, której poddane są przez mrożeniem.

Często warzywa przed zamrożeniem są blanszowane w gorącej wodzie, żeby dezaktywować enzymy, które mogą zmieniać wartości, a także kolor, zapach i smak. Sam proces blanszowania powoduje utratę części wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Źródło: msn.com.pl

Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!
Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej. Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe. Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość. Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże. Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu: Groszek . Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło. Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku! Marchewka . To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę! Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w...

Mrożonki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 
Zamrożony produkt żywnościowy jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, który wstrzymuje całkowicie rozwój wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mrożonki to przede wszystkim szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka minut i gotowe.

Polacy często kupują mrożone warzywa albo owoce, także ryby lub mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne takie jak pierogi. Na temat mrożonek narosło już wiele mitów. Jak jest naprawdę? Zdrowa, mrożona żywność Jedni uznają mrożonki za żywność prawie doskonałą, bo jedynie minimalnie przetworzoną, bliską pierwotnej, naturalnej postaci, podczas gdy inni za niemal bezwartościową, pozbawioną życia i wielu naturalnych walorów.  Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody. Właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę. Powiedzą wam więcej o mrożonkach niż sklepowa etykieta. Jeśli kupujecie mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli zauważycie podobne właściwości, najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Kolejne mrożenie psuje zamrożony produkt. Właściwie powinniście zrezygnować z jego konsumpcji. Zawartość torebki powinna do tego lekko przesypywać się przy poruszaniu. To pierwszy sygnał, że kupiona mrożonka nadaje się do spożycia. Nie może być ani zbyt zbita, ani całkowicie sypka. Czy jedzenie mrożonek może być groźne? Najwięcej wątpliwości budzą mrożone ryby w postaci kostek rybnych. Często zdarza się, że w zawartości znajdziecie rybę zmieloną w całości. Mrożony filet rybny może zawierać ości, wnętrzności i mało apetyczne części ryby. Pomijając niektóre przykłady, metoda mrożenia żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod utrwalania żywności ze względu na stosunkowo niskie straty wartości...

Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Adobe Stock
Newsy
Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Masz wyjątkowo mało czasu na przygotowanie obiadu, a nie chcesz jeść byle czego? Podpowiadamy, jak przyrządzić pełnowartościowy, bogaty w warzywa i białko posiłek!

Mrożonki to doskonały sposób na błyskawiczne danie. Mrożone mieszanki warzywne można dostać w każdym sklepie. Nie są one drogie, za półkilogramową paczkę zapłacimy już od 3 do 10 zł. Chociaż mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa, nadal są znacznie bardziej korzystną opcją na obiad niż dania gotowe czy makarony z sosem. Mrożone miksy warzyw mają bardzo mało kalorii, dlatego  są świetnym pomysłem na obiad dla osób na diecie. Z czym przygotować mrożone warzywa? Zamrożone warzywa mogą być dodawane praktycznie do wszystkiego, a także jedzone samodzielnie. Jeśli jednak chcemy z nich stworzyć ciekawy obiad, warto połączyć je z węglowodanami, które zapewnią nam sytość na długie godziny. Mowa tu o ryżu, makaronie albo ziemniakach. Naszym faworytem jest ryż – klasyczny biały lub brązowy, jeśli chcesz zwiększyć wartości odżywcze dania. W odpowiednio zbilansowanym posiłku musi znaleźć się również białko oraz trochę tłuszczu, których dostarczy nam np. mięso wieprzowe lub mięso drobiowe podane razem z odrobiną sera, sosu lub z dodatkiem smażonego jajka. W wersji dietetycznej warto sięgnąć po kurczaka lub indyka, które zawierają dużo białka i mało tłuszczu.  Tego typu obiad możemy stworzyć już w mniej niż 20 minut! Z pełnej paczki warzyw, dwóch torebek ryżu oraz mięsa uda się ugotować kilka porcji. Zapakowane i przechowywane w lodówce można podzielić na gotowe obiady do pracy, które wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali! Przepis na ryż z mięsem i mrożonymi warzywami Składniki: szynka wieprzowa 600 g rozmaryn 1/3 łyżeczki oliwa 1 łyżka kucharek 1/3 łyżeczki czosnek 1/2 łyżeczki ryż 200 g warzywa mrożone 300 g Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę i wrzucić na rozgrzaną...

Kroisz drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
AdobeStock
Newsy
Kroicie drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
Czy jedząc owoce i warzywa cieszycie się, że jecie zdrowo? Tymczasem, możecie bardzo łatwo pozbawić zieleninę wartości odżywczych. O czym należy pamiętać?

Warzywa i owoce są zdrowe, to wie każdy. Zawierają witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i kwas foliowy. W posiłkach nie może więc ich zabraknąć. Najnowsze zalecenia żywieniowe podpowiadają, że zarówno owoce jak i warzywa są zdrowe, jednak owoce zawierają dużo cukru i nie należy jeść ich w nadmiarze. W każdym posiłku powinny się znaleźć i jedne i drugie, w proporcji: ¾ warzyw, ¼ owoców. Krojenie warzyw jest szkodliwe dla witamin i minerałów Witaminy obecne w owocach i warzywach możemy jednak bardzo łatwo zniszczyć. Ponieważ są to związki organiczne, niewiele potrzeba żeby uległy utlenieniu i w końcu rozpadowi. Już zwykłe obranie czy pokrojenie może powodować, że kostka, słupek czy plasterek marchewki są znacznie bardziej narażone na działanie tlenu i promieni słonecznej, niż gdy warzywo przechowujemy i spożywamy w całości. Obranie powoduje też, że usuwamy z owoców i warzyw związki mineralne znajdujące się pomiędzy skórką i miąższem, a to w każdej roślinie skarbnica wartościowych składników. Obierając ziemniaki pozbawiamy więc potrawę największych skarbów tego warzywa . Jak zachowywać najwięcej witamin w owocach i warzywach, które jednak kroimy? Jeśli przepis z którego korzystacie wymaga obrania i pokrojenia, pamiętajcie o tych 3 zasadach: do krojenia używajcie nierdzewnych noży. Noże ze stali mogą wchodzić w reakcję ze składnikami odżywczymi i w rezultacie niszczyć je. przechowujcie owoce i warzywa w ciemnych pojemnikach, aby docierało do pokrojonych kawałków jak najmniej światła. pokrojone warzywa zjadajcie jak najszybciej, zanim pod wpływem tlenu zaczną zachodzić reakcje niszczące składniki odżywcze. Inne metody obróbki warzyw, których warto unikać. Na co dzień korzystamy też z innych niż...