Powstał pierwszy w Polsce jajomat. Czy ten pomysł się przyjmie?
AdobeStock
Newsy

Powstał pierwszy w Polsce jajomat. Czy chcielibyście kupować wiejskie jajka prosto z automatu?

Były już mlekomaty i automaty ze świeżymi wiejskimi warzywami i owocami. Teraz przyszła pora na jajomaty. Co to takiego?

Grupa Producentów Rolnych Suflidowo ruszyła z zupełnie nowym projektem, jakiego jeszcze w Polsce nie było. Umożliwiła sprzedaż jaj w jajomacie w gminie Drużbice. To właśnie w niej prowadzona jest produkcja. Jak skorzystać z takiego jajomatu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega obsługa jajomatu?

Pamiętacie automaty na mleko i wiejskie warzywa i owoce? Ostatnio pojawił się pomysł, by w ten sam sposób sprzedawać smaczne wiejskie jajka. Jak można je kupić? Obsługa takiego jajomatu jest banalnie prosta.

Wystarczy podejść do maszyny, wybrać produkt, który chcemy kupić, a następnie wcisnąć odpowiedni numer skrytki i zapłacić gotówką lub kartą. Jajomat jest czynny przez całą dobę. Mamy do wyboru nie tylko różną ilość jaj, ale także różne rodzaje, w zależności od chowu.

Jaja już tam są! Od dziś ruszamy ze sprzedażą jaj w jajomacie! Jak to działa? Wybierasz produkt, wciskasz odpowiedni numer skrytki i płacisz gotówką lub kartą? Bez stania w kolejce, o dowolnej porze, z gwarancją najwyższej jakości! Podoba wam się takie rozwiązanie? Zapraszamy do Teresina! - piszą na Facebooku pomysłodawcy projektu.

Zobacz także
Dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się kurze odchody? Odpowiedź znają nieliczni

Dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się kurze odchody? Odpowiedź znają nieliczni

gdzie trzymać jajka

Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej

Czym się różnią poszczególne rodzaje jajek?

Wiejskie jajka, kupione na targu lub prosto od rolnika, to najlepszy możliwy wybór. Jajka wiejskie, zwane także jajami z chowu ekologicznego, mają na opakowaniu cyfrę 0. Cena takich jajek wynosi nawet ponad 1 zł za sztukę.

Jajka pochodzące z kur z wolnego wybiegu są oznaczone numerem partii zaczynającym się od 1. Jajka te są wprawdzie produkowane w wielkich fermach, ale panują na nich o wiele bardziej znośne warunki niż chociażby w przypadku jaj oznakowanych cyferkami 2 i 3.

Cyferką 2 oznacza się jaja z chowu ściółkowego. Kury, które znoszą takie jajka, żyją w fermach, w których nie mają dla siebie zbyt dużo miejsca. Mają go jednak o wiele więcej niż kury, które znoszą jajka w klatkach.

Jaja od kur z chowu klatkowego, oznakowane cyfrą 3, to najtańszy gatunek dostępnych na rynku jaj.

Źródło: portalspozywczy.pl

jak wybierać jajka w sklepie
Adobe Stock
Newsy
Jak kupować jajka? Ten szczegół powinien zwrócić waszą uwagę
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Polacy ruszą więc do sklepów i na targowiska po całe wytłaczanki jajek. Jak wybrać dla siebie najlepsze?

Jajka faszerowane, pisanki, kraszanki, czy też zwykłe jajka do dzielenia się z bliskimi podczas niedzielnego świątecznego śniadania… To nie wszystkie zastosowanie jajek w czasie Wielkanocy. Oprócz tego jajka sa na liście składników całej masy wielkanocnych potraw. Babki, ciasta, mazurki, serniki – niemalże nic ze świątecznego menu nie obędzie się bez dodatku jajek. Czym różnią się dostępne w sprzedaży jajka? Jakie jajka wybrać na świąteczny stół i do przygotowania świątecznych potraw? Postaramy się pomóc wam w tym zakresie. Zacząć trzeba oczywiście od tego, jakim budżetem się dysponuje. Nie sztuką jest bowiem wybierać tylko i wyłącznie najlepsze jajka od wiejskiego gospodarza do pieczenia ciast. Wiele polskich gospodyń domowych w pierwszej kolejności nadal musi kierować się tym, co podpowiada stan domowego budżetu. Postaramy się przybliżyć wam wady i zalety każdego rodzaju jajek, jakie znajdziecie w marketach, a także na bazarach. Jakie są wady i zalety różnych rodzajów jajek? Zacznijmy od wspomnianych jajek wiejskich, zwanych fachowo także jajami z chowu ekologicznego.  W sklepach na takich jajkach znajdziecie cyfrę 0. Zakupione na targu albo w najlepszym wypadku prosto od rolnika są oczywiście najlepszym wyborem. Marzeniem byłoby jedzenie tylko i wyłącznie jaj od „kur szczęśliwych”, którym obce są antybiotyki, a które żywią się jedynie naturalną żywnością. To jednak dla większości Polaków pobożne życzenia. Cena takich jajek oscyluje nawet ponad 1 zł za sztukę. Ponadto sam zakup jaja oznaczonego znacznikiem „wiejskie”, nie daje gwarancji tego, co się kupiło – dobrze jest wiedzieć, od kogo kupuje się jajka i w jaki sposób ten ktoś hoduje swoje nioski. Kolejnym rodzajem jaj z wysokiej...

jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy
Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?
Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku. Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj. Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach. Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią. Nieapetyczna niespodzianka Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris) O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta. Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń...

Biedronka wycofała ze wszystkich sklepów jajka "trójki". Oto dlaczego nie powinno się ich kupować.
Adobe Stock
Newsy
Biedronka wycofała ze wszystkich sklepów jajka „trójki". Oto dlaczego nie powinno się ich kupować
Kupując jajka w sklepach zwracajcie uwagę na oznaczenie na skorupkach i nie kupujcie jaj oznaczonych cyfrą „3”. Wyjaśniamy dlaczego.

Trend wycofywania ze sklepów jajek z chowu klatkowego tzw. trójek, jest coraz bardziej powszechny. Kolejny sieci decydują się na zastąpienie ich jajkami z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu czy pochodzącymi z ekologicznych hodowli. Stowarzyszenie „Otwarte Klatki” informuje, że Biedronka wycofuje „trójki” Stowarzyszenie „Otwarte klatki” w ramach swoich kampanii uświadamiających m.in. kampanii „Jak one to znoszą?”, podjęło współpracę z wieloma sieciami i sklepami, aby przekonywać do zmiany w standardach zaopatrywania się w jaja i usunięcia z ofert jaj od producentów hodujących kury w ciasnych klatkach: - Zróbcie hałas! 📣 Biedronka oficjalnie wycofała już jaja oznaczone numerem "3" ze wszystkich swoich sklepów. Należą im się za to gromkie brawa 👏 - To kolejna sieć sklepów, która postawiła na bardziej etyczne alternatywy jajek. Rezygnacja z "trójek" jeszcze nigdy nie była tak prosta, dlatego jeśli wciąż nie wykluczyłeś/aś ich ze swojej diety, to najlepszy czas, żeby to zrobić ❤ Także Lidl podjął w tej sprawie konkretne zobowiązanie, podając datę, do której nie tylko wycofa jajka z chowu klatkowego, ale też wszystkie produkty, które takie jajka zawierają: - Decydujemy się wycofać ze sprzedaży jaja z chowu klatkowego, jak również wyeliminować je z produktów naszych marek własnych, zawierających w swoim składzie jaja. Zobowiązujemy się osiągnąć ten cel do końca 2025 roku. Dlaczego nie należy jeść jajek „trójek”? Jeśli na pytania dlaczego nie należy kupować jaj „trójek” odpowiadacie, że są gorsze i mniej zdrowe od innych, to macie rację. Te jajka można rozpoznać gołym okiem: zwykle są mniejsze, mają jaśniejsze...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy zamiast szczypiorku, a wyjdzie nieziemsko pyszna. Domownicy oszaleją, kiedy jej spróbują
Jajecznica jest zazwyczaj podawana ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. To klasyczne połączenie na weekendowe śniadanie. Dodajcie ten sekretny składnik, a danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Jajecznica to tradycyjna potrawa serwowana na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez tej potrawy. Podana ze świeżym pieczywem i masłem, to doskonały pomysł na rozpoczęcie poranka. Właściwości zdrowotne jaj Jajka to ważny produkt w codziennej diecie. Mają sporą zawartość wielu witamin, takich jak A, E czy K oraz mikroelementów: selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy wapnia. Mają również wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić: doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się u osób dbających o sylwetkę bądź chcących zgubić nadprogramowe kilogramy, luteina zawarta w żółtku jaja poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem, Mimo wielu wartości, jak i we wszystkim, również w spożywaniu jaj należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie do sześciu sztuk tygodniowo.  Chów ma wpływ na jakość jaja W sprzedaży możemy się spotkać z oznaczonymi jajami różnymi znakami. Oznaczają one sposób chowu kur, które znoszą jajka. Ma on wpływ na ostateczną jakość produktu oraz smak. Gdyż pasza, jaką są karmione zwierzęta charakteryzuje posmak jajek. Obecnie wyróżnia się cztery opcje hodowli: 0- chów ekologiczny- kury mają nieograniczony dostęp do świeżego powietrza, a także nie są karmione chemicznym jedzeniem, 1- chów z wolnym wybiegiem na wolnym powietrzu- tutaj zwierzęta mają bardziej ograniczony dostęp do świeżego powietrza, ich przestrzeń jest wyznaczona przez wybieg, są karmione naturalnymi produktami, 2- chów ściółkowy- kury nie mają swobodnego dostępu na...