Powidła śliwkowe to klasyka wśród owocowych przetworów na zimę, więc słoiczek takiego przysmaku przyda się w każdej spiżarni. Tradycyjny przepis jest jednak dosyć czasochłonny, co potrafi zrazić niektórych amatorów gotowania. Mamy jednak znacznie łatwiejszą wersję tej receptury, która nie wymaga stania nad garnkiem i ciągłego mieszania.
Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania?
Składniki:
- 5 kg śliwek
- 800 g cukru
- 10 ml octu
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i drylujemy.
- Małą część z nich wrzucamy na dno garnka i posypujemy cienką warstwą cukru. Na tym układamy kolejną partię śliwek i następną dawkę cukru. W ten sposób naprzemiennie przekładamy wszystkie owoce, kończąc na warstwie cukru.
- Całość polewamy octem i odstawiamy na 12 godzin bez przykrywki.
- Po tym czasie wstawiamy owoce do gotowania na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin bez przykrycia.
- Jeśli pod koniec tego czasu powidła są zbyt rzadkie, można zebrać z góry nadmiar soku i dalej gotować.
- Ugotowane owoce możemy zostawić z większymi kawałkami lub zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące powidła przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy możemy je odwrócić.
Z pięciu kilogramów owoców powinniśmy otrzymać około 1,5 litra powideł. Jeśli chcecie mieć pewność, że powidła dobrze się zamkną i przetrwają cały rok, możecie dodatkowo je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku).
Co dodać do powideł śliwkowych?
Podstawowy przepis na powidła robi się tylko z 3 składników, jednak można go urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Śliwki doskonale łączą się też z orzeźwiającym i lekko pikantnym smakiem imbiru, dlatego warto dodać kawałek świeżego korzenia lub dużą szczyptę sproszkowanej przyprawy. Należy jednak pamiętać, że wszelkiego rodzaju dodatki dorzucamy dopiero pod koniec gotowania.
Domowa nutella z powideł śliwkowych
Nie wszyscy wiedzą, że z domowych przetworów śliwkowych można wyczarować szybką i zdrową nutellę. Aby przygotować własnej roboty krem czekoladowy, wystarczy lekko podgrzać gęste powidła śliwkowe i dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę. Powidła mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w jednolitą masę. Gorącą nutellę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia. Dodatkowo warto pasteryzować słoiczki przez 15-20 minut.
Zobacz także:
Proporcje możemy dobierać według własnych upodobań i ulubionego poziomu słodkości. Jako bazową proporcję proponujemy jednak przyjąć 1:10, czyli 50 gramów czekolady na 500 ml powideł.
Źródło: przyslijprzepis.pl/haps.pl