Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
StockFood
Newsy

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

Nie ma nic lepszego na kanapkę lub do naleśników, niż domowe powidła. Te idealne powinny być gęste i aromatyczne, co wiąże się z wielogodzinnym staniem przy garnku i mieszaniem bulgoczących owoców, aby się nie przypaliły. Jest jednak prosty sposób na to, aby ułatwić to zadanie!

Powidła śliwkowe to klasyka wśród owocowych przetworów na zimę, więc słoiczek takiego przysmaku przyda się w każdej spiżarni. Tradycyjny przepis jest jednak dosyć czasochłonny, co potrafi zrazić niektórych amatorów gotowania. Mamy jednak znacznie łatwiejszą wersję tej receptury, która nie wymaga stania nad garnkiem i ciągłego mieszania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania?

Składniki:

  • 5 kg śliwek
  • 800 g cukru
  • 10 ml octu

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i drylujemy.
  2. Małą część z nich wrzucamy na dno garnka i posypujemy cienką warstwą cukru. Na tym układamy kolejną partię śliwek i następną dawkę cukru. W ten sposób naprzemiennie przekładamy wszystkie owoce, kończąc na warstwie cukru.
  3.  Całość polewamy octem i odstawiamy na 12 godzin bez przykrywki.
  4. Po tym czasie wstawiamy owoce do gotowania na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin bez przykrycia. 
  5. Jeśli pod koniec tego czasu powidła są zbyt rzadkie, można zebrać z góry nadmiar soku i dalej gotować. 
  6. Ugotowane owoce możemy zostawić z większymi kawałkami lub zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące powidła przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy możemy je odwrócić. 

Z pięciu kilogramów owoców powinniśmy otrzymać około 1,5 litra powideł. Jeśli chcecie mieć pewność, że powidła dobrze się zamkną i przetrwają cały rok, możecie dodatkowo je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku).

Zobacz także
Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie, jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Jak przechowywać przetwory, gdy nie mamy piwnicy? Na ten pomysł w życiu byście nie wpadli

Jak przechowywać przetwory, gdy nie macie piwnicy? Na ten pomysł w życiu byśmy nie wpadli

Co dodać do powideł śliwkowych? 

Podstawowy przepis na powidła robi się tylko z 3 składników, jednak można go urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Śliwki doskonale łączą się też z orzeźwiającym i lekko pikantnym smakiem imbiru, dlatego warto dodać kawałek świeżego korzenia lub dużą szczyptę sproszkowanej przyprawy. Należy jednak pamiętać, że wszelkiego rodzaju dodatki dorzucamy dopiero pod koniec gotowania. 

Domowa nutella z powideł śliwkowych

Nie wszyscy wiedzą, że z domowych przetworów śliwkowych można wyczarować szybką i zdrową nutellę. Aby przygotować własnej roboty krem czekoladowy, wystarczy lekko podgrzać gęste powidła śliwkowe i dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę. Powidła mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w jednolitą masę. Gorącą nutellę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia. Dodatkowo warto pasteryzować słoiczki przez 15-20 minut. 

Proporcje możemy dobierać według własnych upodobań i ulubionego poziomu słodkości. Jako bazową proporcję proponujemy jednak przyjąć 1:10, czyli 50 gramów czekolady na 500 ml powideł. 

Źródło: przyslijprzepis.pl/haps.pl

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

Ekspresowe ciasto
sammakko/gotujmy.pl
Newsy
Zaprosiliście na „ostatnią chwilę” gości? Spokojna głowa. Oto przepis na szybkie i przepyszne ciasto
Niespodziewani goście już w drodze, a wy nie macie niczego słodkiego do kawy? Tu nie ma miejsca na zastanawianie się! Czas piec ekspresowe ciasto!

Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi  na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej. Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację. Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż! Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów. Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane. Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika! Przepis na szybkie ciasto z owocami: Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru Ok. ¾ szklanki mleka 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka Przygotowanie: Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera. W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko. Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm. Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem. Źródło: gotujmy.pl

wigilijny kompot
Gotujmy.pl
Newsy
Obłędny wigilijny kompot z miodem i goździkami. Jeden składnik bije na głowę wszystkie inne
Prawdziwa polska Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego świątecznego kompotu. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała tylko kilku prostych składników. Wrażenia smakowe gwarantowane!

Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych owoców to świetny dodatek do tradycyjnych wigilijnych dań. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilogram suszonych owoców, kilka goździków oraz cukier i miód do smaku. Taki kompot będzie się świetnie komponował z postnymi wigilijnymi daniami. Możecie go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Jego zaletą jest nie tylko jego wspaniały owocowy smak, ale również to, że doskonale gasi pragnienie i ułatwia strawienie posiłku. Jak go przygotować krok po kroku? Podpowiadamy! Składniki na przygotowanie kompotu: 1 kg suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i moreli 100g cukru niewielka cytryna 2 łyżki dobrego miodu kilka goździków odrobina cynamonu Sposób przygotowania: Do przygotowania świątecznego kompotu zazwyczaj używamy suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. W proponowanym przez nas przepisie dodatkowo użyto suszonych moreli, które jeszcze bardziej wydobywają jego wspaniały smak. Na początku zalej owoce przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Możesz namoczyć je w wieczór poprzedzający Wigilię. Do garnka z namoczonymi suszonymi owocami dodaj cukier, goździki i starą skórkę z cytryny. Następnie dolej 3 litry wody. Kompot gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu i sok z cytryny. W razie potrzeby kompot można dosłodzić miodem lub cukrem.  Napój pijemy po ostudzeniu.

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...