Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
StockFood
Newsy

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

Nie ma nic lepszego na kanapkę lub do naleśników, niż domowe powidła. Te idealne powinny być gęste i aromatyczne, co wiąże się z wielogodzinnym staniem przy garnku i mieszaniem bulgoczących owoców, aby się nie przypaliły. Jest jednak prosty sposób na to, aby ułatwić to zadanie!

Powidła śliwkowe to klasyka wśród owocowych przetworów na zimę, więc słoiczek takiego przysmaku przyda się w każdej spiżarni. Tradycyjny przepis jest jednak dosyć czasochłonny, co potrafi zrazić niektórych amatorów gotowania. Mamy jednak znacznie łatwiejszą wersję tej receptury, która nie wymaga stania nad garnkiem i ciągłego mieszania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania?

Składniki:

  • 5 kg śliwek
  • 800 g cukru
  • 10 ml octu

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i drylujemy.
  2. Małą część z nich wrzucamy na dno garnka i posypujemy cienką warstwą cukru. Na tym układamy kolejną partię śliwek i następną dawkę cukru. W ten sposób naprzemiennie przekładamy wszystkie owoce, kończąc na warstwie cukru.
  3.  Całość polewamy octem i odstawiamy na 12 godzin bez przykrywki.
  4. Po tym czasie wstawiamy owoce do gotowania na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin bez przykrycia. 
  5. Jeśli pod koniec tego czasu powidła są zbyt rzadkie, można zebrać z góry nadmiar soku i dalej gotować. 
  6. Ugotowane owoce możemy zostawić z większymi kawałkami lub zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące powidła przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy możemy je odwrócić. 

Z pięciu kilogramów owoców powinniśmy otrzymać około 1,5 litra powideł. Jeśli chcecie mieć pewność, że powidła dobrze się zamkną i przetrwają cały rok, możecie dodatkowo je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku).

Zobacz także
Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie, jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Jak przechowywać przetwory, gdy nie mamy piwnicy? Na ten pomysł w życiu byście nie wpadli

Jak przechowywać przetwory, gdy nie macie piwnicy? Na ten pomysł w życiu byśmy nie wpadli

Co dodać do powideł śliwkowych? 

Podstawowy przepis na powidła robi się tylko z 3 składników, jednak można go urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Śliwki doskonale łączą się też z orzeźwiającym i lekko pikantnym smakiem imbiru, dlatego warto dodać kawałek świeżego korzenia lub dużą szczyptę sproszkowanej przyprawy. Należy jednak pamiętać, że wszelkiego rodzaju dodatki dorzucamy dopiero pod koniec gotowania. 

Domowa nutella z powideł śliwkowych

Nie wszyscy wiedzą, że z domowych przetworów śliwkowych można wyczarować szybką i zdrową nutellę. Aby przygotować własnej roboty krem czekoladowy, wystarczy lekko podgrzać gęste powidła śliwkowe i dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę. Powidła mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w jednolitą masę. Gorącą nutellę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia. Dodatkowo warto pasteryzować słoiczki przez 15-20 minut. 

Proporcje możemy dobierać według własnych upodobań i ulubionego poziomu słodkości. Jako bazową proporcję proponujemy jednak przyjąć 1:10, czyli 50 gramów czekolady na 500 ml powideł. 

Źródło: przyslijprzepis.pl/haps.pl

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Flickr/Wikimedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Powidła śliwkowe to samo dobro zamknięte w słoiku. Gęste, o pięknym kolorze i tak słodkie, że nie trzeba dodawać do nich cukru. Takie powidła to ideał. Żeby jednak je zrobić, trzeba wybrać odpowiednie śliwki. 

Śliwki są skarbnicą wartości prozdrowotnych. Dobrze dobrane do powideł sprawią, że zyskacie nie tylko smakowite i aromatyczne smarowidło do kanapek, ale również domowej roboty łakoć bez dodatku rafinowanego cukru.  Do czego można wykorzystać powidła śliwkowe?  Posmarowane na świeżym pieczywie stanowią klasyk klasyków. Nie wpadajcie jednak w schemat wykorzystywania ich tylko do kanapek. Chociaż i tutaj można wprowadzić drobne urozmaicenie, dodając np. twaróg lub ser typu camembert.  Powidła śliwkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw:  do ciast, np. piernika lub strucli,  do pierogów i naleśników,  do dekoracji racuszków i tostów francuskich, do przygotowania zdrowej, domowej Nutelli,  a także do zrobienia zupy śliwkowej.  Jak wybrać odpowiednie śliwki na powidła?  Podstawą powideł są oczywiście śliwki. Najlepszą do tego odmianą będą polskie węgierki. Możecie je obecnie dostać na każdym straganie.   Nie zawsze są jednak odpowiednio dojrzałe i słodkie. Jeżeli takie kupicie, będziecie musieli sięgnąć po torebkę cukru. A tego zapewne chcecie uniknąć.  Kupując węgierki, zwróćcie uwagę na okolice ogonków. Jeżeli skóra wokół nich zaczyna się marszczyć, to znaczy, że powinniście je kupić. Takie śliwki są dojrzałe i pięknie wybarwione w środku, a powidła z nich zrobione będą idealnie słodkie.  Przepis na naturalnie słodkie powidła śliwkowe  Składniki:  1 kg śliwek węgierek  kilka łyżek wody  Sposób przygotowania:  Węgierki umyjcie, a następnie usuńcie z nich pestki.   Do garnka z grubym dnem wlejcie odrobinę wody. Dodajcie śliwki i gotujcie je...

Przepis Tomasza Strzelczyka na szybkie ciasto z jabłkiem w garnku. Nawet nie kroi do niego owoców
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jabłkiem z garnka. Nawet nie kroi do niego owoców
Jabłecznik to klasyczny polski wypiek. Jednak Tomasz Strzelczyk nie byłby sobą, gdyby go nie udoskonalił. Zrobił to absolutnie w swoim niepowtarzalnym stylu. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, obłędnie smaczne, bardzo efektowne i nie musicie nawet kroić do niego jabłek. 

Tomasz Strzelczyk upiekł ciasto z jabłkiem w garnku. Wypiek ten jest dość nieoczywisty i wyjątkowy, również ze względu na to, że wykorzystane zostały w nim całe owoce. Otulone karmelem i ciastem jabłka to coś, co bez wątpienia zachwyci podniebienia wszystkich niedzielnych gości. Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące ciasta z jabłkiem  Jak zrobić takie samo ciasto, jak to autorstwa Tomka Strzelczyka? Skorzystajcie z tych kilku porad: Do pieczenia wybierzcie kruche i miękkie jabłka, tylko takie upieką się bez większego problemu. Twarde odmiany będziecie musieli przed dodaniem podpiec wcześniej dodatkowo w piekarniku.  Ułożone w garnku jabłka nie mogą przylegać do naczynia. Między nimi również powinny być odstępy. Te puste przestrzenie powinno wypełniać ciasto.  Do nadziewania jabłek wykorzystacie jedynie część powideł i orzechów, które macie w składnikach do przepisu. Pozostałą częścią udekorujecie upieczone ciasto.  Przepis Tomasza Strzelczyka na jabłecznik z garnka   Składniki na garnek średnicy 25 cm:  6 łyżek cukru na karmel  6 jabłek   200 g powideł morelowych   100 g orzechów włoskich  7 jajek   szczypta soli   100 g cukru   2 łyżeczki proszku do pieczenia   140 g mąki   opakowanie cukru waniliowego  5 łyżek oleju   Sposób przygotowania  Przygotujcie karmel. W tym celu wsypcie do garnka cukier i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu.  Umyjcie jabłka i wydrążcie z nich środki nożykiem. Później obierzcie je ze skóry.  Gorącym karmelem wysmarujcie boki garnka. Zróbcie to,...

Ten dżem jabłkowy jest delikatny jak muślin. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję sukcesu
Flickr
Newsy
Zróbcie dżem jabłkowy z tych jabłek. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję delikatnego smaku
Dżem jabłkowy to niezastąpiony domowy wek. Jabłka zamknięte w ten sposób w słoju stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Smak i konsystencja przetworu zależy w dużej mierze od odmiany owoców, które do niego dodacie. 

Przetwory jabłkowe można wykorzystać w różnych domowych wypiekach. Najbardziej popularnym z nich jest Gcudownie krucha szarlotka. Dżem z tych owoców nadaje się również do naleśników i racuszków. Dietetyczny ryż z jabłkiem i jaglanka z dodatkiem dżemu stanowią z kolei pożywne i zdrowe śniadanie. Możliwości jest wiele, trzeba jednak najpierw zrobić prawdziwie smaczne weki.  Jakie jabłka są najlepsze do przygotowania dżemu?  Jeżeli chcecie uzyskać delikatną i rozpływającą się w ustach masę jabłkową, powinniście postawić na jabłka lekko kwaskowate, o kruchym miąższu. W okresie wczesnojesiennym doskonałym wyborem będzie antonówka, której dojrzałe owoce wydzielają przyjemny zapach przypominający niektórym woń landrynek.  Zamiennikiem antonówki w czasie lata jest papierówka. Sezon na nią trwa bardzo krótko, a owoce pojawiają się w sprzedaży na przełomie czerwca i lipca. Warto jednak wykorzystać ten moment i przygotować kilka słoików na bazie tej odmiany.  Porady dotyczące przygotowania dżemu z jabłek Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu na dżem z antonówek, przekażemy wam garść cennych porad na temat smażenia jabłkowych przetworów. Oto one:  Gotowanie jabłek wymaga ciągłego mieszania, szczególnie w końcowej fazie. Takie działanie pozwoli uniknąć przywarcia dżemu do dna garnka i tym samym przypalenia Jeżeli chcecie przyspieszyć rozpad jabłek, pokrójcie je w jak najdrobniejsze części. Gdy trochę zmiękną, rozgniećcie je po prostu tłuczkiem do ziemniaków Gotowy dżem nie wymaga pasteryzacji. Musicie jedynie nałożyć do słoików wrzącą masę jabłkową, dokładnie je zakręcić i odwrócić do góry dnem Przepis na delikatny dżem z jabłek  Składniki:  1 kg jabłek (antonówka)  0,4 kg cukru ...

Jak sprawdzić, czy słoik jest dobrze zawekowany? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
StockFood
Newsy
Jak sprawdzić, czy słoik jest dobrze zawekowany? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Domowe przetwory nie mają sobie równych, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Jedyną trudnością, jaką możemy napotkać podczas wekowania, jest nieszczelność słoików. Zobaczcie, jak sprawdzić czy słoik jest dobrze zawekowany!

Przepisy na własnej roboty dżemy i kiszonki już od kilku tygodni królują w naszych kuchniach. Wszyscy wykorzystujemy czas, kiedy warzywa oraz owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, aby przerabiać je na pyszności do słoików. Przygotowując zapasy na zimę, należy jednak dopilnować, aby wszystkie wieczka były dobrze zakręcone, gdyż w przeciwnym razie nasze wyroby mogą się zmarnować. Aby mieć pewność, że weki są dobrze zabezpieczone, wystarczy jednak zrobić prosty test. Zobaczcie na czym polega! Jak dobrze zawekować słoik?  Najprostsza metoda na weryfikację szczelności weków zajmie dosłownie kilka sekund. Wystarczy sprawdzić jak wygląda zakrętka. Pokrywka powinna zassać się do środka i stać się wklęsła. To znak, że w środku nie ma powietrza i wytworzyło się podciśnienie. Jeśli więc wasze pokrywki po wekowaniu wciąż są wypukłe, a po naciśnięciu wydają charakterystyczny odgłos kliknięcia, niestety oznacza to, że musicie powtórzyć proces wekowania. Gwarancja trwałych przetworów Aby najprościej zawekować przetwory, wystarczy przelać jeszcze gorące konfitury czy dżemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcić wieczka i odstawić naczynia do góry dnem. Aby jednak mieć pewność, że wszystkie słoiki będą dobrze zabezpieczone, najlepiej dodatkowo je pasteryzować. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że pokrywki dobrze się zassały i z pewnością stały się wklęsłe.  Możemy wybrać jedną z dwóch metod- na mokro (w garnku) lub na sucho (w piekarniku). Oba te sposoby są banalnie proste i nie wymagają wiele pracy. W sieci znajdziemy także nowe techniki, jak coraz popularniejsza pasteryzacja w zmywarce. Choć pomysł ten może brzmieć dziwnie, okazuje się niezwykle szybki, łatwy i skuteczny! Tę metodę wypróbowało już setki użytkowników, a podzieliła się nim między innymi...