Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy

Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie

Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna galaretka z jajkami

Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości.

Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Udko kurczaka
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • Marchewka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • 10 g żelatyny

Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem

  1. Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca.
  3. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki.
  4. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę.
  5. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem. 
  6. Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety.
  7. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek.
  8. Zalejcie warstwę warzyw galaretą. 
  9. Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces.
  10. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie pozostałą galaretą. 
  11. Wstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Tak przygotowane galaretki wielkanocne mają bardzo ciekawy, różowy kolor, dzięki użyciu koncentratu pomidorowego. Są też przepyszne i wyraziste dzięki octowi balsamicznemu wykorzystanemu w przepisie.

 

jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy
Zamiast ryby podajcie… jajka w galarecie. Zrobią furorę na świątecznym stole
W religii chrześcijańskiej jajko stanowi symbol nowego życia i odrodzenia. Z powodzeniem można je więc serwować nie tylko podczas Wielkanocy, ale również Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie farszu grzybowego, a także smakowitej galarety.

Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować! Przepis na jajka w galarecie Będziecie potrzebować 6 jajek 3 marchewki 1 puszkę groszku konserwowego 1 litr bulionu Żelatynę Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody).  Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku).  Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml).  Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml). Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia. Smacznego! Źródło: gotujmy

galaretka drobiowo wieprzowa
Gotujmy.pl/Gosia47-47
Newsy
To połączenie zachwyca nawet najbardziej wybrednych - galaretka drobiowa z dodatkiem...
Galaretka to jedna z tradycyjnie przygotowywanych świątecznych przystawek. Ta z dodatkiem mięsa idealnie sprawdzi się podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt.

Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym.  Jak podawać galaretę drobiową? Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo. Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową  Składniki 8 udek z kurczaka 80 dag surowej szynki wieprzowej 2 kostki rosołowe 5 jajek 2 marchewki Mała puszka kukurydzy Posiekany koperek Posiekany koperek sól i pieprz do smaku Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Żelatyna Przygotowanie Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową. Na warzywa włóżcie...

jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy
Jajka w galaretce z szynką zwalą z nóg wszystkich podczas sylwestrowej imprezy
Do przygotowania tych przepysznych zawiniątek potrzebujecie zaledwie 6 składników. Zarówno ich smak, jak i wygląd powalą waszych gości na kolana. To wspaniała propozycja nie tylko od święta.

Najlepsze dania to takie, które cieszą nie tylko wasze kubki smakowe, ale również oczy. Tych dwóch cech z pewnością nie można odmówić jajkom z galaretą i szynką. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty! Przepis na jajka w galaretce Składniki 10 plastrów ulubionej szynki 10 jajek 1 marchewka 5 łyżek groszku konserwowego Natka pietruszki Żelatyna Przyprawy: sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a kiedy już ostygną obierzcie ze skorupki. Następnie zetnijcie ich końce, tak aby można było je postawić. Żelatynę ugotujcie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu, używając ok. 2 litry wody oraz przyprawy – sól, pieprz i vegetę. Całość odstawcie do lekkiego stężenia (aby móc ją później przelać do pojemników, powinna zachować nieco płynną konsystencję). Marchewkę obierzcie, a następnie podgotujcie we wrzącej wodzie. Po wyjęciu powinna być al dente (nieco chrupka, ale jednak ugotowana). Po kilkuminutowym wystudzeniu, marchewkę połóżcie obok jajka i podzielcie na kilka równych części - mniej więcej wysokości jajek. W filiżankach, kubeczkach lub formie służącej do przyrządzania babeczek umieśćcie szynkę w taki sposób, aby pokrywała ścianki. Na środku powinno powstać puste miejsce. Włóżcie do niego jajko, marchewkę i odsączony z wody groszek. Całość zalejcie tężejącą żelatyną, a następnie umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdóbcie zawiniątka posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...