Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy

Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie

Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna galaretka z jajkami

Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości.

Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Udko kurczaka
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • Marchewka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • 10 g żelatyny

Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem

  1. Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca.
  3. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki.
  4. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę.
  5. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem. 
  6. Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety.
  7. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek.
  8. Zalejcie warstwę warzyw galaretą. 
  9. Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces.
  10. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie pozostałą galaretą. 
  11. Wstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Tak przygotowane galaretki wielkanocne mają bardzo ciekawy, różowy kolor, dzięki użyciu koncentratu pomidorowego. Są też przepyszne i wyraziste dzięki octowi balsamicznemu wykorzystanemu w przepisie.

 

Schab w galarecie z sałatką warzywną.
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Genialny schab w galarecie. Z tego przepisu wychodzi soczysty, a galaretka idealnie przejrzysta
Szukacie pomysłu na przekąskę na zimno na imprezę lub po prostu chcecie rozpieścić domowników? Mamy świetny przepis na schab w galarecie.

Na pewno znacie tę klasyczną przekąskę: schab w galarecie. Ten przepis jest szczególnie dopracowany i z pewnością zadowoli wszystkich, którzy go spróbują! Mięso jest soczyste, dodatki idealnie dobrane, a galaretka przejrzysta. Doskonale nadaje się do podania na przyjęciach. Schab w galarecie z kurkami i sałatką - przepis Składniki: Kawałek schabu upieczonego w domu Marchewka Pół cebuli Ok. 6 łyżek kukurydzy z puszki Marynowane kurki – ok. pół małego słoiczka Łyżka koperku Ok. 3 łyżki majonezu Pół litra wywaru warzywnego Żelatyna – od 4 do 6 łyżeczek w zależności od marki, sprawdźcie na opakowaniu ile żelatyny trzeba wziąć na 500 ml płynu 3 jajka ugotowane na twardo Sól Pieprz Ocet winny Przygotowanie schabu w galarecie Wywar warzywny doprawcie do smaku. Wlejcie go do rondelka, doprowadźcie do wrzenia. Zdejmijcie z ognia, wsypcie żelatynę i mieszajcie do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawcie rondel do wystudzenia. Marchew obierzcie i ugotujcie, aby pozostała twarda. Po ostudzeniu pół marchwi zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokrójcie w plastry do dekoracji. Posiekajcie cebulę na drobne kawałeczki.  Marynowane kurki odsączcie z zalewy i posiekajcie. Pokrójcie też jedno jajko ugotowane na twardo.  Wymieszajcie pokrojone jajko, kurki, posiekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i tartą marchewkę. Wymieszajcie z majonezem i doprawcie siekanym koperkiem. Sałatka jest gotowa.  Upieczony wcześniej schab  pokrójcie w grube plastry. Każdy plaster natnijcie w środku, aby powstała w nim kieszeń.  Plastry schabu nafaszerujcie przygotowaną wcześniej sałatką. Schab wyłóżcie na półmisku wyłożonym sałatą. Udekorujcie go, na przykład...

Faszerowane jajka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Jajka faszerowane w galarecie zasmakują wszystkim gościom. Tak podana przystawka robi wrażenie
Wyglądają niezwykle efektownie, a do tego zachwycają smakiem. Jeśli znudziły wam się zimne nóżki lub schab w galarecie, wypróbujcie tak podane faszerowane jajka.

Najlepsze przystawki na spotkania i przyjęcia w gronie znajomych? Marynowane grzybki, zimne nóżki albo ryba w galarecie, smażone, faszerowane jajka, deska wędlin, różne sałatki warzywne… Jeśli szukacie dania, które zachwyci wszystkich, a jednocześnie będzie czymś bardzo nietypowym, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Pyszne jajka faszerowane zatopione w galaretce… Palce lizać! Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne ani pracochłonne, ale jakże efektowne. Tak naprawdę możecie podzielić pracę na dwa etapy - wcześniej ugotujcie jajka i pozwólcie im ostygnąć, a gdy znajdziecie czas, zajmijcie się resztą. Z pewnością każdy z zaproszonych gości będzie pod dużym wrażeniem i będzie chciał wiedzieć, jak ją przygotowaliście. Podzielicie się przepisem? A może zostanie on waszą słodką tajemnicą? Jedno jest pewnie, zrobicie je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Przepis na faszerowane jajka w galarecie Składniki 5 jajek 3-4 plastry szynki konserwowej Mała puszka kukurydzy Pół małej puszki zielonego groszku konserwowego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki żelatyny w proszku Szczypiorek do dekoracji Majonez Przygotowanie Jajka ugotujcie na twardo. Gdy ostygną, delikatnie obierzcie, zetnijcie górę jajek i wyjmijcie żółtka. Podgrzejcie bulion i wymieszajcie go dokładnie z żelatyną. Mieszajcie, dopóki nie rozpuścicie wszystkich grudek. Odstawcie na bok, aby lekko stężała. Groszek i kukurydzę odsączcie dokładnie z płynu. Szynkę pokrójcie w drobną kostkę, to samo zróbcie z żółtkami jajek. Do szybki i żółtek dodajcie drobno posiekany szczypiorek i majonez i wymieszajcie. Jajka napełnijcie przygotowanym farszem i połóżcie na wierzchu wcześniej ścięte białka. Na spód formy, w...

schab w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Schab w galarecie na wielkanocne śniadanie. Z tego przepisu galareta wychodzi idealnie klarowna
Pyszny schab z przejrzystą galaretą będzie doskonałą zimną przekąską na wielkanocnym stole. Koniecznie podajcie go z chrzanowym sosem.

Zimne nóżki z kurczaka, jajka, ryba lub schab w galarecie – te zimne przystawki pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy, Bożego Narodzenia, a czasem także podczas większych uroczystości takich jak np. imieniny czy urodziny. Ze stołu zazwyczaj znikają jako pierwsze i niemal każdy z gości się nimi zajada.  Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne. Potrawę możecie udekorować w dowolny sposób – najczęściej dodaje się marchewkę, groszek (mrożony lub konserwowy), jajka ugotowane na twardo (w plastrach lub drobno posiekane) oraz gałązki pietruszki. Z jakim sosem podawać schab w galarecie? Doskonale smakuje z prostym sosem chrzanowym. Pasuje on zarówno do schabu, jak i do jajek, dlatego koniecznie zapamiętajcie jak go zrobić. Ten przepis warto poznać przez Wielkanocą. Połączcie 4 łyżki śmietany z łyżką świeżo startego chrzanu, łyżką octu winnego i łyżką majonezu. Całość doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przepis na schab w galarecie Składniki Kawałek schabu ok. 600g Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Duża garść mrożonego groszku Duża garść mrożonej marchewki 1-2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki bulionu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3-4 łyżeczki żelatyny Przyprawa typu vegeta, jarzynka, kucharek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Włóżcie ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie ok. 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie ostudźcie je i pokrójcie na grubsze plastry lub w grubą kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Bulion lub wywar, w którym gotowało się mięso wymieszajcie z żelatyną, aż do jej rozpuszczenia się....

jak zrobić zimne nóżki galaretę
Gotujmy.pl
Newsy
Zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem na świąteczne śniadanie. Podajcie je z cytryną i octem
Galareta, zimne nóżki, a może drygle? Jak zwał, tak zwał. Przyrządźcie to z dodatkiem różnych warzyw, a goście nie będą mogli wyjść z podziwu.

Efektowna galareta to kulinarna propozycja nie tylko na święta. Popularne zimne nóżki świetnie będą smakowały z dodatkiem odrobiny kwaśnego smaku. Delikatną kwasowość zapewni tradycyjny ocet lub nieco bardziej popularna w ostatnich latach cytryna. Wybór należy tylko do was. Galareta, zwana w niektórych miejscach naszego kraju także dryglami, uda się wam bez grama żelatyny. Kluczem do tego jest oczywiście długie gotowanie różnych gatunków mięs z kośćmi. Taki proces zapewni wam prawidłowe, tężejące działanie kolagenu. Przepis na galaretę – zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem Składniki: 2 golonki wieprzowe 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3-4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sól morska do smaku Pieprz czarny mielony 5 ząbków czosnku Opcjonalnie - ok. 8-10 oliwek czarnych 5 liści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziarnistego Przygotowanie: Nóżki i golonki w razie potrzeby opalcie nad gazem i oskrobcie dokładnie. Oczyśćcie udka z kurczaka. Obierzcie marchewkę i pietruszkę ze skórki. Nóżki i golonki włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz w kulkach. Gotujcie na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie je w trakcie gotowania, tak by potem dodać je do galarety. Doprawcie gotujące się mięso solą. Po ok. 2 godzinach gotowania wieprzowiny dodajcie do garnka udka drobiowe. Po 3-4 godzinach gotowania przecedźcie mięso, wywar zostawcie w garnku i dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mielony pieprz. Ugotujcie jajka na twardo w innym garnku. Mięso oddzielcie od...