Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy

Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie

Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.
Anna Urbańska
marzec 07, 2021

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Wielkanocna galaretka z jajkami

Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości.

Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Udko kurczaka
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • Marchewka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • 10 g żelatyny

Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem

  1. Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca.
  3. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki.
  4. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę.
  5. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem. 
  6. Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety.
  7. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek.
  8. Zalejcie warstwę warzyw galaretą. 
  9. Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces.
  10. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie pozostałą galaretą. 
  11. Wstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Tak przygotowane galaretki wielkanocne mają bardzo ciekawy, różowy kolor, dzięki użyciu koncentratu pomidorowego. Są też przepyszne i wyraziste dzięki octowi balsamicznemu wykorzystanemu w przepisie.

 

Komentarze