Potrzyjcie włosy folią aluminiową. Zdziwicie się, jak działa ten trik
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Potrzyjcie włosy folią aluminiową. Zdziwicie się, jak działa ten trik

Czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby ktoś pocierał włosy aluminiową folią? Koniecznie sprawdźcie, na czym polega ta sztuczka i na co pomaga.

Folia aluminiowa ma wiele ciekawych zastosowań. Dotychczas wykorzystywaliście ją tylko w kuchni? To błąd. Czy wiecie, że to także skuteczny gadżet do stylizacji włosów? 

Jeśli wasze włosy są przesuszone, zniszczone i często puszą się – ta metoda jest właśnie dla was. Wystarczy, że przetrzecie swoje włosy folią, a sami zobaczycie, co się stanie. Efekt poprawy będzie odczuwalny niemal od razu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co takiego potrafi folia aluminiowa?

Czy wiecie, że folia aluminiowa może się przydać do pielęgnacji włosów? Sprawdźcie sami. 

  • Może prostować pasemka. Wasze włosy są zniszczone, suche i mają skłonność do puszenia się? Wykorzystajcie ten prosty trik z folią aluminiową. Wystarczy wziąć niewielki kawałek folii i przetrzeć nią włosy. To skuteczny sposób, aby wygładzić i okiełznać swoją fryzurę.
  • Nieład po zdjęciu czapki. Wiele osób unika czapek, ponieważ włosy po zdjęciu czapki włosy elektryzują się, a fryzura nie wygląda tak, jak powinna. Pocieranie włosów folią aluminiową sprawia, że kosmyki przestają się elektryzować i w mig odzyskują gładkość i piękny wygląd.
  • Blask. Pocieranie włosów folią również przywraca im blask. Dzięki temu nie wyglądają na suche i słabe.
  • Optycznie wydłuża włosy. Jeśli wasze włosy są upięte, wizualnie unoszą się i wyglądają na krótsze. Przetarcie ich kawałkiem folii aluminiowej wyprostuje je i wydłuży optycznie ich wygląd.
Zobacz także
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Jak jeszcze można wykorzystać folię aluminiową?

Istnieje mnóstwo sposobów na kreatywne wykorzystanie folii aluminiowej. Przekonajcie się.

  • Zmiękczycie nią zbrylony brązowy cukier. Wasz brązowy cukier zamienił się w twardą jak skała grudkę? Z pomocą przyjdzie wam folia aluminiowa. Zawińcie cukier w folię i włóżcie na 5 minut do piekarnika ustawionego na 300 stopni, a wasz cukier znów będzie miękki i gotowy do użycia.
  • Nada połysk sztućcom. Wasze sztućce straciły swój dawny blask? Połóżcie arkusz folii aluminiowej na dnie naczynia i ułóżcie na nim sztućce. Na wierzch posypcie 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Na koniec wlejcie kilka filiżanek gorącej wody, aby wasze sztućce były w pełni zanurzone. Pozostawcie je tak na 5 minut, a następnie wyjmijcie je i spłuczcie.
  • Czyszczenie żeliwnych naczyń. Użyjcie zwiniętego w kulkę kawałka folii aluminiowej, aby zeskrobać brud z żeliwnych garnków.
  • Ostrzenie nożyczek. Czy wiecie, że nożyczki można naostrzyć folią aluminiową? Weźcie kawałek folii aluminiowej i złóżcie go na pół co najmniej 3 razy. Użyjcie nożyczek, aby wykonać kilka nacięć na folii. Dzięki tej metodzie wasze nożyczki będą ostrzejsze.

Źródło: onegoodthingbyjillee.com, kobieta.onet.pl

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej a stanie się coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Przejedźcie nożem po folii aluminiowej, a stanie się coś genialnego
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Niektóre z nich mogą was naprawdę zaskoczyć.

Na co dzień używamy jej do pieczenia lub zawijania kanapek. Ale czy wpadlibyście na to, żeby wykorzystać folię aluminiową do ostrzenia noży? Folia aluminiowa jako sposób na naostrzenie noży Żadne gotowanie nie może się obejść bez dobrych i ostrych noży. Zauważyliście, że wasze noże są tępe? W takim razie powinniście je naostrzyć, aby przywrócić im ostrość. Używanie tępych noży może być niebezpieczne, ponieważ musimy użyć przy krojeniu dużej siły. W takiej sytuacji często dochodzi do poważnych skaleczeń, które są wynikiem osunięcia się noża. To dlatego zawsze powinniście pamiętać o naostrzeniu stępionych noży. Ale jak to zrobić, gdy nie mamy w domu ostrzałki? Wykorzystajcie folię aluminiową. Folia aluminiowa doskonale nadaje się do ostrzenia noży i nożyczek. Wystarczy, że zaczniecie ciąć nimi folię. Cięcie arkuszy folii aluminiowej ostrzem przywróci mu ostrość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty ostrzenia, zaleca się kilkakrotne zagięcie folii. Jak naostrzyć nóż przy użyciu folii aluminiowej? Chociaż używanie folii aluminiowej do ostrzenia ostrza wydaje się być prostym i nieskomplikowanym zadaniem, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Wyjaśniamy krok po kroku. Na początku powinniście mocno i pewnie trzymać ostrze w dłoniach, ponieważ w przypadku zsunięcia się ostrza, może dojść do poważnego obrażenia. Złóżcie folię aluminiową kilkukrotnie, aby uformować ładny i gruby stos do przecięcia. Za pomocą ostrza tnijcie cienkie paski folii aluminiowej. Upewnijcie się, że całą długość krawędzi tnącej przeciągacie przez folię. Zapewnia to równomierną ostrość. W zależności od stopnia stępienia ostrzy, może być konieczne kilkukrotne przecięcie folii. Nie należy jednak używać tej metody do...

Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy (na zmarznięte stopy, na odprężenie)
AdobeStock
Newsy
Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy
Na co dzień owijamy w nią mięso, ryby i owoce. A co powiecie na to, żeby owinąć folią aluminiową stopy lub inne części ciała?

Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie w kulinariach, ale także poza nimi. Jak wykorzystać ją w codziennym życiu? Niektóre triki mogą was  zaskoczyć. Dlaczego warto owinąć folią aluminiową stopy? Dopadło was przeziębienie lub grypa? Możecie przyspieszyć proces wracania do zdrowia – wystarczy, że użyjecie folii aluminiowej. Owińcie stopy 5-7 warstwami folii i pozostawcie na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę, a następnie owińcie kolejne 5-7 warstw wokół stóp na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę i powtórzcie proces jeszcze raz. Poczujecie się lepiej w mgnieniu oka! Folia aluminiowa świetnie się sprawdza nie tylko w przypadku grypy czy przeziębienia. Ma ona też kilka innych leczniczych właściwości. Owijanie części ciała folią aluminiową może przynieść wiele korzyści: Na marznięcie stóp. Dzięki swoim właściwościom, folia aluminiowa może skutecznie chronić ciało przed chłodem i doskonale utrzymywać ciepło Świetna na zmęczenie. Ponieważ folia reorganizuje kanały energii w ciele, może pomóc nam się zrelaksować. Włóżcie dwa małe paski folii do lodówki na kilka godzin, a następnie umieśćcie je pod oczami. Gdy je zdejmiecie, poczujecie się bardziej rozbudzeni Łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów. Folia może również pomóc na drętwienie lub ból stawów. Okresowe owijanie palców folią aluminiową może pomóc złagodzić ból związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi ból po oparzeniach. Po oczyszczeniu rany i przykryciu jej warstwą gazy, można owinąć ją folią, aż ból ustąpi Jeśli odczuwacie ból mięśni, folia może pomóc złagodzić wasz ból. Delikatnie nawijajcie folię wokół bolącego obszaru, a następnie...

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
Folia aluminiowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak nigdy nie powinno się w nią owijać pomidorów. Dlaczego?

Czy wiecie, że folia aluminiowa została wynaleziona w 1910 roku? Ten powszechny produkt gospodarstwa domowego ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przykrywamy nią zarówno dania zimne, jak i gorące. Owijamy w nią warzywa, owoce i kanapki . Eksperci ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie zawijać w nią jednego warzywa. Chodzi o pomidora . Dlaczego nie wolno pakować w folię aluminiową pomidora? Być może zdarzyło wam się kiedyś zapakować pomidora w folię aluminiową . Lepiej tego nie róbcie, ponieważ produkty zawierające kwaśny odczyn, jak pomidor, cytryna oraz kiszony ogórek, wchodzą w reakcję z obecnym w folii aluminiowej glinem. Wówczas tworzą się wysoce szkodliwe sole glinu, które są łatwo wchłaniane przez ludzki organizm. To samo się dzieje w przypadku potraw, które są mocno przyprawione. Dodajmy, że im dłużej folia ma kontakt z naszym jedzeniem, tym stężenie tego szkodliwego pierwiastka jest wyższe. Używanie takiej folii negatywnie wpływa także na smak niektórych potraw. Podczas przygotowywania dań zawierających kwaśne składniki, takie jak pieczone pomidory lub ryby z kawałkami cytryny i tymiankiem, gotowanie ich na folii aluminiowej może w rzeczywistości sprawić, że będą one smakować gorzej niż gdy położymy je na zwykłym pergaminie. Dzieje się tak, ponieważ kwas w żywności reaguje z aluminium, co może zmienić smak dania. Dlaczego lepiej całkowicie zrezygnować z folii? W wielu polskich domach folia aluminiowa używana jest do wykładania naczyń i garnków, nakrywania potraw podczas pieczenia (lub tuż po upieczeniu – w celu utrzymania ciepła), a także do grillowania warzyw, mięs lub ryb. Jest ona również wykorzystywana do pakowania lub przechowywania żywności. Głównym zagrożeniem wynikającym z używania takiej folii jest to, że aluminium w folii przenosi się do...

folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy
 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie
Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi. To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska... Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników. „Dwie strony medalu” Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę? Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią. Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło. Ostrożność także wskazana Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały. Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce. Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.