Zwykle po spożyciu słodkiego miąższu mandarynki, wyrzucacie jej skórkę do kosza? Przeczytajcie a na pewno pozbędziecie się tego zwyczaju.
Jak wykorzystać skórkę z mandarynki?
Zachowajcie skórkę z mandarynki i wykorzystajcie ją w pielęgnacji ciała. Przyda wam się także podczas przeziębienia a nawet poprawi jakość waszego snu.
- Skórka mandarynki jest bogata w kwasy organiczne, witaminę C i olejek eteryczny. Gdy dodamy ją do gorącej wody i namoczymy w niej stopy, wnikną one w skórę przez otwarte pory, stymulując naczynia włosowate pod naskórkiem, pobudzając metabolizm i tworząc na powierzchni skóry film zapobiegający parowaniu wody i czyniący skórę gładką i delikatną.
- Skórka z mandarynki ma również działanie rozgrzewające na stopy, a także korzystnie wpływa przy leczeniu wczesnych przeziębień.
- Maczanie stóp w wodzie ze skórką mandarynki, może pomóc w poprawie snu.
- Składniki odżywcze zawarte w skórce mandarynkowej wnikają w głąb skóry, co może usuwać zanieczyszczenia z organizmu, a także pomagać nawilżyć skórę i zniwelować zmęczenie.
- Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne, skórka z mandarynki pomaga zwalczyć grzybicę i zapobiega nawrotom tej choroby.
- Skórka z tego owocu ma też działanie tonizujące, odświeżające i łagodnie złuszczające.
- Może pomóc ograniczyć potliwość stóp i sprawia, że skóra wygląda ładniej, zwłaszcza skóra na piętach, która bywa szorstka i zrogowaciała. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać ją skórką mandarynki, która ma działanie pielęgnacyjne i zarazem relaksujące, dzięki jej wspaniałemu zapachowi.
- Pocierajcie stopy skórką mandarynki dwa razy dziennie przez tydzień. Jeśli wasza skóra zacznie wyglądać ładniej, powtarzajcie ten zabieg 2-4 razy w tygodniu.
Jak jeszcze można wykorzystać skórkę z mandarynki?
- Dodajcie ją do herbaty. Zaparzcie swoją ulubioną herbatę i dodajcie do niej trochę suszonych skórek mandarynki. Dzięki nim wasza herbata nie tylko będzie pięknie pachnieć, ale też będzie miała przyjemny, cytrusowy i orzeźwiający smak.
- Wykorzystajcie ją do pieczenia. Skórka z mandarynki jest zarazem słodka i pikantna. Z powodzeniem możecie wykorzystać ją do pieczenia ciast, chleba oraz babeczek. Wystarczy zmielić skórki za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy.
- Użyjcie jej do marynat i nacierania mięsa. Suszone skórki mandarynki świetnie się nadają do nacierania mięs, takich jak rostbef, kurczak, jagnięcina i kurczak przed gotowaniem lub pieczeniem w piekarniku. To także dobra alternatywa na wypadek, gdyby zabrakło wam skórki z limonki lub cytryny.
- Zróbcie z niej domowy peeling do ciała. Suszone skórki mandarynki są bogate w witaminy A, C i E, a także mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki swoim właściwościom promują zdrowie skóry, poprawiając jej koloryt, a także zmniejszając skutki przebarwień, drobnych linii i zmarszczek. Dlatego skórki mandarynki warto wykorzystać do zrobienia domowego peelingu do ciała. Wystarczy zetrzeć dwie skórki mandarynki, dodać od 1/2 do 1 szklanki cukru i 1/2 szklanki oleju kokosowego. Wymieszaj je razem, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na koniec przełóżcie peeling do hermetycznego szklanego pojemnika.
Źródło: tallypress.com, kobieta.onet.pl