Chlupotanie jajka oznacza że jest nieświeże
Adobe Stock
Newsy

Potrząsane jajko chlupocze czy nie? Jedna z tych rzeczy oznacza, że jest zepsute

Jeśli kupując jajka kierujecie się tylko ich ceną, kolorem i wielkością, to popełniacie ogromny błąd. Zanim podejdziecie z produktem do kasy, koniecznie nim potrząśnijcie. W ten sposób dowiecie się, czy jajka są świeże.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kupowane w sklepie jajka, mogą okazać się nieświeże. Z racji, że Święta Wielkanocne są już za pasem, postanowiliśmy zdradzić wam, co zrobić, by wybrać dobry produkt. Koniecznie zastosujcie się do naszych rad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobre jajko?

Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy kwestie.

  1. Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia.
  2. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże.
  3. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięku, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce.

Jak długo można przechowywać jajka?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki.

  • Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w lodówce ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Sprawa wygląda podobnie w kwestii jajek faszerowanych. Jeśli zostaną wam jakieś ze Świąt Wielkanocnych, wyrzućcie je po 48 godzinach.
  • Cztery dni – tyle możecie przechowywać ugotowane na twardo i nieobrane ze skorupki jajka.
  • Dwa tygodnie – tyle możecie przechowywać świeże jajka. Pod warunkiem, że umieścicie je w chłodnym i przewiewnym miejscu, na przykład spiżarce pod oknem lub piwnicy.
  • Cztery tygodnie – tyle wytrzymają świeże jajka, jeśli umieścicie je w lodówce.
  • Cztery miesiące – tyle możecie przechowywać jajka pod warunkiem, że oddzielicie białka od żółtek, przelejecie do plastikowych pojemników i umieścicie w zamrażalniku.
Jajka należy przechowywać zwężeniem do dołu
Pixabay
Newsy
Trzymacie jajka czubkiem do góry czy do dołu? Jedna z tych metod sprawia, że dłużej pozostają świeże
Choć wydawać by się mogło, że sposób przechowywania jajek nie ma żadnego znaczenia, w rzeczywistości ich prawidłowe ułożenie przedłuża datę przydatności do spożycia produktu.

Jajko to, wbrew pozorom, bardzo skomplikowany produkt spożywczy. W jego przypadku nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Zaczynając od kupna, przez przechowywanie, po podstawowe zasady dotyczące przyrządzania – skupcie się, bo tego jest naprawdę dużo. Jak wybrać dobre jajko? Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy punkty. Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięki, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce. W jaki sposób przechowywać jajka? Okazuje się, że jajka nie lubią leżakowania czubkiem do góry. Niestety, w ten sposób przechowuje je większość Polaków. To duży błąd. Bowiem układanie ich zwężeniem do dołu sprawia, że żółtko leży na bardziej zwartym białku i dłużej zachowuje świeżość.  Jak długo można przechowywać jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki. Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w...

Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci
Salmonella czyha na „zjadaczy” jajek. Jak zapobiec nieszczęśliwemu zarażeniu?

Polacy uwielbiają jajka. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko czy faszerowane. Do wyboru, do koloru. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ok. 160 jajek w różnej postaci. Ta statystyka blado wypada jednak w porównaniu chociażby do Amerykanów. Przeciętny mieszkaniec USA zjada rocznie ok. 293 jajek! Polacy z Amerykanami konkurować pod tym względem mogą chyba tylko przez jeden dzień w roku. A więc w niedzielę wielkanocną. Śniadanie wielkanocne to niezliczona ilość jajek zjadana przez Polaków. A czy słyszeliście, że według statystyk, 1 na 1000 jajek jest zakażone salmonellą? Kluczem do uniknięcia zakażenia jest kupno świeżych jaj w sklepie czy na bazarze, a także ich odpowiednie przechowywanie. Jak przechowywać jajka? Najbezpieczniej przechowywać jajka w lodówce, czyli w miejscu zimnym, ciemnym i suchym. Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki lub do wytłaczanki, bo źle znoszą wilgoć. Mycie jajecznych skorupek zaleca się jedynie bezpośrednio przed użyciem. Ze względu na porowatą skorupkę, jajka mają tendencję do przechodzenia różnymi intensywnymi zapachami – stawiajcie je w lodówce z dala np. od czosnki i cebuli. W celu zabezpieczenia jajek przed zapachami warto zostawiać je w lodówce w wytłaczankach. Jajka powinny leżakować w lodówce czubkiem do góry. Co ze świeżością jajek? Oto nasza krótka lista, która pomoże wam oszacować czas przechowywania jajek w razie braku daty ważności na wytłaczance. Jak długo można przechowywać jajka: Aż 4 miesiące można przechowywać rozbite ze skorupek jajka w zamrażarce 4 tygodnie można przechowywać w lodówce świeże jaja 2 tygodnie można przechowywać jaja w zimnym miejscu poza lodówką (temp. ok. 10 st. C.) 4 dni można przechowywać ugotowane jajko w...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...

jak sprawdzić czy jajka są świeże
AdobeStock
Newsy
Jak długo można przechowywać jajka? Po tylu dniach nadają się do tylko do wyrzucenia
Jajka na promocji? Zanim kupicie ich więcej na zapas, dowiedzcie się jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka.

Jajka pełne są cennych witamin i wartości odżywczych doskonałych dla zdrowia. Obalono już mit jakoby miały zwiększać poziom cholesterolu , dlatego spokojnie możecie jeść tyle jajek, ile dusza zapragnie! Jeśli jesteście wyjątkowymi amatorami jajecznicy , omletów i innych dań przyrządzanych z jajek lub bardzo dużo pieczecie, to na pewno dużo ich kupujecie. Ale czy wiecie jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka? I wbrew pozorom wstawienie ich do lodówki wcale nie chroni przed zepsuciem! Ile dni mają jajka ze sklepu? Data „produkcji” jajka to oczywiście dzień, w którym zostało zniesione przez kurę. Od tego momentu liczy się datę przydatności do spożycia. Zależna jest ona od tego, w jakich warunkach przechowuje się jajka. Pewnie większość z was po przyniesieniu jajek ze sklepu od razu wstawia je do lodówki. Rzeczywiście, ten sposób przechowywania wydłuży ich trwałość. Musicie pamiętać, że trzymanie jajek w lodówce nie sprawi, że będą odporne na zakażenie bakteriami! W niskich temperaturach świetnie czują się psychrofile (zimnolubne drobnoustroje) i pleśń, które mogą zakazić jajka. Lepiej więc jak najszybciej je zużywać. Jajka trzymane w suchym i ciemnym miejscu (np. w spiżarni) można bezpiecznie zjeść 14 dni po zniesieniu, a wstawione do lodówki do 28 dni. Jak przechowywać jajka? By zachować świeżość jajek jak najdłużej, po zakupie włóżcie je do lodówki. Nie wolno ich wcześniej myć! Mycie jajek jest konieczne, ale dopiero bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli umyjecie je i wstawicie do lodówki, to jajka pozbawione ochronnej powłoczki będą o wiele bardziej narażone na zakażenie bakteriami znajdującymi się na przykład w mięsie albo na opakowaniach produktów znajdujących się w lodówce. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?...