Potraficie odróżnić klopsy od pulpetów? Mają 1 wspólną cechę i 1 zasadniczą różnicę
Adobe Stock
Newsy

Potraficie odróżnić klopsy od pulpetów? Mają 1 wspólną cechę i 1 zasadniczą różnicę

Makaron w sosie pomidorowym podaje się z pulpetami czy klopsami? I czym jest klops z piekarnika? Ujawniamy tajemnice mięsnych kulek.

Czy pulpety i klopsy to różne nazwy tego samego dania? Niektórzy sądzą, że tak jest i używają obu nazw zamiennie. Jedne i drugie są przecież najczęściej mięsnymi kuleczkami, podawanymi w sosie. Okazuje się jednak, że to dwie całkiem różne potrawy. Mają co prawda cechy wspólne, ale też kilka znaczących różnic. Co warto wiedzieć o pulpetach i klopsach?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wspólna cecha pulpetów i klopsów

Oba mięsne dania mają wspólną podstawę – to mięso mielone, z którego są zrobione. To mięso w obu przypadkach może być bardzo różne. Pulpety i klopsy mogą być:

  • Wołowe
  • Wieprzowo – wołowe
  • Z mięsa cielęcego
  • Z baraniny
  • Drobiowe
  • Z różnych mieszanych mięs
  • Z różnych mięs ryb
  • Z mieszanki mięs i warzyw, a także samych warzyw, jak słynne klopsiki z sieci Ikea

W obu przypadkach mięso z przyprawami i dodatkami toczone jest w niedużą kulkę wielkości piłeczki pinpongowej. I tu pojawia się pierwsza różnica, jaka może wystąpić pomiędzy tymi dwiema potrawami:

  • Pulpety zawsze są małe i kuliste
  • Klops z kolei może być uformowany w kulkę, jak pulpet, ale też może stanowić dużą bryłę jednorodnej masy
Zobacz także
Pulpety ugotowane na parze.

Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik

Klopsy w sosie pomidorowym

Przepis na proste klopsiki w sosie pomidorowym. Dodajcie 1 składnik, a będą wyjątkowo mięciutkie

Czym się różnią pulpety od klopsów?

Pierwsza różnica to wspomniana już wielkość i kształt mięsnego kotleta. Klops w postaci dużego kawałka pieczeni, serwowany jest po pokrojeniu na plastry. Takie plastry mogą być polane sosem i podane na gorąco z ziemniakami lub kaszą, lub pokrojone w cieńsze plasterki i podane na zimno, na kanapkach.

Jednak najważniejszą różnicą pomiędzy pulpetami a klopsami jest nie kształt i wielkość, tylko sposób przyrządzenia. Pulpety mogą być duszone w sosie lub gotowane w bulionie. Te gotowane możecie podawać jako dodatek do bulionu. Można je również ugotować w osolonej wodzie, a następnie wyjąć  z niej i zalać sosem bezpośrednio na talerzu.

Z kolei klopsy są zazwyczaj duszone albo pieczone. Pieczone serwowane są zarówno w postaci mięsnych małych kulek, jak i jednolitej bryły mięsa. Dużego klopsa, przyrządzonego w piekarniku możemy nazwać pieczenią, ale nie nazwiemy już pulpetem.

Źródło: Onet.pl

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
AdobeStock
Newsy
Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
Wątroba daje o sobie znać? Wprowadźcie do swojej diety kilka zmian.

Gdy dokuczają wam dolegliwości ze strony wątroby , poza wizytą u specjalisty warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiele produktów, które codziennie spożywacie, ma negatywny wpływ na działanie wątroby, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie. Stosowanie diety wątrobowej jest zalecane nie tylko w trakcie leczenia różnych chorób wątroby, ale także w ramach profilaktyki. Poznajcie zasady tej diety i dowiedzcie się, jakie produkty można jeść, a jakie są niewskazane. Na czym polega dieta wątrobowa? Dietę wątrobową zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony wątroby. Stosuje się ją nie ze względu na konkretne choroby tego organu, a jego stan i wydolność. Bardzo ważna jest regularność posiłków . W diecie wątrobowej należy jeść nawet 5-6 razy dziennie, dzieląc posiłki na mniejsze porcje. Wszystko po to, by odciążyć wątrobę. Wszystkie dania powinny być świeże – zdecydowanie nie zaleca się jedzenia posiłków odgrzewanych. Niedozwolone są także ciężkie, pełne tłuszczu potrawy, zwłaszcza smażone i duszone w tłustym sosie. Zasada dotycząca ograniczania tłuszczu w tej diecie dotyczy wszystkich potraw, nie tylko mięs. Należy maksymalnie ograniczyć zupy gotowane na tłustym mięsie i kościach oraz majonez , żółtka jaj i śmietanę. Tak samo jak w przypadku większości diet służących poprawie zdrowia, w diecie wątrobowej niewskazane są słodycze i żywność wysokoprzetworzona, np. konserwy, gotowe dania i wszelkie produkty zawierające dużo konserwantów. Jak gotować potrawy w diecie wątrobowej? W diecie dla zdrowej wątroby zaleca się nie tylko jedzenie konkretnych produktów, ale także odpowiedni sposób ich przygotowania. Powinny być one głównie gotowane na parze , pieczone lub duszone, ale pod warunkiem, że nie zawierają...

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Znacie różnicę między pierogami z surowym i ugotowanym farszem?
Pierogi to tradycyjne polskie danie. Jest przygotowywane z różnymi farszami. Jednak nie każdy wie, że różnią się one wcześniej przygotowanym nadzienie. Nie tylko w sposobie lepienia, ale i również ich jedzenia. Sprawdźcie, czy wiedzieliście o tej różnicy!

Pierogi z mięsem, serem, kapustą i grzybami czy owocami. Z tak szerokiego wyboru z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. To farsz jest definicją pierogów. Jego odpowiednio przygotowane nadzienie czyni je jedną z lepszych potraw. Nie bez powodu są uwielbiane przez ludzi na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że różnica pomiędzy farszem gotowanym a surowym tkwi tylko w jego przyrządzeniu. Pierogi z farszem To danie charakteryzuje się możliwością wybrania dowolnego nadzienia. Dzięki temu są tak popularne na całym świecie. Do środka można wybrać takie składniki, jakie tylko komu pasują. Sposób ich przygotowania różni się od kultury, miejsca i obyczajów. Należy jednak rozróżnić, iż pierogów nie przygotowuje się tylko na słono czy słodko, z warzywami czy owocami, mięsne czy wegetariańskie, ale również z farszem surowym bądź wcześniej ugotowanym. To rozbieżność, z której niewiele osób zdawało sobie sprawę. Wbrew pozorom robi gigantyczną różnicę. Pierogi z całego świata - jakie są rodzaje? Mimo, iż są uznawane za typowo polskie danie to wiele krajów czy regionów ma swoją formę tej potrawy. Wśród najsłynniejszych można znaleźć, takie jak: chinkali- typowo gruzińskie danie, gotowane pierogi w formie sakiewki z mięsnym i surowym farszem, runsas- to drożdżowe, pieczone i pikantne niemieckie pierogi z nadzieniem z wołowiny i kapusty, mandu- koreańskie pierożki w formie uszek, są nadziane ostrym kimchi, tiropikatia- pochodzą z Grecji, są pieczone i wykonane na cieście filo z serowym wypełnieniem, pielmieni- klasyczne rosyjskie pierogi, nazywane również kołdunami z farszem z wołowiny bądź wołowiny i ziemniaków, cornish pasty- danie pochodzi z Wielkiej Brytanii, to jeden wielki, pieczony pieróg z nadzieniem z...

karkowka w kapuscię
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Zapieczcie karkówkę z kiszoną kapustą, a chętnych na to danie nie zabraknie. Smak petarda
Zazwyczaj przyrządzacie żeberka z kapustą? Zamieńcie je na karkówkę, a oszalejecie na punkcie tej potrawy.

Karkówka najczęściej kojarzy nam się z daniem z grilla, które serwujemy podczas letnich spotkań ze znajomymi. Gdy nie ma dostępu do tego urządzenia można ją przygotować na patelni z cebulką, która nada jej wyjątkowego smaku. My proponujemy nietypową wersję z pyszną kiszoną kapustą. Dodajcie gotowane lub pieczone ziemniaki i gotowe, nic więcej nie trzeba. Jak wybrać miękką karkówkę? Karkówka to mięso, które potrafi być twarde i żylaste. Podczas zakupów zwróćcie uwagę przede wszystkim na jej wielkość – nie powinna być zbyt przerośnięta. Tłuszcz zapewnia karkówce soczystość i mnóstwo smaku, ale nie powinno być go zbyt dużo. Spójrzcie również na jego kolor, najlepiej jeśli jest biały lub jasnoróżowy. A jakiej barwy powinna być karkówka? Najlepsza to ta ciemnoczerwona, nawet nie patrzcie na jasne, różowe mięso, bo prawdopodobnie zostało naszpikowane wodą. Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej - przepis Składniki 900 g karkówki 900 g kiszonej kapusty 5 listków laurowych 350-400ml bulionu Zielona czubryca Sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 6 pieczarek Przygotowanie Jeśli karkówkę macie w jednym kawałku to pokrójcie ją w grube plastry. Każdy kawałek doprawcie zieloną czubrycą i odstawcie do lodówki na kilka godzin albo na cała noc, aby przeszła smakiem przyprawy. Wyjmijcie mięso i pozwólcie mu się ogrzać. Kapustę kiszoną przepłuczcie pod bieżącą woda, aby usunąć z niej nadmiar soli i kwaśnego smaku. Rozgrzejcie patelnię i obsmażcie na złoto karkówkę z każdej strony. Na dnie żaroodpornego naczynia nałóżcie połowę kapusty, dodajcie trochę soli i pieprzu, liście laurowe oraz pieczarki pokrojone w plastry, jeśli...