Czy pulpety i klopsy to różne nazwy tego samego dania? Niektórzy sądzą, że tak jest i używają obu nazw zamiennie. Jedne i drugie są przecież najczęściej mięsnymi kuleczkami, podawanymi w sosie. Okazuje się jednak, że to dwie całkiem różne potrawy. Mają co prawda cechy wspólne, ale też kilka znaczących różnic. Co warto wiedzieć o pulpetach i klopsach?
Wspólna cecha pulpetów i klopsów
Oba mięsne dania mają wspólną podstawę – to mięso mielone, z którego są zrobione. To mięso w obu przypadkach może być bardzo różne. Pulpety i klopsy mogą być:
- Wołowe
- Wieprzowo – wołowe
- Z mięsa cielęcego
- Z baraniny
- Drobiowe
- Z różnych mieszanych mięs
- Z różnych mięs ryb
- Z mieszanki mięs i warzyw, a także samych warzyw, jak słynne klopsiki z sieci Ikea
W obu przypadkach mięso z przyprawami i dodatkami toczone jest w niedużą kulkę wielkości piłeczki pinpongowej. I tu pojawia się pierwsza różnica, jaka może wystąpić pomiędzy tymi dwiema potrawami:
- Pulpety zawsze są małe i kuliste
- Klops z kolei może być uformowany w kulkę, jak pulpet, ale też może stanowić dużą bryłę jednorodnej masy
Czym się różnią pulpety od klopsów?
Pierwsza różnica to wspomniana już wielkość i kształt mięsnego kotleta. Klops w postaci dużego kawałka pieczeni, serwowany jest po pokrojeniu na plastry. Takie plastry mogą być polane sosem i podane na gorąco z ziemniakami lub kaszą, lub pokrojone w cieńsze plasterki i podane na zimno, na kanapkach.
Zobacz także:
Jednak najważniejszą różnicą pomiędzy pulpetami a klopsami jest nie kształt i wielkość, tylko sposób przyrządzenia. Pulpety mogą być duszone w sosie lub gotowane w bulionie. Te gotowane możecie podawać jako dodatek do bulionu. Można je również ugotować w osolonej wodzie, a następnie wyjąć z niej i zalać sosem bezpośrednio na talerzu.
Z kolei klopsy są zazwyczaj duszone albo pieczone. Pieczone serwowane są zarówno w postaci mięsnych małych kulek, jak i jednolitej bryły mięsa. Dużego klopsa, przyrządzonego w piekarniku możemy nazwać pieczenią, ale nie nazwiemy już pulpetem.
Źródło: Onet.pl