W waszych lodówkach zalegają jeszcze wędliny ze świąt? Zamiast czekać, aż na świątecznym schabie powstanie całkiem nowy ekosystem, lepiej szybko wykorzystać go do smacznego dania! Wędliny można przyrządzić na wiele sposobów – zesmażyć z cebulką do jajecznicy czy dodać do tarty albo omleta. Świetnie też sprawdzą się w roli dodatków do pizzy albo pysznej zapiekanki z piekarnika. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia! Zbliżający się Sylwester to dobra okazja do tego, by zrobić porządek w lodówce i z pozostałych po świętach wędlin przygotować coś pysznego na noworoczne przyjęcie.
Przepis na kotleciki z wędlin
Choć to danie nie jest szczególnie dietetyczne, to doskonale sprawdzi się w roli imprezowych przekąsek. W końcu na przyjęciu, zwłaszcza zakrapianym alkoholem, nie ma co sobie żałować jedzenia! Zabawa z pustym żołądkiem nie ma prawa się udać, dlatego można od czasu do czasu zapomnieć o diecie i zjeść coś pysznego – na przykład proste kotleciki z wędlin!
Do ich przygotowania będą wam potrzebne poniższe składniki:
Zobacz także:
- 350 g dowolnej wędliny
- 3 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 2 jaja
- 75 g bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12%
- Olej
Przygotowanie
- Wędliny pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę.
- Do wędlin dodajcie drobno posiekaną lub startą na małych oczkach cebulę.
- Ogórki zetrzyjcie na dużych oczkach, odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do miski z wędlinami i cebulą.
- Do drugiej miski wbijcie jajka i roztrzepcie za pomocą widelca. Dodajcie do wędlin, zamieszajcie i wsypcie bułkę tartą.
- Sprawdźcie, czy masa odpowiednio się klei. Jeśli nie, to dorzućcie jeszcze 2 łyżki śmietany i odstawcie miskę z mięsem do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie z masy uformujcie kotleciki i smażcie na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
I gotowe! Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami i świeżą surówką.
Źródło: gotujmy.pl