co zrobic z resztkami wedlin
monikaT83 / gotujmy.pl
Newsy

Potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Smakowite kotleciki z resztek wędlin

Nie wyrzucajcie resztek po świętach! Możecie z nich przygotować bardzo smaczne przekąski - na przykład proste kotleciki!

W waszych lodówkach zalegają jeszcze wędliny ze świąt? Zamiast czekać, aż na świątecznym schabie powstanie całkiem nowy ekosystem, lepiej szybko wykorzystać go do smacznego dania! Wędliny można przyrządzić na wiele sposobów – zesmażyć z cebulką do jajecznicy czy dodać do tarty albo omleta. Świetnie też sprawdzą się w roli dodatków do pizzy albo pysznej zapiekanki z piekarnika. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia! Zbliżający się Sylwester to dobra okazja do tego, by zrobić porządek w lodówce i z pozostałych po świętach wędlin przygotować coś pysznego na noworoczne przyjęcie.

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotleciki z wędlin

Choć to danie nie jest szczególnie dietetyczne, to doskonale sprawdzi się w roli imprezowych przekąsek. W końcu na przyjęciu, zwłaszcza zakrapianym alkoholem, nie ma co sobie żałować jedzenia! Zabawa z pustym żołądkiem nie ma prawa się udać, dlatego można od czasu do czasu zapomnieć o diecie i zjeść coś pysznego – na przykład proste kotleciki z wędlin!

Do ich przygotowania będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 350 g dowolnej wędliny
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 75 g bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej

Przygotowanie

  1. Wędliny pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę.
  2. Do wędlin dodajcie drobno posiekaną lub startą na małych oczkach cebulę.
  3. Ogórki zetrzyjcie na dużych oczkach, odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do miski z wędlinami i cebulą.
  4. Do drugiej miski wbijcie jajka i roztrzepcie za pomocą widelca. Dodajcie do wędlin, zamieszajcie i wsypcie bułkę tartą.
  5. Sprawdźcie, czy masa odpowiednio się klei. Jeśli nie, to dorzućcie jeszcze 2 łyżki śmietany i odstawcie miskę z mięsem do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie z masy uformujcie kotleciki i smażcie na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

I gotowe! Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami i świeżą surówką.

 

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na domowy sos tatarski
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Nie ma Wielkanocy bez domowego sosu tatarskiego. Ten 1 błąd zrujnuje cały smak
Domowy sos tatarski powstaje na bazie majonezu i pikantnej musztardy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości. Przepis na domowy sos tatarski Składniki: 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy) 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej) 4 ogórków konserwowych 50 gramów marynowanych grzybów 1 łyżki kaparów w zalewie 3 jajek Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu. Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią). Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo. Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić...

pieczeń
Newsy
Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole
Doskonały, ale mało znany przepis na pieczeń, w której pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa. To danie jest doskonałe na wielkanocny rodzinny obiad

A gdyby tak zamiast pieczonego schabu, kaczki czy faszerowanego indyka, zrobić na wielkanocny obiad coś zupełnie innego? Zróbcie pyszną pieczeń na bazie białej kiełbasy. Możecie podać ją na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę. Przepis na pieczeń z białej kiełbasy Składniki na kruche ciasto 300g mąki 3 żółtka 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki na farsz 750g surowej białej kiełbasy 7 przepiórczych jajek 1 duża cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko Pół pora Nać selera (1 gałązka) Kilka listków świeżej szałwii Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na ciasto powinny być zimne. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie posiekane masło, żółtka i sól. Na koniec dodajcie śmietanę (jeśli ciasto się nie chce połączyć, możecie dodać więcej śmietany). Zagniecione ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło. Kiełbasę obierzcie ze skóry lub przetnijcie na pół i wyjmijcie środek – przełóżcie go do dużej miski. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Nać selera i pora pokrójcie na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzejcie olej lub masło i podsmażcie cebulę z czosnkiem, a następnie pora i selera. Wszystko dodajcie do mięsa. Jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z soku, jeśli jest bardzo soczyste i dodajcie do miski razem z jajkiem. Szałwię drobno posiekajcie i dodajcie razem z solą i pieprzem. Wyróbcie wszystkie składniki na gładką masę. W międzyczasie ugotujcie jajka przepiórki na twardo, a po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Ciasto podzielcie na pół i jedną część rozwałkujcie...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

sernik z mlekiem w proszku
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie. Zakochacie się w tym smaku
Nietypowy sernik bazujący na mleku w proszku, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli nigdy wcześniej go nie jedliście to koniecznie musicie wypróbować.

Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję. Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Składniki na ciasto kakaowe 3 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Składniki na masę serową 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy 10 jajek 100g mąki ziemniaczanej 100g mleka w proszku 100g masła 400g cukru pudru Przygotowanie Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do...