W waszych lodówkach zalegają jeszcze wędliny ze świąt? Zamiast czekać, aż na świątecznym schabie powstanie całkiem nowy ekosystem, lepiej szybko wykorzystać go do smacznego dania! Wędliny można przyrządzić na wiele sposobów – zesmażyć z cebulką do jajecznicy czy dodać do tarty albo omleta. Świetnie też sprawdzą się w roli dodatków do pizzy albo pysznej zapiekanki z piekarnika. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia! Zbliżający się Sylwester to dobra okazja do tego, by zrobić porządek w lodówce i z pozostałych po świętach wędlin przygotować coś pysznego na noworoczne przyjęcie.

 

Przepis na kotleciki z wędlin

Choć to danie nie jest szczególnie dietetyczne, to doskonale sprawdzi się w roli imprezowych przekąsek. W końcu na przyjęciu, zwłaszcza zakrapianym alkoholem, nie ma co sobie żałować jedzenia! Zabawa z pustym żołądkiem nie ma prawa się udać, dlatego można od czasu do czasu zapomnieć o diecie i zjeść coś pysznego – na przykład proste kotleciki z wędlin!

Do ich przygotowania będą wam potrzebne poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 350 g dowolnej wędliny
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 75 g bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej

Przygotowanie

  1. Wędliny pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę.
  2. Do wędlin dodajcie drobno posiekaną lub startą na małych oczkach cebulę.
  3. Ogórki zetrzyjcie na dużych oczkach, odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do miski z wędlinami i cebulą.
  4. Do drugiej miski wbijcie jajka i roztrzepcie za pomocą widelca. Dodajcie do wędlin, zamieszajcie i wsypcie bułkę tartą.
  5. Sprawdźcie, czy masa odpowiednio się klei. Jeśli nie, to dorzućcie jeszcze 2 łyżki śmietany i odstawcie miskę z mięsem do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie z masy uformujcie kotleciki i smażcie na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

I gotowe! Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami i świeżą surówką.

 

Źródło: gotujmy.pl