co zrobic z resztkami wedlin
monikaT83 / gotujmy.pl
Newsy

Potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Smakowite kotleciki z resztek wędlin

Nie wyrzucajcie resztek po świętach! Możecie z nich przygotować bardzo smaczne przekąski - na przykład proste kotleciki!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

W waszych lodówkach zalegają jeszcze wędliny ze świąt? Zamiast czekać, aż na świątecznym schabie powstanie całkiem nowy ekosystem, lepiej szybko wykorzystać go do smacznego dania! Wędliny można przyrządzić na wiele sposobów – zesmażyć z cebulką do jajecznicy czy dodać do tarty albo omleta. Świetnie też sprawdzą się w roli dodatków do pizzy albo pysznej zapiekanki z piekarnika. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia! Zbliżający się Sylwester to dobra okazja do tego, by zrobić porządek w lodówce i z pozostałych po świętach wędlin przygotować coś pysznego na noworoczne przyjęcie.

 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kotleciki z wędlin

Choć to danie nie jest szczególnie dietetyczne, to doskonale sprawdzi się w roli imprezowych przekąsek. W końcu na przyjęciu, zwłaszcza zakrapianym alkoholem, nie ma co sobie żałować jedzenia! Zabawa z pustym żołądkiem nie ma prawa się udać, dlatego można od czasu do czasu zapomnieć o diecie i zjeść coś pysznego – na przykład proste kotleciki z wędlin!

Do ich przygotowania będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 350 g dowolnej wędliny
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 75 g bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej

Przygotowanie

  1. Wędliny pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę.
  2. Do wędlin dodajcie drobno posiekaną lub startą na małych oczkach cebulę.
  3. Ogórki zetrzyjcie na dużych oczkach, odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do miski z wędlinami i cebulą.
  4. Do drugiej miski wbijcie jajka i roztrzepcie za pomocą widelca. Dodajcie do wędlin, zamieszajcie i wsypcie bułkę tartą.
  5. Sprawdźcie, czy masa odpowiednio się klei. Jeśli nie, to dorzućcie jeszcze 2 łyżki śmietany i odstawcie miskę z mięsem do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie z masy uformujcie kotleciki i smażcie na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

I gotowe! Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami i świeżą surówką.

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
karp w occie przepis
AdobeStock
Newsy Został wam karp? Zróbcie z niego sylwestrową przekąskę. Wystarczy ocet
Jeśli zostały wam jeszcze filety z karpia po Wigilii, nie wyrzucajcie ich! Z pomocą octu można z nich zrobić smaczną przekąskę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Lubicie karpia? Jeśli jeszcze się wam nie przejadł po świętach Bożego Narodzenia, to możecie go z powodzeniem wykorzystać na Sylwestra! Na przyjęciu noworocznym obowiązkowo muszą znaleźć się sycące i kaloryczne przekąski, dzięki czemu w dobrej formie wytrwacie do rana i nie upijecie się zbyt szybko alkoholem. Niezależnie od tego czy będziecie pić drinki, czy nie, to warto przyrządzić coś smacznego na sylwestrową imprezę, żeby nikt nie bawił się głodny! Przepis na karpia w occie Niezłym sposobem na przyrządzenie karpia, który został wam po świętach jest przygotowanie go w occie! Tak zrobiony karp jest bardzo smaczny, a do tego można go dość długo przechowywać w lodówce. Miłośnikom tej ryby na pewno bardzo posmakuje! By przygotować tę smaczną przekąskę będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilka kawałków usmażonego lub upieczonego karpia 600 ml wody 400 ml octu 2 cebule 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 7 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Przygotowanie Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i dwie całe, umyte cebule. Całość wymieszajcie i zagotujcie. Kawałki karpia ułóżcie w czystych, wyparzonych słoikach. Zalejcie je gorącą zalewą, zakręćcie słoiki i obróćcie do góry dnem. Odstawcie słoiki do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowane karpie w occie można trzymać w lodówce przez kilka tygodni.   Zalewa octowa nada się do zamarynowania praktycznie każdego zalegającego wam mięsa. Pasuje do smażonego karpia, a także do pulpetów czy filetów z kurczaka. Przyrządzone w ten sposób jedzenie może być przechowywane dość długo, dlatego to dobry sposób na poświąteczne resztki!

Przeczytaj