Potencjalnie zdrowy, w dużych ilościach szkodzi. Dlaczego nie można przesadzać z błonnikiem?
AdobeStock
Newsy

Potencjalnie zdrowy, w dużych ilościach szkodzi. Dlaczego nie można przesadzać z błonnikiem?

Błonnik jest składnikiem każdej zdrowej diety. Jednak jedzenie go w zbyt dużych ilościach nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Sprawdźcie, dlaczego.

Każdy, kto rozpoczyna dietę odchudzającą lub kto chce po prostu zacząć odżywiać się zdrowo słyszy, że w jego diecie koniecznie powinno znaleźć się więcej błonnika.

I rzeczywiście tak jest, ponieważ większość ludzi nie uwzględnia prawidłowej ilości tego składnika w swoim codziennym sposobie żywienia. Ale czy wiecie, że nie tylko niedobór, ale i nadmiar błonnika w diecie jest zły dla organizmu? Sprawdźcie, dlaczego.

W jakich produktach znajduje się błonnik pokarmowy?

Błonnik możecie znaleźć w produktach, które są podstawą każdej zbilansowanej diety, czyli w warzywach, owocach, produktach zbożowych, roślinach zielonolistnych, orzechach oraz w roślinach strączkowych (takich, jak fasola czy groch). 

Przyjmuje się, że dziennie powinno się spożywać 25 g błonnika dziennie (w przypadku osób dorosłych). Niestety, wielu ludzi je zdecydowanie za mało błonnika, ponieważ ich dieta jest uboga w warzywa i owoce. 

Zobacz także
Jesteście senni po obiedzie? Wszystko przez ten 1 czynnik

Jesteście senni po obiedzie? Wszystko przez ten 1 czynnik

Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i mają być wykorzystane w leczeniu. Wy  już dziś możecie brać je... ze sklepu

Ten produkt zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Kupicie go w każdym sklepie 

Objawy nadmiaru błonnika w diecie

Z błonnikiem można jednak przesadzić - o to wcale nietrudno! Częstym winowajcą są różnego rodzaju suplementy i produkty zawierające bardzo dużo błonnika, które mają pomóc uzupełnić jego niedobór w codziennej diecie. Jeżeli jednak spożywa się go za dużo, konsekwencje można odczuć bardzo szybko. Objawy nadmiaru błonnika to:

  • zaparcia - jeśli codziennie zjadacie dużo produktów bogatych w błonnik, musicie koniecznie pić dużo wody, ponieważ w przeciwnym wypadku przemieszczanie się w jelicie produktów przemiany materii jest utrudnione.

  • biegunki - w przypadku nadmiaru błonnika może również wystąpić objaw odwrotny do zaparć, czyli biegunka. Dzieje się tak przy spożywaniu dużych ilości błonnika nierozpuszczalnego, który przyśpiesza trawienie.

  • wzdęcia - to objaw występujący często u osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego (IBS).

Objawy nadmiaru błonnika, zwłaszcza biegunki, mogą w konsekwencji prowadzić do odwodnienia organizmu oraz niedoboru witamin i minerałów - zwłaszcza witaminy A, B12 i D. Błonnik jest potrzebny w diecie, jednak, tak jak w przypadku większości składników odżywczych, nie można przesadzić z jego ilością. 

Źródło: bonavita.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
AdobeStock
Newsy
Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
Niedobory tej witaminy grożą nieprzyjemnymi konsekwencjami. Zacznijcie jeść odpowiednie produkty, by uzupełnić poziom witamin w organizmie.

Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę. Objawy niedoboru witaminy A Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy? Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota) Wysychanie rogówki oka Sucha skóra Wypadanie włosów Kruche i łamliwe paznokcie Trądzik Biegunki Próchnica Bezsenność Szybkie męczenie się Dzwonienie w uszach Obniżenie odporności Zaburzenie miesiączkowania Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu. W jakich produktach znajduje się witamina A? Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło . Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach , jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach). Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają...

Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie
AdobeStock
Newsy
Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie
Wszystko w nadmiarze szkodzi. Dotyczy to zwłaszcza składnika, który jecie codziennie.

W spożywanych przez was codziennie produktach kryje się składnik, którego na pewno jecie o wiele więcej, niż potrzeba. I nie chodzi tym razem o cukier! Polacy zdecydowanie nadużywają w swojej diecie soli, która znajduje się praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Jeżeli jecie jej za dużo, to wasz organizm w końcu da wam o tym znać. Sprawdźcie, jakie są objawy nadużywania soli w diecie. Jakie są objawy przedawkowania soli? Jeśli mocno doprawiacie swoje potrawy, to najprawdopodobniej spożywacie o wiele więcej soli, niż wasz organizm potrzebuje. Natomiast jeżeli zaobserwujecie u siebie poniższe objawy, to może być prawie pewni, że jecie zbyt wiele soli i powinniście ją ograniczyć w swojej diecie! Zwiększone pragnienie – czujecie, że cały czas chce wam się pić i macie sucho w ustach? To jeden z typowych objawów jedzenia zbyt dużych ilości soli. Nie dość, że chce wam się bardziej pić, to spożywane potrawy wydają się mieć słabszy smak. Ból głowy – gdy jecie bardzo dużo soli, wówczas tętnice ulegają uszkodzeniu i do mózgu dociera zbyt mała ilość krwi i tlenu. W wyniku tego możecie zacząć odczuwać bóle głowy w okolicach płatu czołowego. Opuchlizna i obrzęki – spuchnięte dłonie czy stopy to jeden z możliwych objawów przedawkowania soli. Gdy jecie za dużo tego składnika, wówczas wasz organizm zatrzymuje wodę i dochodzi do obrzęków. Czy nadmiar soli szkodzi zdrowiu? Należy podkreślić, że soli nie można całkowicie wykluczyć z diety, ponieważ sód jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak większość osób przekracza jego dzienną dawkę, która równa się zaledwie jednej, płaskiej łyżeczce soli! Jeżeli jecie soli zbyt dużo, to możecie sobie bardzo poważnie zaszkodzić. O konsekwencjach przedawkowania...

czy dorsz jest zdrowy
AdobeStock
Newsy
Jecie rybę z tym warzywem? Najgorzej. Doprowadzacie swoje zdrowie do ruiny
Czy rzeczywiście każde warzywo jest zdrowe? Okazuje się, że również w tym przypadku powiedzenie „wszystko w nadmiarze szkodzi” się sprawdza.

Wielu Polaków jada ryby w piątek, ale świetnie sprawdzą się w każdy inny dzień tygodnia! Są lekkie, bardzo zdrowe, a chude gatunki ryb doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych muszą jeść delikatne potrawy. Ale jedzenie ryb w połączeniu z niektórymi warzywami, wcale nie jest dobre dla organizmu i może spowodować problemy zdrowotne. Wiedzieliście o tym? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Groźne warzywa Warzywa dzieli się na kilka grup. Jedną z nich są kapustne, do których zaliczane są: Brokuły Jarmuż Brukselka Kapusta Są one bardzo zdrowe z wielu powodów. Zawierają sporo żelaza, dlatego osoby cierpiące na niedokrwistość, powinny koniecznie uwzględnić je w swojej diecie. Wykazują także działanie antynowotworowe, a ponadto, przeciwdziałają chorobom serca. Niestety, w niektórych przypadkach mogą być groźne dla zdrowia! Dlaczego? W wyniku połączenia warzyw kapustnych z niektórymi produktami, zaczynają one wytwarzać substancje zwane tiocyjanianami. Zaburzają one zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Niedobór tego pierwiastka, prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak niedoczynność tarczycy. Jej objawy to między innymi: Osłabienie Senność Zaparcia Przybieranie na wadze Ciągłe uczucie zimna (nawet latem) Problemy z koncentracją Obrzęk szyi Ciemna skóra na łokciach i kolanach W przypadku zauważenia u siebie takich objawów, należy skonsultować się z lekarzem i wdrożyć leczenie. Nieleczona niedoczynność tarczycy jest bardzo groźna, ponieważ grozi śpiączką hipometaboliczną, która stanowi ogromne zagrożenie życia. Uważajcie na to Dlatego choć warzywa kapustne są zdrowe, trzeba je jeść z umiarem. Popularne stało...

Co się stanie, gdy zjemy za dużo pomidorów? Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Co się stanie, gdy zjecie za dużo pomidorów? Wiemy, ile sztuk może przynieść katastrofalne skutki
Czy można zjeść „zbyt dużo” pomidorów? Okazuje się, że tak. Skutki takiego działania mogą wręcz być opłakane.

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe – to niezaprzeczalny fakt. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bez opamiętania. Okazuje się, że pomidory mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jeśli będziemy spożywać je w nadmiarze. Mogą się przyczynić nie tylko do problemów trawiennych i biegunki, ale też mogą powodować problemy z nerkami, a nawet bóle i przebarwienia ciała. Dlaczego nie można jeść zbyt dużej ilości pomidorów? Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów: Ból stawów Lubicie jeść pomidory? To świetnie, ale lepiej z nimi nie przesadzajcie, ponieważ nadmierne spożycie pomidorów może powodować obrzęki i bóle stawów. Winny jest temu obecny w pomidorach alkaloid zwany solaniną. Związek ten jest odpowiedzialny za gromadzenie wapnia w tkankach, co może powodować stan zapalny. Likoponodermia Nadmierne spożycie pomidorów może też powodować przebarwienia skóry. Stan ten nosi nazwę likoponodermia. Likopen jest bardzo dobry dla naszego organizmu, ale spożywany w ilościach większych niż 75 mg dziennie, może prowadzić do likopenodermii, która może powodować pomarańczowe przebarwienia na skórze. Biegunka Czy wiecie, że pomidory mogą przenosić bakterię salmonelli, która jest odpowiedzialna za biegunkę? Refluks żołądkowy Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, co powoduje nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilości pomidorów może powodować zgagę lub refluks żołądkowy z powodu wytwarzania nadmiaru kwasu żołądkowego w żołądku. To dlatego z jedzenia pomidorów powinni zrezygnować zwłaszcza ci, którzy uskarżają się na problemy trawienne lub mają objawy choroby refluksowej przełyku. Alergie Pomidory zawierają związek...