Poszła do piekarni i kupiła 1 chleb wiejski. „Nie chcę siać propagandy, ale byliśmy w szoku”
AdobeStock/Twitter
Newsy

Poszła do piekarni i kupiła 1 chleb wiejski: „Nie chcę siać propagandy, ale byliśmy w szoku”

Niepokoją was rosnące ceny chleba? Zobaczcie, ile zapłaciła za niego pewna mieszkanka Chorzowa.

Ceny chleba rosną w zastraszającym tempie. Nikt się jednak nie spodziewał, że zwykły bochenek chleba może kosztować aż tak drogo. Zobaczcie, ile zapłaciła za niego pewna mieszkanka Chorzowa. Czy to już aby nie przesada?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poszła do piekarni i kupiła 1 chleb wiejski

Pani Ewa ze Śląska poszła po chleb do całodobowej piekarni w Chorzowie. Włożyła do koszyka tylko jeden produkt - bochenek chleba wiejskiego. Kobieta nie mogła uwierzyć własnym oczom, gdy zobaczyła rachunek. Zdjęcie paragonu szybko obiegło sieć.

Pani Ewa wprost zdębiała, gdy zobaczyła na rachunku kwotę - 10,90 zł. Czy to w tym momencie już normalne ze chleb kosztuje aż tak drogo?

- Nie chcę siać propagandy, ale dzisiaj kupowaliśmy z mężem duży chleb w piekarni czynnej 24/h i zapłaciliśmy 10,90 zł. Mamy paragon. Piekarnia mieści się w Chorzowie, w jednej z bocznych ulic. Byliśmy w szoku! - napisała na Twitterze.

Zobacz także
Anna Lewandowska piecze chleb z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania.  Tylko 3 kroki i gotowy

Chleb Anny Lewandowskiej z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania. 3 kroki i gotowy

Wicepremier ostrzega: „Podrożeje mięso, mleko, chleb”. „Nie da się tego wyhamować”

Wicepremier Kowalczyk ostrzega: „Podrożeje mięso, mleko, chleb (...). Nie da się tego wyhamować”

Pod postem pojawiły się komentarze od internautów. Jeden z nich zwrócił uwagę na to, że też kupił ostatnio w tej cenie chleb. Dodał, że był to duży, 2-kilogramowy bochenek:

- Też kupiliśmy taki w czwartek, też 10zł z groszami. Na 4 osoby poszło na razie pół, czyli do poniedziałku, łącznie z kanapkami do pracy i szkoły styknie (4 dni, czyli po 2,50 na dzień - na 4 osoby). Zapomniałem dodać, taki chleb to ponad 2 kg i na dwa razy ledwo się w chlebaku mieści, a syty w cholerę (pisownia oryginalna - przyp. red.) - napisał.

Dlaczego chleb jest taki drogi?

Na szalejące ceny chleba ma wpływ wiele czynników. Są to nie tylko rosnące ceny prądu i gazu, ale także transportu oraz oczywiście surowców potrzebnych do upieczenia chleba. Nie bez znaczenia jest również wojna na Ukrainie, która spowodowała duży wzrost cen energii, a przede wszystkim doprowadziła do wywindowania cen pszenicy na światowych rynkach.

Wicepremier oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, powiedział w wywiadzie dla RMF FM, że nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie, ile będzie kosztował chleb za miesiąc lub dwa:

- Trudno przewidzieć, czy chleb będzie kosztował 10 czy 7 zł, ale na pewno nie będzie tańszy. Na pewno nie będzie tańszy, jeśli sytuacja będzie się dalej rozwijać, szczególnie na Ukrainie, gdzie wojska rosyjskie strzelają do rolników, nie pozwalają obsiewać pól, a Ukraina jest ogromnym eksporterem zbóż na cały świat, to naturalne, że cena zbóż będzie rosła - powiedział Kowalczyk.

Źródło: o2.pl, RMF FM

Gotujmy.pl
Newsy
Szybki i prosty przepis na chleb żytni bez chemii. Idealny na wielkanocny stół
Pachnący, delikatny domowy chleb to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Przygotowanie samodzielnego wypieku jeszcze nigdy nie było tak proste. Zaskoczcie swoich bliskich tym wypiekiem!

Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba , jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia. Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania . Chleb żytni Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie. Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania . Przepis na szybki i prosty chleb żytni Składniki: 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli 1 łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie: Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut. Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę. Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb...

Chleb z 4 składników
gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Chleb tylko z 4 składników. Banalny przepis bez wyrabiania. Zawsze wychodzi
Zamieszanie składników na chleb zajmie wam kilka minut. Wystarczy trochę cierpliwości przy wyrastaniu i pieczeniu, by cieszyć się smakiem domowego chleba. Ten przepis jest warty spróbowania!

Kto z nas nie uwielbia zapachu i smaku świeżego chleba? Przechodząc obok piekarni rzadko możemy oprzeć się temu, co czujemy oraz widokowi pięknych, świeżo upieczonych bochenków. Najczęściej w takiej chwili wyobrażamy sobie z czym zjedlibyśmy taką pajdę chleba z chrupiącą skórką. Sytuacji od razu towarzyszy efekt cieknącej ślinki i przepadamy bez reszty.   Pyszny, domowy chleb Nasze babcie wiedziały, jak upiec idealny chleb. Najczęściej przyrządzały go z mąki żytniej w specjalnym piecu. Smakował najlepiej z masłem. I nigdy nie psuł się, nie pleśniał. Upieczenie chleba nie jest trudne Piec pyszny chleb możemy codziennie w naszych domach. Nie będzie gorszy w smaku niż z piekarni. Przeciwnie, będzie smakował jeszcze lepiej i będzie o wiele zdrowszy. Przy okazji macie pewność z czego będzie upieczony, a do jego przyrządzenia potrzebować będziecie jedynie 4 składników! Czy jest coś piękniejszego od unoszącego się w całym domu zapachu chleba? Wyobraźcie sobie, jak rano wyciągacie go z piekarnika. Po chwili kroicie. Pod nożem skórka chrupie a wy jesteście szczęśliwi, że zamiast iść do piekarni i tracić czas, upiekliście swój własny chleb. Świeży, pyszny i wyjątkowy.  Przepis na chleb idealny Ten przepis na domowy chleb jest mało skomplikowany. Ciasta nie trzeba wyrabiać i świetną wiadomością jest też to, że udaje się za każdym razem! Czy przekonaliśmy was do upieczenia własnego chleba? Jeśli tak, w sklepie musicie kupić jedynie mąkę, drożdże a w domu przygotować  sól i wodę oraz odrobinę swojego serca ;) Gwarantujemy, że ten chleb od razu zniknie ze stołu! Warto się skusić i spróbować.  Składniki: 3 szklanki mąki 3-4 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody Sposób przygotowania:...

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Ile kosztuje najdroższy chleb na świecie? Niektórym opadną z wrażenia szczęki
Flickr
Newsy
Ile kosztuje najdroższy chleb na świecie? Niektórym opadną z wrażenia szczęki
W Hiszpanii pieką chleb, którego cena może przyprawić o palpitacje serca. Na tak wielki wydatek pozwalają sobie tylko okropnie bogaci rosyjscy oligarchowie i szejkowie, którzy zamawiają go ponoć na wesele swoich dzieci...

Najdroższy chleb na świecie pieką w Hiszpanii, w rejonie Andaluzji. Jego cena robi wrażenie. To aż 1480 euro, czyli ok. 6600 zł. Za co hiszpańscy piekarze liczą sobie aż tak dużo? Mówimy przecież o ledwie 400-gramowym bochenku. Rzućmy okiem na jego skład. Mąka z komosy ryżowej, nasiona chia, suszone pomidory, twarda, krystalicznie czysta woda z dziewiczych gór Algatocin i przede wszystkim jadalne srebro i złoto… Do tego doliczyć przede wszystkim jednak prestiż łechcący ego jedzących go wszystkich snobów tego świata… Kto może pozwolić sobie na najdroższy chleb na świecie? Kto może pozwolić sobie na taki wydatek i taką chlebową ucztę? W grę wchodzą tylko najbogatsi. Średnia krajowa netto w Polsce wynosi w tym roku 3795 zł. Nawet małe dziecko będzie w stanie wyliczyć, że na zakup hiszpańskiego chleba przeciętny Polak powinien pracować 2 miesiące. Dziennikarze jednego z dzienników wyliczyli nawet, że na tak wytworny andaluzyjski bochenek, polski emeryt z minimalnym comiesięcznym świadczeniem musiałby odkładać przez 6 miesięcy. Zgroza. I my także postanowiliśmy się nieco pobawić w małe matematyczne ćwiczenia. Z naszych mozolnych rachunków wynika, że za jeden najdroższy bochenek chleba na świecie otrzymać można: Około 2200 sztuk klasycznego polskiego, pszenno-żytniego chleba (przyjęliśmy cenę 3 zł za półkilogramowy bochenek) Około 16 500 bułek-kajzerek w cenie 40 groszy za sztukę Około 3300 maślanych rogalików francuskich, czyli croissantów (cena: ok. 2 zł) O ile wzrosła cena najdroższego chleba świata w ostatnich latach? Warto dodać, że hiszpańscy piekarze piekący najdroższy chleb na świecie od wielu już lat robią wszystko, by nikt nie zagroził odebraniu ich wypiekowi palmy pierwszeństwa w kwestii ceny. Dlaczego? Wzrost cen andaluzyjskiego...