Poszła do piekarni i kupiła 1 chleb wiejski. „Nie chcę siać propagandy, ale byliśmy w szoku”
AdobeStock/Twitter
Newsy

Poszła do piekarni i kupiła 1 chleb wiejski: „Nie chcę siać propagandy, ale byliśmy w szoku”

Niepokoją was rosnące ceny chleba? Zobaczcie, ile zapłaciła za niego pewna mieszkanka Chorzowa.

Ceny chleba rosną w zastraszającym tempie. Nikt się jednak nie spodziewał, że zwykły bochenek chleba może kosztować aż tak drogo. Zobaczcie, ile zapłaciła za niego pewna mieszkanka Chorzowa. Czy to już aby nie przesada?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poszła do piekarni i kupiła 1 chleb wiejski

Pani Ewa ze Śląska poszła po chleb do całodobowej piekarni w Chorzowie. Włożyła do koszyka tylko jeden produkt - bochenek chleba wiejskiego. Kobieta nie mogła uwierzyć własnym oczom, gdy zobaczyła rachunek. Zdjęcie paragonu szybko obiegło sieć.

Pani Ewa wprost zdębiała, gdy zobaczyła na rachunku kwotę - 10,90 zł. Czy to w tym momencie już normalne ze chleb kosztuje aż tak drogo?

- Nie chcę siać propagandy, ale dzisiaj kupowaliśmy z mężem duży chleb w piekarni czynnej 24/h i zapłaciliśmy 10,90 zł. Mamy paragon. Piekarnia mieści się w Chorzowie, w jednej z bocznych ulic. Byliśmy w szoku! - napisała na Twitterze.

Zobacz także
Anna Lewandowska piecze chleb z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania.  Tylko 3 kroki i gotowy

Chleb Anny Lewandowskiej z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania. 3 kroki i gotowy

Wicepremier ostrzega: „Podrożeje mięso, mleko, chleb”. „Nie da się tego wyhamować”

Wicepremier Kowalczyk ostrzega: „Podrożeje mięso, mleko, chleb (...). Nie da się tego wyhamować”

Pod postem pojawiły się komentarze od internautów. Jeden z nich zwrócił uwagę na to, że też kupił ostatnio w tej cenie chleb. Dodał, że był to duży, 2-kilogramowy bochenek:

- Też kupiliśmy taki w czwartek, też 10zł z groszami. Na 4 osoby poszło na razie pół, czyli do poniedziałku, łącznie z kanapkami do pracy i szkoły styknie (4 dni, czyli po 2,50 na dzień - na 4 osoby). Zapomniałem dodać, taki chleb to ponad 2 kg i na dwa razy ledwo się w chlebaku mieści, a syty w cholerę (pisownia oryginalna - przyp. red.) - napisał.

Dlaczego chleb jest taki drogi?

Na szalejące ceny chleba ma wpływ wiele czynników. Są to nie tylko rosnące ceny prądu i gazu, ale także transportu oraz oczywiście surowców potrzebnych do upieczenia chleba. Nie bez znaczenia jest również wojna na Ukrainie, która spowodowała duży wzrost cen energii, a przede wszystkim doprowadziła do wywindowania cen pszenicy na światowych rynkach.

Wicepremier oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, powiedział w wywiadzie dla RMF FM, że nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie, ile będzie kosztował chleb za miesiąc lub dwa:

- Trudno przewidzieć, czy chleb będzie kosztował 10 czy 7 zł, ale na pewno nie będzie tańszy. Na pewno nie będzie tańszy, jeśli sytuacja będzie się dalej rozwijać, szczególnie na Ukrainie, gdzie wojska rosyjskie strzelają do rolników, nie pozwalają obsiewać pól, a Ukraina jest ogromnym eksporterem zbóż na cały świat, to naturalne, że cena zbóż będzie rosła - powiedział Kowalczyk.

Źródło: o2.pl, RMF FM

Gotujmy.pl
Newsy
Szybki i prosty przepis na chleb żytni bez chemii. Idealny na wielkanocny stół
Pachnący, delikatny domowy chleb to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Przygotowanie samodzielnego wypieku jeszcze nigdy nie było tak proste. Zaskoczcie swoich bliskich tym wypiekiem!

Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba , jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia. Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania . Chleb żytni Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie. Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania . Przepis na szybki i prosty chleb żytni Składniki: 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli 1 łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie: Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut. Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę. Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb...

Chleb z 4 składników
gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Chleb tylko z 4 składników. Banalny przepis bez wyrabiania. Zawsze wychodzi
Zamieszanie składników na chleb zajmie wam kilka minut. Wystarczy trochę cierpliwości przy wyrastaniu i pieczeniu, by cieszyć się smakiem domowego chleba. Ten przepis jest warty spróbowania!

Kto z nas nie uwielbia zapachu i smaku świeżego chleba? Przechodząc obok piekarni rzadko możemy oprzeć się temu, co czujemy oraz widokowi pięknych, świeżo upieczonych bochenków. Najczęściej w takiej chwili wyobrażamy sobie z czym zjedlibyśmy taką pajdę chleba z chrupiącą skórką. Sytuacji od razu towarzyszy efekt cieknącej ślinki i przepadamy bez reszty.   Pyszny, domowy chleb Nasze babcie wiedziały, jak upiec idealny chleb. Najczęściej przyrządzały go z mąki żytniej w specjalnym piecu. Smakował najlepiej z masłem. I nigdy nie psuł się, nie pleśniał. Upieczenie chleba nie jest trudne Piec pyszny chleb możemy codziennie w naszych domach. Nie będzie gorszy w smaku niż z piekarni. Przeciwnie, będzie smakował jeszcze lepiej i będzie o wiele zdrowszy. Przy okazji macie pewność z czego będzie upieczony, a do jego przyrządzenia potrzebować będziecie jedynie 4 składników! Czy jest coś piękniejszego od unoszącego się w całym domu zapachu chleba? Wyobraźcie sobie, jak rano wyciągacie go z piekarnika. Po chwili kroicie. Pod nożem skórka chrupie a wy jesteście szczęśliwi, że zamiast iść do piekarni i tracić czas, upiekliście swój własny chleb. Świeży, pyszny i wyjątkowy.  Przepis na chleb idealny Ten przepis na domowy chleb jest mało skomplikowany. Ciasta nie trzeba wyrabiać i świetną wiadomością jest też to, że udaje się za każdym razem! Czy przekonaliśmy was do upieczenia własnego chleba? Jeśli tak, w sklepie musicie kupić jedynie mąkę, drożdże a w domu przygotować  sól i wodę oraz odrobinę swojego serca ;) Gwarantujemy, że ten chleb od razu zniknie ze stołu! Warto się skusić i spróbować.  Składniki: 3 szklanki mąki 3-4 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody Sposób przygotowania:...

Suski nie wie, ile kosztuje kostka masła. Wygląda na to, że polityków PIS nie interesują rosnące ceny.
Instagram/TVN24/Pixabay
Newsy
Marek Suski nie wie, ile kosztuje kostka masła. „Nie znam cen, bo są paski”
To kolejny polityk partii rządzącej, który nie interesuje się tak zwykłymi sprawami, jak rosnące ceny żywności w sklepach. Jego tłumaczenie jest niedorzeczne.

Nie uważamy, że politycy muszą znać cenę każdego produktu, pewnie zakupy żywnościowe i tak robią ich żony. Jednak jeśli nie wiedzą ile trzeba zapłacić za chleb czy masło , jak bardzo rosną ceny i z jakimi problemami borykają się zwykli ludzie, to czy potrafią skutecznie rządzić i wyprowadzić kraj z rosnącej inflacji? Znajomość każdej ceny nie jest konieczna, ale brak orientacji o pogarszającej się sytuacji, w jakiej znalazły się polskie gospodarstwa domowe, to już poważny problem . Suski jak Morawiecki, kompletnie nie zna cen  Inflacja galopuje . Według Głównego Urzędu Statystycznego ceny w sierpniu wzrosły o 5,4% i inflacja jest w tej chwili najwyższa od 20 lat. Ceny żywności szybują także i na przykład zwykły, powszedni chleb w lipcu był najdroższy tego lata i kosztował aż 4,99zł, to najwyższa cena chleba od 10 lat. Do tego, choć przedstawiciele rządu uspokajają, że wzrost cen zahamuje na przełomie roku, to ekonomiści nie są już takimi optymistami i zapowiadają że spodziewane podwyżki kosztów paliw i energii, dalej pociągną ceny w górę. Premier Mateusz Morawiecki zapytany o ceny chleba, kluczył z odpowiedzią i widać było, że kompletnie nie wie ile trzeba zapłacić za bochenek. Wywołał przy tym wściekłość opinii publicznej, bagatelizując rosnące ceny i mówiąc, że nie ma się czym martwić, bo pensje rosną szybciej i Polacy mają na chleb. Tym razem poseł PiS Marek Suski został zapytany, w programie Gość Radia Zet, o cenę masła. Poseł nie tylko nie znał odpowiedzi, ale też w absurdalny sposób wyjaśniał, dlaczego. Suski: „Nie znam cen, bo są paski” Poseł PiS tłumaczył swoją nieznajomość cen tym, że nie kupuje pojedynczych produktów, tylko realizuje zakupy z całej listy przygotowanej przez żonę. Dodał też dość zaskakujący argument, że...

10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadnioniony zwrot kosztów za usługę?
Adobe Stock
Newsy
10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadniony zwrot kosztów za usługę?
Słyszeliście już o tym, że kolejne sklepy zaczynają doliczać opłatę za krojenie chleba? Zapłacicie za pokrojenie w sklepie czy wolicie sami go sobie pokroić w domu?

Ceny rosną, chleb w ciągu ostatniego roku podrożał prawie 7%, a piekarze nie pozostawiają złudzeń: będzie jeszcze drożej. W kilku piekarniach w Gorzowie Wielkopolskim wprowadzono nową opłatę – 10 groszy za pokrojenie chleba na miejscu. Już widać, że płatna usługa wrzucenia chleba do krajalnicy, zaczyna szybko przenosić się na kolejne sklepy i kolejne miasta. Czy gdy dotrze to waszej piekarni, zapłacicie za krojenie chleba? I jak sprzedawcy uzasadniają te nową opłatę? Czy pobieranie opłat można uzasadnić koronawirusem? 10 groszy, to może nie jest wielka kwota dla klienta, jednak dodana do ceny zwykłego chleba podnosi ją o dalsze 3-4%. Z kolei z perspektywy sprzedawców, 10 groszy więcej na każdym bochenku podnosi utarg dzienny o pokaźne kwoty. Zwolennicy pobierania opłat za krojenie chleba w sklepach i piekarniach, uzasadniają je zwiększonymi kosztami związanymi z potrzebą utrzymania większej higieny. Bo żeby pokroić chleb, trzeba założyć rękawiczki, zdezynfekować urządzenia do krojenia. Z kolei przeciwnicy uważają, że to tylko pretekst i tak naprawdę producenci i sprzedawcy pieczywa chcą wyłącznie ukryć w usłudze krojenia kolejne podwyżki chleba. I odpowiadając na argumenty, o większą higienę w czasie pandemii pytają, czy samo wzięcie chleba do ręki przez sprzedawczynię nie powinno wymagać włożenia rękawiczek. Klienci zastanawiają się więc czy nowa opłata nie jest jeszcze jedna ukryta podwyżka cen pieczywa, którą piekarze zaczynają wprowadzać. Co na temat nowej opłaty sądzą piekarze? Stefan Putka, szef warszawskiego cechu piekarzy i współwłaściel Piekarni Putka z nie pochwala tego ruchu. W rozmowie z Polsat News krytykuje pobieranie opłat. - To co najmniej dziwny pomysł. - Pobieranie za to opłaty jest kontrskuteczne i wydaje mi się co najmniej niemądre. To zraża...