Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy

Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana

Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety schabowe w innej wersji

Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis.

Składniki na kotlety schabowe

  • 3 plastry schabu bez kości
  • 2 jajka
  • Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek
  • Bułka tarta – ok. 6 łyżek
  • Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Garść tartego sera żółtego
  • Olej do smażenia

Przygotowanie schabowych

  1. Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety.
  3. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim.
  4. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą. 
  5. Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą.
  6. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku.
  7. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z dwóch stron, aż będą rumiane.

Co zamiast przyprawy do kuchni meksykańskiej?

W mieszance przypraw do kuchni meksykańskiej znajduje się kilka rodzajów przypraw, ale z powodzeniem możecie po prostu dodać po szczypcie każdej z nich osobno. Wykorzystajcie:

  • Paprykę chili
  • Paprykę słodką w proszku
  • Kumin – kmin rzymski
  • Suszony czosnek
  • Suszona cebula
  • Suszone oregano
  • Ziarna kolendry

Źródło: Gotujmy.pl

 

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu? Schabowe w lnianej panierce Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia. Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu Olej kokosowy rafinowany do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Źródło: Gotujmy.pl

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe z tym dodatkiem są niezwykle aromatyczne i chrupiące. Od dziś tylko tak będziecie je smażyć
Używacie do schabowych tylko soli i pieprzu? Wypróbujcie tę przyprawę, która nada im wspaniałego smaku!

Kotlety schabowe regularnie smażone są na obiad w wielu polskich domach. Sposób przygotowywania najczęściej jest taki sam – mięso doprawia się solą, pieprzem, panieruje w bułce i gotowe. Ale kto powiedział, że nie można trochę poeksperymentować? Próbowaliście dodać więcej przypraw do kotletów albo panierowaliście je może w czymś innym niż w bułce? Warto spróbować! Przepis na smaczne kotlety schabowe Tak przyrządzone kotlety będą smakowały jeszcze lepiej niż zwykle! Sekretem jest pewna popularna przyprawa. Do przygotowania takich schabowych będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 kawałki schabu na kotlety 1 jajo Rozmaryn Bułka tarta Mąka pszenna Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie plastry schabu pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie owińcie mięso folią spożywczą (a najlepiej włóżcie je do plastikowej torebki) i rozbijcie za pomocą tłuczka. Natrzyjcie kotlety przyprawami: solą, pieprzem oraz rozmarynem, który nada im wspaniałego aromatu i smaku! Do jednej miseczki wbijcie jajko i wlejcie dwie łyżki mleka. Roztrzepcie. Przygotujcie jeszcze dwie miseczki i do jednej wsypcie bułkę tartą, a do drugiej mąkę. Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, zacznijcie panierować kotlety: najpierw zamoczcie je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe z obu stron na złoty kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! Rozmaryn w kuchni Wspaniałe właściwości rozmarynu znane były już w starożytności. Rzymianie nacierali tą przyprawą jagnięcinę, dzięki czemu mięso miało wyjątkowy zapach i smak. Rozmaryn bowiem doskonale podkreśla aromat mięs i dlatego przyprawa ta jest tak szeroko stosowana w kuchni do...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...