Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem...

Kotlety schabowe w innej wersji

Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis.

Składniki na kotlety schabowe

  • 3 plastry schabu bez kości
  • 2 jajka
  • Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek
  • Bułka tarta – ok. 6 łyżek
  • Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Garść tartego sera żółtego
  • Olej do smażenia

Przygotowanie schabowych

  1. Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety.
  3. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim.
  4. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą. 
  5. Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą.
  6. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku.
  7. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z dwóch stron, aż będą rumiane.

Co zamiast przyprawy do kuchni meksykańskiej?

W mieszance przypraw do kuchni meksykańskiej znajduje się kilka rodzajów przypraw, ale z powodzeniem możecie po prostu dodać po szczypcie każdej z nich osobno. Wykorzystajcie:

  • Paprykę chili
  • Paprykę słodką w proszku
  • Kumin – kmin rzymski
  • Suszony czosnek
  • Suszona cebula
  • Suszone oregano
  • Ziarna kolendry

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także: