
Sklepowe półki aż uginają się od przypraw. Znajdziecie tam zioła, sproszkowane warzywa, owoce czy klasyczną sól i pieprz. Bez tych dwóch ostatnich produktów nie obejdzie się praktycznie żadne danie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że w sklepach można dostać różne rodzaje soli.
Wyróżniają się one ciekawym aromatem i smakiem, którym przechodzą później potrawy. Jak na przykład sól wędzona - sprawdźcie, skąd pochodzi i jak ją wykorzystać w kuchni.
Co to jest sól wędzona?
Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj soli się wędzi - to nie żart. By zachowała swoje właściwości, wędzi się ją zwykle na zimno i trwa to około kilkunastu godzin. Na skutek wędzenia, ten rodzaj soli ma lekko brązowy kolor i charakterystyczny, dymny aromat oraz nieco ostry smak.
Ojczyzną soli wędzonej jest Dania. Podobno przyprawę tę uwielbiali Wikingowie, a do wędzenia wykorzystywali sól morską.
Do czego używać soli wędzonej?
Ze względu na swój ciekawy aromat, sól wędzona genialnie sprawdza się w przypadku większości dań mięsnych - zwłaszcza grillowanego mięsa. Wspaniale pasuje też do ryb, ale też do potraw wegetariańskich.
Wędzona sól doskonale komponuje się choćby z ziemniakami z piekarnika, omletem, serem białym, a nawet warzywnymi zupami. Już odrobina soli wędzonej sprawi, że potrawy od razu nabierają wyrazistości i wspaniałego smaku.
Uwaga na nadmiar soli w diecie
Choć wędzona sól jest bardzo smaczną i oryginalną przyprawą, trzeba pamiętać, że to wciąż jest sól. A jedzenie jej w nadmiarze nie przynosi nic dobrego. Gdy soli jest w diecie za dużo, wówczas zwiększa się ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń takich, jak np.:
-
choroby nerek
-
choroby układu krążenia
-
udar mózgu
Pierwszym objawem zjedzenia soli w dużych ilościach jest zatrzymanie wody w organizmie. Dzieje się tak po spożyciu bardzo słonej potrawy - prędko zauważycie, że dłonie wydają się być nieco opuchnięte, a wasza waga się zwiększyła. Ten efekt dość szybko mija po ograniczeniu soli.
Jest ona niezbędną przyprawą w każdej kuchni, ale jak sami widzicie - umiar to konieczność. Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g, czyli płaskiej łyżeczki.