Posmarujcie tym schabowego przed panierowaniem, a efekt totalnie was zaskoczy. Genialnie podkręca smak
Adobe Stock
Newsy

Posmarujcie tym kotlety schabowe przed panierowaniem. Ta rzecz genialnie podkręca smak

Dobra, pomysłowa marynata, to idealny pomysł na odczarowanie starego przepisu na kotlety schabowe.

Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić. W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy.

Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych?

Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze. Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę.

Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy!

Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać!

Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Składniki:

  • Ok. 50 dag schabu
  • Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego  (ok. 10 dag)
  • Bułka tarta
  • 1 jajko
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie

Oto sekret idealnego kotleta schabowego. Koniecznie zróbcie to z nim przed usmażeniem

Po co w paczce mielonego mięsa podkładka na dnie? Nie tylko chodzi o wsiąkanie płynu z mięsa

Czy zamienniki mięsa zagrożą schabowym? Po co nam bezmięsne burgery, parówki czy kabanosy? Kto to je?

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie na plastry.
  2. Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety.
  3. Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu.
  4. Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę.
  5. Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety.
  6. Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki.
  7. Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu.
  8. Panierujcie kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  9. Rozgrzejcie na patelni olej, masło klarowane lub smalec.
  10. Smażcie kotlety z obu stron na złoty kolor.
  11. Podawajcie z ziemniakami z koperkiem i mizerią.

Źródło: gotujmy.pl

kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy
Jeśli ktoś z was zabłądził tu w poszukiwaniu pomysłu na odczarowanie schabowych, to mamy krótką wiadomość: witamy w domu!

Przepis na tradycyjne schabowe jest prosty, łatwy, niezbyt skomplikowany nawet dla początkujących. Szybko się jednak nudzi. Sposobów na kombinacje ze schabowymi jest doprawdy sporo. Poczynając od schabowych marynowanych w mleku z cebulą, a kończąc na podwójnym schabowym. Bez mąki i bez jajka Ten ostatni to pomysł Magdy Gessler. Słynna restauratorka tak nazywa kotlet wysmażony z dwóch rodzajów mięsa. Więcej przeczytacie o tym w tym miejscu:  Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad Wróćmy do bardziej tradycyjnych przepisów. Niemal wszystkie one zawierają w sobie panierkę złożoną z bułki, mąki i jajka. W tym przepisie na schabowe będzie nieco inaczej. Zapomnijcie o mące i jajku. Tutaj kluczową rolę odegra jogurt naturalny. Marynata taka jak nigdy przedtem To właśnie jogurt będzie podstawą marynaty. Dodajcie do niego łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i nieco przypraw. Bajka! Kotlety po zamarynowaniu powinny odstać swoje w lodówce. Nazajutrz lub po kilku godzinach wystarczy obtoczyć je w bułce tartej. Pozostaje smażenie. Tutaj radzimy zastosowanie masła klarowanego – po to, by zachować delikatność jogurtowego smaku schabowych. No dobrze. Podstawy już za wami. Czas przystąpić do przygotowywania schabowych, jakich do tej pory nie próbowaliście! Przepis na miękkie schabowe Składniki: Ok. 80 dag-1 kg schabu pokrojonego w plastry ok. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Łyżeczka musztardy Oregano Pieprz ziołowy Czosnek w proszku Sól Bułka tarta Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbijcie tłuczkiem, posólcie. W misce przygotujcie marynatę z jogurtu, musztardy, miodu i przypraw. Obtoczcie w niej...

Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...

schabowe w ogórkach kiszonych
Gotujmy.pl
Newsy
Schabowe w kiszonych ogórkach to genialne połączenie. Chętnych na to danie nie zabraknie
Kiszone ogórki zazwyczaj są dodatkiem do pysznych kotletów, ale w tym przepisie zostały użyte zupełnie inaczej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a oniemiejecie z zachwytu.

Schabowe kotlety to klasyka polskiej kuchni, każda gospodyni domowa robi je w swój własny, wypracowany latami sposób. Sekretem doskonałego smaku mięsa jest jego dokładne rozbicie i przyprawienie, a także dobra panierka. Dobry kotlet powinien być przyjemnie chrupiący z zewnątrz oraz soczysty i delikatny w środku. Jeśli jednak z nudziły się wam klasyczne schabowe w panierce to mamy dla was coś specjalnego. Spróbujcie zrobić je tak, a będziecie zaskoczeni tym,  jak dobrze smakują z nietypowym sosem zrobionym z… kiszonych ogórków. Wystarczy, że zetrzecie je na tarce o grubych oczkach, a następnie dodacie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso. To bardzo niezwykły sos, ale gwarantujemy, że smakuje tak, że palce lizać! Doskonale smakują podane z ziemniaczkami i koperkiem. Nie potrzebujecie serwować do nich żadnej surówki! Kotlety schabowe z kiszonymi ogórkami - przepis Składniki 2 kawałki schabu 5 ogórków kiszonych 1 jajko 3 łyżki mleka Bułka tarta 3 łyżki mąki do panierki 2 łyżki mąki do zasmażki 1/4 szklanki zimnej wody Sól i pieprz do smaku Przyprawa do wieprzowiny Majeranek  Granulowany czosnek Olej do smażenia Przygotowanie Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i odstawcie na sicie na bok, żeby odciekł sok. Schabowe opłuczcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.  Każdy kawałek mięsa dokładnie oprószcie przyprawami. Przygotujcie 2 miseczki. W jednej rozkłóćcie jajko z mlekiem i solą, a w drugiej wymieszajcie mąkę z bułką tartą. Panierujcie kotlety w jajku, a następnie mieszance bułki i mąki. Rozgrzejcie olej na dużej patelni i usmażcie każdy kotlet na złoto. Wyjmijcie i odłóżcie na bok....

idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy
1 zaskakująca sztuczka na poprawienie smaku kotletów schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy
Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak? Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny. Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego. To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki. Niezwykła marynata do schabowych A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli. Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość. Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc. Składniki: 25 dag schabu Pół szklanki mleka Mała cebula 2 ząbki czosnku 1 roztrzepane jajko Łyżka mąki pszennej Łyżka bułki tartej Sól i pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na plastry Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Podajemy z ziemniakami i mizerią.