Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić. W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy.

Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej.

Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych?

Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze. Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę.

Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy!

Zobacz także:

Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać!

Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Składniki:

  • Ok. 50 dag schabu
  • Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego  (ok. 10 dag)
  • Bułka tarta
  • 1 jajko
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie na plastry.
  2. Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety.
  3. Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu.
  4. Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę.
  5. Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety.
  6. Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki.
  7. Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu.
  8. Panierujcie kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  9. Rozgrzejcie na patelni olej, masło klarowane lub smalec.
  10. Smażcie kotlety z obu stron na złoty kolor.
  11. Podawajcie z ziemniakami z koperkiem i mizerią.

Źródło: gotujmy.pl