czym zamarynować kotlety schabowe
Gotujmy.pl
Newsy

Posmarujcie tym schabowego przed panierowaniem, a efekt totalnie was zaskoczy. Genialnie podkręca smak

Dobra, pomysłowa marynata, to idealny pomysł na odczarowanie starego przepisu na kotlety schabowe.
Hubert Rój
marzec 11, 2021

Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić.

W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy.

Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych?

Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze.

Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę.

Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy!

Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać!

Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Składniki:

  • Ok. 50 dag schabu
  • Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego  (ok. 10 dag)
  • Bułka tarta
  • 1 jajko
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie na plastry.
  2. Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety.
  3. Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu.
  4. Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę.
  5. Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety.
  6. Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki.
  7. Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu.
  8. Panierujcie kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  9. Rozgrzejcie na patelni olej, masło klarowane lub smalec.
  10. Smażcie kotlety z obu stron na złoty kolor.
  11. Podawajcie z ziemniakami z koperkiem i mizerią.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze