Posiłek w całości przygotowany przez robota? To już rzeczywistość. Poznajcie automat do pizzy
AdobeStock
Newsy

Pizza przygotowana przez robota? Tak! Ten automat robi i wypieka ją od podstaw. Z różnymi dodatkami

Ten niecodzienny pomysł Włocha został wcielony w życie. Spróbowalibyście takiej pizzy?
Anna Urbańska
czerwiec 08, 2021

Wielu z was kojarzy pewnie motyw posiłków przygotowywanych przez roboty z futurystycznych filmów i książek science-fiction. Już od wielu lat przewiduje się, że roboty będą wykonywać za ludzi większość czynności. Bardzo popularne są już roboty odkurzające mieszkanie, na zachodzie coraz częściej można zobaczyć kosiarki, które bez niczyjej pomocy koszą trawę zgrabnie omijając drzewka i krzewy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Maszyny w kuchni

Roboty kuchenne to jednak odrębna kategoria. Od wielu lat bardzo pomagają w kuchni, ale przecież nie zastępują jeszcze zupełnie człowieka, który za każdym razem musi nimi odpowiednio zarządzać. To od ludzi zależy zdecydowanie w dalszym ciągu ostateczny smak dania.

Mało kto jest sobie w stanie wyobrazić gotowanie bez urządzeń takich jak:

  • Mikser
  • Blender ręczny i kielichowy
  • Toster

Wiele osób używa też przecież maszyn do chleba, grilli elektrycznych i gazowych, albo Thermomixa lub Lidlomixa, które chyba najbardziej przypominają prawdziwe roboty kuchenne.

Zobacz także

Automat do pizzy

Rzymianie poszli o krok dalej i oddali w ręce robotów przygotowywanie swojego najsłynniejszego dania – pizzy. Massimo Bucolo postanowił zachęcić klientów do kupowania swojej pizzy dzięki nowoczesnej technologii. Postawił on w stolicy Włoch automat do pizzy. Znajduje się on w samym centrum Rzymu.

Taki pomysł nie jest oczywiście zupełną nowością. W przeszłości były już nawet pomysły drukowania pizzy za pomocą drukarki 3D. Według twórcy projektu, Massimo Bucciego, automat z pizzą nie jest konkurencją dla restauracji. Ma on oferować alternatywę, która może się okazać ciekawym doświadczeniem dla turystów.

Pizza jest wydawana przez automat 24 godziny na dobę. To przewaga nad restauracjami. Może więc szczególnie dobrze sprawdzić się po pandemii, w czasach gdy życie nocne wróci do swojego dawnego biegu.

Działanie automatu do pizzy

Pizza z automatu nie ma nic wspólnego z odgrzewaną mrożoną pizzą. Maszyna przygotowuje pizzę od podstaw. Wygniata ciasto, nadaje mu kształt, dodaje wybrane przez klienta dodatki i piecze ostateczny wyrób.

Przygotowanie pizzy zajmuje niecałe 3 minut. Cena wyrobu to ok. 4,5 do 6 euro, czyli ok. 20 zł. To cena niższa niż w restauracjach.

Czytaj także:

Komentarze
Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...

Przeczytaj
pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Przeczytaj
Zakupy spożywcze, regały sklepowe
Pixabay/Tariq Abro
Newsy Od 1 stycznia wchodzi nowy podatek. Ceny popularnych produktów zdrożeją nawet o 40 procent 
Rząd planuje zmiany podatków w branży spożywczej. Wraz z początkiem nowego roku zapłacimy więcej m.in. za napoje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Nowe prawo ma dotyczyć głównie słodzonych napojów. Podatek od cukru może podnieść ceny popularnych marek. Podatek cukrowy Dodatkowa opłata ma dotyczyć każdego litra słodzonego napoju. Na pewno zdrożeje wszystkim dobrze znana Coca-Cola, a także jej pozbawiony cukru odpowiednik czyli Coca-Cola Zero. Pierwsze prognozy szacują, że cena podobnych produktów może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Efekty wzrostu cen odbiją się przede wszystkim na klientach. Marka produkująca sławny, ciemny napój ubolewa nad takim obrotem spraw. Rząd 4 lutego 2020 roku przyjął projekt ustawy przygotowanej przez ministra zdrowia. Zakłada ona nałożenie dodatkowego podatku na napoje zawierające cukier. Małe małpki, duża cena Oprócz napojów z zawartością cukru, których cena ma wzrosnąć nawet o 1,2 zł, podrożeją też „małpki”. Kupowane przez Polaków mini alkohole mogą być od stycznia droższe o prawie 2 zł na sztuce. W przypadku marek najtańszych wzrost cen może osiągnąć nawet 100%. Opłata będzie naliczana na poziomie 50 groszy od każdego litra plus 5 groszy na każde 100 ml, jeśli będzie w nich więcej niż 5 gramów cukru. Przykładowo oznacza to, że zamiast 4,99 zł zapłacimy za Coca-Colę aż 6,79 zł. Oczywiście cena zależy także od regionu kraju, choć podwyżka dotknie wszystkich. Słodzone słodzikiem Podatek cukrowy dotyczy również napojów słodzonych słodzikiem. Przewidywany wzrost ceny wyniesie 1,20 zł, tak więc za dwulitrową butelkę zapłacimy 6,19 zł. Podrożeją również napoje w mniejszych butelkach. Za mniejsze butelki 0,33 l zapłacimy 30 groszy więcej. Ostatnim rodzajem napojów, których nie ominie styczniowy podatek, są napoje energetyczne. Głównie ze względu na dodatek substancji aktywnej, takiej jak kofeina czy tauryna....

Przeczytaj
Królowa Elżbieta
ons.pl
Gwiazdy Jak wygląda dieta królowej Elżbiety II? Osobisty kucharz monarchini zdradza szczegóły!
Jadłospis koronowanych głów to zawsze niezwykle ciekawa lektura dla zwykłych śmiertelników. O gustach kulinarnych brytyjskiej królowej opowiedział jej wieloletni, zaufany szef kuchni.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Elżbieta II panuje nad Zjednoczonym Królestwem już 67 lat. W tym czasie świat zmienił się nie do poznania. Wielka Brytania musiała pożegnać się ze statusem światowego supermocarstwa, kraj stracił zamorskie kolonie, a tradycyjna rodzina królewska z trudem musi przeżywać kolejne przejawy nowoczesności. Jednak  jedno wciąż pozostaje niezmienne - dania, które od dziesiątek lat pojawiają się na królewskim stole. Powiedzmy to sobie uczciwie. Angielska kuchnia nie ma zbyt wielu fanów. Nieliczni zwolennicy ciężkich śniadań, nudnych puddingów i tłustej ryby z frytkami dostali niedawno kolejny cios. Okazało się, że od rodzimej kuchni stroni nawet królowa Wielkiej Brytanii! Takie rewelacje zdradził prasie były nadworny kucharz Elżbiety II, Darren McBrady. Kieliszek czegoś mocniejszego Jakby tego było mało, monarchini rezydująca w Buckingham Palace w Londynie lubi popijać zagraniczne trunki. Będziecie zaskoczeni skąd pochodzą. Zamiast zwykłej szkockiej z lodem, 94-letnia władczyni Wielkiej Brytanii woli wypić do obiadu słodkie,  niemieckie wino. Co na to brytyjscy patrioci? Możemy się tylko domyślać... Warto podkreślić, że Elżbieta II mimo swojego już mocno podeszłego wieku, nadal gustuje także w mocniejszych alkoholach. Według niedawnej relacji McBrady’ego, brytyjska królowa najbardziej upodobała sobie drink złożony z ginu i francuskiego wermutu. Cóż, pozostaje tylko pozazdrościć sprawnej wątroby! Królewskie hamburgery Picie piciem, ale co przedstawicielka dynastii Windsorów lubi po prostu jadać na obiad i kolację? Tutaj, jak już wspomnieliśmy, rozczarowanie przeżyją fani kuchni angielskiej. Monarchini gustuje bowiem w kuchni francuskiej. Jej ulubione dania należą podobno do prostego kanonu – królowa, jako przystało na koronowaną głowę, wybiera zwykle tradycyjne,...

Przeczytaj