Posiekajcie pierś z kurczaka i dodajcie łyżkę tego gęstego sosu. Wyjdą wam lepsze kotlety niż schabowe
Getty Images
Newsy

Posiekajcie pierś z kurczaka i dodajcie łyżkę tego gęstego sosu. Wyjdą wam lepsze kotlety niż schabowe

Siekane kotlety z piersi kurczaka wyjdą wam genialnie w smaku i przełamią kulinarną nudę. Wystarczy dodać do nich 1 nietypowy składnik, a zadzieje się magia.

Znudziły się już wam zwykłe, codzienne kotlety, takie jak schabowe czy mielone? Macie dość oklepanych pulpetów ze wszystkich rodzajów mięsa? Pora na odczarowanie zwykłej piersi z kurczaka.

To właśnie z fileta będziecie mogli przygotować to pyszne i niewymagające danie. Wystarczy, że posiekacie pierś drobno, dodacie parę składników na czele z 1-2 łyżkami gęstego majonezu i otrzymacie tak niezwykłe w smaku kotleciki, że na pewno nie skończy się na jednej lub dwóch sztukach.

Smak kotlecików wzmocnicie także żółtym serem. Wystarczy zetrzeć do mięsnej masy ok. 5-10 dag twardego żółtego sera, a potrawa od razu „nabierze rumieńców”… i multum smaku.

Przepis na kotlety siekane z piersi kurczaka z dodatkiem sera i majonezu

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Mały kawałek sera żółtego w kawałku (najlepiej twardego typu cheddar lub parmezan)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 średniej wielkości jajko
  • Papryka słodka w proszku
  • Opcjonalnie: natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
Zobacz także
Takie siekane kotlety wyjdą nawet lepsze niż schabowe. Robi się je raz-dwa bez żadnego trudu

Takie siekane kotlety wyjdą nawet lepsze niż schabowe. Robi się je raz-dwa bez żadnego trudu

Rączka gotuje i poleca kotlety schabowe: "Żadnego mleka nie trza". Ale jest 1 warunek

Remigiusz Rączka gotuje i poleca kotlety schabowe: „Żadnego mleka nie trza". Ale jest 1 warunek

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyśćcie i posiekajcie drobno. Można do tego celu użyć także maszynki do mielenia mięsa – wówczas jednak tekstura kotlecików będzie nieco inna.
  2. Zetrzyjcie kawałek sera żółtego na tarce o dość grubych oczkach – dzięki temu smak sera będzie lepiej wyczuwalny w kotlecikach.
  3. Czosnek obierzcie i przepuśćcie przez praskę.
  4. Jeżeli macie w domu natkę pietruszki, posiekajcie ją drobno i wrzućcie do mięsnej masy. Nada potrawie odrobinę zielonego kolorytu.
  5. Wymieszajcie razem wszystkie składniki do powstania jednorodnej masy. Doprawcie papryką w proszku, solą i i pieprzem.
  6. Z masy formujcie płaskie kotleciki i smażcie je na złoty kolor na patelni, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pilnujcie, by kotletów nie było za dużo na patelni – to prosta droga do wchłaniania nadmiernej ilości oleju i niewłaściwego smażenia.
  7. Podawajcie gotowe kotleciki z surówkami i dodatkami w postaci ziemniaków, ryżu lub kaszy.
  8. Smacznego.