
Znudziły się już wam zwykłe, codzienne kotlety, takie jak schabowe czy mielone? Macie dość oklepanych pulpetów ze wszystkich rodzajów mięsa? Pora na odczarowanie zwykłej piersi z kurczaka.
To właśnie z fileta będziecie mogli przygotować to pyszne i niewymagające danie. Wystarczy, że posiekacie pierś drobno, dodacie parę składników na czele z 1-2 łyżkami gęstego majonezu i otrzymacie tak niezwykłe w smaku kotleciki, że na pewno nie skończy się na jednej lub dwóch sztukach.
Smak kotlecików wzmocnicie także żółtym serem. Wystarczy zetrzeć do mięsnej masy ok. 5-10 dag twardego żółtego sera, a potrawa od razu „nabierze rumieńców”… i multum smaku.
Przepis na kotlety siekane z piersi kurczaka z dodatkiem sera i majonezu
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Mały kawałek sera żółtego w kawałku (najlepiej twardego typu cheddar lub parmezan)
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki mąki
- 1 średniej wielkości jajko
- Papryka słodka w proszku
- Opcjonalnie: natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyśćcie i posiekajcie drobno. Można do tego celu użyć także maszynki do mielenia mięsa – wówczas jednak tekstura kotlecików będzie nieco inna.
- Zetrzyjcie kawałek sera żółtego na tarce o dość grubych oczkach – dzięki temu smak sera będzie lepiej wyczuwalny w kotlecikach.
- Czosnek obierzcie i przepuśćcie przez praskę.
- Jeżeli macie w domu natkę pietruszki, posiekajcie ją drobno i wrzućcie do mięsnej masy. Nada potrawie odrobinę zielonego kolorytu.
- Wymieszajcie razem wszystkie składniki do powstania jednorodnej masy. Doprawcie papryką w proszku, solą i i pieprzem.
- Z masy formujcie płaskie kotleciki i smażcie je na złoty kolor na patelni, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pilnujcie, by kotletów nie było za dużo na patelni – to prosta droga do wchłaniania nadmiernej ilości oleju i niewłaściwego smażenia.
- Podawajcie gotowe kotleciki z surówkami i dodatkami w postaci ziemniaków, ryżu lub kaszy.
- Smacznego.