Porównujemy wątróbkę wołowa i drobiową.  Która jest tańsza, a która zdrowsza?
Adobe Stock
Newsy

Porównujemy wątróbkę wołową i drobiową. Która jest tańsza, a która zdrowsza?

Gdy zastanawiacie się, czy lepiej usmażyć mielone wieprzowe, czy drobiowe oraz zjeść wątróbkę wołową, czy tę z kurczaka, najlepiej zestawić ze sobą ich najważniejsze cechy. Zrobiliśmy to dla was.

Czy wątróbka jest zdrowa? Rzeczywiście, ten rodzaj mięsa jest uważany za zdrowy, ponieważ każda - wołowa, wieprzowa, drobiowa czy jagnięca - jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Wątróbki zawierają duże ilości witaminy A, oraz witaminy z grupy B: B2 i B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C.

Jednak przyrządzając wątróbkę zawsze należy pamiętać, że to organ, którego funkcją w organizmie każdego ze zwierząt jest oczyszczać go z toksyn. Wątroba więc, jak żaden inny organ może być pełna substancji szkodliwych dla zdrowia. Badania wskazują jednak, że jedynie bardzo częste jedzenie wątróbki w całości może narazić człowieka na zwiększone spożycie toksycznych związków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która wątróbka jest zdrowsza: wołowa czy drobiowa?

Wątróbka wołowa w 100 g produktu ma 135 kcal oraz 275 mg cholesterolu. Do tego zawiera:

  • 20,4 g białka
  • 3,89 g węglowodanów
  • 3,63 g tłuszczy , w tym 1,23 nasyconych
  • 4,968 mcg witaminy A
  • 49 i.u witaminy D
  • 3,10 mcg witaminy K
  • 4,90 mg żelaza

Wątróbka drobiowa ma 119 kcal w 100 g wątróbki i 345 mg cholesterolu. Do tego zawiera:

  • 16,92 g białka
  • 0,73 g węglowodanów 
  • 4,83 g tłuszczów, w tym 1,56 g tłuszczów nasyconych
  • 3,296 mcg witaminy A
  • 0,7 mg witaminy E
  • 0 i.u witaminy D
  • 0 i.u witaminy K
  • 8,99 mg żelaza

Wątróbka wołowa ma więcej kalorii, ale mniej tłuszczy w tym tłuszczy nasyconych, a także  mniej cholesterolu. Ma sporo więcej białka od wątróbki drobiowej, więcej witaminy A.  Wątróbka drobiowa zawiera z kolei więcej żelaza, ale  nie zawiera w ogóle witamin D i K.

Z zestawienia wartości odżywczych wynika, że jeśli jadacie wątróbkę z powodów zdrowotnych, to lepiej sięgać po tę wołową. Jeśli włączacie ja do diety z powodu niedoborów żelaza, lepsza będzie wątróbka drobiowa. W obu przypadkach należy pamiętać, aby jedzenie wątróbki ograniczać z powodu substancji toksycznych, jakie mogą się w niej znajdować.

Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Ile kosztuje wątróbka?

Ceny oczywiście mogą się różnić w zależności od sklepu, w którym kupujecie. Z reguły hipermarkety z racji większej skali, a w związku z tym też siły negocjacyjnej w rozmowach handlowych z producentami mięsa, mogą zaoferować klientowi końcowemu nieco niższe ceny detaliczne.

Wątróbka wołowa kosztuje w sklepach 8 – 10 zł za 1 kg. Są jednak sklepy, które sprzedają 1 kg za 12 czy 15 zł. 

Wątróbka drobiowa, a konkretnie z kurczaka jest sprzedawana w podobnych cenach. Oferty w sklepach internetowych pokazują, że najczęściej cena waha się w granicach 8-12 zł.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, Focus.pl, ABCzdrowie.pl

jak przyrządzić wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku
Źle przygotowana wątróbka będzie twarda, gorzka i po prostu rozczarowująca. Najważniejsze, żeby przed smażeniem wątróbkę odpowiednio przygotować. Zdradzamy jak.

Dobrze przyrządzona wątróbka jest krucha i rozpływa się w ustach. Niestety często wychodzi twarda jak podeszwa, ma gorzki smak i smakuje średnio. Nic więc dziwnego, że tyle osób wspomina wątróbkę jako kulinarny koszmar ze swojego dzieciństwa! Wystarczy jednak, że przed smażeniem wątróbki zastosujecie się do tych wskazówek, a przekonacie do tej potrawy nawet największych sceptyków. Jaką wątróbkę wybrać? To, jak przygotujecie wątróbkę do smażenia lub duszenia, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupicie w sklepie. Do wyboru macie m.in. wątróbkę: wieprzową - ma bardzo intensywny smak i ma dużo błon i przerostów, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania (patrzcie niżej). Wątroba wieprzowa zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Ma mniej cholesterolu niż wątróbka drobiowa, za to jest świetnym źródłem kwasu foliowego. drobiową - kurza lub indycza wątróbka jest najdelikatniejsza w smaku. Łatwo się ją przyrządza tak, by nie była twarda. Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej składników odżywczych niż pierś z kurczaka! wołową - podobnie do wieprzowej, wątróbka wołowa jest twarda i ma lekko gorzkawy smak. W Polsce jadamy ją rzadziej niż wątróbkę wieprzową czy drobiową, ale jeśli ze względu na jej składniki odżywcze warto włączyć ją do swojej diety, np. kiedy zmagacie się z anemią . Z drugiej strony - nie powinny jej jadać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Jest też bardzo kaloryczna. kaczą - mięso jest delikatne, ma gorzkawy posmak. Zawiera dużo żelaza, potasu, białka i witamin z grupy B. Nadaje się do smażenia lub duszenia, np. jak w tym przepisie na kaczą wątróbkę z jabłkami i cebulą . Pyszny, choć mało popularny, jest też pasztet z kaczej wątróbki ....

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Wątróbka drobiowa
Gotujmy.pl/renatka1
Newsy
Poezja smaku. Soczysta i miękka jak aksamit wątróbka drobiowa z cebulką
Dla osób z niedoborem żelaza polecana jest wątróbka wieprzowa, natomiast jeśli brakuje wam kwasu foliowego - wybierzcie jej wersję drobiową. Obydwie dostarczają organizmowi dużą dawkę cynku.

Podroby to bogactwo miedzi oraz witaminy D. Obecność cynku, zawartego w wątróbce, odpowiada również za piękne włosy, skórę i paznokcie. Wątróbka wpłynie na stan skóry i wasz system odpornościowy. Wątróbki zwierzęce jako produkty bogate w żelazo, miedź i witaminy Danie na bazie wątróbki może być podawane przy różnych okazjach, od codziennych po uroczyste. Wątroba może być pieczona, gotowana, pieczona, smażona lub spożywana na surowo. Pasty lub pasztety wykonane z wątroby mają różne nazwy, w tym pasztet de foie gras. Wątroba dorsza jest popularną pastą do chleba lub tostów w kilku krajach europejskich. W Rosji podaje się ją z ziemniakami. Olej z wątroby dorsza jest powszechnie stosowany jako suplement diety. Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych. W wątróbce znajdziecie cenne składniki, korzystne dla zdrowia Wątróbka to bogactwo niezastąpionej witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów. B12 pozytywnie wpływa na funkcjonowanie komórek. Podroby to również źródło witaminy B2, czyli ryboflawiny oraz B3 znanej jako niacyna. Znajdziecie w nich także kwas foliowy.  Wątróbki nie powinniśmy jednak jeść codziennie, ponieważ w jej składzie występują duże ilości witaminy A. Ta w nadmiarze, może przynieść negatywne skutki, np. łamliwe paznokcie. Wątróbka to także źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Powinny ją jeść osoby zmagające się z anemią. Żelazo to bardzo ważny składnik mineralny, niezbędny do prawidłowej pracy całego waszego organizmu. Przyspiesza proces oczyszczania wątroby z toksycznych substancji. Pierwiastek jest również ważny dla układu immunologicznego. Wzmacnia...

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...