Czy wątróbka jest zdrowa? Rzeczywiście, ten rodzaj mięsa jest uważany za zdrowy, ponieważ każda - wołowa, wieprzowa, drobiowa czy jagnięca - jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Wątróbki zawierają duże ilości witaminy A, oraz witaminy z grupy B: B2 i B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C.

Jednak przyrządzając wątróbkę zawsze należy pamiętać, że to organ, którego funkcją w organizmie każdego ze zwierząt jest oczyszczać go z toksyn. Wątroba więc, jak żaden inny organ może być pełna substancji szkodliwych dla zdrowia. Badania wskazują jednak, że jedynie bardzo częste jedzenie wątróbki w całości może narazić człowieka na zwiększone spożycie toksycznych związków.

Która wątróbka jest zdrowsza: wołowa czy drobiowa?

Wątróbka wołowa w 100 g produktu ma 135 kcal oraz 275 mg cholesterolu. Do tego zawiera:

  • 20,4 g białka
  • 3,89 g węglowodanów
  • 3,63 g tłuszczy , w tym 1,23 nasyconych
  • 4,968 mcg witaminy A
  • 49 i.u witaminy D
  • 3,10 mcg witaminy K
  • 4,90 mg żelaza

Wątróbka drobiowa ma 119 kcal w 100 g wątróbki i 345 mg cholesterolu. Do tego zawiera:

Zobacz także:

  • 16,92 g białka
  • 0,73 g węglowodanów 
  • 4,83 g tłuszczów, w tym 1,56 g tłuszczów nasyconych
  • 3,296 mcg witaminy A
  • 0,7 mg witaminy E
  • 0 i.u witaminy D
  • 0 i.u witaminy K
  • 8,99 mg żelaza

Wątróbka wołowa ma więcej kalorii, ale mniej tłuszczy w tym tłuszczy nasyconych, a także  mniej cholesterolu. Ma sporo więcej białka od wątróbki drobiowej, więcej witaminy A.  Wątróbka drobiowa zawiera z kolei więcej żelaza, ale  nie zawiera w ogóle witamin D i K.

Z zestawienia wartości odżywczych wynika, że jeśli jadacie wątróbkę z powodów zdrowotnych, to lepiej sięgać po tę wołową. Jeśli włączacie ja do diety z powodu niedoborów żelaza, lepsza będzie wątróbka drobiowa. W obu przypadkach należy pamiętać, aby jedzenie wątróbki ograniczać z powodu substancji toksycznych, jakie mogą się w niej znajdować.

Ile kosztuje wątróbka?

Ceny oczywiście mogą się różnić w zależności od sklepu, w którym kupujecie. Z reguły hipermarkety z racji większej skali, a w związku z tym też siły negocjacyjnej w rozmowach handlowych z producentami mięsa, mogą zaoferować klientowi końcowemu nieco niższe ceny detaliczne.

Wątróbka wołowa kosztuje w sklepach 8 – 10 zł za 1 kg. Są jednak sklepy, które sprzedają 1 kg za 12 czy 15 zł. 

Wątróbka drobiowa, a konkretnie z kurczaka jest sprzedawana w podobnych cenach. Oferty w sklepach internetowych pokazują, że najczęściej cena waha się w granicach 8-12 zł.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, Focus.pl, ABCzdrowie.pl