Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy

Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie

Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Konkretna sztuka mięsa

Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości.

Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników. 

Golonka soczysta i mięciutka

Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy.

Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć.

Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób:

  • 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 większe listki laurowe

  • 1 łyżka soli

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr

Sposób przygotowania przepisu

  1. W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy zaczynać drugi etap.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w piórka cebulę oraz dodajemy obrane ząbki świeżego czosnku w całości. 

  3. Golonkę nacieramy przyprawą z każdej strony, skórę nacinamy na krzyż i tak przygotowane mięso kładziemy na cebuli.

  4. Wlewamy 1 szklankę wywaru z gotowania golonki. Najlepiej naokoło mięsa, żeby nie spłukać całkowicie przyprawy.

  5. Wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 1,5 godziny.

  6. Co 30 minut możemy podlać sztukę mięsa wytworzonym podczas pieczenia sosem.

  7. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z sosu, a sos przepuszczamy przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Przyda się do polewania gotowego dania.

  8. Przed włożenie golonki na talerz możemy z niej zdjąć nadmiar tłuszczu. Jego chrupiąca warstwa u góry może zostać. Jest przepyszna!

Zygmunt Chajzer, golonka
ONS/Gotujmy.pl, ziutula
Gwiazdy
Niezwykle smaczna golonka z kiszoną kapustą. Danie uwielbia sam Zygmunt Chajzer
Jakie są ulubione potrawy gwiazd? Wśród faworytów rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą. Przepis na tę ostatnią znajdziecie poniżej!

W dobie mediów społecznościowych gwiazdy często przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, starają się wygospodarować czas na domowe gotowanie. Wśród sposobów na przygotowywanie posiłków królują dania na parze lub bez użycia tłuszczu.  Faworyci podniebienia W jednej z relacji na Instagramie Barbara Kurdej-Szatan przyznała, że jej daniem popisowym są kremowe zupy. Oldze Borys wyjątkowo dobrze wychodzi rosół wołowo - indyczy, a Zygmunt Chajzer ukochał golonkę z kapustą. Gotowanie w domu i dla całej rodziny to nie tylko obowiązek. Niekiedy to czysta przyjemność, jeszcze inaczej patrząc, czas na spędzenie nietuzinkowych momentów z bliskimi. Wspólne gotowanie na fali pandemii wygląda jeszcze inaczej. W domu gotujemy coraz częściej. Soczysta golonka Miękka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad? Czemu nie! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku. Kruchość golonki zagwarantuje również zrobienie jej w szybkowarze. Składniki na golonkę z kapustą i grzybami z szybkowara: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki. Sposób przygotowania golonki W garnku szybkowara na smalcu zrumieniamy golonki natarte przyprawą do wieprzowiny. Pod koniec dodajemy ząbki czosnku. Na golonki wysypujemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, namoczone w wodzie i pokrojone cienko suszone grzyby razem z kminkiem, papryką chili,...

Nóżki
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Puste półki w czasach PRL a rodzice i tak zawsze dostali mięso na zimne nóżki. Dodaj do nich sekretny składnik a galaretka będzie się idealnie “trząść”
 
Nóżki w galarecie to prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa. Może znacie je pod inną nazwą. Lorneta i galareta, galart, studzienina, drygle, czy tambalik coś wam mówią?

Nazewnictwo nóżek jest w dużej mierze uzależnione od regionu, w którym występują. Najbardziej znane z nich, te, które kojarzymy wszyscy to: nóżki w galarecie, zimne nóżki, czy galaretka wieprzowa. Za to w gwarze warszawskiej funkcjonuje określenie meduza! Nóżki jako potrawę znają też i nasi rodzice. Jako przekąska, były chętnie i często spożywane. Głównie jako zagrycha do chłodzonej wódeczki. Kieliszki wódki robiły za lornetę, którą zagryzało się galaretką wieprzową, inaczej mówiąc meduzą.  Zgodnie z tradycją W menu podczas rodzinnych imprez każdorazowo można było znaleźć zimne nóżki. I choć przygotowania do nóżek dzielą się na kilka etapów, gospodynie domowe z podobnym entuzjazmem zabierały się do ich przygotowywania.  Tradycyjnie nóżki pasują do soku z cytryny albo octu. Obydwie wersje uzupełniają ich smak w sposób kompletny. Oczywiście nóżki są na tyle popularne, że można je kupić na mieście. Większą frajdę, również smakową, sprawią te domowego wyrobu. Składniki na proste zimne nóżki:  2 nóżki wieprzowe 1 nieduża golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy 2-3 ząbki czosnku sól Najprościej jak się da Jeżeli na nóżkach nie ma szczeciny, to je opalamy i skrobiemy, dokładnie oglądamy także golonkę. Obgotowujemy mięso w garnku. Razem z nóżkami i golonką wrzucamy ziele angielskie i pieprz oraz opaloną cebulę. Po godzinie z kwadransem dodajemy włoszczyznę, po dwóch – sól do smaku. Wszystko dochodzi przez blisko 4 godziny. Po tym czasie mięso bez żadnego problemu odejdzie od kości. Na bieżąco usuwamy z wywaru zbędne...

Magda Gessler i golonka
Paweł Kibitlewski, gkrphoto/ons.pl, Adobe Stock
Przepisy
Obłędne wieprzowe golonki pieczone w piwie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Golonka to danie-marzenie dla zatwardziałych zwolenników tradycyjnej, treściwej i konkretnej kuchni. Jak przyrządza to mięso Magda Gessler?

Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym. To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni  – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną. Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością. Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie. Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem. Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu! Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak! Przepis na golonki pieczone w piwie: Składniki: 2 golonki wieprzowe z kością 10 dag marchewki 10 dag selera 10 dag korzenia pietruszki 2 cebule 3 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól i pieprz Papryka słodka w proszku 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka) Przygotowanie: Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem. Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Włoszczyznę kroimy w...

Golonka ze słoika
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie
Konserwa kojarzy się z klimatem PRLu, którego wspomnienia wciąż niektórych rozczulają. Można również zrobić ją samemu w domu. Będzie smakować jak zza dawnych lat.

Golonka to bardzo smaczne i tłuste wieprzowe mięso.  Najczęściej znamy ją w wersji obiadowej, pieczoną w piekarniku do chrupkości. Świetnie sprawdzi się również do zrobienia domowej konserwy. Domowe wędliny Nic nie zastąpi smaku domowych wyrobów. Niezależnie czy mówimy o słodkościach, czy daniach bardziej wytrawnych. Do korzystania z tradycyjnych receptur nie potrzeba mistrzowskich umiejętności. Zazwyczaj wystarczy kilka prostych składników i wolne popołudnie. Bez ulepszaczy Jeśli zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu, przede wszystkim powinniśmy postawić na dobrej jakości produkty. Najlepiej sprawdzą się te lokalne, które można kupić na straganach lub dostać bezpośrednio od producenta. Jeśli lubimy domowe gotowanie nasza konsumencka uwaga powinna być wyczulona w sposób szczególny. Zakupy w sprawdzonych źródłach to gwarancja jakości. Taką samą zapewnia wędlina domowego wyrobu. Nie znajdziecie w niej ulepszaczy ani konserwantów. Będzie smakować również najmłodszym. Jeśli pracujecie nad poprawą własnych nawyków żywieniowych, domowa wędlina przyjdzie wam z pomocą. Przepis na golonkę w słoiku Składniki potrzebne do przygotowania golonki w słoiku: 1 golonka wieprzowa 2 litry wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz maggi Przygotowanie Na początek golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Powinno być miękkie, a wywar lekko słonawy. Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy je w drobne kawałeczki. Szykujemy na naszą konserwę wyparzone słoiki. Mięso powinno zajmować około 3/4 wysokości słoika. Dopełniamy do końca wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy...