Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków. 

Konkretna sztuka mięsa

Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości.

Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników. 

Golonka soczysta i mięciutka

Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy.

Zobacz także:

Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć.

Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób:

  • 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 większe listki laurowe

  • 1 łyżka soli

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr

Sposób przygotowania przepisu

  1. W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy zaczynać drugi etap.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w piórka cebulę oraz dodajemy obrane ząbki świeżego czosnku w całości. 

  3. Golonkę nacieramy przyprawą z każdej strony, skórę nacinamy na krzyż i tak przygotowane mięso kładziemy na cebuli.

  4. Wlewamy 1 szklankę wywaru z gotowania golonki. Najlepiej naokoło mięsa, żeby nie spłukać całkowicie przyprawy.

  5. Wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 1,5 godziny.

  6. Co 30 minut możemy podlać sztukę mięsa wytworzonym podczas pieczenia sosem.

  7. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z sosu, a sos przepuszczamy przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Przyda się do polewania gotowego dania.

  8. Przed włożenie golonki na talerz możemy z niej zdjąć nadmiar tłuszczu. Jego chrupiąca warstwa u góry może zostać. Jest przepyszna!