Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
AdobeStock
Newsy

Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce

Zachowajcie ostrożność przy obieraniu i krojeniu tych owoców w pełnym słońcu - to może się źle skończyć.

Choć kalendarzowe lato dopiero za miesiąc, już teraz w niektórych częściach Polski wysokie temperatury mogą mocno doskwierać. Gdy jest tak ciepło, nic nie robi lepiej od chłodnej wody z dodatkiem lodu, mięty i pokrojonej w plasterki cytryny. Okazuje się jednak, że tak smaczne i orzeźwiające latem cytrusy mogą być w istocie niebezpieczne. Sprawdźcie, dlaczego. 

Jak chronić się przed słońcem?

Już nawet dzieci wiedzą, że w słoneczną pogodę należy chronić się przed słońcem. Najlepiej jest siedzieć w cieniu, nosić przewiewną odzież zasłaniającą ciało oraz nakrycie głowy. Jeżeli jednak chcemy wyjść na słońce i kąpać się w morzu czy jeziorze, trzeba zadbać o ochronę w postaci kremu z filtrem. Wszystko po to, by zapobiec bolesnym oparzeniom słonecznym. 

Mało kto jednak wie, że są produkty, które mogą zwiększyć wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne. To prowadzi nie tylko do oparzeń, ale też uczulenia na słońce w postaci np. wysypki. Zdarzają się także nieestetyczne przebarwienia. Jednym z takich produktów są cytrusy - jak cytryna, limonka, pomarańcze, grejpfruty czy pomelo.

Zobacz także
Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Nigdy nie jedzcie tego przed snem. Dodatkowe kilogramy na wadze murowane

Nigdy nie jedzcie tego przed snem. Dodatkowe kilogramy na wadze murowane

Cytrusy a słońce

W jaki sposób cytrusy wpływają na naszą skórę w słońcu? Okazuje się, że owoce te zawierają substancje fototoksyczne. Gdy dojdzie do kontaktu takich substancji ze skórą, to w połączeniu z promieniowaniem ultrafioletowym może dochodzić do zapalenia skóry, a także przebarwień, które są bardzo trudne do usunięcia. Wystarczy, że będziecie kroić cytrynę w pełnym słońcu i jej sok tryśnie wam na skórę i nieszczęście gotowe. 

By ochronić się latem przed słońcem i przebarwieniami, stosujcie się także do tych zaleceń:

  • zawsze używajcie kremu zawierającego wysokie filtry UV

  • noście lekkie, oddychające ubrania z lnu lub bawełny w jasnych odcieniach (odbijają słońce)

  • unikajcie słońca między godziną 11 a 16

  • nie przebywajcie zbyt długo w wodzie w ostrym słońcu - woda odbija promienie słoneczne! Możecie się paradoksalnie dużo szybciej „spalić” pływając w wodzie niż siedząc na plaży

  • pamiętajcie o nakryciu głowy - to zmniejszy ryzyko udaru cieplnego i ochroni włosy przed wysuszeniem 

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir
Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból. Poparzenia słoneczne Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne! Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę. Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać. Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie. Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ: Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu Przyspiesza gojenie się rany Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia? Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem. Możecie też...

Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
AdobeStock
Newsy
Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
Latem nietrudno o oparzenia słoneczne. Produkty, które każdy z was ma w domu, przyśpieszą gojenie!

Spędzacie lato nad morzem, w górach, a może w mieście? Niezależnie od miejsca, w którym przebywacie, w słonecznie dni nietrudno o poparzenia słoneczne. Nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie i szczypanie skóry, pomogą wam złagodzić produkty, które znajdują się w waszej lodówce! Kefir Kwaśne produkty mleczne, takie jak kefir , zsiadłe mleko i maślanka, zawierają żywe kultury bakterii, które odbudują naruszoną przez słońce skórę i przywrócą jej prawidłowy poziom pH. Należy nasączyć gazę w kefirze, maślance albo mleku i przyłożyć do poparzonych miejsc. Aloes Tak samo jak mleczne przetwory, aloes przywraca prawidłowe pH skóry, a do tego przyśpiesza jej regenerację. Aloes zawiera również aloektynę, która ma działanie przeciwzapalne. Zamoczcie gazę w soku z aloesu i zastosujcie w formie okładów na poparzenia. Ziemniaki Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki również świetnie działają na wszelkiego rodzaju podrażnienia! A zwłaszcza na poparzenia skóry, ponieważ ziemniaki pozwolą zapobiec pojawieniu się pęcherzy i złagodzą ból. Wystarczy, że pokroicie surowego ziemniaka w plasterki i przyłożycie je do oparzeń. Możecie też wymieszać po prostu mąkę ziemniaczaną z wodą i nałożyć na skórę. Miód Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które warto wykorzystać w leczeniu oparzeń. Po prostu posmarujcie podrażnione miejsca miodem i już po chwili odczujecie jego dobroczynne działanie. Jak chronić się przed słońcem? By skutecznie zapobiec oparzeniom słonecznym , koniecznie przestrzegajcie tych zasad w trakcie lata: Przed wyjściem na słońce, użyjcie kremu z filtrem UV. Jeśli macie bardzo jasną skórę, stosujcie SPF o wartości co najmniej 30. Starajcie...

koronawirus owoce
Adobe Stock
Newsy
Leczycie się z powodu koronawirusa? Pod żadnym pozorem nie jedzcie 1 owocu. Może wam bardzo zaszkodzić
Leczenie koronawirusa samo w sobie jest dość ciężkie, a dodatkowo może być osłabione poprzez jedzenie jednego owocu. Jeśli chorujecie, to unikajcie go jak ognia!

To już ponad rok, jak społeczeństwo walczy z pandemią koronawirusa. Mimo objawów podobnych do grypy, jego leczenie jest zdecydowanie trudniejsze i dłuższe. Przede wszystkim, należy przestrzegać zaleceń lekarza oraz przyjmować przypisane lekarstwa. Wiele osób chcąc wspomóc odporność w tym okresie, spożywa różnego rodzaju naturalne witaminy w postaci owoców. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich służą organizmowi, a wręcz mogą nawet zaburzać cały proces leczenia. Trzecia fala koronawirusa Obecnie w kraju panuje trzecia już fala pandemii. Jej szczyt jest przewidywany na koniec marca i początek kwietnia. Głównie rozprzestrzenia się obecnie brytyjska mutacja koronawirusa, którą zdecydowanie łatwiej jest się zarazić, a jego leczenie jest dłuższe i żmudniejsze.  Objawy koronawirusa Symptomy zarażenia się koronawirusem, są dosyć podobne do zwykłej grypy. Zazwyczaj pierwsze objawy pojawiają się do kilku dni od zarażenia. Wśród najczęściej występujących są takie jak: ból gardła, ból głowy, gorączka, duszności, zmęczenie, ból mięśni, czy utrata smaku lub węchu. Pojawienia się podobnych sygnałów nie należy bagatelizować, tylko jak najszybciej zgłosić się z nimi do lekarza, gdyż mogą one spowodować poważne konsekwencje w organizmie.  Leczenie koronawirusa Nie ma konkretnego leku na leczenie koronawirusa. Od kilku miesięcy jest praktykowane szczepienie różnymi szczepionkami, jednak nadal nie pojawiły się konkretne lekarstwa, które byłyby skuteczne w zwalczaniu objawów. Z tego też powodu lekarze często zalecają zarażonym zażywanie różnych farmaceutyków stosowanych przy grypie czy przeziębieniu. Taki zabieg wynika głównie z podobnych objawów, czyli gorączki i...

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...