Jedzenie a Alzheimer
Newsy

Popularny produkt przyczynia się do zachorowania na Alzheimera. 98% Polaków je go codziennie

Wystrzegajcie się tego produktu, jeśli chcecie cieszyć się sprawnym umysłem przez długi czas!

Choroba Alzheimera jest od wielu lat poddawana wielu badaniom naukowym. Wiele osób jednogłośnie sądzi, że to jedna z gorszych chorób, które jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. Chorzy tracą bowiem sprawność nie z powodu pogarszającej się mobilności, czy bólu, ale poprzez stopniową utratę świadomości i zdolności komunikacji z otoczeniem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powoduje Alzheimera?

Alzheimer to poważna choroba, której przyczyny w dalszym ciągu są badane. Niestety, dalej nie ma wielu odpowiedzi na pytanie, co dokładnie powoduje tę chorobę - wiadomo jednak, że do czynników sprzyjających powstawaniu choroby Alzheimera należą:

  • Wiek – choroba ujawnia się zazwyczaj po 65 roku życia
  • Podatność genetyczna
  • Palenie papierosów
  • Nadużywanie alkoholu

Koniecznie unikajcie tego składnika!

Większość z was pewnie używa cukru w kuchni na co dzień. Może macie świadomość tego, że nie jest to zdrowe, ale czy wiedzieliście, że cukier może przyczyniać się też do powstania choroby Alzheimera? Wraz z ilością spożywanego cukru, wzrasta ryzyko zachorowania na chorobę degeneracyjną mózgu i demencję. To udowodnione naukowo!

Wykluczcie cukier z diety

Całkowite usunięcie cukru z diety z dnia na dzień może nie być proste. Postarajcie się zrobić to drobnymi kroczkami. Jeśli słodzicie herbatę i kawę, zacznijcie dodawać pół łyżeczki mniej do napojów. Szybko przyzwyczaicie się do smaku takiego napoju, a wtedy znowu zmniejszcie ilość dodawanego cukru. Postarajcie się całkiem wyeliminować nawyk dodawania cukru do herbaty i kawy oraz picia soków i napojów zawierających cukier.

Musicie mieć też świadomość, że cukier znajduje się w wielu gotowych produktach, które kupujecie. Zamiast słodkich jogurtów smakowych wybierzcie jogurt naturalny z dodatkiem owoców. Czytajcie etykiety i wybierajcie produkty bez cukru jak najczęściej!

Jak chronić się przed chorobą Alzheimera?

Pomimo tego, że wiele czynników powstawania choroby nie jest dalej znanych, naukowcy z sukcesem wyróżnili niektóre zmiany w stylu życia, które mogą chronić was przed rozwinięciem choroby Alzheimera. Są to przede wszystkim:

  • Rzucenie palenia
  • Nienadużywanie alkoholu (choć w niektórych badaniach wykazano, że czerwone wino w umiarkowanych ilościach może działać ochronnie)
  • Odpowiednia dieta – najlepiej dieta śródziemnomorska bogata w warzywa, owoce, oliwę z oliwek, ryby, pełne ziarna. Stosowanie zdrowej diety naprawdę obniża ryzyko wystąpienia nie tylko tej choroby, ale większości najczęściej występujących schorzeń.
dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy
Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

covid wigilia
wikipedia commons, Adobe Stock
Newsy
Powstał kalkulator ryzyka zakażeń COVID-19. Można nim oszacować ryzyko zakażenia przy wigilijnym stole
Kto może się łatwiej zakazić? Kto ciężko przejdzie chorobę, a kto bezobjawowo? Te pytania nurtują nas od samego początku walki z koronawirusem.

W ten sam sposób rozumowali naukowcy, badacze i uczeni, którzy wytężają umysły i pracują dnie i noce nad antycovidowymi rozwiązaniami. Wszystko po to byśmy wreszcie mogli poradzić sobie z pandemią i zaczęli żyć tak jak dawniej. O modelach rozwoju pandemii COVID-19  było już głośno. To właśnie nad nimi pracują zespoły złożone z wielu naukowców z różnych dziedzin. Nie tylko dla rządów Właśnie takie struktury są wykorzystywane do planowania działań zapobiegających skutkom epidemii. Tym razem naukowcy postanowili popracować nad aplikacją, która posłuży nie tylko rządom i centrom dowodzenia, ale także zwykłym ludziom. Mowa tu o kalkulatorze ryzyka zakażeń COVID-19. To efekt wysiłków badaczy i uczonych z wielu krajów pod przewodnictwem Tylla Krügera z Politechniki Wrocławskiej. W aplikacji bierze się pod uwagę różne grupy czynników wpływających na ryzyko hospitalizacji, ciężkiego przebycia choroby i ewentualnego zgonu w wyniku zakażenia koronawirusem. Krótko mówiąc, program szacuje ryzyko na podstawie naszego wieku, płci, występowania innych chorób – w ten sposób można poznać naszą statystyczną możliwość ciężkiego przejścia choroby. To tylko statystyka! Model jest oparty na statystykach uzyskanych z sanepidu z okresu luty-listopad 2020. Od marca liczba zakażonych wyniosła w Polsce ok. 1,15 mln. Zmarło 23 914 pacjentów ze zdiagnozowaną obecnością wirusa w organizmie. Naukowcy z Wrocławia uspokajają jednak, że nie można przykładać do tych matematycznych przewidywań zbyt dużej wagi i nie popadać w panikę – koronawirus i choroba wywołana tym wirusem to przypadłość różnie działająca na różnych ludzi. Z kalkulatora możemy skorzystać na stronie  crs19.pl  

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

maryla
ONS
Newsy
Maryla Rodowicz obchodzi dziś 75. urodziny. Nie zgadniecie, jaką stosuje dietę by być w formie
Ma 75 lat i wygląda fantastycznie, a do tego ma tyle energii! Maryla zdecydowanie nie wybiera się na emeryturę. Sprawdźcie, jaką dietę stosuje - my jesteśmy szczerze zaszokowani!

Legenda polskiej estrady obchodzi dziś 75. urodziny! Maryla nie zwalnia tempa i pewnie gdyby nie pandemia koronawirusa, to w sylwestra jak co roku zagrałaby koncert w telewizji. Jak ona to robi? Otóż okazuje się, że prawdopodobnie sekret Maryli Rodowicz na to, by w wieku 75 lat mieć wciąż tyle energii jest odpowiednia dieta. Gwiazda zdradziła w jaki sposób się odżywia – my jesteśmy w szoku! Karkówka na odchudzanie Wyznanie Maryli wprawiło niejedną osobę w konsternację. Piosenkarka zdradziła, że na co dzień je bardzo tłusto! Karkówka, boczek czy żeberka z grubą warstwą tłuszczu to podstawa jej diety. Jakim cudem można schudnąć odżywiając się w ten sposób? Co więcej, Maryla stwierdziła, że zamierza schudnąć dzięki takiej diecie aż 10 kilogramów! Przyznała ze śmiechem na jednym z portali internetowych, że obsługa lokalnego sklepu, w którym robi zakupy, była wstrząśnięta gdy pierwszy raz przyszła z listą produktów do kupienia, a na niej znajdowały się same tłuste mięsa. Jednak wygląda na to, że rzeczywiście stosując taką dietę można stracić sporo na wadze! W jaki sposób? Dieta ketogeniczna Stosowana przez Marylę Rodowicz dieta jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nazywa się „dieta ketogeniczna” i w dużym skrócie polega na jedzeniu tylko i wyłącznie tłuszczu i białka. Węglowodany są w niej zabronione! Podobno po dłuższym czasie takiego odżywiania się organizm wchodzi w stan ketozy, co oznacza, że zaczyna pobierać energię prosto ze zmagazynowanego tłuszczu i tym samym zaczyna się tracić na wadze. Do zalet diety keto można zaliczyć: Mniejsze uczucie głodu, niż na standardowych dietach niskowęglowodanowych Zwiększenie kondycji Spadek masy ciała Polepszenie stanu zdrowia Złagodzenie objawów cukrzycy Zmniejszenie poziomu cholesterolu i...