pilne
Newsy

Popularne słodycze wycofane ze sklepów. Nie nadają się do spożycia

Kultowa przekąska wycofana ze sprzedaży ze względu na zawartość niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. O jaki smakołyk chodzi?
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Główny Inspektorat Sanitarny dokonał kolejnego odkrycia, które pomoże ochronić twoje zdrowie przed działaniem toksycznej substancji. Tym razem chodzi o popularne słodycze w formie przekąski.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wykryto tlenek etylenu

Tlenek etylenu to jedna z substancji, która dyskwalifikuje produkt z dalszej sprzedaży w przemyśle spożywczym. Stosowany jest do gazowej sterylizacji sprzętu medycznego, przypraw spożywczych, środków farmaceutycznych, a także jako środek grzybobójczy przy konserwacji książek i podobnych przedmiotów.

Zdarza się, że błędy produkcyjne prowadzą do przeniknięcia tlenku w artykuły spożywcze. GIS systematycznie informuje, jakie produkty mogły ulec produkcyjnym nieprawidłowościom. Tym razem są to znane i lubiane przez Polaków sezamki! 

Wycofana partia

Firma Action Poland sp. z o.o. wycofuje partię sezamków, w której stwierdzono tlenek etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie w żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone. Słodycze z jego zawartością nie nadają się do spożycia! 

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o działaniach podjętych przez firmę. Wycofanie dotyczy produktu Sesam snaps, 108 g (4 x 27 g), numer partii: 09.2021.3, data trwałości: 30/09/2021. Dystrybutorem słodkości jest Kubizz B.V. W Polsce to Action Poland sp. z o.o.

GIS podał także do informacji, że Action Poland Sp. z o.o. wycofał produkt z obrotu i kontynuuje usuwanie produktu od konsumentów. \podmiot odpowiedzialny za zaopatrzenie w Polsce ma zadanie poinformowania odbiorców o wykrytym zagrożeniu i możliwości zwrotu kwestionowanej partii produktu.

Cukierek lub ciastko

Sezamki to słodycze wykonane z ziaren sezamu. Tradycyjne jako słodkie spoiwo dla uprażonych nasion wykorzystuje się cukier lub miód. Sprawdźcie koniecznie swoje domowe zapasy przekąsek, może znajdują się w nich wycofane ze sprzedaży sezamki Sezam snaps. Nie jedzcie ich pod żadnym pozorem!
 

 

Komentarze
Kaszka manna z sokiem malinowym
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Nie czas na sentymenty. Prosty przepis na kaszkę mannę z sokiem malinowym przypomni wam smak dzieciństwa
Jest jedną z najbardziej popularnych kasz, ze względu na lekkostrawność często stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kasza manna, zwana potocznie grysikiem to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy zwyczajnej. Powstaje dzięki odsiewaniu i przemiału jej ziaren na mąkę. Poproszę kaszę Oczyszczona kaszka o ustalonej wielkości ziarna stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna. W obrocie produktów spożywczych można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej. Obydwie mają podobne wartości kaloryczne. Lekko żółta Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Kasza nie powinna być natomiast zbytnio zamączona. Od chwili wyprodukowania nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy. Współcześnie znaną nam z tradycji kaszę urozmaicono o różne jej odmiany. Obecnie produkowane są również: kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa oraz kasza manna orkiszowa razowa. Kasza to przede wszystkim łatwe danie o delikatnym smaku. Można ją podawać jako potrawę z sokiem lub przyrządzać z niej zupę mleczną, mus czy kisiel. Kaszy manny nie płucze się, ponieważ kasze drobne mocno nasiąkają wodą. W ten sposób możemy też usunąć rozdrobnione cząstki ziarna, które są cenne we właściwości odżywcze. Składniki na kaszkę mannę z sokiem malinowym: 3 łyżki ulubionej kaszy 1,5 szklanki mleka cukier kryształ maliny Sposób przygotowania Do garnka wlewamy mleko. Może być pełnotłuste, jeśli wolicie - bez laktozy. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę i cukier (jedną lub dwie łyżeczki). Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy aż zrobi się gęsta. Kaszę przelewamy do miseczek. Maliny blendujemy z cukrem, aż całość będzie gładka i...

Przeczytaj