Poprawiają przepływ krwi w niektórych obszarach mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Adobe Stock
Newsy

Poprawiają przepływ krwi w mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie

Jedzcie te owoce, a wasz umysł będzie ostry jak brzytwa, a pamięć dobra jak u… słonia.

Regularne jedzenie tych owoców może wspierać zdrowie i dobrą kondycję mózgu. Obniża ryzyko wystąpienie demencji oraz choroby Alzheimera. Potwierdziły to badania naukowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzystne działanie borówek amerykańskich na pamięć

Gdy dietetyczka Toby Amidor powtarza, że spożywanie borówek obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera, opiera się na eksperymentach, które to działanie potwierdziły:

- Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu.

Eksperyment 1 – wyniki opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry

Wzięły w nim udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni piły sok z dzikich jagód. U badanych, u których wcześniej występowały problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę w zdolności zapamiętywania.

Eksperyment 2 – wyniki opublikowane w Neural Regeneration Research Journal

W badaniu wzięli udział dorośli w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali borówki. Naukowcy zauważyli u nich wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Sami badani jednocześnie przyznali, że potrafią się lepiej skupić na trudnych zadaniach, a ich pamięć jest wyraźnie lepsza.

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Właściwości zdrowotne borówki

Owoce zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Między innymi:

  • Witaminy: A, B, C, E, PP
  • Minerały: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń

Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Mają zbawienny wpływ na mózg, spowalniają procesy starzenia, a dzięki temu wpływają na poprawę jakości życia osób w podeszłym wieku. Dodatkowo:

  • Są niskokaloryczne, są doskonałym produktem dietetycznym i wspomagają odchudzanie
  • Są wykorzystywane w walce z miażdżycą
  • Pomagają w leczeniu chorób pasożytniczych u dzieci
  • Działają uspokajająco i przeciwbólowo
  • Pomagają w spadkach nastroju i depresji
  • Zapobiegają chorobom układu krążenia
  • Pomagają zachować dobry wzrok i młody wygląd skóry
  • Zapobiegają nowotworom

Źródło: interia.pl

Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i mają być wykorzystane w leczeniu. Wy  już dziś możecie brać je... ze sklepu
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Kupicie go w każdym sklepie 
Dzięki dużej ilości fosforu zawartego w tym produkcie usprawniane są procesy myślowe. A znajduje się w nim znacznie więcej składników odżywczych pozytywnie wpływających na mózg niż fosfor. O jaki produkt chodzi?

Niektóre składniki diety bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, w tym funkcje poznawcze i mózg. Opóźniają procesy starzenia się mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawienia się demencji czy choroby Alzheimera. Jeden z takich produktów można dostać w każdym sklepie, a ostatnie badania jeszcze potwierdziły jego dobroczynne działanie. Naukowcy zapowiadają, że będzie on wykorzystany do leczenia chorób mózgu. Jak orzechy włoskie wpływają na mózg? Badania wykazały, że orzechy włoskie zawierają największą ilość kwasu tłuszczowego omega 3 i działają korzystnie na funkcje komórkowe, a olej wyekstrahowany z nich wpływa na funkcję mitochondriów, głównego źródła energii dla komórek. Odkryli też, że działając na mitochondria, zmniejsza on produkcję substancji sprzyjającej powstawaniu płytek w mózgu związanych z chorobą Alzheimera. W rezultacie badań stwierdzono, że olej z orzechów włoskich jest bardzo obiecujący i z pewnością zostanie wykorzystany w zwalczaniu choroby: — Niektóre produkty żywnościowe pomagają twojemu umysłowi lepiej funkcjonować, podczas gdy inne mogą powodować pewne szkody w twoich zdolnościach poznawczych. Badania kliniczne wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zwiększa funkcje poznawcze u osób starszych i zapobiega chorobie Alzheimera. Nie tylko orzechy dobrze wpływają na zdrowie mózgu. Co jeszcze warto jeść? Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Znajduje się w nich nawet dwa razy więcej tych substancji niż w jakichkolwiek innych orzechach. Są też źródłem wartościowego białka, witaminy E, zwanej witaminą młodości, aminokwasów i błonnika pokarmowego. Jednak nie tylko orzechy pozytywnie wpływają na zdrowie...

Te popularne napoje przyspieszają starzenie mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
AdobeStock
Newsy
Te popularne napoje przyspieszają starzenie się mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
Te napoje towarzyszą nam na co dzień. Niestety, mało kto wie, jak bardzo są one dla nas szkodliwe.

Polacy sięgają po nie na co dzień i od święta. Towarzyszą im podczas obiadów i spożywania przekąsek. Mowa o gazowanych słodkich napojach. Czy wiecie, że pijąc regularnie takie napoje nie tylko narażacie się na ryzyko szybkiego przybrania na wadze, ale również wyrządzacie dużą krzywdę swojemu mózgowi? Gazowane napoje przyspieszają starzenie mózgu Gazowane napoje, mimo iż mają przyjemny smak, są bardzo niezdrowe, ponieważ zawierają ogromną ilość cukru. Jego nadmiar może uszkadzać mózg i powodować jego przedwczesne starzenie. Jak wynika z dwóch badań opublikowanych przez „Alzheimer's & Dementia and Stroke", osoby, które piły słodkie napoje, częściej miały słabą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp. Analiza kontrolna wykazała ponadto, że osoby, które spożywały napoje gazowane z oznaczeniem – dietetyczne - były aż trzy razy bardziej narażone na udar i rozwój demencji w porównaniu z osobami, które nie spożywały tych napojów. Sugeruje to, że napoje dietetyczne wcale nie są zdrowszą alternatywą dla zwykłych napojów gazowanych: - Wygląda na to, że spożywanie słodkich napojów nie ma zbyt wielu zalet, a zastąpienie cukru sztucznymi słodzikami wcale nie pomaga. Może staromodna dobra woda jest czymś, do czego musimy się przyzwyczaić - powiedział starszy autor badania, doktor Sudha Seshadri. Do czego może doprowadzić nadmierne spożycie słodkich napojów? Niekontrolowane spożycie cukru było już wcześniej powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi i metabolicznymi, ale według ostatniego badania, tak naprawdę jego długoterminowe skutki wciąż pozostają nieznane. W badaniu wzięło udział 4000 osób. Uczestnicy eksperymentu spożywali więcej...

Doskonałe wiadomości dla miłośników kawy i herbaty. Jesteście mniej narażeni na te 2 poważne choroby
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe wiadomości dla miłośników kawy i herbaty. Jesteście mniej narażeni na te 2 choroby
Od dawna wiadomo, że kawa i herbata mają dobroczynne działanie na zdrowie. Poprawiają koncentrację, dodają energii i pomagają schudnąć. Co jeszcze dowiedziono na ich temat?

10 lat badań, które objęły aż 500 tys. osób przyniosło zaskakujące rezultaty. Naukowcy potwierdzili, że możecie pić 2-3 kubki herbaty lub kawy dziennie. Taka, jak ją nazwali badacze „umiarkowana” ilość kawy i herbaty powoduje, że mniej groźne stają się dla was dwie choroby. Co dokładnie potwierdzono? Jak sprawdzono, że picie kawy i herbaty jest zdrowe? To badanie trwały aż 10 lat. Wzięło w nim udział pół miliona osób w wieku 50 do 74 lat. Zespół naukowy z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin próbował zrozumieć jaki wpływ na ludzki organizm ma regularne picie kawy i herbaty: - Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji — ogłosili nw publikacji na łamach czasopisma „PLOS Medicine”. Wyniki badań pokazały znacząco niższe zagrożenie demencją i udarem niedokrwiennym osób pijących 2-3 kubki wspomnianych napojów dziennie: O 28% maleje ryzyko rozwoju demencji Aż o 32% zmniejsza się zagrożenie niedokrwiennym udarem mózgu Co ciekawe, na podstawie materiałów badawczych zebranych do tej pory, nie sposób stwierdzić co dokładnie wpływa na takie działanie kawy i herbaty. Naukowcy postawili wstępną tezę, że swoje zdrowotne właściwości napoje te zawdzięczają polifenolom. Czym są polifenole i skąd jeszcze je czerpać? Polifenole to organiczne związki chemiczne, mające intensywne działanie antyoksydacyjne. Występują w większości roślin jadalnych, a największe stężenie można znaleźć w skórkach owoców. Polifenole występujące w kawie i herbacie różnią się w zależności od miejsca pochodzenia i sposobu obróbki. W Katedrze Żywienia Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w...

Co jeść by nie dopadła was demencja? Te 4 produkty jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, by nie dopadła was demencja? Te 4 produkty jedzcie codziennie
Nie tylko wiek, ale też tryb życia i dieta, wpływają na osłabienie funkcji poznawczych, a w rezultacie - na problemy z pamięcią, sprawnym działaniem czy porozumiewaniem się z innymi.

Demencja, nazywana inaczej otępieniem starczym, to pojawienie się deficytów w takich obszarach jak pamięć, zdolność do skupienia uwagi, podejmowania decyzji czy porozumienia się z innymi. Jednym ze sposobów opóźnienia niedoborów w tych funkcjach poznawczych, jest dieta, a szczególnie cztery proste produkty, które na pewno macie pod ręką. Skąd się bierze demencja? Kiedyś uważano, że zmiany w funkcjach poznawczych, które pojawiają się w trakcie życia, to naturalny element ludzkiego procesu starzenia się. Dziś „otępienia starczego” nie uznaje się za zjawisko naturalne, ale za objawy zaburzeń. Mogą towarzyszyć konkretnym chorobom jak: Choroba Alzheimera (najczęstsza przyczyna otępienia) Otępienie naczyniowe Otępienie czołowo-skroniowe Choroba Parkinsona, Wodogłowie Niektóre rodzaje otępienia mogą być odwracalne. To te przypadki, które towarzyszą nieprawidłowej diecie i powstałym niedoborom, które można uzupełnić,  a także uleczalnych chorobom, np.: Niedobór witaminy B12 Niedoczynność tarczycy Borelioza Zaburzenia depresyjne Guzy ośrodkowego układu nerwowego Czynnikami ryzyka wystąpienia demencji, poza wiekiem, jest także prowadzony tryb życia, w tym: Palenie papierosów Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu Niezdrowa dieta Zaburzenia lipidowe Unikanie wysiłku fizycznego Nadwaga i otyłość Zwykłe produkty, które opóźniają proces starzenia się mózgu Prowadząc zdrowy, aktywny tryb życia, możecie opóźnić lub uniknąć wystąpienia objawów demencji. Lekarze od lat wskazują, że zbilansowana dieta, oparta głównie na produktach roślinnych, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji fizycznej i...