Poprawiają przepływ krwi w niektórych obszarach mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Adobe Stock
Newsy

Poprawiają przepływ krwi w mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie

Jedzcie te owoce, a wasz umysł będzie ostry jak brzytwa, a pamięć dobra jak u… słonia.

Regularne jedzenie tych owoców może wspierać zdrowie i dobrą kondycję mózgu. Obniża ryzyko wystąpienie demencji oraz choroby Alzheimera. Potwierdziły to badania naukowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzystne działanie borówek amerykańskich na pamięć

Gdy dietetyczka Toby Amidor powtarza, że spożywanie borówek obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera, opiera się na eksperymentach, które to działanie potwierdziły:

- Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu.

Eksperyment 1 – wyniki opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry

Wzięły w nim udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni piły sok z dzikich jagód. U badanych, u których wcześniej występowały problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę w zdolności zapamiętywania.

Eksperyment 2 – wyniki opublikowane w Neural Regeneration Research Journal

W badaniu wzięli udział dorośli w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali borówki. Naukowcy zauważyli u nich wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Sami badani jednocześnie przyznali, że potrafią się lepiej skupić na trudnych zadaniach, a ich pamięć jest wyraźnie lepsza.

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Właściwości zdrowotne borówki

Owoce zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Między innymi:

  • Witaminy: A, B, C, E, PP
  • Minerały: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń

Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Mają zbawienny wpływ na mózg, spowalniają procesy starzenia, a dzięki temu wpływają na poprawę jakości życia osób w podeszłym wieku. Dodatkowo:

  • Są niskokaloryczne, są doskonałym produktem dietetycznym i wspomagają odchudzanie
  • Są wykorzystywane w walce z miażdżycą
  • Pomagają w leczeniu chorób pasożytniczych u dzieci
  • Działają uspokajająco i przeciwbólowo
  • Pomagają w spadkach nastroju i depresji
  • Zapobiegają chorobom układu krążenia
  • Pomagają zachować dobry wzrok i młody wygląd skóry
  • Zapobiegają nowotworom

Źródło: interia.pl

Te popularne napoje przyspieszają starzenie mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
AdobeStock
Newsy
Te popularne napoje przyspieszają starzenie się mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
Te napoje towarzyszą nam na co dzień. Niestety, mało kto wie, jak bardzo są one dla nas szkodliwe.

Polacy sięgają po nie na co dzień i od święta. Towarzyszą im podczas obiadów i spożywania przekąsek. Mowa o gazowanych słodkich napojach. Czy wiecie, że pijąc regularnie takie napoje nie tylko narażacie się na ryzyko szybkiego przybrania na wadze, ale również wyrządzacie dużą krzywdę swojemu mózgowi? Gazowane napoje przyspieszają starzenie mózgu Gazowane napoje, mimo iż mają przyjemny smak, są bardzo niezdrowe, ponieważ zawierają ogromną ilość cukru. Jego nadmiar może uszkadzać mózg i powodować jego przedwczesne starzenie. Jak wynika z dwóch badań opublikowanych przez „Alzheimer's & Dementia and Stroke", osoby, które piły słodkie napoje, częściej miały słabą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp. Analiza kontrolna wykazała ponadto, że osoby, które spożywały napoje gazowane z oznaczeniem – dietetyczne - były aż trzy razy bardziej narażone na udar i rozwój demencji w porównaniu z osobami, które nie spożywały tych napojów. Sugeruje to, że napoje dietetyczne wcale nie są zdrowszą alternatywą dla zwykłych napojów gazowanych: - Wygląda na to, że spożywanie słodkich napojów nie ma zbyt wielu zalet, a zastąpienie cukru sztucznymi słodzikami wcale nie pomaga. Może staromodna dobra woda jest czymś, do czego musimy się przyzwyczaić - powiedział starszy autor badania, doktor Sudha Seshadri. Do czego może doprowadzić nadmierne spożycie słodkich napojów? Niekontrolowane spożycie cukru było już wcześniej powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi i metabolicznymi, ale według ostatniego badania, tak naprawdę jego długoterminowe skutki wciąż pozostają nieznane. W badaniu wzięło udział 4000 osób. Uczestnicy eksperymentu spożywali więcej...

Rozpoczyna się sezon na te zdrowe owoce. Jedźcie je, a poprawicie swoją pamięć i wzrok
AdobeStock
Newsy
Rozpoczyna się sezon na te zdrowe owoce. Jedźcie je, a poprawicie swoją pamięć i wzrok
W waszej diecie nie może zabraknąć borówek amerykańskich – sprawdźcie dlaczego!

W lasach można już spotkać jagody, ale nie można zapomnieć o innych smacznych owocach lata, czyli borówkach amerykańskich! Pierwsze odmiany tych owoców już dojrzewają – sprawdźcie, dlaczego warto je jeść! Właściwości borówek Borówki amerykańskie są bardzo bogatym źródłem witaminy C – w 100 g tych owoców znajduje się aż 10 mg witaminy C! Inne witaminy i minerały znajdujące się w borówkach to: Witamina D Witamina K Witamina PP Witaminy z grupy B Witamina A Witamina E Kwas foliowy Fosfor Cynk Magnez Miedź Wapń Żelazo W borówkach znajduje się też sporo błonnika , który usprawnia trawienie i jest pomocny przy odchudzaniu. Borówki na lepszy wzrok Jedzenie borówek amerykańskich może poprawiać pracę oczu. Podobno w trakcie II wojny światowej podawano borówki brytyjskim pilotom Royal Air Force, by wyostrzyć wzrok myśliwcom walczącym z niemieckim najeźdźcą! Dziś jednak nie jada się borówek po to, by pilotować samoloty, jednak rzeczywiście kondycja oczu może się poprawić dzięki jedzeniu tych owoców. Obecnie borówki amerykańskie stosuje się wspomagająco w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Borówki na poprawę pamięci Według naukowców z University of Reading oraz Penninsula Medical School, borówki amerykańskie mogą wspomagać również pamięć. Wszystko dzięki flawonoidom odpowiedzialnym za odwracanie ubytków w pamięci, które pojawiają się z wiekiem. Borówki na nadciśnienie Także osoby cierpiące na nadciśnienie zdecydowanie powinny włączyć do swojej diety borówki amerykańskie. Uczeni z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii oraz Harvardu w USA przeprowadzili badania które wykazały, że u...

Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Newsy
Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Zmagacie się z migrenowym bólem głowy? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów, bo tylko nasilą wasz ból.

O tym, jak dotkliwa w skutkach może być migrena wiedzą tylko ci, którzy się z nią zmagają. Czy wiecie, że niektóre jedzenie może wyzwalać ataki bólowe u osób z migreną? I odwrotnie, niektóre pokarmy mogą zmniejszać częstotliwość migrenowych bólów głowy lub łagodzić ich objawy. Czego osoby z migreną powinny się wystrzegać w swojej diecie, a co powinny jeść częściej? Dieta przy migrenie Jeśli cierpicie na migrenę na pewno wiecie, że migrenowy atak może wywołać wiele czynników. Może to być m.in. wysoki poziom stresu, zbyt mała ilość snu, zmiany pogody,  a nawet dieta. Wyzwalacze dietetyczne są jednymi z najczęstszych wyzwalaczy zgłaszanych przez osoby z migreną. Wiele osób ma jednak problem z ustaleniem, jaki konkretnie produkt mógł u nich wywołać atak. Z pomocą przychodzą naukowcy i ich badania. Osoby zmagające się z migreną powinny włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa. Spożywanie pożywnej, dobrze zbilansowanej żywności jest ważne dla każdego z nas, ale niektóra żywność może być szczególnie bogata w substancje wywołujące migrenę. Zdrowa dieta migrenowa to świeża dieta. Oznacza to spożywanie różnorodnych warzyw, owoców i chudego mięsa, podobnie jak w diecie śródziemnomorskiej. Oto lista produktów, których należy unikać przy migrenie: Sery dojrzewające, takie jak ser pleśniowy, które zawierają tyraminę. Sery pleśniowe, mimo iż są smaczne, mogą wywoływać migrenę. Wszystko przez zawartą w nich tyraminę, która aktywuje receptory w mózgu odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Czekolada, która zawiera beta-fenyloetyloaminę. Wiele osób uważa, że czekolada to świetny sposób na chandrę i poprawę humoru i jest to prawda. Niestety, osoby...

Ta mikstura obniża cholesterol, usuwa złogi, podnosi odporność . Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura obniża cholesterol i podnosi odporność. Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo
Wysoki poziom cholesterolu to powód do zmartwień i ryzyko wystąpienia chorób. Badajcie go i obserwujcie. Przy dużych przekroczeniach normy leczenie ordynuje lekarz, przy niewielkich obniżajcie go zmieniając dietę i stosując domowe sposoby. Podajemy 1 z nich.

Kozieradka to roślina, która ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W kuchni naziemne pędy i liście są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, w medycynie przede wszystkim korzysta się z jej korzeni i nasion. Oto jak ich użyć. Właściwości lecznicze nasion kozieradki Znane są właściwości zdrowotne nasion kozieradki. Oto najważniejsze z nich: Obniżają cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w nasionach saponinim steroidowym, które metabolizują cholesterol i wpływają na jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, które po prostu są wydalane. Regularne spożywanie mikstur z nasion kozieradki pomaga usuwać złogi zalegające w tętnicach i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca Podnoszą odporność. Dzięki temu, ze nasiona pomagają pozbyć się z organizmu toksycznych substancji, usprawniają jego działanie obronne, a przez to wpływają na podniesienie odporności na infekcje Obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zawierają 20-30 proc. substancji śluzowych. Dzięki nim spożywanie nasion w postaci kleiku opóźnia opróżnianie żołądka i wzrost stężenia glukozy pojawiający się po posiłku Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania potwierdziły, że wyciągi z kozieradki potrafią działać jak antybiotyk. Zwalczają takie bakterie jak gronkowiec złocisty, pałeczki E-coli, pałeczki zapalenia płuc, Salmonellę i rzęsistka. Ekstrakty wodne zrobione z korzeni, nasion i pędów kozieradki mają zdolność przeciwgrzybiczą i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze Przedstawiamy 2 sposoby na wykorzystanie nasion kozieradki i przyrządzenie z nich eliksirów o leczniczych właściwościach. Przepis na miksturę z kozieradką Łyżkę nasion...