Regularne jedzenie tych owoców może wspierać zdrowie i dobrą kondycję mózgu. Obniża ryzyko wystąpienie demencji oraz choroby Alzheimera. Potwierdziły to badania naukowe.

Korzystne działanie borówek amerykańskich na pamięć

Gdy dietetyczka Toby Amidor powtarza, że spożywanie borówek obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera, opiera się na eksperymentach, które to działanie potwierdziły:

- Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu.

Eksperyment 1 – wyniki opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry

Wzięły w nim udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni piły sok z dzikich jagód. U badanych, u których wcześniej występowały problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę w zdolności zapamiętywania.

Eksperyment 2 – wyniki opublikowane w Neural Regeneration Research Journal

W badaniu wzięli udział dorośli w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali borówki. Naukowcy zauważyli u nich wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Sami badani jednocześnie przyznali, że potrafią się lepiej skupić na trudnych zadaniach, a ich pamięć jest wyraźnie lepsza.

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne borówki

Owoce zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Między innymi:

  • Witaminy: A, B, C, E, PP
  • Minerały: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń

Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Mają zbawienny wpływ na mózg, spowalniają procesy starzenia, a dzięki temu wpływają na poprawę jakości życia osób w podeszłym wieku. Dodatkowo:

  • Są niskokaloryczne, są doskonałym produktem dietetycznym i wspomagają odchudzanie
  • Są wykorzystywane w walce z miażdżycą
  • Pomagają w leczeniu chorób pasożytniczych u dzieci
  • Działają uspokajająco i przeciwbólowo
  • Pomagają w spadkach nastroju i depresji
  • Zapobiegają chorobom układu krążenia
  • Pomagają zachować dobry wzrok i młody wygląd skóry
  • Zapobiegają nowotworom

Źródło: interia.pl