Poprawia trawienie, redukuje wzdęcia. Zalejcie go wrzątkiem i pijcie na zdrowie
Adobe Stock
Newsy

Poprawia trawienie, redukuje wzdęcia. Zalejcie go wrzątkiem i pijcie na zdrowie

Podajemy bardzo prosty przepis na napar z rośliny, która na pewno macie w kuchni. Pijcie 1-2 szklanki dziennie.

Najczęściej wykorzystujemy go jako przyprawę i dodajemy do zup. Zupy, które najlepiej z nim smakują to rosół, kartoflanka i pomidorówka. Ale zioło to nadaje też smaku potrawom z mięs, warzyw, a nawet sałatkom. Ma liście podobne do naci selera, jednak wyrasta dużo wyższy. W naszym klimacie krzewy tego zioła mogą osiągać wysokość nawet 2 metrów. Domyślacie się już o jakiej roślinie mowa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawa o magicznych właściwościach

Jeśli dodamy, że dawniej przypisywano mu  wręcz magiczne właściwości i tworzono z niego eliksiry miłosne, to już nie ma wątpliwości, że chodzi o lubczyk. Legenda ludowa głosi, że lubczyk wykopany o 6 rano, w dniu 1 października pomaga nawet uratować rozpadające się małżeństwo.

Nie trzeba jednak czekać do 1 października, żeby skorzystać z dobroczynnych właściwości lubczyku. Przez cały rok można cieszyć się jego wartościami, tym bardziej, że zarówno smak, jak i wartości zdrowotne można czerpać zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści.

Lubczyk zawiera polifenole, kumaryny, estry, pinen, ftalidy i wiele innych substancji działających pozytywnie na zdrowie. Wykorzystujcie go na poprawę apetytu i trawienia, oraz redukcję nieprzyjemnych wzdęć. Z powodu tych właściwości warto go jako przyprawę dodawać do wzdymających potraw oraz tłustych dań mięsnych.

Lubczyk pomaga też na dolegliwości ze strony układu moczowego: wspiera leczenie infekcji pęcherza i nawracających stanów zapalnych. Korzystajcie z niego także jeśli chcecie łagodzić bóle mięśni.

Zobacz także
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni

Przepis na napar z lubczyku

Napar z tej rośliny przygotowuje się bardzo prosto:

  1. 1 łyżeczkę suszonych liści lubczyku zalejcie szklanka wrzątku.
  2. Parzcie pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Przecedźcie przez sito i od razu pijcie.

Taki napar można pić dwa razy dziennie.

Poza naparem z suszu można przygotować także wywar z korzenia lubczyku. Korzeń możecie kupić w sklepach zielarskich, lub wykopać na wiosnę samemu. Wybierzcie podziemna część rośliny o żółtobrunatnej barwie, dokładnie umyjcie i wysuszcie.

Źródło: Interia.pl

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół. To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz! Uwaga na zioła! Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności, jest lubczyk . Dlaczego? Kto nie powinien jeść lubczyku? Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia? Na lubczyk muszą bardzo uważać: Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik, który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Może też powodować powstawanie przebarwień od słońca. Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyku. To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią! Kobiety w trakcie mensturacji - zwiększa krwawienie. Uwaga na popularną przyprawę „Maggi” . Jeszcze do niedawna zawierała lubczyk i również nie mogła być stosowana przez przyszłe mamy. Niedawno zmieniono...

napar z czystka
Adobe Stock
Newsy
Łagodzi przeziębienie, obniża cholesterol. Pijcie ten napar codziennie, a po tygodniu zobaczycie niewiarygodną różnicę
Napar z czystka to idealna alternatywa dla popularnej herbaty. Regularne spożywanie napoju może pomóc w walce z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wszystko dzięki wysokiej zawartości silnych antyoksydantów. Nic dziwnego, że czystek coraz częściej wykorzystuje się w medycynie naturalnej.

Czystek można kupić nie tylko w aptekach, ale również sklepach zielarskich - jest sprzedawany pod postacią suszonych liści i gałązek. Mimo to wiele osób wciąż nie wie, do czego właściwie służy czystek i dlaczego warto pić przyrządzony z niego napar. Spokojnie, zaraz rozwiejemy wasze wątpliwości. Lecznicze właściwości naparu z czystka Wykorzystywany w ziołolecznictwie czystek nie tylko minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory, ale również wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza poziom cholesterolu, hamuje rozwój stanów zapalnych oraz działa antyalergicznie. Na tym jednak nie koniec. Picie naparu z czystka zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, boreliozą oraz problemami skórnymi, na przykład trądzikiem. Napój okazuje się również pomocny podczas przeziębienia i grypy. Mogą go spożywać zarówno małe dzieci, jak i kobiety w ciąży. Warto go włączyć do swojej diety szczególnie jesienią i zimą. Jak przyrządzić codzienną dawkę naparu? Przygotowując napój dla 1 osoby, należy umieścić w kubku 1 łyżeczkę suszonych liści, zalać je wrzątkiem, przykryć spodkiem i odstawić na ok. 10 minut do zaparzenia. Po wypiciu nie musicie wyrzucać liści do kosza, możecie ich użyć jeszcze co najmniej 2 razy. Jeśli chcecie przyrządzić napar dla całej rodziny, umieśćcie w dzbanku czubatą łyżkę suszu, zalejcie litrem wrzącej wody, przykryjcie spodkiem i również odstawcie do zaparzenia na ok. 10 minut. Chcąc dodatkowo wzbogacić smak napoju, możecie do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub miodu. Bowiem herbata z czystka jest dość specyficzna. Przyrządzanie naparu w razie ciężkich chorób Należy jednak pamiętać, że napar z czystka może pełnić funkcję nie tylko napoju zastępującego...

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Pixabay
Newsy
Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Dodajecie do rosołu lubczyk? To aromatyczne zioło świetnie podkreśla smak ulubionej zupy Polaków. Mało kto wie, że posiada ono również wiele właściwości zdrowotnych.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku . Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi. Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również  odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności , a także wzmacniać organizm. Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy. Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach. Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ...

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...