Poprawia trawienie, redukuje wzdęcia. Zalejcie go wrzątkiem i pijcie na zdrowie
Adobe Stock
Newsy

Poprawia trawienie, redukuje wzdęcia. Zalejcie go wrzątkiem i pijcie na zdrowie

Podajemy bardzo prosty przepis na napar z rośliny, która na pewno macie w kuchni. Pijcie 1-2 szklanki dziennie.

Najczęściej wykorzystujemy go jako przyprawę i dodajemy do zup. Zupy, które najlepiej z nim smakują to rosół, kartoflanka i pomidorówka. Ale zioło to nadaje też smaku potrawom z mięs, warzyw, a nawet sałatkom. Ma liście podobne do naci selera, jednak wyrasta dużo wyższy. W naszym klimacie krzewy tego zioła mogą osiągać wysokość nawet 2 metrów. Domyślacie się już o jakiej roślinie mowa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawa o magicznych właściwościach

Jeśli dodamy, że dawniej przypisywano mu  wręcz magiczne właściwości i tworzono z niego eliksiry miłosne, to już nie ma wątpliwości, że chodzi o lubczyk. Legenda ludowa głosi, że lubczyk wykopany o 6 rano, w dniu 1 października pomaga nawet uratować rozpadające się małżeństwo.

Nie trzeba jednak czekać do 1 października, żeby skorzystać z dobroczynnych właściwości lubczyku. Przez cały rok można cieszyć się jego wartościami, tym bardziej, że zarówno smak, jak i wartości zdrowotne można czerpać zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści.

Lubczyk zawiera polifenole, kumaryny, estry, pinen, ftalidy i wiele innych substancji działających pozytywnie na zdrowie. Wykorzystujcie go na poprawę apetytu i trawienia, oraz redukcję nieprzyjemnych wzdęć. Z powodu tych właściwości warto go jako przyprawę dodawać do wzdymających potraw oraz tłustych dań mięsnych.

Lubczyk pomaga też na dolegliwości ze strony układu moczowego: wspiera leczenie infekcji pęcherza i nawracających stanów zapalnych. Korzystajcie z niego także jeśli chcecie łagodzić bóle mięśni.

Zobacz także
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni

Przepis na napar z lubczyku

Napar z tej rośliny przygotowuje się bardzo prosto:

  1. 1 łyżeczkę suszonych liści lubczyku zalejcie szklanka wrzątku.
  2. Parzcie pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Przecedźcie przez sito i od razu pijcie.

Taki napar można pić dwa razy dziennie.

Poza naparem z suszu można przygotować także wywar z korzenia lubczyku. Korzeń możecie kupić w sklepach zielarskich, lub wykopać na wiosnę samemu. Wybierzcie podziemna część rośliny o żółtobrunatnej barwie, dokładnie umyjcie i wysuszcie.

Źródło: Interia.pl

Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
AdobeStock
Newsy
Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
Jeżeli jeszcze nie znaliście leczniczych właściwości tej rośliny, to koniecznie nadróbcie zaległości. To pozycja obowiązkowa w każdym domu.

Przy różnych dolegliwościach wciąż chętnie ratujemy się domowymi, sprawdzonymi sposobami. W końcu już dzieci wiedzą, że należy pić herbatkę z rumianku, gdy boli żołądek. W domowym leczeniu można wykorzystywać właściwości wielu roślin, które przynoszą ulgę przy różnych dolegliwościach. Jedną z nich jest ogórecznik lekrski - sprawdźcie, jak można go stosować.  Właściwości zdrowotne ogórecznika Ogórecznik lekarski to roślina o grubej łodydze, dużych liściach i niewielkich, niebieskich kwiatach, które swoim zapachem wabią owady. Roślina ta pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a w Polsce jest uprawiana ze względu na jej właściwości lecznicze, ale także jako ozdobę. Ogórecznik stosuje się też w kuchni jako przyprawę. Czasami można się natknąć na niego „w naturze”, gdzie rośnie jako chwast. Ze względu na szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, poleca się stosowanie ogórecznika lekarskiego przy różnych dolegliwościach: wzmacnia kruche paznokcie i łamliwe włosy, ze względu na zawartość krzemionki podnosi odporność i zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych dzięki zdrowym kwasom tłuszczowym pomaga przy chorobach nerek poprzez działanie moczopędne reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn obniża poziom złego cholesterolu LDL dzięki zawartości kwasu linolenowego Napar z ogórecznika Jednym ze sposobów wykorzystania ogórecznika lekarskiego jest przygotowanie z niego leczniczego naparu. Do kubka lub szklanki należy wsypać łyżeczkę świeżych liści ogórecznika lub suszu i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach napar jest gotowy do wypicia. Można go pić 3 razy dziennie, między posiłkami.  Zastosowania ogórecznika w leczeniu domowym  Z ogórecznika można przygotować nie tylko napar do picia! Jeżeli dokucza wam ból...

Zasadźcie to zioło na balkonie, a później dodajcie do rosołu. To jemu zawdzięcza swój smak
AdobeStock
Newsy
Zasadźcie to zioło na balkonie, a później dodajcie do rosołu. To jemu zawdzięcza swój świetny smak
Wiosna to czas na sadzenie kwiatów na balkonie - ale nie tylko! Z powodzeniem można uprawiać na nim różne zioła. Choćby i takie, które potem wykorzystacie podczas gotowania rosołu.

Idealny rosół nie może się obejść bez dobrej jakości drobiu, warzyw i naturalnych przypraw. Jednym z ziół, które powinno się dodawać do tej zupy jest lubczyk, który nadaje bulionom wyjątkowego aromatu i smaku. Można kupić suszony lubczyk lub świeży, jednak nie wszędzie jest on łatwo dostępny. W maju pogoda sprzyja, dlatego to idealny czas na to, by posadzić własny lubczyk na balkonie. Sprawdźcie, jak to zrobić.  Jak uprawiać lubczyk na balkonie? Uprawa lubczyku jest stosunkowo prosta, nawet na balkonie. Roślina ta wymaga żyznej ziemi - najlepsze będzie dobrze przepuszczalne, próchnicze podłoże o pH między 6 i 7. Należy go podlewać regularnie, ale nie można przesadzić - zarówno w jedną, jak i drugą stronę. Lubczyku nie wolno przelewać, dlatego podlewajcie go wtedy, gdy ziemia zaczyna lekko przesychać. Trzeba pilnować, by doniczka nie wyschła za bardzo, ponieważ wtedy roślina będzie gorzej rosła. Pamiętajcie o tym szczególnie w trakcie upałów. Stanowisko dla lubczyka Lubczyk nie jest rośliną bardzo wymagającą jeśli chodzi o stanowisko. Powinien mieć jasno i ciepło, dlatego najlepszym miejscem na uprawę tej rośliny jest słoneczny balkon. Słońce nie musi jednak tam świecić przez cały dzień - lubczyk będzie się dobrze czuł także w jasnym cieniu. To dobra alternatywa dla osób, które nie mają głowy do codziennego podlewania.  Lubczyk w doniczce na balkonie Uprawiany na balkonie lubczyk nie będzie tak okazały jak ten rosnący w ogrodzie, jednak wystarczy, by z powodzeniem stosować go w kuchni. Zastosujcie się do tych porad: wybierzcie dużą doniczkę - im większa, tym bardziej rozrośnie się lubczyk (korzenie będą miały więcej miejsca). na dno doniczki wsypcie keramzyt, kamienie, potłuczoną ceramikę czy inną warstwę...

Ten napar przynosi ulgę w bólach, zawrotach głowy i bezsenności. Wypróbujcie ludowy sposób na bóle migrenowe
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny przynosi ulgę w bólach, zawrotach głowy i bezsenności. Wypróbujcie ludowy sposób na bóle migrenowe
Intensywnie żółte kwiatki, które pojawiają się na wiosnę mają silne, lecznicze właściwości. Wypróbujcie je na migrenę.

Już Karol Darwin interesował się zdrowotnymi właściwościami pierwiosnka lekarskiego. Najczęściej, roślina kojarzona jest z takimi dolegliwościami, jak infekcje dróg oddechowych i moczowych oraz z działaniem moczopędnym. Jednak od wieków wykorzystywana jest także jako lek przeciwbólowy, skuteczny w przypadku migreny i bólu głowy. Przygotujcie z niej napar. Ludowy napar na migrenę i ból głowy Surowcem leczniczym jest cała roślina tj. zarówno wysuszone kwiaty z kielichami, jak i wysuszone kłącza i korzenie. Napar z pierwiosnka załagodzi migreny i bóle głowy, dolegliwości miesiączkowe i okresu przekwitania, pomoże na bezsenność. Jest też dobrym środkiem wykrztuśnym. Stosowany jest jako składnik leków na kaszel np. popularnego syropu wykrztuśnego „Bronchosol”. Jeśli przygotowujecie napar z pierwiosnka samodzielnie zebranego, zwróćcie uwagę, aby rósł, na nieskazitelnie czystym terenie, nie w pobliżu dróg czy fabryk. Jeśli nie macie dostępu do takich roślin, lepiej kupić gotowe w sklepie zielarskim. Napar można przygotować zarówno z suszu kwiatostanów, jak i suszonych korzeni.  Przygotowanie: 2 łyżki suszu pierwiosnka lekarskiego wsypcie do garnka, zalejcie 400 ml wrzątku i gotujcie 5 minut. Odstawcie na 15 minut. Przecedźcie i pijcie co godzinę. Pierwiosnek lekarki — skąd go wziąć? Pierwiosnek jest rośliną, której lecznicze właściwości były cenione od dawna. Przed pewien czas była objęta ochroną gatunkową, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska, ale od 2014 nie podlega już ochronie. Lecznicze właściwości ma cała roślina, zarówno kwiaty, które są suszone i używane do naparów najczęściej, jak i korzenie, których działanie jest podobne do kwiatów, jednak silniejsze....

Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie
Zwykle omijacie ten chwast szerokim łukiem? Przeczytajcie, a być może następnym razem dodacie go do sałatki.

Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych. Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć? Co to jest podagrycznik? Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą. Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie. Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit. Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu. Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie. Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające. Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne. Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii. Świeże liście przyspieszają gojenie się ran. Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas. Czy można jeść podagrycznik? Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i  mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach. Możecie dodawać je do: sałatek omletów tart zup warzywnych koktajli kanapek zapiekanek zrobić z nich pesto...