Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy

Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 

Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej.

Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej.

Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka.

Zobacz także
Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne galgantu

Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich:

  • Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Galgant ma zdolność do poprawy pamięci.
  • Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL.
  • Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się.
  • Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność.
  • Może zmniejszyć stan zapalny i ból.
  • Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów.
  • Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi.

Jak przygotować napar z galgantu?

Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar bardzo korzystnie wpłynie na waszą perystaltykę jelit.

Jak smakuje galgant i jak go wykorzystać w kuchni?

Galgant to przyprawa, która ma ostry i lekko gorzki smak. Doskonale podkreśli smak wołowiny, ryb, a nawet może być wykorzystana jako zagęszczacz sosów. Przyprawa ta jest ważnym składnikiem tajskich past curry. W wielu kuchniach świata stosuje się ją również do zup, makaronów, owoców morza oraz mięsnych szaszłyków.

Źródło: Radio ZET, healthline.com

Pomaga na reumatyzm, nadciśnienie i stres. Z wyglądu przypomina ziemniaka
AdobeStock
Newsy
Pomaga na reumatyzm, nadciśnienie i stres. Z wyglądu przypomina ziemniaka
Korzeń tej rośliny zawiera cenne przeciwutleniacze, białko, potas, kwas foliowy i witaminę C. Jeśli możecie, to koniecznie włączcie go do swojej diety.

Lotos, znany również jako lilia wodna, ma korzeń, który słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Korzeń ten przyjmuje bulwiastą formę przypominającą ziemniaka a w środku ma piękny, ażurowy wzór. Korzeń lotosu nie tylko jest wykorzystywany do gotowania (głównie w kuchniach azjatyckich), ale też ma liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Jak smakuje korzeń lotosu i jakie ma właściwości? Korzeń lotosu ma łagodnie słodki i skrobiowy smak, który zmienia się w zależności od sposobu jego przygotowania. Może być spożywany na surowo, w formie kwaszonej, lub po ugotowaniu i stanowi świetny dodatek do zup, smażonych potraw i sałatek. Warto szukać go w supermarketach czy w sklepach z żywnością azjatycką. Czy wiecie, jak wiele ma on właściwości zdrowotnych? W tradycyjnej medynie chińskiej, korzeń lotosu był wykorzystywany m.in. w reumatyzmie, stanach zapalnych, trądziku, nadciśnieniu czy stresie. Napój na bazie korzenia lotosu ma bardzo kojący wpływ na żołądek. Ponadto: Korzeń lotosu jest bogaty w witaminę C, która wspomaga zdrowie układu odpornościowego. Jest bogaty w kwas foliowy, znany również jako witamina B9. Związek ten jest ważny dla tworzenia komórek krwi, a także jest niezbędny dla zdrowia prenatalnego (pomaga w zapobieganiu wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa). Jest wypełniony przeciwutleniaczami - zawiera aż 13 różnych związków fenolowych, które wykazują zdolność do zmniejszania ryzyka chorób związanych ze stresem oksydacyjnym. Zawiera dużo potasu, dzięki czemu może pomóc utrzymać zdrowy układ krążenia a także pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Jest doskonałym źródłem białka i świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach. Ma niską zawartość...

Ta roślina wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach
AdobeStock
Newsy
Ten korzeń wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnych właściwościach zdrowotnych łopianu? Zróbcie z niego napar i cieszcie się jego dobroczynnym działaniem.

Korzeń łopianu od tysięcy lat jest ceniony za jego zdolność do oczyszczania krwi a także ze względu na jego silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera również niezwykle cenne kwasy fenolowe, kwercetynę i luteolinę, które są silnymi, prozdrowotnymi przeciwutleniaczami. Już przed wiekami napar z nasion łopianu był stosowany jako środek moczopędny, wzmacniający zdrowie oraz wspomagający procesy trawienia i wydalania. Był również wykorzystywany, jako skuteczny sposób na wypadanie włosów i pozbycie się łupieżu. Dlaczego warto włączyć do diety korzeń łopianu? Właściwości zdrowotne korzenia łopianu Korzeń łopianu ma bogate działanie prozdrowotne. Przyjrzyjmy się jego największym zaletom. Oczyszcza krew. Korzeń łopianu znany jest z tego, że oczyszcza krew z toksyn. Zawiera aktywne składniki, które, jak stwierdzono, oczyszczają krew z metali ciężkich, poprawiając zdrowie narządów i całego organizmu. Poprawia również krążenie krwi na powierzchni skóry, co poprawia zdrowie skóry. Naturalny środek moczopędny. Korzeń łopianu jest naturalnym środkiem moczopędnym. Włączcie go do swojej diety, aby pomóc swojemu organizmowi wyeliminować nadmiar wody poprzez zwiększenie wydalania moczu. Chroni przed cukrzycą. Korzeń łopianu zawiera inulinę, rozpuszczalny i prebiotyczny błonnik, który pomaga poprawić trawienie i obniżyć poziom cukru we krwi. Zwalcza zapalenie migdałków. Korzeń łopianu jest stosowany w medycynie tradycyjnej do łagodzenia zapalenia migdałków, ponieważ przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza stan zapalny i pomaga łagodzić kaszel i ból gardła. Może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Korzeń łopianu ma relaksujący wpływ na naczynia krwionośne, a także obniża poziom...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy
Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku . Dlaczego warto jeść te owoce? Na co pomagają maliny? Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny? Pomagają przy biegunce Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca . Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek. Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Pomocne przy odchudzaniu Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu. Profilaktyka antynowotworowa Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że...