Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
AdobeStock
Newsy

Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę

Chcecie schłodzić się od środka? Przygotujcie samodzielnie pyszny domowy podpiwek. Zdziwicie się, dlaczego warto go pić!

Od kilku tygodni w Polsce mamy tropikalne upały. Temperatury przekraczają w wielu miejscach 35 stopni. Wiele osób szuka więc różnych sposobów na ochłodę. Jednym pomaga klimatyzacja, drugim wentylator, kolejni schładzają się od środka wodą i różnymi napojami. Co powiecie na superzdrowy, domowy podpiwek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowy podpiwek?

Podpiwek nazywany jest młodszym krewnym piwa. Ten smaczny, tradycyjny napój zawiera maksymalnie 2% alkoholu. Proces wytwarzania podpiwku jest bardzo prosty, tak jak same składniki i bez problemu przyrządzicie go w domu. Jak się do tego zabrać?

Będziecie potrzebować następujących składników:

  • 5 litrów wody
  • 1-2 g drożdży
  • 200 g białego cukru 
  • 10 g suszonego chmielu
  • 80 g palonej kawy zbożowej
  • sok z połowy cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)
Zobacz także
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm

Maślanka i kefir za mniej niż 2 zł. Promocje w Lidlu na upały

Maślanka i kefir za mniej niż 2 zł. Promocje w Lidlu na upały. Warto się pospieszyć!

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę, rozpuśćcie w niej kawę i wrzućcie suszony chmiel. Gotujcie przez 15 minut.
  2. Ostudźcie płyn, odlejcie z niego niepełną szklankę i rozpuśćcie w niej drożdże.
  3. Otrzymany płyn należy wylać do garnka, a następnie dodać cytrynę i cukier.
  4. Całość dokładnie zamieszajcie i przelejcie podpiwek przez sitko o małych oczkach.
  5. Schłodźcie płyn i przelejcie go do butelek, ale nie przekraczajcie 3/4 wysokości pojemnika.
  6. Podpiwek należy odstawić w zacienione miejsce.
  7. Butelkę należy codziennie bardzo delikatnie otwierać, wypuszczając z niej nadmiar gazów.
  8. Fermentacja trwa kilka dni, więc dopiero po upływie tego czasu podpiwek nadaje się do picia.
  9. Przed wypiciem butelki chłodzimy w lodówce.

Właściwości zdrowotne podpiwku

Podpiwek to bogate źródło witamin i mikroelementów. Napój ten ma silne działanie antyoksydacyjne. Podpiwek jest bogaty m.in. w witaminę B i H. Podczas gdy witamina B zbawiennie działa na procesy myślowe i zwiększa naszą odporność na stres, a także ogólną odporność organizmu, witamina H pomaga w procesie trawienia tłuszczów oraz ma korzystny wpływ na włosy i paznokcie.

Podpiwek zawiera też chrom (przyspiesza spalanie tłuszczu, łagodzi bóle głowy, uspokaja), selen (poprawia odporność i wspiera pracę tarczycy) oraz cynk (wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny, stabilizuje ciśnienie krwi, zapewnia piękną cerę i paznokcie), a także mnóstwo korzystnych dla zdrowia polifenoli, które nie tylko mają działanie przeciwnowotworowe, ale też zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

Źródło: akademiawitalnosci.pl

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

woda z cytryną
Adobe Stock
Zdrowie
Działa niczym tarcza na cały organizm. Wystarczy odrobina dziennie, by poczuć różnicę
Choć picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu to metoda stara, jak świat, wciąż wielu o niej zapomina. To błąd. Koniecznie wyrób w sobie ten nawyk. Cytryna działa na nasz organizm niczym tarcza!

Ten niepozorny owoc, na co dzień dodawany głównie do herbaty , potrafi zdziałać cuda. Zawarte w nim wartości odżywcze są bowiem niebywale cenne dla naszego organizmu. Wbrew powszechnemu myśleniu, cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również między innymi błonnika, wapnia, żelaza, potasu oraz witaminy B6. Nie bez powodu jest więc nazywana jednym z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Na co pomaga picie wody z cytryną z rana? Regularne picie soku z cytryny korzystnie wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego . Eliminuje zgagę, nudności i wszelkie problemy trawienne. Szklanka ciepłej wody z cytryną i miodem to również idealny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów - owoc ten wspaniale przyspiesza oczyszczanie organizmu. Na tym jednak nie koniec! Cytrynę poleca się również osobom chorym na nadciśnienie . Zawarty w niej potas może bowiem pomóc w utrzymaniu ciśnienia w granicach normy. Eksperci twierdzą także, że zawarta w cytrynie witamina C i limonen, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, wątroby, a nawet żołądka. Cytryna to również niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. Picie jej soku zaleca się więc jesienią i zimą, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na różne infekcje. Jeśli jednak na profilaktykę jest już za późno i leżysz chora w łóżku, spróbuj wyleczyć się cytryną. Zawarte w niej wartości odżywcze szybko postawią cię na nogi. Która z gwiazd pije na co dzień wodę z cytryną? Wbrew powszechnemu myśleniu cytryna, mimo że jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Przeciwnie. Jest produktem alkalizującym, który pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Woda z cytryną to podstawa codziennej diety wielu gwiazd. Napój stał się największym...

Napój detoksykujący organizm
Pixabay/Tomáš Dohnal
Newsy
Szklanka tego napoju działa jak cudowny detoks dla całego organizmu
Oczyszczanie organizmu z toksyn powinno wejść na stałe do naszych codziennych nawyków. Dzięki naturalnym metodom możemy pomóc funkcjonować własnemu zdrowiu przez długie lata. Zainteresowani?

Detoksykacja organizmu zyskuje coraz więcej fanów. Należy jedynie pamiętać, aby stosować ją rozsądnie, czyli nie za często. Oczyszczenie ciała raz na jakiś czas w zupełności wystarczy. Obiecujemy, poczujecie ulgę niemalże błyskawicznie! Prosta i skuteczna metoda Detoks organizmu, którego podstawą są głównie płyny, to jedna z najprostszych i najbardziej skutecznych metod oczyszczania organizmu z toksyn i dostarczania mu cennych składników odżywczych. Ponadto picie napojów to sposób na szybką utratę wagi przed sylwestrem. Oczyszczanie ma zbawienny wpływ na system pokarmowy, który odpoczywa, nie musząc trawić pokarmów stałych. Napoje gorące nadają się do tego wręcz idealnie! Jeśli chcecie odgruzować swój organizm i przygotować go na nadchodzące, ciężkostrawne święta, nic prostszego. Sięgnijcie po nasz przepis! Najważniejszy organ Wątroba to niezwykle cenny organ, który bierze udział w całościowej detoksykacji organizmu. Zatem warto pić napoje oczyszczające, soki owocowe i warzywne, aby pomóc jej sprawnie funkcjonować. Napoje detoksykujące warto włączyć do codziennego menu nie tylko dla zdrowia, ale i zgrabnej sylwetki. Jeszcze mocniejsze działania od zimnych soków mają napoje podawane na gorąco. Najlepszym przykładem może być zielona herbata, której właściwości są w zasadzie niezliczone. Możemy ją pić od rana do wieczora pamiętając, że parzona długo podziała pobudzająco i doda nam energii na dalszą cześć dnia. Zalety mięty Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Odczuwalnie zmniejsza ból i pomaga w trudnych sytuacjach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Podawana z herbatą smakuje wyśmienicie!...

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...