Od kilku tygodni w Polsce mamy tropikalne upały. Temperatury przekraczają w wielu miejscach 35 stopni. Wiele osób szuka więc różnych sposobów na ochłodę. Jednym pomaga klimatyzacja, drugim wentylator, kolejni schładzają się od środka wodą i różnymi napojami. Co powiecie na superzdrowy, domowy podpiwek?

Jak zrobić domowy podpiwek?

Podpiwek nazywany jest młodszym krewnym piwa. Ten smaczny, tradycyjny napój zawiera maksymalnie 2% alkoholu. Proces wytwarzania podpiwku jest bardzo prosty, tak jak same składniki i bez problemu przyrządzicie go w domu. Jak się do tego zabrać?

Będziecie potrzebować następujących składników:

  • 5 litrów wody
  • 1-2 g drożdży
  • 200 g białego cukru 
  • 10 g suszonego chmielu
  • 80 g palonej kawy zbożowej
  • sok z połowy cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę, rozpuśćcie w niej kawę i wrzućcie suszony chmiel. Gotujcie przez 15 minut.
  2. Ostudźcie płyn, odlejcie z niego niepełną szklankę i rozpuśćcie w niej drożdże.
  3. Otrzymany płyn należy wylać do garnka, a następnie dodać cytrynę i cukier.
  4. Całość dokładnie zamieszajcie i przelejcie podpiwek przez sitko o małych oczkach.
  5. Schłodźcie płyn i przelejcie go do butelek, ale nie przekraczajcie 3/4 wysokości pojemnika.
  6. Podpiwek należy odstawić w zacienione miejsce.
  7. Butelkę należy codziennie bardzo delikatnie otwierać, wypuszczając z niej nadmiar gazów.
  8. Fermentacja trwa kilka dni, więc dopiero po upływie tego czasu podpiwek nadaje się do picia.
  9. Przed wypiciem butelki chłodzimy w lodówce.

Właściwości zdrowotne podpiwku

Podpiwek to bogate źródło witamin i mikroelementów. Napój ten ma silne działanie antyoksydacyjne. Podpiwek jest bogaty m.in. w witaminę B i H. Podczas gdy witamina B zbawiennie działa na procesy myślowe i zwiększa naszą odporność na stres, a także ogólną odporność organizmu, witamina H pomaga w procesie trawienia tłuszczów oraz ma korzystny wpływ na włosy i paznokcie.

Podpiwek zawiera też chrom (przyspiesza spalanie tłuszczu, łagodzi bóle głowy, uspokaja), selen (poprawia odporność i wspiera pracę tarczycy) oraz cynk (wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny, stabilizuje ciśnienie krwi, zapewnia piękną cerę i paznokcie), a także mnóstwo korzystnych dla zdrowia polifenoli, które nie tylko mają działanie przeciwnowotworowe, ale też zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

Zobacz także:

Źródło: akademiawitalnosci.pl