Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
AdobeStock
Newsy

Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę

Chcecie schłodzić się od środka? Przygotujcie samodzielnie pyszny domowy podpiwek. Zdziwicie się, dlaczego warto go pić!

Od kilku tygodni w Polsce mamy tropikalne upały. Temperatury przekraczają w wielu miejscach 35 stopni. Wiele osób szuka więc różnych sposobów na ochłodę. Jednym pomaga klimatyzacja, drugim wentylator, kolejni schładzają się od środka wodą i różnymi napojami. Co powiecie na superzdrowy, domowy podpiwek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowy podpiwek?

Podpiwek nazywany jest młodszym krewnym piwa. Ten smaczny, tradycyjny napój zawiera maksymalnie 2% alkoholu. Proces wytwarzania podpiwku jest bardzo prosty, tak jak same składniki i bez problemu przyrządzicie go w domu. Jak się do tego zabrać?

Będziecie potrzebować następujących składników:

  • 5 litrów wody
  • 1-2 g drożdży
  • 200 g białego cukru 
  • 10 g suszonego chmielu
  • 80 g palonej kawy zbożowej
  • sok z połowy cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)
Zobacz także
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm

Maślanka i kefir za mniej niż 2 zł. Promocje w Lidlu na upały

Maślanka i kefir za mniej niż 2 zł. Promocje w Lidlu na upały. Warto się pospieszyć!

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę, rozpuśćcie w niej kawę i wrzućcie suszony chmiel. Gotujcie przez 15 minut.
  2. Ostudźcie płyn, odlejcie z niego niepełną szklankę i rozpuśćcie w niej drożdże.
  3. Otrzymany płyn należy wylać do garnka, a następnie dodać cytrynę i cukier.
  4. Całość dokładnie zamieszajcie i przelejcie podpiwek przez sitko o małych oczkach.
  5. Schłodźcie płyn i przelejcie go do butelek, ale nie przekraczajcie 3/4 wysokości pojemnika.
  6. Podpiwek należy odstawić w zacienione miejsce.
  7. Butelkę należy codziennie bardzo delikatnie otwierać, wypuszczając z niej nadmiar gazów.
  8. Fermentacja trwa kilka dni, więc dopiero po upływie tego czasu podpiwek nadaje się do picia.
  9. Przed wypiciem butelki chłodzimy w lodówce.

Właściwości zdrowotne podpiwku

Podpiwek to bogate źródło witamin i mikroelementów. Napój ten ma silne działanie antyoksydacyjne. Podpiwek jest bogaty m.in. w witaminę B i H. Podczas gdy witamina B zbawiennie działa na procesy myślowe i zwiększa naszą odporność na stres, a także ogólną odporność organizmu, witamina H pomaga w procesie trawienia tłuszczów oraz ma korzystny wpływ na włosy i paznokcie.

Podpiwek zawiera też chrom (przyspiesza spalanie tłuszczu, łagodzi bóle głowy, uspokaja), selen (poprawia odporność i wspiera pracę tarczycy) oraz cynk (wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny, stabilizuje ciśnienie krwi, zapewnia piękną cerę i paznokcie), a także mnóstwo korzystnych dla zdrowia polifenoli, które nie tylko mają działanie przeciwnowotworowe, ale też zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

Źródło: akademiawitalnosci.pl

Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt
Piliście kiedyś wodę po ogórkach kiszonych? Jak się okazuje, ma ona całkiem sporo zalet!

Nie wiecie, co zrobić z wodą po ogórkach kiszonych? Nie wylewajcie jej. Taka woda ma wiele dobroczynnych właściwości. Nie tylko działa korzystnie na zdrowie, ale też możecie jej użyć do pielęgnacji ciała. Dlaczego warto pić wodę po ogórkach kiszonych? Większość osób zwykle wylewa wodę po kiszonych ogórkach. To błąd. Taka woda jest bogatym źródłem wielu cennych składników, takich jak: Witaminy z grupy B Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Potas Żelazo Cynk Wapń Magnez Fosfor Woda po ogórkach kiszonych zawiera też bardzo cenny kwas mlekowy,  który pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną organizmu oraz wzmacnia odporność. Pomoże również na odwodnienie, dzięki zawartości sodu. Ponadto: jest bogata w bakterie probiotyczne, dlatego poleca się ją osobom z nietolerancją laktozy pomaga zapomnieć o migrenach, ponieważ reguluje ciśnienie krwi może pomóc zapobiec chorobie wrzodowej żołądka i grzybicy doskonale wpływa na układ trawienny przyśpiesza przemianę materii to skuteczny lek na kaca pomaga w naturalny sposób wzmocnić organizm przy walce z nawracającymi infekcjami przyda się, gdy mamy czkawkę Woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci Z uwagi na bogactwo witamin i mikroelementów, woda z ogórków kiszonych doskonale się sprawdza w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jeśli wasze paznokcie są suche, łamliwe i rozdwojone, taka woda może bardzo szybko poprawić ich stan. Chcecie, żeby wasze paznokcie znów były mocne i twarde? Zacznijcie je regularnie moczyć w wodzie z ogórków kiszonych. Róbcie to codziennie przez minimum 15 minut, a po upływie 2...

Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy
Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło
Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu. Przygotowanie napoju z octu jabłkowego Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły. Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić.  Jak zrobić własny ocet jabłkowy? Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego. Składniki: 1 kg świeżych, dorodnych jabłek 5 łyżek cukru 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej  Potrzebne też będą: Czysty, wyparzony słoik Wygotowana ściereczka lub gaza Gumka recepturka lub sznurek Przygotowanie: Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby...

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Adobe Stock/Pixabay
Newsy
Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Wiecie jak wspomagać swój organizm w tym trudnym czasie?

Infekcję koronawirusem przeszło w naszym kraju już ponad 2, 5 miliona osób. Chyba każdy zna kogoś, kto chorował lub aktualnie choruje na koronawirusa. Nie ma jeszcze pewnych i stuprocentowo skutecznych leków na infekcję koronawirusem. Na pewno pomaga wzmacnianie organizmu na wszelkie sposoby. Tylko wasze organizm jest w stanie tak naprawdę zwalczyć infekcję koronawirusem skutecznie. Jak wspomagać się w trakcie infekcji koronawirusem? W trakcie przechodzenia infekcji koronawirusem, warto jest wzmacniać mocno organizm. Na pewno pomaga: pozostanie w domu i zrezygnowanie z części stresujących obowiązków dużo odpoczynku sen właściwa dieta bogata w warzywa, owoce i inne odżywcze pokarmy picie odpowiedniej ilości płynów Wiemy jednak jakie są dodatkowe sposoby na walkę z infekcją koronawirusem. Okazuje się, że jeden napój jest w stanie szczególnie wspomagać walkę organizmu z COVID-19. Napój przy infekcji COVID-19 Jeśli jesteście chorzy na koronawirusa, zaraz po przebudzeniu powinniście wypić taki napój. Chodzi o wodę z dodatkiem imbiru. Woda nie może być zimna, ale nie powinien to być też wrzątek. Najlepiej zagotujcie wodę w czajniku, włóżcie do szklanki kilka plastrów imbiru i zalejcie ją do połowy ugotowaną wodą. Resztę dopełnijcie wodą mineralną. Taki napój powinien mieć idealną temperaturę. Koniecznie pijcie ten napój zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu nawodnicie organizm po nocy, kiedy traci się dużo płynów. Imbir ma też niesamowite właściwości. Sam w sobie wykazuje działanie przeciwwirusowe, ale łagodzi też niektóre dolegliwości. Pomaga uporać się z mdłościami, które czasami są jednym z objawów infekcji koronawirusem. Dodatkowo wzmacnia osłabiony przez infekcję apetyt. Nawodnienie przy infekcji koronawirusem...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...