Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi
Pixabay
Newsy

Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi

Herbata i słodkości wydają się być idealnym połączeniem. Okazuje się jednak, że należy go unikać!

W wielu polskich domach utrzymywana jest tradycja serwowania kawy i herbaty do deseru. Jak dowiedli naukowcy, nie jest to jednak zdrowe połączenie. Wiedzieliście o tym?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie należy łączyć herbaty z ciastem?

Gorycz, którą wyczuwamy w herbacie, wywołują substancje zwane garbnikami. Oddziałują one na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie się białek. Doprowadzają także do rozpadu witaminy B1, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Utrudniają również wchłanianie się magnezu, żelaza, wapnia, cynku i miedzi, a także innych składników odżywczych. Jak temu zapobiec? Jeśli koniecznie musisz napić się kawy lub herbaty do deseru, zadbaj o to, aby były one słabe. 

Zobacz także
Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis

Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie

Kupujecie taką herbatę? To chemiczna bomba, która zatruwa wasz organizm

Kupujecie taką herbatę? To chemiczna bomba, która zatruwa wasz organizm

Które popularne połączenia są jeszcze szkodliwe?

Bardzo często poleca się także spożywanie czerwonego mięsa z czerwonym winem. Ma ono świetnie podkreślać smak, jednak w rzeczywistości również znacząco ogranicza wchłanianie się żelaza z powodu garbników. 

Czego jeszcze nie powinno się ze sobą łączyć zbyt często?

  • Masła oraz ziemniaków – jest to bomba kaloryczna, która utrudnia spalanie tłuszczu
  • Grzybów oraz alkoholu – mogą powodować problemy trawienne
  • Czosnku i drożdży – czosnek zabija wszelkie wirusy, ale także grzyby, dlatego jeśli planujesz potrawę z ciasta drożdżowego z dodatkiem czosnku, dodaj tę przyprawę na samym końcu, kiedy ciasto już wyrośnie. 

Czytaj też:

Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń
Flickr
Newsy
Pijecie herbatę od razu po obiedzie? Nie powinny tego robić zwłaszcza osoby cierpiące na 1 chorobę
Lubicie herbatę? Pijcie ją na zdrowie, ale nie w tym momencie dnia. Możecie sobie szkodzić.

Herbata to jeden z popularniejszych w Polsce napojów. Pijecie go równie często (lub nawet częściej) co kawę, a może też wodę. Zachęcamy do picia herbaty, jest ona zdrowa. Nie róbcie tego jednak w tym momencie dnia… Herbata – właściwości zdrowotne Może kiedyś spotkaliście się ze stwierdzeniem, że herbata nie jest zdrowa. W Internecie krąży wiele mitów o tym, że herbata nie jest polecanym napojem dla zdrowia. Odfiltrowaliśmy te nieprawdziwe informacje i mamy dla was dobrą poradę, z której korzystając, wspomożecie swoje zdrowie. Picie herbaty może być zdrowe ! To niektóre zalety picia herbaty: Opóźnia starzenie się organizmu dzięki zawartości antyoksydantów Przeciwdziała uszkodzeniom tkanek i hamuje procesy uszkodzenia tkanek Ochrania mózg i wspiera go w sprawnym działaniu przez długi czas Może wspierać w odchudzaniu Kiedy nie powinno się pić herbaty? Mimo tych właściwości zdrowotnych herbaty nie powinno się pić jej w trakcie posiłków. To dlatego, że wiąże ona związki żelaza i pogarsza jego wchłanianie. Dzieje się to naprawdę w znaczącym stopniu. Jeśli zjecie posiłek i popijecie go herbatą lub kawą, nie wykorzystacie w pełni żelaza zawartego w daniu. Żelazo to jeden z bardziej niedoborowych minerałów u Polaków, a jego brak często łączy się z kwestią chorowania na anemię. Niedobory żelaza są częste u osób starszych, szybko rosnącej młodzieży i kobiet w każdym wieku. Wysycenie krwi żelazem można zbadać za pomocą prostych badań zlecanych przez lekarza. Patrzy się w wynikach między innymi na poziom hemoglobiny. Jeśli znacie kogoś, kto ma problemy z niedoborem żelaza, koniecznie przekażcie mu tę radę. Mimo wszystko, herbatę warto pić między posiłkami. Zachowujcie odstęp ok. 30 minut pomiędzy posiłkiem a...

Czy herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Które herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Niektórych lepiej unikać
Chcecie schudnąć, więc sięgacie po herbaty na odchudzanie? Dowiedzcie się, jak one działają i czy są skuteczne.

Odchudzanie potrafi być sporym wyzwaniem dla wielu osób. Liczenie kalorii, przygotowywanie posiłków i ćwiczenia to dla niektórych za duży wysiłek lub po prostu nie mają na to czasu. Wówczas chętnie sięga się po reklamowane w telewizji specjalne herbaty na odchudzanie. Czy one rzeczywiście działają? Przekonajcie się sami. Właściwości herbat na odchudzanie Sprzedawane w sklepach produkty pod nazwą „herbata odchudzająca” to najczęściej mieszanki różnych odmian herbat oraz ziół, które mają przyspieszyć przemianę materii i oczyszczać organizm. Tak przygotowany napar zawiera teinę oraz mateinę – substancje znajdujące się m.in. w kawie, o nieco łagodniejszym i przedłużonym działaniu. Herbaty na odchudzanie mogą: Zredukować tkankę tłuszczową Przyspieszyć metabolizm Polepszyć przemianę materii Część z nich ma także działanie rozgrzewające, które zwiększa ilość spalonych przez cały dzień kalorii. Rodzaje herbat na odchudzanie Herbaty, które najczęściej poleca się na odchudzanie i które można znaleźć w popularnych mieszankach na zmniejszenie masy ciała to: Czerwona herbata (Pu-erh) – poddana procesowi fermentacji, czerwona herbata zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm, dzięki czemu może być skuteczna w dietach odchudzających.  Należy pić napar z czerwonej herbaty nie częściej niż dwa razy dziennie po posiłku. Zielona herbata – zawarta w niej katechina redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Ponadto, dzięki polifenolom regularne picie zielonej herbaty zmniejsza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, a tym samym przeciwdziała tyciu. Biała herbata – jest zdrowszym zamiennikiem kawy, ponieważ podobnie pobudza i zmniejsza apetyt, a przy tym jest...

Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Kucharze są jak alchemicy. Nie tylko z pojedynczych składników potrafią wyczarować kulinarne cudo, ale tez wiedzą, których z nich nie warto ze sobą łączyć, bo może z tego powstać mieszanka wybuchowa. Lub po prostu źle na siebie działają — tak jest na przykład z kawą i mięsem.

Nie wszystko warto popijać kawą. Pod wpływem czarnego, aromatycznego naparu, substancje zawarte w niektórych pokarmach są znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Popijajcie więc potrawy wodą, a kawę wypijcie dłuższą chwilę po posiłku. Dlaczego kawy nie wolno łączyć z czerwonym mięsem? Wyobraźcie sobie taką sytuację: szykujecie dobrej jakości, drogi stek. Choć ograniczacie jedzenie czerwonego mięsa, które jak udowodniono rujnująco wpływa na zdrowie, od czasu do czasu jecie takie mięso ze względu za zawarte w nim składniki mineralne, takie jak cynk czy żelazo. Myślicie sobie, że jednak lepiej jest pobierać mikroelementy z pokarmów niż z suplementów, co oczywiście jest bardzo słusznym rozumowaniem. Wystarczy jednak, że potrawę z czerwonego mięsa popijecie czarną kawą, a garbniki występujące w kawie, choć same w sobie mają korzystne działanie, ograniczają wchłanianie żelaza czy cynku. Zjedzenie takiego kawałka mięsa staje się więc obojętne dla zdrowia. Z jakimi jeszcze produktami nie należy łączyć kawy? Przede wszystkim kawy nie wolno łączyć z lekami. Dotyczy to bardzo wielu z nich, nie tylko tych wspomnianych poniżej, ale przede wszystkim leków na choroby przewlekłe, jak nadciśnienie, czy cukrzyca: Kawa i aspiryna – może wywołać podrażnienie żołądka i silne bóle brzucha. Kawa i leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe – mogą nadmiernie zwiększać stężenie leków we krwi pod wpływem tłuszczy zawartych w kawie. Inne, błędne połączenia: Kawa i alkohol – kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem „ukrywającym” wpływ alkoholu na organizm. W efekcie nie odczuwamy skutków upojenia i pijemy dalej, doprowadzając do przeciążenia wątroby. Kawa i fasola oraz orzechy – to niebezpieczne połączenie szczególnie dla...

Pijecie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
AdobeStock
Newsy
Łączycie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
Pijecie w ten sposób kawę? Lepiej tego nie róbcie, bo zniszczycie sobie zdrowie. Jak nie należy pić kawy?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i daje nam energię na to, żeby dobrze rozpocząć dzień. Pijąc kawę pamiętajcie jednak, by nie łączyć jej z niektórymi lekami. Jednym z nich jest aspiryna. Co to jest aspiryna? Aspiryna jest lekiem dostępnym bez recepty, który zwykle jest stosowany w przypadku bólu mięśni lub zapalenia stawów. Zmniejsza również obrzęk i obniża temperaturę, gdy dokucza nam gorączka. Oprócz działania przeciwzapalnego, lek ten jest również stosowany w małych dawkach jako środek rozrzedzający krew. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to klasa leków, które obejmują aspirynę, a także ibuprofen i naproksen. Podobnie jak w przypadku innych tego typu leków, aspiryna działa najlepiej, gdy przyjmuje się ją z jedzeniem, np. podczas śniadania. Ale czy bezpiecznie jest przyjmować aspirynę do porannej kawy? Czy można łączyć kofeinę i aspirynę? Kawa zawiera tłuszcze, których nie należy łączyć z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze te mogą zwiększać stężenie leku we krwi, co może doprowadzić do różnych działań niepożądanych. To dlatego przyjmując leki, zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować się z lekarzem. Picie kawy i przyjmowanie aspiryny na pusty żołądek, może również zwiększyć podatność na krwawienie. Aspiryna sprawia, że płytki krwi nie przywierają tak dobrze, co może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi w naczyniach. Chociaż jest to dobre dla rozrzedzenia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca, może również zwiększyć ryzyko krwawienia. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to,...