Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi
Pixabay
Newsy

Popijacie ciasto herbatą? To fatalnie. Takie połączenie szkodzi

Herbata i słodkości wydają się być idealnym połączeniem. Okazuje się jednak, że należy go unikać!

W wielu polskich domach utrzymywana jest tradycja serwowania kawy i herbaty do deseru. Jak dowiedli naukowcy, nie jest to jednak zdrowe połączenie. Wiedzieliście o tym?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie należy łączyć herbaty z ciastem?

Gorycz, którą wyczuwamy w herbacie, wywołują substancje zwane garbnikami. Oddziałują one na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie się białek. Doprowadzają także do rozpadu witaminy B1, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Utrudniają również wchłanianie się magnezu, żelaza, wapnia, cynku i miedzi, a także innych składników odżywczych. Jak temu zapobiec? Jeśli koniecznie musisz napić się kawy lub herbaty do deseru, zadbaj o to, aby były one słabe. 

Zobacz także
Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis

Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie

Kupujecie taką herbatę? To chemiczna bomba, która zatruwa wasz organizm

Kupujecie taką herbatę? To chemiczna bomba, która zatruwa wasz organizm

Które popularne połączenia są jeszcze szkodliwe?

Bardzo często poleca się także spożywanie czerwonego mięsa z czerwonym winem. Ma ono świetnie podkreślać smak, jednak w rzeczywistości również znacząco ogranicza wchłanianie się żelaza z powodu garbników. 

Czego jeszcze nie powinno się ze sobą łączyć zbyt często?

  • Masła oraz ziemniaków – jest to bomba kaloryczna, która utrudnia spalanie tłuszczu
  • Grzybów oraz alkoholu – mogą powodować problemy trawienne
  • Czosnku i drożdży – czosnek zabija wszelkie wirusy, ale także grzyby, dlatego jeśli planujesz potrawę z ciasta drożdżowego z dodatkiem czosnku, dodaj tę przyprawę na samym końcu, kiedy ciasto już wyrośnie. 

Czytaj też:

Czy herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Które herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Niektórych lepiej unikać
Chcecie schudnąć, więc sięgacie po herbaty na odchudzanie? Dowiedzcie się, jak one działają i czy są skuteczne.

Odchudzanie potrafi być sporym wyzwaniem dla wielu osób. Liczenie kalorii, przygotowywanie posiłków i ćwiczenia to dla niektórych za duży wysiłek lub po prostu nie mają na to czasu. Wówczas chętnie sięga się po reklamowane w telewizji specjalne herbaty na odchudzanie. Czy one rzeczywiście działają? Przekonajcie się sami. Właściwości herbat na odchudzanie Sprzedawane w sklepach produkty pod nazwą „herbata odchudzająca” to najczęściej mieszanki różnych odmian herbat oraz ziół, które mają przyspieszyć przemianę materii i oczyszczać organizm. Tak przygotowany napar zawiera teinę oraz mateinę – substancje znajdujące się m.in. w kawie, o nieco łagodniejszym i przedłużonym działaniu. Herbaty na odchudzanie mogą: Zredukować tkankę tłuszczową Przyspieszyć metabolizm Polepszyć przemianę materii Część z nich ma także działanie rozgrzewające, które zwiększa ilość spalonych przez cały dzień kalorii. Rodzaje herbat na odchudzanie Herbaty, które najczęściej poleca się na odchudzanie i które można znaleźć w popularnych mieszankach na zmniejszenie masy ciała to: Czerwona herbata (Pu-erh) – poddana procesowi fermentacji, czerwona herbata zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm, dzięki czemu może być skuteczna w dietach odchudzających.  Należy pić napar z czerwonej herbaty nie częściej niż dwa razy dziennie po posiłku. Zielona herbata – zawarta w niej katechina redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Ponadto, dzięki polifenolom regularne picie zielonej herbaty zmniejsza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, a tym samym przeciwdziała tyciu. Biała herbata – jest zdrowszym zamiennikiem kawy, ponieważ podobnie pobudza i zmniejsza apetyt, a przy tym jest...

Pijecie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
AdobeStock
Newsy
Łączycie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
Pijecie w ten sposób kawę? Lepiej tego nie róbcie, bo zniszczycie sobie zdrowie. Jak nie należy pić kawy?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i daje nam energię na to, żeby dobrze rozpocząć dzień. Pijąc kawę pamiętajcie jednak, by nie łączyć jej z niektórymi lekami. Jednym z nich jest aspiryna. Co to jest aspiryna? Aspiryna jest lekiem dostępnym bez recepty, który zwykle jest stosowany w przypadku bólu mięśni lub zapalenia stawów. Zmniejsza również obrzęk i obniża temperaturę, gdy dokucza nam gorączka. Oprócz działania przeciwzapalnego, lek ten jest również stosowany w małych dawkach jako środek rozrzedzający krew. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to klasa leków, które obejmują aspirynę, a także ibuprofen i naproksen. Podobnie jak w przypadku innych tego typu leków, aspiryna działa najlepiej, gdy przyjmuje się ją z jedzeniem, np. podczas śniadania. Ale czy bezpiecznie jest przyjmować aspirynę do porannej kawy? Czy można łączyć kofeinę i aspirynę? Kawa zawiera tłuszcze, których nie należy łączyć z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze te mogą zwiększać stężenie leku we krwi, co może doprowadzić do różnych działań niepożądanych. To dlatego przyjmując leki, zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować się z lekarzem. Picie kawy i przyjmowanie aspiryny na pusty żołądek, może również zwiększyć podatność na krwawienie. Aspiryna sprawia, że płytki krwi nie przywierają tak dobrze, co może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi w naczyniach. Chociaż jest to dobre dla rozrzedzenia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca, może również zwiększyć ryzyko krwawienia. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to,...

Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Flickr
Newsy
Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Chroni przed demencją, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Ten napój pomoże wam na wiele dolegliwości.

Właściwości tego napoju znane są ludziom od wieków. Przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza i dodaje energii. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, a w Japonii uważa się nawet, że jej picie może wydłużyć długość życia o 3 lata! Poznajcie wspaniałe właściwości zielonej herbaty. Co znajduje się w zielonej herbacie? Powszechnie wiadomo, że zielona herbata to po prostu niesfermentowane liście chińskiej herbaty. Jednak odmian zielonej herbaty jest bardzo dużo – różnią się one między sobą smakiem, kolorem, zawartością kofeiny i czasem parzenia. Niektórzy twierdzą, że najlepsza jest herbata przyrządzana z liści zbieranych o świcie. Zielona herbata bogata jest w witaminę C, E, K i B, garbniki, aminokwasy, polifenole oraz wiele mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na całe ciało: Ogranicza rozwój parodontozy i łagodzi choroby dziąseł Pomaga w stanach depresyjnych Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udary Wspomaga walkę z trądzikiem Spowalnia starzenie się skóry Zielona herbata i długość życia W Japonii wierzy się, że zielona herbata przedłuża życie nawet o 3 lata. Według Japończyków należy pić od 4 do aż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie! Z kolei według Holendrów kilka filiżanek tego napoju pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto, zielona herbata ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i może chronić przez demencją. Zielona herbata na odchudzanie Często poleca się zieloną herbatę osobom, które chcą schudnąć. Wszystko dzięki katechinom, które wpływają na zredukowanie tkanki tłuszczowej – ograniczają one wchłanianie tłuszczów z posiłków i pobudzają organizm do większego spalania...

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie
Słyszeliście kiedyś o tym pomyśle? Okazuje się, że dodanie pieprzu do herbaty to świetny pomysł!

Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków i dobrze, bo herbata jest zdrowa . Rozgrzewa was w zimne dni, pozwala się zrelaksować wieczorem, albo po prostu jest pretekstem do przerwy w pracy. Niektórzy dodają do herbaty cytrynę, cukier lub imbir – te dodatki raczej nikogo nie dziwią. Czy słyszeliście jednak o dodawaniu do herbaty… czarnego pieprzu? Niektórzy bardzo chwalą sobie to połączenie. Herbata z pieprzem – właściwości Herbata z dodatkiem pieprzu przede wszystkim dobrze rozgrzewa. Jest polecana do wypijania szczególnie w chłodne, deszczowe dni. Ostry smak pobudza śluzówki do działania i może wspomagać tak ochronę przed infekcją. Herbata z pieprzem może więc pomóc wam uniknąć przeziębienia. Właściwości czarnego pieprzu Nie jest tajemnicą, że swoje właściwości taka herbata zawdzięcza dodatkowi właśnie czarnego pieprzu. To bardzo popularna, ale niedoceniana przyprawa. Pieprz cechuje się wysoką zawartością piperyny. To ona odpowiada za ciekawe działanie prozdrowotne pieprzu czarnego. Jest cenna ze względu na: Właściwości wspomagające odchudzanie – pobudza metabolizm Swoje działanie przeciwzapalne – cenne w wielu chorobach np. chorobach autoimmunologicznych, Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów, PCOS i innych przebiegających z zapalaniem Pobudza procesy trawienne – herbata z pieprzem po ciężkim posiłku może pomóc uporać się z uczuciem przepełnienia i wspomóc trawienie Ułatwia wchłanianie niektórych składników – piperyna poprawia wchłanianie na przykład kurkuminy, czyli innego niezwykłego związku, zawartego w kurkumie Jak smakuje herbata z pieprzem? Herbata z czarnym pieprzem może być do tego bardzo smaczna. Jeśli dodacie do naparu kilka kulek czarnego pieprzu, otrzymacie napar o delikatnie ostrym smaku....