W wielu polskich domach utrzymywana jest tradycja serwowania kawy i herbaty do deseru. Jak dowiedli naukowcy, nie jest to jednak zdrowe połączenie. Wiedzieliście o tym?

Dlaczego nie należy łączyć herbaty z ciastem?

Gorycz, którą wyczuwamy w herbacie, wywołują substancje zwane garbnikami. Oddziałują one na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie się białek. Doprowadzają także do rozpadu witaminy B1, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Utrudniają również wchłanianie się magnezu, żelaza, wapnia, cynku i miedzi, a także innych składników odżywczych. Jak temu zapobiec? Jeśli koniecznie musisz napić się kawy lub herbaty do deseru, zadbaj o to, aby były one słabe. 

Które popularne połączenia są jeszcze szkodliwe?

Bardzo często poleca się także spożywanie czerwonego mięsa z czerwonym winem. Ma ono świetnie podkreślać smak, jednak w rzeczywistości również znacząco ogranicza wchłanianie się żelaza z powodu garbników. 

Czego jeszcze nie powinno się ze sobą łączyć zbyt często?

Zobacz także:

  • Masła oraz ziemniaków – jest to bomba kaloryczna, która utrudnia spalanie tłuszczu
  • Grzybów oraz alkoholu – mogą powodować problemy trawienne
  • Czosnku i drożdży – czosnek zabija wszelkie wirusy, ale także grzyby, dlatego jeśli planujesz potrawę z ciasta drożdżowego z dodatkiem czosnku, dodaj tę przyprawę na samym końcu, kiedy ciasto już wyrośnie. 

Czytaj też: