twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy

Popełnicie ten jeden błąd i zepsujecie wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka

Przygotowujecie w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to wasz pierwszy raz, wystrzegajcie się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia

Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy:

  1. Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca.
  2. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach.
  3. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem.
Zobacz także
Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Uważajcie na ten błąd!

Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść.

Dlaczego karp się nie udaje?

Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W efekcie karp po usmażeniu będzie suchy jak pieprz i twardy. Dlatego ryby doprawiamy dopiero na patelni – to gwarantuje, że mięso pozostanie miękkie.

Źródło: gotujmy.pl

Doprawcie karpia tymi 2 przyprawami, które dodajecie do sosów. Taką rybę polubią wszyscy
Adobe Stock
Newsy
Doprawcie karpia tymi 2 przyprawami, które dodajecie do sosów. Taką rybę polubią wszyscy
Sól i pieprz to przyprawy, których nie może zabraknąć podczas przyprawiania świątecznego karpia. Co powiecie, aby dodać do nich coś jeszcze?

Czym powinno się przyprawić świątecznego karpia? Odważcie się w tym roku na małą odmianę i użyjcie czegoś więcej niż tylko tradycyjnej soli i pieprzu. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak karpia? Czym najlepiej przyprawić karpia? W waszej zamrażarce czeka już świąteczny karp? Sprawdźcie, czym najlepiej go przyprawić, by wydobyć pełnię jego smaku. W wielu polskich domach do przyprawienia tej ryby używa się tylko soli i pieprzu. To błąd.  Nie bójcie się przyprawić tej ryby mieszanką suszonych ziół. Weźcie tuszkę, dzwonki lub filety z karpia i oprószcie je delikatnie solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami, takimi jak np. bazylia, tymianek i oregano.  W roli przyprawy sprawdzą się również specjalne mieszanki przypraw do ryb oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowany karp będzie miał przyjemny i o wiele bardziej wyrazisty smak niż karp przyprawiony jedynie solą i pieprzem. Ponadto obfite przyprawienie ryby sprawi, że uda się przyćmić i zagłuszyć mulisty nieraz smak tej ryby. Takie przyprawy dobrze wypadną nawet w konfrontacji z panierką, którą Polacy zwykli raczyć swoją wigilijną rybę. Całość możecie zwieńczyć odrobiną świeżego, drobno pokrojonego koperku. Jak prawidłowo wypatroszyć karpia? Najlepszy karp to karp, który jest świeży i nie leżał tygodniami w sklepowej lodówce. Niestety, wypatroszenie takiej ryby nie należy do zbyt łatwych zadań. Ale jeśli zależy wam na smaku, kupcie świeżego karpia i samodzielnie wypatroszcie go w domu. Jak to zrobić? Trzymajcie się poniższych kroków. Na początku wykonajcie nacięcie tuż za linią głowy w brzuchu (ryba zacznie tracić krew, dlatego użyjcie dużej deski do krojenia). Nóż przeciągnijcie w kierunku ogona i zróbcie szeroki otwór w brzuchu ryby. Następnie delikatnie wyjmijcie wnętrzności (uważajcie na woreczek żółciowy, ponieważ jeśli go...

karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić najsmaczniejszego karpia? Zwróćcie uwagę na jedną rzecz
Przygotowujecie karpia na święta? Dowiedzcie się, jak sprawdzić który karp jest najsmaczniejszy!

Wigilia już za kilka dni! Jeżeli planujecie przygotować karpia na święta, to lepiej szybko biegnijcie do sklepu. Możecie się zastanawiać po co, skoro ryb pewnie będzie aż nadto? Dlatego, że w tym roku sytuacja jest skomplikowana – przez pandemię koronawirusa ucierpiały różne branże, a że gospodarka jest systemem naczyń połączonych, to kryzys nie oszczędził także handlarzy rybami. Już wiedzą, że przez obostrzenia i mniejsze grono na Wigilii sprzedadzą o wiele mniej ryb niż rok temu, więc zamawiają ich mniej od hodowców. A to oznacza, że niektórzy będą musieli obejść się bez karpia w tegoroczne święta, ponieważ zwyczajnie tych ryb zabraknie. Dlatego musicie się bardzo śpieszyć, jeśli chcecie kupić smacznego karpia – tych zacznie brakować najszybciej! Najczęściej sprzedawana w Polsce odmiana karpia to karp królewski. Ma niezbyt gęsto rozłożone łuski, dzięki czemu dość łatwo się go smaży. Karpie z profesjonalnych hodowli potrzebują około trzech lat, by trafić na stół. Niektórzy hodowcy dla osiągnięcia szybszych zysków karmią ryby specjalnymi mieszankami granulatów, które mają stymulować wzrost. Karpie karmione w ten sposób osiągają docelową wagę już w wieku dwóch lat, ale nie są zbyt smaczne. Jaki jest karp idealny? By mieć absolutną pewność, że karp jest świeży, najlepiej kupić żywą rybę. Jednak takie rozwiązanie jest coraz mniej popularne. Ekolodzy i obrońcy praw zwierząt od kilku lat skutecznie zwiększają świadomość społeczeństwa w tej kwestii. Karpie, które są sprzedawane żywe, przeżywają ogromne katusze – trzyma się je w zbyt ciasnych akwariach, gdzie ryby nie mogą się swobodnie poruszać ani oddychać! Również uśmiercanie ryby w warunkach domowych wzbudza wiele wątpliwości. Dlatego najlepiej jest kupować ryby już wypatroszone. Jak...

Nawet tyle trzeba będzie zapłacić za karpia na Wigilię. Nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić
AdobeStock
Newsy
Nawet tyle trzeba będzie zapłacić za karpia na Wigilię. Nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić
Niewykluczone, że niektórzy będą zmuszeni zmienić swoje wigilijne plany i przyrządzić na święta coś innego zamiast tradycyjnego karpia. Ceny tej ryby poszły niestety mocno w górę.

Mało kto wyobraża sobie Wigilię bez karpia na stole. Ta tradycja, choć całkiem młoda, na dobre zakorzeniła się w naszej kulturze. Co roku przed świętami w sklepach ustawiają się wielkie kolejki właśnie po karpia. Czy tak samo będzie również przed tegorocznymi świętami? To się dopiero okaże - ceny tej ryby poszły mocno w górę i niewykluczone, że niektórzy zrezygnują z karpia na święta.  Ile kosztuje karp w 2022 roku? Nie da się nie zauważyć, że drożeje większość artykułów spożywczych. Wzrosty cen nie ominęły także karpia. Do świąt pozostał jeszcze niespełna miesiąc, a jednak już teraz za rybę tę trzeba zapłacić o kilka złotych więcej, niż przed rokiem. Co więcej, cena prawdopodobnie dodatkowo tradycyjnie wzrośnie przed samymi świętami, gdy rośnie też popyt na karpia. Portal Haps.pl sprawdził, jak w połowie listopada kształtowały się ceny tej świątecznej ryby. Jeżeli mieliście nadzieję na to, że zaoszczędzicie kupując karpia prosto od hodowcy zamiast z supermarketu, to możecie się nieźle zdziwić. Różnice nie są bowiem wcale znaczące. Za filet z karpia w sklepie znanej sieci supermarketów trzeba było zapłacić w połowie listopada bagatela 64 złote za kilogram. Natomiast wędzony filet kosztował u hodowcy aż 70 zł za kilogram. Zobaczcie, jak kształtowała się reszta cen w supermarkecie: karp patroszony: 38 zł/kg  karp płat ze skórą: 55 zł/kg karp dzwonka: 71 zł/kg Karp będzie droższy na święta? Jak podaje Głos Wielkopolski, hodowcy ryb już zapowiadają, że ceny karpia prawdopodobnie wzrosną przed świętami: – Cena będzie się kształtować przez najbliższe dwa tygodnie. W tamtym roku przed samymi świętami żywego karpia sprzedawaliśmy po 25 zł za kilogram. Obecnie kosztuje 27 zł, ale bliżej świąt cena wzrośnie jeszcze o kilka zł –...

Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy
Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...