twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy

Popełnisz ten jeden błąd i zepsujesz wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka

Przygotowujesz w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to twój pierwszy raz, wystrzegaj się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia

Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy:

  1. Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca.
  2. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach.
  3. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem.

Uważaj na ten błąd!

Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść.

Dlaczego karp się nie udaje?

Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W efekcie karp po usmażeniu będzie suchy jak pieprz i twardy. Dlatego ryby doprawiamy dopiero na patelni – to gwarantuje, że mięso pozostanie miękkie.

Komentarze
karp po żydowsku przepis
ons/Adobe Stock
Newsy Karp po żydowsku z rodzynkami. To ulubione wigilijne danie Maryli Rodowicz
Karp po żydowsku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W tym temacie tradycjonalistką okazuje się również znana piosenkarka, Maryla Rodowicz. Kobieta przyznaje, że święta nie mogą się obejść bez przepysznej ryby w rodzynkach!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz w rozmowie z jednym z polskich portali zdradziła, że w jej rodzinnym domu nigdy nie brakuje karpia po żydowsku. - Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie! W kwestii smakowitości przyznajemy rację i udostępniamy przepis na tę niezwykłą potrawę. Przepis na karpia po żydowsku Będziesz potrzebować 1 świeży karp w całości lub gotowe dzwonki 3 cebule 120 gramów rodzynek 250 ml półwytrawnego, białego wina 2 cytryny 50 gramów masła Przyprawy: sól, cynamon, 10 goździków Przygotowanie Cytryny umyj, a następnie, przy pomocy specjalnego narzędzia lub zwykłej tarki, zetrzyj z nich skórkę. Tą umieść w małej miseczce.  Tak przygotowane cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok wprost do czystej miseczki. Jeśli zakupiony przez ciebie karp jest w całości, najpierw musisz go sprawić, a następnie podzielić na nieduże dzwonki. Tak przygotowaną rybę natrzyj solą i polej sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość odstaw na ok. 30 minut do zamarynowania. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach na patelni umieść również cynamon, goździki oraz rodzynki. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Na patelnie wlej swoje ulubione, półwytrawne wino. W powstałej miksturze zanurz zamarynowanego karpia wraz z sokiem. Całość duś pod pokrywką, na małym ogniu, przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej skórkę z cytryny i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu, tak aby danie mogło nieco odparować. Gotowe!

Przeczytaj
karp czy swiezy
AdobeStock
Newsy 4 oznaki świeżego karpia - sprawdź, zanim kupisz rybę na święta
Na twojej Wigilii musi obowiązkowo znaleźć się karp? Dowiedz się, w jaki sposób możesz rozpoznać, czy ryba którą kupujesz jest świeża!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Większość Polaków w ogóle nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez karpia na stole. Ta tradycja na dobre zagościła w naszych domach i wiele polskich rodzin przygotowuje karpia na różne sposoby. Dawniej, w czasach przedwojennych częściej jedliśmy na święta sandacza albo węgorze, a karp był tylko jedną z wielu przyrządzanych wówczas ryb. Dziś, obok barszczu i pierogów, to król na polskiej wigilii! A czy wiecie, po czym poznać, że karp jest świeży? W końcu od tego zależy powodzenie bożonarodzeniowej kolacji! Jak sprawdzić, czy karp jest świeży? Na początku warto wyjaśnić, że poniższe zasady dotyczą tylko karpia, który już dokonał żywota. Jeżeli kupujecie żywą rybę, to wątpliwości co do jej świeżości są pozbawione sensu. Nie musicie się martwić, że kupicie starego karpia – ryby te są specjalnie hodowane u nas z myślą o świętach i sprzedaje się osobniki dość młode, ważące około 1,5 – 2 kg. Jeśli więc zamierzacie kupić już wypatroszonego i gotowego do przyrządzenia na święta karpia, możecie sprawdzić jego świeżość na 4 różne sposoby. Na co należy zwracać największą uwagę? Oczy – rybie ślepia powinny być błyszczące i wypukłe. Jeżeli są mętne i zapadnięte, oznacza to, że karp został ubity już jakiś czas temu. Skrzela – mocno czerwone skrzela to znak, że ryba została wyłowiona bardzo niedawno i jest świeża. Jeżeli jednak skrzela są blade lub, co gorsza, są na nich plamy – lepiej jej nie kupować. Skóra – świeży karp powinien mieć skórę gładką, zarówno w dotyku jak i w kolorze. Wszelkie plamy świadczą o tym, że jest nieświeży. Sprężystość – ostatnim sposobem jest wykonanie prostego testu. Należy nacisnąć karpia w miejscu tuż za jego skrzelami. Jeżeli jest w dotyku jędrne i...

Przeczytaj