Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne.

Czym są ogórki małosolne?

Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków.

Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych?

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych

Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób:

Zobacz także:

  • Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli. Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa Instytutu Żywności i Żywienia wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia).
  • Ilość soli na ogórki małosolne nie powinna przekraczać proporcji: 1 łyżka na 1 l zalewy 
  • Kolejnym błędem jest zbyt ścisłe ułożenie ogórków i zalanie ich zbyt małą ilością wody. W ten sposób nie mają prawa właściwie się ukisić
  • Do szybkiego, krótkiego kiszenia nie nadają się zbytnio grube, stare ogórki. Przyczyna? Mogą nie zdążyć się wstępnie ukisić, zwłaszcza wewnątrz. Lepiej wybierajcie młode okazy – dlatego też ogórki małosolne są hitem początku sezonu ogórkowego
  • Zbyt długie kiszenie ogórków małosolnych sprawi, że nie będziecie mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Zamiast tego po kilku dniach otrzymacie zwykłe kiszone ogórki! Do uzyskania charakterystycznego smaku ogórków małosolnych powinno wystarczyć ok. 2-3  dni
  • Kontrolujcie kiszenie ogórków małosolnych. Kiedy wytworzy się lekka pianka u wieczka waszego naczynia lub przy nakrętce słoika, będzie to oznaczało gotowość ogórków do spożycia. Nie bójcie się otwierania naczynia z ogórkami – to nie ciasto drożdżowe! Proces kiszenia nie zostanie przerwany
  • Pamiętajcie o tym, że kiszenie będzie postępowało o wiele szybciej w ciepłym pomieszczeniu. Wystarczy kilka dni w kuchni i ogórki małosolne gotowe – w takim przypadku po uzyskaniu oczekiwanego smaku należy przerwać proces kiszenia, przekładając ogórki małosolne do lodówki