Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
Adobe Stock
Newsy

Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!

No i się zaczęło. Co takiego? Sezon ogórkowy! Tym właśnie terminem często nazywa się leniwy, wakacyjny okres, w którym nic się nie dzieje. Na pewno nie zgodzą się z tym gospodynie domowe, które mają teraz pełne ręce roboty z ogórkami. Także i z tymi małosolnymi.

Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są ogórki małosolne?

Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków.

Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych?

Zobacz także
Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych

Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób:

  • Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli. Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa Instytutu Żywności i Żywienia wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia).
  • Ilość soli na ogórki małosolne nie powinna przekraczać proporcji: 1 łyżka na 1 l zalewy 
  • Kolejnym błędem jest zbyt ścisłe ułożenie ogórków i zalanie ich zbyt małą ilością wody. W ten sposób nie mają prawa właściwie się ukisić
  • Do szybkiego, krótkiego kiszenia nie nadają się zbytnio grube, stare ogórki. Przyczyna? Mogą nie zdążyć się wstępnie ukisić, zwłaszcza wewnątrz. Lepiej wybierajcie młode okazy – dlatego też ogórki małosolne są hitem początku sezonu ogórkowego
  • Zbyt długie kiszenie ogórków małosolnych sprawi, że nie będziecie mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Zamiast tego po kilku dniach otrzymacie zwykłe kiszone ogórki! Do uzyskania charakterystycznego smaku ogórków małosolnych powinno wystarczyć ok. 2-3  dni
  • Kontrolujcie kiszenie ogórków małosolnych. Kiedy wytworzy się lekka pianka u wieczka waszego naczynia lub przy nakrętce słoika, będzie to oznaczało gotowość ogórków do spożycia. Nie bójcie się otwierania naczynia z ogórkami – to nie ciasto drożdżowe! Proces kiszenia nie zostanie przerwany
  • Pamiętajcie o tym, że kiszenie będzie postępowało o wiele szybciej w ciepłym pomieszczeniu. Wystarczy kilka dni w kuchni i ogórki małosolne gotowe – w takim przypadku po uzyskaniu oczekiwanego smaku należy przerwać proces kiszenia, przekładając ogórki małosolne do lodówki

 

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Sezon ogórkowy trwa. Które ogórki są najlepsze dla zdrowia? Świeże, małosolne, a może kiszone?

Ogórki to zdrowie i kropka. Tym niemniej w zależności od stopnia ich sfermentowania – czyli ukiszenia różnią się one odrobinę swoim składem i składnikami odżywczymi. Głównej różnicy upatruje się w zawartości witaminy C. W zależności od tego czy ogórki były kiszone przez 1 dzień, 2 dni, czy więcej – zmienia się stężenie witaminy w ich składzie. Tak czy siak, nie od dziś wiadomo, że jedzenie ogórków kiszonych w dowolnej postaci przynosi ludzkiemu organizmowi same korzyści. Ogórki kiszone: Są źródłem naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii pozytywnie oddziałujących na organizm w przewodzie pokarmowym Są małokaloryczne i lekkostrawne dzięki dużej zawartości błonnika Zawierają acetylocholinę, substancję pozytywnie wpływającą na perystaltykę jelit i właściwe ciśnienie krwi Zawierają sporo witamin z grupy B, a także witaminy C,E,A i K Zwiększają przyswajalność żelaza Które ogórki zawierają więcej witaminy C? Jak już wspomnieliśmy, przedmiotem dyskusji może być zawartość witaminy C w ogórkach kiszonych i ogórkach świeżych. Panują różne, często sprzeczne opinie na ten temat. Badania naukowe wykazały jednak, że świeże ogórki zawierają średnio 3,2 mg witaminy C na 100 g warzywa bez skórki. Tymczasem ogórki kiszone mogą „pochwalić się” nieco większą zawartością tej witaminy. Szacuje się tę wartość na ok. 4 mg na 100 g. Jak widać, przedstawione wartości są na tyle małe, że trudno mówić, o tym że jedne ogórki są znacznie zdrowsze od drugich – przynajmniej jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Czy ogórki małosolne są mniej zdrowe od ogórków kiszonych? Podobnie rzecz ma...

Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Macie na działkach, ogródkach i przydomowych poletkach pierwsze tegoroczne ogórki? Pora na eksperymenty z ogórkami małosolnymi. Polecamy rosyjski patent z wykorzystaniem foliowej siateczki.

Takie ogórki mogą okazać się szybko hitem w waszych domach. Przygotowuje się je z rana, a już wieczorem albo następnego dnia są gotowe do chrupania. Przed wami prosty i szybki patent z Rosji na ogórki małosolne na sucho. Do tego sprytnego sposobu nie będziecie potrzebowali specjalnej zalewy. Ba, do ich wykonania nie jest potrzebna nawet woda! Ogórki pod wpływem soli same puszczą nieco płynu, odrobinę zmiękną i zaczną rewelacyjnie pachnieć. Tak przygotowane i lekko ukiszone ogórki małosolne świetnie sprawdzą się jako przekąska na biwak, grilla czy na piknik. 12-godzinny pobyt w foliowej torbie w lodówce w zupełności wystarczy, by przeszły smakiem dodatków. Ogórki małosolne uda się także przygotować bez wkładania ich do lodówki. Ogórki małosolne na sucho z foliowego worka Składniki: Ok. 0,5 kg ogórków Łyżka soli do przetworów (wykorzystajcie sól jodowaną warzoną ) Niewielki pęczek świeżego kopru Kilka ząbków czosnku Liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz czarny grubo mielony Opcjonalnie – korzeń chrzanu, pietruszka, seler, ostra papryka w proszku – można eksperymentować ze smakiem ogórków małosolnych Przygotowanie: Odetnijcie końcówki ogórków – w ten sposób szybciej odbędzie się proces kiszenia. Wrzućcie obcięte ogórki do foliowego woreczka. Wsypcie 1 łyżkę soli do worka. Umyjcie i posiekajcie koper, po czym wrzućcie go do foliowego worka z ogórkami. Czosnek obierzcie i posiekajcie ząbki na niewielkie kawałki. Wrzućcie posiekany czosnek do środka. Do środka wrzućcie także liść laurowy, odrobinę pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Zawiążcie worek w taki sposób, by w...

Włoch spróbował ogórków małosolnych od polskiej żony: „Katastrofa”. We Włoszech takich nie jedzą
Adobe Stock
Newsy
Włoch spróbował ogórków małosolnych od polskiej żony: „Katastrofa”. We Włoszech takich nie jedzą
Co o tym arcypolskim specjale sądzą cudzoziemcy? Reakcja Włocha na ogórki małosolne jego polskiej żony była dość nietypowa.

Konserwacja żywności poprzez kiszenie czy zalewanie octem to konik narodów chłodniejszej części Europy. Polacy, Niemcy, Rosjanie – wszystkie te narody upodobały sobie robienie na zimę ogórków kiszonych , kapusty , a także innych warzyw. Południowcy, czyli np. Grecy albo Włosi tego typu przysmaków mogą nawet nie znać, często z zupełnie prozaicznych powodów. Nie dość, że ze świeżymi warzywami nie ma tam specjalnych kłopotów przez cały rok, to i ich odmiany ogórków niekoniecznie nadają się do kiszenia. Polska żona podaje do spróbowania włoskiemu mężowi ogórki małosolne Dzisiejszy świat jest jednak mały, a mieszanie kultur choćby poprzez mieszane małżeństwa stało się normą dla współczesnej Europy. Takim przykładem może być związek pani Ewy i pana Alessandro. Polka związała się z Włochem blisko 20 lat temu i do dzisiaj próbuje przekonać go do polskiej kuchni. Pani Ewa prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, gdzie dzieli się z widzami przepisami mieszanej kuchni polsko-włoskiej. W jednym z filmików, gospodyni kanału „Mangiare u Ewki” postanowiła pokazać światu degustację ogórków małosolnych przez jej męża. Jak smakują cudzoziemcom polskie ogórki małosolne? Typowo polski specjał, czyli ogórki małosolne trafiły na talerz Włocha przyzwyczajonego do makaronu i pizzy. Jaka była reakcja Alessandro na „czterodniowe” małosolne? – Ogórki małosolne. Super! Żona super! Bardzo dobre – zachwycał się mieszkający z Polką w Gorzowie Wielkopolskim cudzoziemiec. Wypytywany przez żonę niezmiernie ciekawą efektów degustacji ogórków, Alessandro podkreślał, że we Włoszech nie ma kultury kiszenia ogórków. Kiedy żona drążyła...