Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy

Ponad 40 zł za kilogram bobu. Skąd te kosmiczne ceny?

Ceny sezonowych warzyw są w tym roku przerażające! Eksperci wyjaśniają, dlaczego hodowcy są zmuszeni je podnosić.

Bób to warzywo sezonowe, które zaczyna być dostępne na lokalnych targowiskach w sezonie wakacyjnym. Także w tym roku sprzedawcy zaczynają oferować już bób – jednak trzeba za niego słono zapłacić. Eksperci są zgodni: ceny warzyw i owoców w 2021 są wyjątkowo wysokie. Dlaczego podrożał także bób?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drogi bób w 2021

Na giełdzie warzyw i owoców w Broniszach ceny bobu sięgają w tym roku nawet 42 zł za kilogram! Średnią ceną jest 40 zł. Jak informują sprzedawcy, jeszcze w 2018 roku o tej samej porze, bób można było kupić zaledwie za kilka złotych. Skąd taka cena?

Sprzedaż bobu to nie jedyny aspekt sektora warzywnego, który w tym roku notuje gigantyczne podwyżki cen. Rekordowo drogie były także pierwsze truskawki czy szparagi. Do sytuacji tej w dużej mierze przyczyniły się pandemia koronawirusa, przedłużające się przymrozki, wzrost kosztów maszyn rolniczych, a także brak ludzi do pracy. 

Najbardziej bezpośrednim czynnikiem jest tu jednak pogoda: wyjątkowo zimne noce, które utrzymywały się aż do końca maja, nie pozwoliły roślinom nadrobić strat po zimie.

Zbiorowy koszt krajowych warzyw wzrósł w hurcie aż o 13 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem.

Bób – wartości odżywcze

To warzywo jest źródłem bardzo wielu witamin i minerałów: kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w wieku rozrodczym), witamin A, K, C i B6 oraz ryboflawiny, niacyna, fosforu, żelaza, potasu i wapnia.

Zobacz także
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad

Kotlety z bobu

Bób bogaty jest w białko i błonnik, może niwelować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii, ale powinny na niego uważać osoby z pewnymi chorobami m.in. z cukrzycą. Gotowany bób zawiera 110 kcal w 100 g – nie jest to bardzo dużo, chociaż warzywo to jest niezwykle sycące i na długo zaspokaja chęć podjadania.

Wprowadzony do regularnej diety bób może także przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz wysokiego ciśnienia krwi.

Źródło: money.pl

Czytaj także:

Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie
Pixabay
Newsy
Ceny na bazarach rządzą się swoimi prawami. Co dostaniecie drożej niż w sklepie, a co taniej?
Ceny warzyw i owoców na bazarach potrafią znacząco różnić się od tych w sklepach, zwłaszcza tych sieciowych. Dlaczego tak się dzieje i które ceny najbardziej od siebie odbiegają?

Zaopatrzanie się sprzedawców w warzywa i owoce jest zupełnie inne w zależności od tego, czy sprzedaż prowadzona będzie w sklepie, supermarkecie czy na bazarze. Wpływa to znacząco na ceny. Niektórzy twierdzą, że na bazarach zawsze jest drożej, a inni – odwrotnie. Jak twierdzą sprzedawcy – właściwie jedni i drudzy się nie mylą. Ceny zależne są od dnia, momentu sezonu, a także od gatunku owocu czy warzywa. Największym czynnikiem wpływającym na cenę jest tu jednak pogoda. Warzywa i owoce na bazarze: skąd ich ceny? Rynek, zwłaszcza ten bazarowy, jest wyjątkowo nieprzewidywalny. Jeszcze niedawno owoce i warzywa w Polsce były droższe od mięsa . W czerwcu zeszłego roku internauci rozpisywali się o cenach pietruszki, która sprzedawana była prawie za 30 zł kilogram. Jak podkreślają handlarze, gdyby taka cena się utrzymywała, każdy rolnik chętnie zająłby się jej uprawą. Było to jednak uwarunkowane chwilowym brakiem dostępności tego warzywa. – Gdyby ktoś z dużym wyprzedzeniem wiedział, jaka będzie pogoda, co urośnie, czego będzie brakować na bazarze, byłby bardzo bogatym człowiekiem – opowiada wrocławski sprzedawca warzyw, który podkreśla, że każdy sezon potrafi być zupełnie inny.  Sprzedawca przytacza także przykład jabłek: – Teraz średnia ich cena w detalu jest w okolicach 3,90 za kilogram. Rok temu o tej porze kosztowały nawet 9-10 zł. To też było wywołane poprzednimi zbiorami i kłopotami ze zmagazynowaniem plonów – tłumaczy. Co jest teraz tańsze, a co droższe na bazarach? Na samym początku sezonu informowaliśmy ile kosztują polskie szparagi . Niektóre ceny były naprawdę horrendalne. Pora na to warzywo zbliża się jednak ku końcowi, dlatego i ceny spadły do 8-9 zł za pęczek. Jeszcze niedawno można było dostać także...

Egzotyczne mango tańsze od polskich truskawek. Co się dzieje z cenami?
AdobeStock
Newsy
Egzotyczne mango tańsze od polskich truskawek. Co się dzieje z cenami?
W tym roku wysoka cena truskawek utrzymuje się rekordowo długo. Dlaczego?

W tym roku ceny podstawowych produktów spożywczych, zwłaszcza owoców, zdecydowanie szokują. Jeszcze niedawno ceny czereśni były tak rekordowe, że raczej mało kto decydował się je kupić. Drogie są także truskawki. Teraz ceny tych owoców spadły i można kupić kilogram truskawek za 14-20 złotych, w zależności od miasta i miejsca, w którym są sprzedawane. Wciąż jednak nie są to niskie ceny. Co więcej, obecnie kilogram polskich truskawek kosztuje więcej, niż na przykład kilogram mango, egzotycznych owoców sprowadzanych z ciepłych krajów! Dla porównania, cena kilograma mango to zaledwie 7 złotych. Dlaczego w tym roku panuje taka drożyzna na rynku owoców i warzyw? Dlaczego truskawki są drogie? Jednym z powodów wysokich cen truskawek zdaniem eksperta jest stosunkowo chłodna wiosna. Podaż jest bardzo skromna. Dziś około 7 rano zabrakło już truskawki na rynku. Układ pogodowy nie pomaga roślinom nadgonić wiosennego opóźnienia w wegetacji, szczególnie zimnych nocy. Objawia się to nadal wysokimi cenami – powiedział Maciej Kmera, ekspert rynkowy z warszawskich Broniszy Dziś średnia cena truskawek w hurcie to 11 złotych, podczas gdy rok temu była ona o wiele niższa i wynosiła 7,50 zł, w tym samym okresie. „To, co się dzieje z tymi cenami, to chore” Jednak okazuje się, że chłodna wiosna to nie jedyna przyczyna wysokich cen truskawek w tym roku. Dyktują je także kupcy, którzy chcą jak najwięcej zarobić. Jacek Witkowski, właściciel plantacji Grodziec w gminie Czerwińsk nad Wisłą, mówi o tym, jak sprzedawcy truskawek windują ceny. Nie są one bowiem tak drogie w hurcie – to kupcy sprzedają je po bardzo wysokich cenach. Wczoraj kupcy kupowali truskawki po 7-5 zł za kilogram, a dziś ten sam kilogram oferują swoim klientom za 17 czy nawet 20 zł. Z pewnych...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Kotlety tańsze od ziemniaków! Warzywa coraz droższe, wędlina tańsza. Co tu się dzieje?
Ceny żywności w Polsce stale rosną. Doszło do tego, że warzywa takie jak np. ziemniaki stały się… droższe od mięsa!

W ciągu ostatnich 14 dni ceny ziemniaków poszły w górę aż o 8 proc. W tej samej chwili minimalnie spadły ceny mięsa. W wyniku tych zmian ziemniaki stały się droższe od mięsa! Jak do tego doszło? Ceny warzyw znowu rosną Analizę najnowszych cen podstawowych produktów spożywczych przeprowadziła redakcja „Faktu”. Okazuje się, że największy wzrost zanotowały ceny warzyw , a także ryżu czy kawy. Spadły za to ceny mięsa, z którego przygotowuje się kotlety: zarówno te drobiowe, jak i wieprzowe. Tańsze są też wędliny. Wzrosły jednak ceny najpopularniejszych warzyw takich jak: Ziemniaki Pomidory Marchew Wyjątkowo drogie są w tym roku także wszelkie warzywa sezonowe. Informowaliśmy o tym w zeszłym tygodniu (czytaj: Nowalijki w zastraszających cenach ). Wiele warzyw w tym roku sprzedawanych jest po znacznie wyższych cenach niż rok temu. Przykładowo, rabarbar kosztował w zeszłym roku ok. 4 zł za kilogram – w tym momencie jest to koszt rzędu 8-9 zł za kg. Szokujący jest także fakt, ile kosztują polskie szparagi  czy fasolka szparagowa. O tej samej porze w 2020 roku pęczek szparagów kosztował ok. 10-12 zł. W tym trzeba już zapłacić za niego nawet 18-19 zł. Wśród niezależnych, małych sprzedawców, którzy skupują warzywa od lokalnych farmerów, ceny fasolki szparagowej sięgają nawet 69 zł za kilogram! Dla porównania, w zeszłym roku cena ta o tej porze wynosiła dokładnie połowę: 35 zł. Na wzrost cen nowalijek mają wpływ przede wszystkim przedłużająca się zima, ale także inflacja.  Wielu ekspertów finansowych przeanalizowało ceny produktów spożywczych, ale także usług, odzieży czy transportu – okazuje się, że Polacy mogą sobie pozwolić na coraz mniej wydatków w granicach tej samej pensji.  Czytaj...

Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pixabay
Newsy
Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pszczelarze sprzedają już pierwsze wiosenne miody. Nie jest to jednak tania przyjemność…

Pszczelarze z warmińsko-mazurskich pasiek zbierają obecnie pierwsze wiosenne miody – wielokwiatowe i rzepakowe. Hodowcy pszczół muszą szybko pracować nad wydobywaniem tego typu miodu, ponieważ bardzo szybko się on krystalizuje. Ma on pełno korzystnych dla zdrowia właściwości odżywczych, które mogą pomóc na wiele dolegliwości . Nie powinien być jednak dodawany do gorących napojów takich jak herbata czy grzaniec. Ceny wiosennego miodu wyjątkowo wysokie Obecnie za 0,9-litrowy słoik sprzedawcy liczą sobie ok. 35 zł. To o 5 zł więcej w porównaniu z ceną z zeszłego roku.  Moim zdaniem kolejne miody będą sprzedawane za 40 zł za słoik, a niektóre nawet za 45 zł. Niestety bardzo wzrastają ceny sprzętu potrzebnego w pasiekach. Te narzędzia są stalowe, a jak wiadomo ceny stali szybko rosną. Rosną też ceny żywności, koszty utrzymania, a sprzedaż miodu jest częścią pracy pszczelarzy – poinformował Józef Zysk, szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie. Tegoroczne zbiory są i będą obfite, jednak nie spowoduje to spadku cen, które podyktowane są przede wszystkim zwiększonymi kosztami produkcyjnymi.  Chłodna wiosna, zimny i deszczowy maj nie zaszkodziły pszczołom. Gdy buchnęło ciepło, owady nadrobiły zimne dni i zbiory miodu są przyzwoite – dodał Zysk. Jak rozpoznać naturalny miód? Szef Związku Pszczelarzy wyjaśnił, w jaki sposób można rozpoznać czy miód jest naturalny. Wiosenna odmiana bardzo szybko się krystalizuje, dlatego jeśli handlarz sprzedaje wiosenny miód, który długo nie przyjmuje stałego stanu skupienia – raczej nie jest on naturalny. Świeży miód można także rozpoznać po białym nalocie . Prawdziwe miody wiosenne muszą się krystalizować i to szybko. Taka jest ich...