
Póki w sklepach jest tak szeroki wybór sezonowych owoców, warto z tego skorzystać i na przykład zużyć je do ciasta - w końcu nieprędko będziecie mieli znów okazję, by zjeść ciasto z jagodami, borówkami czy porzeczkami.
Poniżej znajdziecie przepis na taki wypiek z niezwykłą masą owocową, która z wyglądu przypomina nieco sernik, ale to coś zupełnie innego. Sekretem jest połączenie śmietany z budyniem - dzięki temu masa jest delikatna, a jednocześnie sprężysta i nie jest nadmiernie słodka.
Fantastycznie komponuje się z wybranymi owocami, zwłaszcza tymi jagodowymi. Wykorzystajcie ten przepis i przekonajcie się sami.
Przepis na kruche ciasto z owocami (forma 29x25 cm)
Składniki:
Ciasto:
-
1 kostka masła
-
5 żółtek
-
3 szklanki mąki
-
4 łyżki cukru
-
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
-
250 g borówek lub jagód
-
5 białek
-
1 szklanka cukru
-
1,5 szklanki śmietany 18%
-
2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
Przygotowanie:
-
Przesiejcie mąkę i wsypcie ją do miski. Zimne masło zetrzyjcie na tarce, dodajcie je do mąki i wymieszajcie.
-
Wsypcie jeszcze cukier, proszek do pieczenia i wlejcie 5 żółtek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą, i zagniećcie ciasto.
-
Z porcji ciasta odetnijcie ¼, zawińcie w folię i odłóżcie do lodówki.
-
Resztę rozwałkujcie i wyłóżcie ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłujcie delikatnie widelcem.
-
Włóżcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę i odstawcie do ostudzenia.
-
W międzyczasie możecie zająć się masą owocową. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie. W trakcie ubijania dodawajcie powoli cukier.
-
Następnie wsypcie budyń w proszku, delikatnie miksując (na najniższych obrotach).
-
Wlejcie jeszcze śmietanę, wymieszajcie, a na koniec wsypcie umyte i osuszone owoce. Wymieszajcie delikatnie, za pomocą szpatułki lub łyżki.
-
Gotową masę wlejcie do blaszki z podpieczonym spodem. Wyrównajcie ją z wierzchu i posypcie resztą kruchego ciasta, startego wcześniej na tarce.
-
Włóżcie formę do piekarnika i pieczcie przez dodatkowych 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni. Smacznego!