Pomysłowy trik na kruche ciasto. Niewiele pracy, a wyjdzie wam lepsze niż kiedykolwiek
GettyImages
Newsy

Pomysłowy trik na kruche ciasto. Niewiele pracy, a wyjdzie wam lepsze niż kiedykolwiek

Takiego ciasta kruchego z owocami jeszcze nie jedliście. Smak kryje się tutaj w kremowej, owocowej masie. Może przypominać sernik, ale to coś kompletnie innego. W życiu nie wpadlibyśmy na takie połączenie.

Póki w sklepach jest tak szeroki wybór sezonowych owoców, warto z tego skorzystać i na przykład zużyć je do ciasta - w końcu nieprędko będziecie mieli znów okazję, by zjeść ciasto z jagodami, borówkami czy porzeczkami.

Poniżej znajdziecie przepis na taki wypiek z niezwykłą masą owocową, która z wyglądu przypomina nieco sernik, ale to coś zupełnie innego. Sekretem jest połączenie śmietany z budyniem - dzięki temu masa jest delikatna, a jednocześnie sprężysta i nie jest nadmiernie słodka.

Fantastycznie komponuje się z wybranymi owocami, zwłaszcza tymi jagodowymi. Wykorzystajcie ten przepis i przekonajcie się sami. 

Przepis na kruche ciasto z owocami (forma 29x25 cm)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kostka masła

  • 5 żółtek

  • 3 szklanki mąki

  • 4 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Zobacz także
Strzelczyk bierze jogurt, sezonowe owoce i piecze najlepsze ucierane ciasto

Strzelczyk bierze jogurt, sezonowe owoce i w 5 min robi ucierane ciasto. Pulchniutkie jak obłoczek

Prawdziwy sernik krakowski uda się tylko z 1 składnikiem. Nie wolno o nim zapominać

Prawdziwy sernik krakowski uda się tylko z 1 składnikiem. Nie wolno o nim zapominać

Masa owocowa:

  • 250 g borówek lub jagód

  • 5 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 szklanki śmietany 18%

  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę i wsypcie ją do miski. Zimne masło zetrzyjcie na tarce, dodajcie je do mąki i wymieszajcie.

  2. Wsypcie jeszcze cukier, proszek do pieczenia i wlejcie 5 żółtek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą, i zagniećcie ciasto.

  3. Z porcji ciasta odetnijcie ¼, zawińcie w folię i odłóżcie do lodówki.

  4. Resztę rozwałkujcie i wyłóżcie ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłujcie delikatnie widelcem. 

  5. Włóżcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę i odstawcie do ostudzenia. 

  6. W międzyczasie możecie zająć się masą owocową. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie. W trakcie ubijania dodawajcie powoli cukier. 

  7. Następnie wsypcie budyń w proszku, delikatnie miksując (na najniższych obrotach). 

  8. Wlejcie jeszcze śmietanę, wymieszajcie, a na koniec wsypcie umyte i osuszone owoce. Wymieszajcie delikatnie, za pomocą szpatułki lub łyżki. 

  9. Gotową masę wlejcie do blaszki z podpieczonym spodem. Wyrównajcie ją z wierzchu i posypcie resztą kruchego ciasta, startego wcześniej na tarce. 

  10. Włóżcie formę do piekarnika i pieczcie przez dodatkowych 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni. Smacznego!