Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Zróbcie zapasy
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Szybko zrobicie zapasy

Są takie dni, gdy ani myślimy o gotowaniu obiadu - wiedzą o tym zwłaszcza ci najbardziej zapracowani. Czy da się wtedy zjeść szybko i zdrowo? Oczywiście - wystarczy, że zrobicie sobie obiad z wyprzedzeniem i zapakujecie go do słoików.

Gdy nie ma czasu na gotowanie albo planujecie wyprawę pod namiot, przyda się wam obiadowa opcja awaryjna - na przykład w postaci słoików z pyszną zawartością, którą wystarczy tylko podgrzać. Zobaczcie, jak zrobić taki obiad do słoika z przepisu Tomasza Strzelczyka. 

Przepis na obiad do słoików od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kilogram pszenicy (lub ryżu albo kaszy pęczak)

  • 1,5 kilograma karkówki

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 3 duże cebule

  • 4 marchewki

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka pieprzu 

Oraz 4 słoiki o pojemności 2 litra. 

Zobacz także
Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie pszenicy, namoczcie ją wcześniej. Tomasz zaznacza, że kto nie przepada za pszenicą lub po prostu nie ma możliwości, by ją kupić, może z powodzeniem zastąpić ją kaszą pęczak lub ryżem. Inne rodzaje kaszy się nie nadają, ponieważ są zbyt drobne. 

  2. Pokrójcie karkówkę w niewielką kostkę.

  3. Rozgrzejcie masło klarowane na patelni. Gdy będzie już gorące, wrzućcie pokrojoną karkówkę - najlepiej partiami, by patelnia nie przestygła i mięso się smażyło, zamiast gotować. Pozwólcie mu się przez chwilę podsmażać bez mieszania.

  4. W międzyczasie pokrójcie cebulę w piórka i dodajcie ją do mięsa. 

  5. Obrane marchewki pokrójcie w kostkę i dorzućcie na patelnię, gdy cebula zmięknie. 

  6. Czosnek pokrójcie bardzo drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do mięsa, na następnie doprawcie całość słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. 

  7. Teraz zmniejszcie ogień, przykryjcie patelnię i duście przez 15 minut.

  8. Po tym czasie układajcie smażone mięso z warzywami oraz pszenicę (lub kaszę albo ryż) w słoikach warstwami. Nie musicie gotować sypkich składników - wystarczy, że będą namoczone. Na wierzchu ułóżcie po kawałeczku masła. 

  9. Zakręćcie słoiki i ustawcie na blasze, wyłożonej wilgotną ściereczką.

  10. Wstawcie blachę ze słoikami do zimnego piekarnika i ustawcie temperaturę na 130 stopni. Od momentu, gdy zawartość słoików zacznie bulgotać, pasteryzujcie je w piekarniku przez 1,5 godziny.

  11. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie słoiki w środku do ostygnięcia. 

I gotowe! Tak przygotowany obiad w słoiku jest od razu gotowy do jedzenia. 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Instagram/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem
Niedrogo, prosto i smacznie - tak rekomenduje swoje nowe danie znany kucharz i youtuber. Łapcie przepis na duszony makaron z mięsem i wykorzystajcie go w swoich kuchniach.

Na Tomasza Strzelczyka zawsze można liczyć. Gdy inflacja nie odpuszcza, internetowy kucharz serwuje przepis, który pomoże przygotować syty posiłek za niewielkie pieniądze. Makaron duszony z mięsem i warzywami pachnie dobrym, domowym obiadem. A naje się nim cała rodzina! Jak smakuje kuchnia Tomasza Strzelczyka?  Tomasza Strzelczyk to uczestnik 4. edycji programu MasterChef. Co prawda nie dotarł do finału, jednak zapadł w pamięć widzów i dziś z powodzeniem prowadzi na YouTube swój kanał ODDASZFARTUCHA. Preferuje kuchnię tradycyjną, a zarazem pełną smaku. Jego przepisy są nieskomplikowane i za każdym razem przypadają do gustu fanom. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście z nim gotować, to teraz jest właściwy na to czas.  Przepis na makaron duszony z mięsem Tomasza Strzelczyka Składniki:  spory kawałek karkówki (lub innego wieprzowego mięsa)  makaron penne (ilość w zależności od upodobań i apetytu)  3 cebule  1 większa marchewka  bulion warzywny  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  słodka papryka  świeży rozmaryn  kilka liści laurowych  Sposób przygotowania:  Karkówkę pokrójcie na małe kawałki. Przyprawcie solą, pieprzem i papryką. Podsmażcie na dużej, głębokiej patelni (aż mięso się zrumieni).  Cebulę pokrójcie w piórka i dodajcie do podsmażonej karkówki. Smażcie razem, aż cebula się ładnie zeszkli.  Marchewkę pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do podsmażonego mięsa z cebulą. Wrzućcie gałązkę rozmarynu, kilka liści laurowych, cztery ziarna ziela angielskiego i dodajcie pieprz. Zamieszajcie.  Dodajcie suchy makaron i zalejcie bulionem (tak by...

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....

Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać
Sos mięsno-grzybowy z receptury Tomasza Strzelczyka przygotowywany jest z mięsa wołowego i suszonych grzybów. Według popularnego kucharza, taki sos można jeść codziennie. 

Ten sos to prawdziwy smak jesieni zrobiony w jednym garnku. Aromatyczny, treściwy i gęsty, a do tego prosty w przygotowaniu. Kroicie, wrzucacie do garnka i czekacie. A dzięki jednemu banalnemu trikowi nie będziecie musieli go nawet zagęszczać.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania sosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się swoim bogatym doświadczeniem kulinarnym z odbiorcami. Zdradza m.in. sposób na zagęszczenie sosu, bez tzw. podbijania mąką: Mięso oprószcie przed smażeniem mąką pszenną. To sprawi, że wołowina podczas smażenia szybciej się zamknie i pozostanie soczysta w środku. Taki zabieg ma również niebagatelny wpływ na konsystencję sosu. Mąka znajdująca się na mięsie zagęści bowiem sos i sprawi, że będzie on kremowy, a wy nie będziecie musieli już nic robić w tym temacie.  Mięso dodawajcie do smażenia partiami. Jeżeli wrzucicie na raz zbyt wiele, zacznie się wam gotować, a nie smażyć.   Suszone grzyby moczcie przez min. 2,5 godziny. W tym czasie zmieńcie w nich wodę. W ten sposób pozbędziecie się piachu. Jest to szalenie istotne, ponieważ później dodajecie grzyby wraz z wodą do sosu.   Przepis Tomasza Strzelczyka na wołowinę w sosie z suszonych grzybów  Składniki:   1 kg wołowiny na gulasz   2 cebule   1 pietruszka   3 marchewki   duża garść suszonych grzybów   3 liście laurowe   4 goździki   5 owoców jałowca   1 płaska łyżka rozmarynu   sól i świeżo roztarty pieprz   Sposób przygotowania:  Mięso przyprawcie solą, roztartym pieprzem, słodką papryką. Następnie oprószcie je solidną porcją mąki pszennej. Wymieszajcie  W garnku...

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...