Gdy nie ma czasu na gotowanie albo planujecie wyprawę pod namiot, przyda się wam obiadowa opcja awaryjna - na przykład w postaci słoików z pyszną zawartością, którą wystarczy tylko podgrzać. Zobaczcie, jak zrobić taki obiad do słoika z przepisu Tomasza Strzelczyka. 

Przepis na obiad do słoików od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kilogram pszenicy (lub ryżu albo kaszy pęczak)

  • 1,5 kilograma karkówki

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 3 duże cebule

  • 4 marchewki

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka pieprzu 

Oraz 4 słoiki o pojemności 2 litra. 

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie pszenicy, namoczcie ją wcześniej. Tomasz zaznacza, że kto nie przepada za pszenicą lub po prostu nie ma możliwości, by ją kupić, może z powodzeniem zastąpić ją kaszą pęczak lub ryżem. Inne rodzaje kaszy się nie nadają, ponieważ są zbyt drobne. 

  2. Pokrójcie karkówkę w niewielką kostkę.

  3. Rozgrzejcie masło klarowane na patelni. Gdy będzie już gorące, wrzućcie pokrojoną karkówkę - najlepiej partiami, by patelnia nie przestygła i mięso się smażyło, zamiast gotować. Pozwólcie mu się przez chwilę podsmażać bez mieszania.

  4. W międzyczasie pokrójcie cebulę w piórka i dodajcie ją do mięsa. 

  5. Obrane marchewki pokrójcie w kostkę i dorzućcie na patelnię, gdy cebula zmięknie. 

  6. Czosnek pokrójcie bardzo drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do mięsa, na następnie doprawcie całość słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. 

  7. Teraz zmniejszcie ogień, przykryjcie patelnię i duście przez 15 minut.

  8. Po tym czasie układajcie smażone mięso z warzywami oraz pszenicę (lub kaszę albo ryż) w słoikach warstwami. Nie musicie gotować sypkich składników - wystarczy, że będą namoczone. Na wierzchu ułóżcie po kawałeczku masła. 

  9. Zakręćcie słoiki i ustawcie na blasze, wyłożonej wilgotną ściereczką.

  10. Wstawcie blachę ze słoikami do zimnego piekarnika i ustawcie temperaturę na 130 stopni. Od momentu, gdy zawartość słoików zacznie bulgotać, pasteryzujcie je w piekarniku przez 1,5 godziny.

  11. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie słoiki w środku do ostygnięcia. 

I gotowe! Tak przygotowany obiad w słoiku jest od razu gotowy do jedzenia. 

Zobacz także:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube