Byle do wiosny. Wielu osobom takie właśnie optymistyczne hasło przyświeca na przełomie lutego i marca.

W marcu jak w garncu – wiadomo. Pierwsze jaskółki, przebiśniegi, no i wreszcie upragnione wiosenne nowalijki.

Szczęśliwie żyjemy jednak w czasach, w których dostęp do importowanych i mrożonych warzyw jest naprawdę szeroki.

Warto z tego skorzystać także i pod koniec obecnej zimy. Marzy się wam zupa z fasolką szparagową? Nic trudnego!

Zobacz także:

Fasolka i wkładka

Wystarczy zakupić dostępną we wszystkich marketach w rozsądnej cenie fasolkę. Zupę uzupełnijcie także smaczną, mięsną wkładką.

Jeśli samo mięso z gotowania nie wystarczy, pod koniec gotowania dodajcie do zupy także pokrojony drobno filet z kurczaka.

Chwilka gotowania i… gotowe. Ciepła, pożywna, warzywna zupa nie tylko was nasyci, ale także sprawi, że praca waszych jelit będzie uregulowana.

Zupa jarzynowa z fasolką

Składniki:

  • Kawałek mięsa z kurczaka z kością
  • Opcjonalnie – pierś z kurczaka
  • 0,5 kilograma fasolki szparagowej mrożonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 3-4 ziemniaków
  • Posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka oczyśćcie i zalejcie wodą.
  2. Gotujcie na wolnym ogniu zbierając szumy.
  3. Następnie dodajcie obraną i pokrojoną włoszczyznę.
  4. Jako ostatnie w kolejności dodajcie ziemniaki i na końcu wreszcie fasolkę szparagową.
  5. Gotujcie zupę do miękkości warzyw.
  6. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  7. Na końcu zagęśćcie zupę zawiesiną z 2 łyżek mąki pszennej rozpuszczonych w odrobinie wody.
  8. Do zupy dodajcie przesiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Z czym można podać tak znakomicie przygotowaną zupę jarzynową? Wachlarz możliwości jest całkiem szeroki:

  • Świeże bułki lub chleb
  • Grzanki
  • Pieczywo chrupkie
  • Kasza jęczmienna
  • Kasza gryczana z obowiązkowym dodatkiem masła!

Źródło: gotujmy.pl