zupa z fasolką
Gotujmy.pl
Newsy

Pomysł na zdrowy obiad. Zupa jarzynowa z wkładką ureguluje prace waszych jelit i będzie bardzo sycąca

Zupa z kolorowymi jarzynami w środku zimy? Dzięki dobrodziejstwu mrożonych warzyw możecie, a nawet powinniście ją ugotować!

Byle do wiosny. Wielu osobom takie właśnie optymistyczne hasło przyświeca na przełomie lutego i marca.

W marcu jak w garncu – wiadomo. Pierwsze jaskółki, przebiśniegi, no i wreszcie upragnione wiosenne nowalijki.

Szczęśliwie żyjemy jednak w czasach, w których dostęp do importowanych i mrożonych warzyw jest naprawdę szeroki.

Warto z tego skorzystać także i pod koniec obecnej zimy. Marzy się wam zupa z fasolką szparagową? Nic trudnego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka i wkładka

Wystarczy zakupić dostępną we wszystkich marketach w rozsądnej cenie fasolkę. Zupę uzupełnijcie także smaczną, mięsną wkładką.

Jeśli samo mięso z gotowania nie wystarczy, pod koniec gotowania dodajcie do zupy także pokrojony drobno filet z kurczaka.

Chwilka gotowania i… gotowe. Ciepła, pożywna, warzywna zupa nie tylko was nasyci, ale także sprawi, że praca waszych jelit będzie uregulowana.

Zobacz także
ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Rosół z lubczykiem

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

Zupa jarzynowa z fasolką

Składniki:

  • Kawałek mięsa z kurczaka z kością
  • Opcjonalnie – pierś z kurczaka
  • 0,5 kilograma fasolki szparagowej mrożonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 3-4 ziemniaków
  • Posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka oczyśćcie i zalejcie wodą.
  2. Gotujcie na wolnym ogniu zbierając szumy.
  3. Następnie dodajcie obraną i pokrojoną włoszczyznę.
  4. Jako ostatnie w kolejności dodajcie ziemniaki i na końcu wreszcie fasolkę szparagową.
  5. Gotujcie zupę do miękkości warzyw.
  6. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  7. Na końcu zagęśćcie zupę zawiesiną z 2 łyżek mąki pszennej rozpuszczonych w odrobinie wody.
  8. Do zupy dodajcie przesiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Z czym można podać tak znakomicie przygotowaną zupę jarzynową? Wachlarz możliwości jest całkiem szeroki:

  • Świeże bułki lub chleb
  • Grzanki
  • Pieczywo chrupkie
  • Kasza jęczmienna
  • Kasza gryczana z obowiązkowym dodatkiem masła!

Źródło: gotujmy.pl

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....

Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Robiąc pomidorową, smażycie pomidory na maśle? Decyzja ma wpływ na zniewalający smak zupy
Pomidorówkę znają wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić, aby była jeszcze smaczniejsza. Trikiem, który wzbogaci aromat potrawy, jest wcześniejsze podsmażanie pomidorów na maśle.

Zupy idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewają organizm, a dodatkowo są dość pożywne. Pomidorowa jest bardzo popularna i należy do najczęściej wybieranych potraw.  Podkręćcie smak zupy pomidorowej! Każdy ma swój sposób na przygotowanie zupy pomidorowej. Znaczące jest, aby zawierała dużo warzyw i dobrej jakości mięso. Dzięki temu będzie wartościowa, odżywcza i sycąca. Ważne jest, aby smak pomidorów miał kluczową rolę. By ich aromat był jeszcze mocniejszy, przed dodaniem ich do zupy należy je podsmażyć na odrobinie masła. Tłuszcz wydobywa z warzyw odpowiednie walory smakowe, które przekładają się na cały aromat potrawy. Koniecznie wypróbujcie tego sposobu! Składniki: 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 litry wody 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczki Vegety 1 marchewka 1 korzeń pietruszki natka pietruszki kawałek selera 2 skrzydełka z kurczaka natka koperku 100 ml śmietany kremówki makaron liście lubczyku masło Wykonanie: Umyjcie i obierzcie marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler. Warzywa pokrójcie w niewielką kostkę. Do garnka włóżcie skrzydełka z kurczaka, przygotowaną włoszczyznę oraz odrobinę Vegety. Całość zalejcie zimną wodą, gotujcie na niewielkim ogniu. Liście lubczyku, natkę koperku oraz pietruszki drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do garnka razem z passatą pomidorową. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Podsmażcie na nim pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane pomidory. Wszystko duście pod przykryciem przez około 10 minut, aż pomidory zmiękną. Jeśli chcecie, aby zupa była gładsza w strukturze, możecie te składniki zblendować. Zawartość patelni...