Byle do wiosny. Wielu osobom takie właśnie optymistyczne hasło przyświeca na przełomie lutego i marca.
W marcu jak w garncu – wiadomo. Pierwsze jaskółki, przebiśniegi, no i wreszcie upragnione wiosenne nowalijki.
Szczęśliwie żyjemy jednak w czasach, w których dostęp do importowanych i mrożonych warzyw jest naprawdę szeroki.
Warto z tego skorzystać także i pod koniec obecnej zimy. Marzy się wam zupa z fasolką szparagową? Nic trudnego!
Zobacz także:
Fasolka i wkładka
Wystarczy zakupić dostępną we wszystkich marketach w rozsądnej cenie fasolkę. Zupę uzupełnijcie także smaczną, mięsną wkładką.
Jeśli samo mięso z gotowania nie wystarczy, pod koniec gotowania dodajcie do zupy także pokrojony drobno filet z kurczaka.
Chwilka gotowania i… gotowe. Ciepła, pożywna, warzywna zupa nie tylko was nasyci, ale także sprawi, że praca waszych jelit będzie uregulowana.
Zupa jarzynowa z fasolką
Składniki:
- Kawałek mięsa z kurczaka z kością
- Opcjonalnie – pierś z kurczaka
- 0,5 kilograma fasolki szparagowej mrożonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 3-4 ziemniaków
- Posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka oczyśćcie i zalejcie wodą.
- Gotujcie na wolnym ogniu zbierając szumy.
- Następnie dodajcie obraną i pokrojoną włoszczyznę.
- Jako ostatnie w kolejności dodajcie ziemniaki i na końcu wreszcie fasolkę szparagową.
- Gotujcie zupę do miękkości warzyw.
- Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Na końcu zagęśćcie zupę zawiesiną z 2 łyżek mąki pszennej rozpuszczonych w odrobinie wody.
- Do zupy dodajcie przesiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Z czym można podać tak znakomicie przygotowaną zupę jarzynową? Wachlarz możliwości jest całkiem szeroki:
- Świeże bułki lub chleb
- Grzanki
- Pieczywo chrupkie
- Kasza jęczmienna
- Kasza gryczana z obowiązkowym dodatkiem masła!
Źródło: gotujmy.pl