Jeśli szukacie pomysłu na upieczenie mięsa w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób – dobrze trafiliście. Do tej pieczeni będziecie potrzebowali całkiem sporo składników, ale nie martwcie się. Większość z nich na pewno macie w domu. 

Mówimy tu o szeregu przypraw i dodatków, które sprawią, że pieczona łopatka nabierze ciekawszego charakteru.

Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się nad jedną sprawą. A mianowicie: dlaczego akurat łopatka? Ten rodzaj wieprzowego mięsa ma to do siebie, że jest znacznie bardziej tłusty niż np. szynka czy oczywiście schab.

Dzięki temu podczas pieczenia nie ma żadnych szans, by go wysuszyć na wiór. Soczysta pieczeń świetnie sprawdzi się jako część 2. dania. Jeżeli po obiedzie zostanie wam słuszny kawałek pieczeni, nie macie się czego obawiać. Łopatka posmakuje wam także na kanapkach.

Zobacz także:

Czym doprawić  łopatkę wieprzową przed pieczeniem?

Pozostaje nam jeszcze wytłumaczenie, o jakim tajemniczym składniku mowa  na początku naszego artykułu. Jest nim aromatyczny ocet winny, który wzbogaci smak marynaty i nada mięsu odpowiednią kwaśność.

Jeżeli nie dysponujecie octem winnym, w razie konieczności zamieńcie go na zwykły ocet spirytusowy lub jabłkowy.

Przepis na łopatkę pieczoną

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • Kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Pół  łyżeczki rozmarynu
  • Pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta chili w proszku

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszajcie olej, ocet i wszystkie przyprawy.
  2. Mięso oczyśćcie i zamarynujcie w mieszance przypraw.
  3. Odstawcie mięso na noc w zimne miejsce.
  4. Następnego dnia uformujcie mięso z łopatki w kulkę, używając nici kuchennych.
  5. Pieczcie mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. przez około 1,5 godziny w naczyniu żaroodpornym.
  6. Odstawcie do ostudzenia.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl