łopatka pieczona
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy

Pomysł na tani obiad. Soczysta, pieczona łopatka. Pyszne mięso dzięki 1 sekretnemu składnikowi

Myślicie o jakimś smacznym mięsie na obiad czy na kanapkę? Wybierzcie łopatkę. Będzie tania, smaczna, a dzięki 1 składnikowi zaskoczy domowników.

Jeśli szukacie pomysłu na upieczenie mięsa w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób – dobrze trafiliście.

Do tej pieczeni będziecie potrzebowali całkiem sporo składników, ale nie martwcie się. Większość z nich na pewno macie w domu. 

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

środa popielcowa dieta

W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły. Co można jeść w tym dniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

I na obiad, i na kanapkę

Mówimy tu o szeregu przypraw i dodatków, które sprawią, że pieczona łopatka nabierze ciekawszego charakteru.

Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się nad jedną sprawą. A mianowicie: dlaczego akurat łopatka?

Ten rodzaj wieprzowego mięsa ma to do siebie, że jest znacznie bardziej tłusty niż np. szynka czy oczywiście schab.

Dzięki temu podczas pieczenia nie ma żadnych szans, by go wysuszyć na wiór. Soczysta pieczeń świetnie sprawdzi się jako część II dania.

Jeżeli po obiedzie zostanie wam słuszny kawałek pieczeni, nie macie się czego obawiać. Łopatka posmakuje wam także na kanapkach.

Sekretny dodatek

Pozostaje nam jeszcze wytłumaczenie, o jakim tajemniczym składniku mowa  na początku naszego artykułu.

Jest nim aromatyczny ocet winny, który wzbogaci smak marynaty i nada mięsu odpowiednią kwaśność.

Jeżeli nie dysponujecie octem winnym, w razie konieczności zamieńcie go na zwykły ocet spirytusowy lub jabłkowy.

Przepis na łopatkę pieczoną

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • Kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Pół  łyżeczki rozmarynu
  • Pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta chili w proszku

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszajcie olej, ocet i wszystkie przyprawy.
  2. Mięso oczyśćcie i zamarynujcie w mieszance przypraw.
  3. Odstawcie mięso na noc w zimne miejsce.
  4. Następnego dnia uformujcie mięso z łopatki w kulkę, używając nici kuchennych.
  5. Pieczcie mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. przez około 1,5 godziny w naczyniu żaroodpornym.
  6. Odstawcie do ostudzenia.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy
Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze
Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy. Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu? Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso. Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa. Przepis na pieczony schab z przyprawami Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu czarnego Szczypta chili 3 łyżki oleju rzepakowego Ćwierć szklanki octu balsamicznego Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie...

kotlety z szynki
Gotujmy.pl/Editha
Newsy
Obiad dla całej rodziny za kilka zł. Mięso tak soczyste i miękkie, że nie potrzebujecie noża
Kotlety z szynki wyjdą tak mięciutkie, że z łatwością zjecie je za pomocą samego widelca. Idealne na rodzinny obiad, ale również do podania gościom, którzy z pewnością zachwycą się ich smakiem.

Delikatne, kruche, wręcz rozpadające się mięso z szynki w zawiesistym sosie. Do tego gotowane ziemniaczki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty albo pora. Możecie podać je również z klasycznymi śląskimi kluskami albo kładzionymi łyżką. Idealnie oblepią się mięsnym sosem i będą smakować jeszcze lepiej (choć przyznajemy, jest to niemal niemożliwe). Obiad marzenie! Zdradzamy wam sprawdzony przepis, który z pewnością trafi do waszych notesów i który będziecie przyrządzać często. Danie jest tak pyszne, że będziecie chcieli wylizać talerze do czysta. Dzięki długiemu marynowaniu w lodówce mięso doskonale przechodzi smakami przypraw i nabiera kruchości. To doskonały zamiennik dla bitek ze schabu, które często wychodzą zbyt suche i trzeba ratować je za pomocą sosu. Bitki z szynki za każdym razem są wyjątkowo soczyste, dlatego będą o wiele lepszym wyborem. Przepis na miękkie kotlety z szynki w pysznym sosie Składniki: 800g szynki 2 łyżeczki kaparów w zalewie 5 łyżek oliwy 2x3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki słodkiej 1 łyżeczka soku z cytryny 2 szczypty ziół prowansalskich 1 łyżeczka miodu Pół szklanki śmietany 30% Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli macie szynkę w jednym kawałku to pokrójcie ją na kotlety o grubości około 1,5cm. Rozbijcie tłuczkiem. Do kielicha blendera wrzućcie kapary, 3 łyżki octu balsamicznego, olej, przyprawy i miód. Zblendujcie aż do otrzymania jednolitej masy. Do miski przekładajcie po kawałku mięsa i zalewajcie je sosem, delikatnie przemieszajcie, aby każdy pokrył się nim równomiernie. Przykryjcie szczelnie folia spożywczą i odstawcie do lodówki na całą noc. Przed smażeniem wyjmijcie mięso, żeby się ogrzało....

Schab w galarecie
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab po warszawsku w galarecie. Lepszego nigdy nie jedliście
Schab to mięso bardzo smaczne, ale jednocześnie dość suche. Jak więc przyrządzić go tak, by gościom na waszej domowej imprezie opadła szczęka? Co powiecie na galaretę?

Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych. Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej. Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku. Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki. Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty. Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie: Składniki: Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg. Łyżeczka majeranku Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka papryki ostrej Sól i pieprz Olej 4 jaja gotowane na twardo 4 łyżeczki chrzanu Litr bulionu Pół opakowania żelatyny Ogórek i pomidor Sałata Oliwki czarne Natka pietruszki Przygotowanie: Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw. Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku....

Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni
Przepis na schabowe z grilla. Zupełnie inne niż z patelni

W ciepłe, letnie wieczory nie ma nic lepszego, niż spotkanie przy grillu w gronie najbliższych i przyjaciół. Dobrze jest pamiętać wtedy o zasadach bezpiecznego grillowania , by jedzenie smakołyków z grilla nie skończyło się zatruciem! W Polsce najchętniej na grillu piecze się oczywiście kiełbasę i karkówkę, a czasami warzywa. Warto poznać ciekawe przepisy na dania z grilla, ponieważ można wyczarować na nim przepyszne potrawy! Jedną z nich są kotlety schabowe inaczej – bo smażone na grillu. I to bez panierki! Zanurzcie je na noc w marynacie, a będą smakowały po prostu fantastycznie. Do tego krążki z cukinii i papryki i macie gotowe danie z grilla, które posmakuje każdemu. Wykorzystajcie przepis Gosi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na schabowe z grilla Do przygotowania schabowych na grillu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kotlety schabowe 4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Pół łyżeczki octu jabłkowego Pół łyżeczki maggi Pół łyżeczki pieprzu czarnego Szczypta ostrej papryki Cukinia Papryka czerwona Przygotowanie: Do miski wlejcie olej, ocet jabłkowy i maggi. Dodajcie przyprawy: po łyżeczce czosnku niedźwiedziego, przyprawy do karkówki oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego i szczyptę ostrej papryki. Dokładnie wymieszajcie. Kotlety schabowe przykryjcie folią i rozbijcie delikatnie tłuczkiem. Włóżcie je do pojemnika z marynatą i dokładnie natrzyjcie mięso. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Paprykę i cukinię umyjcie i pokrójcie w krążki. Wyjmijcie kotlety z marynaty i połóżcie je na rozgrzanym grillu. Pieczcie je przez około 5 minut z każdej strony. Warzywa polejcie marynatą z...